Hinta on hyvin tärkeä tekijä kun ruvetaan hankkimaan 100 000+ asetta, toisin kuin muutaman sadan aseen kohdalla. SCARrin ja halpis kiinarynkyn välille mahtuu aika monta vaihtoehtoa.
En näe, miksi SCAR olisi jotenkin huomattavasti kalliimpi kuin muut modernit vaihtoehdot. Samaa metallia ja muovia ne aseet kaikkialla ovat. Miksi SCAR olisi kalliimpi valmistaa? Miksi sillä olisi suuremmat suunnittelu- ja kehityskustannukset kuin kilpailijoilla? Lisäksi kaikki vaihtoehdot tarvitsevat osapuilleen samat lisävarusteet (Stanag-lippaat, optiset tähtäimet, valaisimet ym.), mikä vähentää itse aseiden hintaeron merkitystä kokonaiskustannuksiin.
En jaksa uskoa, että sillä on loppupeleissä paljoakaan merkitystä, onko hankinnan arvo 350 miljoonaa vai 400 miljoonaa euroa. Uusi asejärjestelmä palvelee vuosikymmeniä, joten laadussa tinkimistä ei ole helppo korvata myöhemmin, ja uskon sotilaiden tietävän tämän.
Otetaan esimerkiksi HK416, josta Norja
maksoi vuonna 2007 n. 2000 taalaa per ase. Tilauksen koko oli 8200 asetta. Suomi maksoi
jälki-ilmoituksen mukaan SCAR-tilauksestaan yhteensä 1 057 073 euroa ennen veroja, ja mukana tuli myös kranaatinlaukaisimia. Asemäärää ei paljasteta, mutta se lienee ollut lähellä alkuperäisen hankintailmoituksen haarukan yläreunaa (200-300 asetta). Hinta on siis ollut 3000 euron tietämissä tai vähän päälle per ase. Perun
SCAR-tilauksessa hinta on kylläkin suurempi, n. 4000 dollaria per ase, vaikka tilausmäärä on kuitenkin Norjaan verrattavissa oleva 8110 asetta. Tosin Perun tilauksessa lahjusten ja lisenssituotannon kustannukset nostavat hintaa, ja Perun tilaama malli on muutenkin raskaampi SCAR-H, ja siksi luultavasti kalliimpi kuin meille todennäköinen SCAR-L.
OK, M4 on halpa ase, jonka saa edullisimmillaan länsimaiselta valmistajalta ehkä runsaaseen puoleen hintaan uudemmista vaihtoehdoista. Henkilökohtaisesti en silti jaksa uskoa puolustusvoimien valitsevan yhtään mitään kylmän sodan aikaista konstruktiota.
Sitten on CZ:n ja Berettan ihmehärvelit, mutta ovatko ne oikeasti hyviä? Niitä on myyty kotimaiden ulkopuolelle lähinnä Meksikon ja Egyptin kaltaisille kehitysmaille.
Kauhuskenaariokin on kyllä olemassa, mutta se ei liity hintaan. Se liittyy poliittiseen peliin ja kotimaisen teollisuuden tukemiseen Berettan "superrynkyn" avulla.