Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
ei se oli sieltä ylitauta, ??@Soldierblue Saisiko koko tekstin näkyviin?
Nice!!!
Siteeraan tähän koko tekstin, kun minulla on kyseinen Palokankaan opus (Sotilaskäsiaseet Suomessa 1918-1988: Suomen maanpuolustuksen ja sotien kevyt kiväärikaliiperinen aseistus itsenäisyyden 70 vuoden aikana. II osa: suomalaiset aseet.) lainassa:@Soldierblue Saisiko koko tekstin näkyviin?
PÄÄESIKUNNAN LYHYET KOEASEET 1980-LUVULTA
Suomen puolustusvoimat olivat vielä 1980-luvun alkupuoliskolla lyhyen rynnäkkökiväärin tarpeessa etenkin panssariajoneuvojen miehistöjen aseistamiseksi. Ratkaisun löytämiseksi Pääesikunnan jalkaväkiteknillinen toimisto seurasi oman suunnittelu- ja kokeilutoimintansa ohella myös muualla tapahtuvaa kehitystä.
Asealan kansainvälisten aikakausjulkaisujen välityksellä Suomeenkin kantautui tietoja ja valokuvia Neuvostoliitossa kehitetystä Kalašnikov-rynnäkkökiväärin lyhyestä erikoisversiosta, jonka nimike oli AKSU [sic]. Ase oli tavallisen rynnäkkökiväärin runko- ja koneisto-osia hyväksi käyttäen tehty muunnos, jossa piippu ulottui vain hieman kädensuojuksesta eteenpäin ja perä oli tehty kokoon taitettavaksi.
Venäläisten sarjatuotantoasteelle yltänyt muunnosratkaisu oli helposti sovellettavissa myös suomalaiseen rynnäkkökivääriin m/62. Pelkästään kokeilumielessä päätettiinkin suunnitella samantyyppinen suomalaisversio ja valmistaa muunnostyönä pari koekappaletta.
Piirustukset uusiksi osiksi ja m/62:sta muunnettaviksi ratkaisuiksi laati jalkaväkiaseteknillisessä toimistossa tuolloin palveluksessa ollut insinööri Jarmo Lith. Kaksi mallikappaletta tehtiin piirustusten mukaisesti Asevarikko 1:ssä muunnostyönä tavallisista rynnäkkökivääreistä m/62 (Valmet Oy:n aseista n:o 312548 ja 314350).
Lyhyet koeaseet olivat koneistetulla rungolla varustettuja ja perusrakenteeltaan täysin m/62:n kaltaisia. Piippu oli kuitenkin katkaistu noin 5 cm kädensuojuksen etupuolelta ja sen päähän oli asennettu erikoinen "tötterömäinen" liekinsammutin. Myös kaasuputkea ja -mäntää oli lyhennetty sijoittamalla kaasukammio 10 cm tavanomaista taaksepäin. Peräksi suunniteltu kolmiomainen metallikehys voitiin taittaa poikittaisen nivelen varassa alakautta rungon vasemmalle sivulle sekä lukita kumpaankin perusasentoonsa jousisalvan avulla. Aseen pituus perineen oli 74,5 cm, perä taitettuna 54 cm. Painoa tyhjän lippaan kanssa kertyi 3770 g.
Prototyyppien valmistuttua Asevarikko 1 toimitti ne Pääesikuntaan jalkaväkiaseteknillisen toimiston jatkoarviointia varten. Aseiden käyttöominaisuuksia tutkittiin mm. ampumakokeissa Santahaminassa. Vaikka näin saatiin monin tavoin arvokasta ja käyttökelpoista palautetta, mallin jatkokehittelyyn lähtemistä ei ainakaan välittömästi katsottu tarpeelliseksi. Osasyynä tähän oli ilmeisesti Valmet Oy:n uuden taittuvaperäisen m/62 TP:n saaminen sarjavalmisteisena joukkojen käyttöön.
Asevarikko 1:n kirjanpidossa olleet kaksi koekappaletta siirrettiin huhtikuussa 1988 Sotamuseon kokoelmiin, jolloin ne pysyvästi Helsinkiin sijoitettuina olivat tarvittaessa Pääesikunnan mahdollisia jatkokokeita varten kuitattavissa. Vuoden 1988 lopussa aseista toinen oli vielä uudelleen rutiininomaisissa vertailukokeissa vaikkakaan rynnäkkökiväärin erikoislyhyen version jatkokehittelyä ei ollut virallisesti käynnistetty.
Tais vanha toimia paremmin kuin korvaava tuote...
Tietääkseni saksa korvaa nuo "huonolaatuiset" g34:set uudella ja luotettavalla hk 416/433:llaParemmin tuo toimi kuin edeltäjänsä samassa testissä, vai mitä tarkoitit?
Tietääkseni saksa korvaa nuo "huonolaatuiset" g34:set uudella ja luotettavalla hk 416/433:lla
Eikös ne vedä sulkeisia harjanvarsien kanssa kuulemmaEi kai päätöstä ole vielä tehty. Kilpailussa on mukana myös Haenel MK566.
Norjassa ne pyöri Nato harjotuksissa harjanvarret kk:na.Eikös ne vedä sulkeisia harjanvarsien kanssa kuulemma
Harjaantunut keppitaistelija on kova vastusNorjassa ne pyöri Nato harjotuksissa harjanvarret kk:na.
Tietääkseni saksa korvaa nuo "huonolaatuiset" g34:set uudella ja luotettavalla hk 416/433:lla
No kuitenkin paremmin kuin 416 ja monet ak:t. Joo epätieteellinen mutta puolueeton...No, eipä tuon G36:n suoritus tuossa varsin epätieteellisessä testissä ole mitään maailmanennätysluokkaa. Verrattuna vaikkapa näihin:
HK joka näyttää FN:ltä, mutta on tehty Japanissa...
FIRST LOOK: Japan’s New Type 20 Rifle -
In December 2019, the Japanese Self-Defense Forces completed evaluations for both a new service pistol and rifle. They selected a 5.56x45mm rifle developed by Howa and the Heckler & Koch SFP9. Today, the Japanese Self-Defense Forces unveiled their new weapons and confirmed that the rifle will be...www.thefirearmblog.com
Niinpäs onkin, Nopeesti tihrustin ton kännykältä, niin luin että HK kanssa yhteistyössä tehty.Taitaa olla tuo koko kivääri Howan käsialaa, pistooli on sitten HK:n tuote.
Alan kallistua jossain määrin rynnäkkökiväärien seuraajassa battle rifle tyyppiseen ratkaisuun.Olettaen, että uutta torrakkoa ryhdyttäisiin hankkimaan joidenkin vuosien kuluttua, minkälaisia ominaisuuksia näkisitte siihen tarvittavan esimerkiksi painon, koon, tehokkaan ampumaetäisyyden, läpäisyn, hinnan tai käsiteltävyyden osalta ja ennen kaikkea miksi?
Entä miten mittaisitte tehokasta ampumaetäisyyttä tai käsiteltävyyttä?
Tämmöistä minäkin kerran ehdotin ja voi että se herätti hilpeyttä.Nykyiseen tapaan ammuttaessa 7.62x51