Amerikan uudet aseet
www.suomensotilas.fi
Etulinjassa ja asutuskeskuksissa taistelevat US Armyn jalkaväkitaistelijat saavat uudet aseet: rynnäkkökiväärin ja kevyen konekiväärin.
Uusilla aseilla ja uudella selvästi tehokkaammalla patruunalla varustetaan sotilaat, jotka tekevät päätyönsä henkilökohtaisella aseella.
US Armyn näkemyksen mukaan nykypatruuna 5,56×45 NATO ja käytössä olevat aseet eivät tarjoa riittävää tehokasta ampumaetäisyyttä eivätkä haluttua läpäisyvoimaa suojavarusteita käytäviin vihollistaistelijoihin.
Yhdysvaltojen uutta kaliiperivalintaa ja mieskohtaisen aseistuksen uudistamista on syytä seurata tarkkaan kaikkialla, missä suunnitellaan kevyen jalkaväkiaseistuksen kehittämistä.
Pitkään jatkunut kaliiperin pieneneminen näyttää päättyneen. Onko tulevaisuus taas suuremman reikäraudan?
US Armyn (Yhdysvaltain maavoimien) käynnissä olevassa Next Generation Squad Weapons -projektissa haetaan nykyajan taistelukentän vaatimuksia vastaavaa 6,8 mm:n patruunaa ja moderneja aseita korvaamaan nyt käytössä olevat M4-karbiini (rynnäkkökivääri) ja M249-kevyt konekivääri.
Suomen Sotilaan numerossa 5/2020 arvioimme nykyistä 5,56×45 mm:n patruunaa (vastaa tuumamitoituksellista siviiliampumatarviketta .223) ja kerroimme tarjouskilpailussa olevien kolmen finaalin päässeen valmistajan ehdotuksista uudeksi 6,8 mm:n patruunaksi.
Joulukuussa ilmestyneessä numerossa 6/2020
Suomen Sotilas arvioi saatavissa olevin tiedoin tarjokkaana olevia aseita.
Tiukassa kilpailutilanteessa yritykset ovat ymmärrettävästikin haluttomia kertomaan aseidensa teknisistä yksityiskohdista kovin tarkasti.
Kisa päättyy voittajan valintaan alkuvuodesta 2022. Loppukilpailuun selviytyi kolme yritystä: General Dynamics Ordnance and Tactical Systems, SIG Sauer ja Textron Systems.
Kullakin niistä on tarjolla toisistaan selkeästi eroavat patruunaratkaisut sekä uudet aseet jalkaväkitaistelijoiden tarpeisiin.
General Dynamics kehittää tarjoustaan yhdessä patruunavalmistaja True Velocityn sekä asevalmistaja Beretta USA:n kanssa.
SIG Sauer on loppukilpailuun osallistujista ainoa, joka tuottaa kaiken itse.
Textron toimii yhteistyössä Heckler & Kochin ja Olin Winchesterin kanssa.
Vaatimuksiin kuuluvat äänenvaimentimet on kehittänyt General Dynamicsille Delta P Design ja Textronille Lewis Machine & Tool Company.
SIG Sauer toteuttaa vaimentimet itse, sillähän on vahvaa osaamista vaimenninteknologiassa ja tarjolla on ollut laaja vaimenninvalikoima jo aiemminkin.
Aseille on asetettu kovia suorituskykyvaatimuksia, ja samalla aseiden tulee olla varsin kevyitä.
Tärkeimpinä vaatimuksina on huomattavasti nykyistä suurempi tehokas ampumaetäisyys sekä läpäisy nykyisiin ja tulevaisuudessa nähtävissä oleviin suojaliiveihin ja -varusteisiin.
Ampumaetäisyyden suhteen vaatimuksena on aseteollisuuden nimettömänä pysyttelevän lähteen mukaan se, että rynnäkkökiväärillä ja konekiväärillä on kyettävä tulittamaan 600 metrin (!) päässä olevia maaleja.
Ampumaetäisyyttä voidaan pitää realistisena, kun otetaan huomioon patruunan suorituskyky ja se, että aseet varustetaan optisin tai elektro-optisin tähtäimin.
Kaiken kaikkiaan toteutusta pidetään erittäin haastavana, kun valmistajille on esitetty erittäin kovat vaatimukset niin painon, tehokkaan ampumaetäisyyden sekä läpäisyn kuin tulitoiminnan voimakkuuden, toimintavarmuuden ja muiden suorituskykyvaatimusten osalta.
US Army on nykysuunnitelmien mukaan tekemässä ase- ja patruunavalinnan vuonna 2022 ja ottamassa uudet aseet patruunoineen käyttöön jalkaväkitaistelijoille prikaatitasolla vuodesta 2023 alkaen. Kokonaishankintamäärä erään lähteen mukaan on 250 000 asetta ja kaiken kaikkiaan 150 miljoonaa patruunaa.
Määrä osoittaa, että aseilla varustetaan jalkaväkeä ja joukkoja – etulinjan taistelijoita – joille henkilökohtainen ase on edelleen päätyökalu.