Mikfin70
Ylipäällikkö
Minä mukaan lukienJa niitä tälläkin palstalla riittää.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Minä mukaan lukienJa niitä tälläkin palstalla riittää.
Minusta puhumattakaan!Minä mukaan lukien
Koska kun ylläpidetään kehitystä, se ruokkii kehitystä. Jos sitä ei tehdä, tai Jenkeissä kilpailuteta, miksi kukaan kehittäisi jotain uutta.Jos se 5,56 on niin ylivertaisen hyvä, niin miksi ihmeessä siellä ameriikassa suunnittelevat jotain 6,8 tai jopa .300, eli 7,62 kaliiperia sen korvaajaksi?
Artikkelin perusteella voisi arvailla että ak sukuisia aseita tilattaisiin jatkossakin. Lisäksi jotain muuta ja ns. kalliimpaa esim. operatiivisille joukoille.Juttu aiheesta Helsingin Sanomissa (19.3.2022 15:09).
Maanpuolustus | Puolustusvoimat harkitsee rynnäkkökivääri RK62:n vaihtamista kokonaan uuteen malliin
Harkinnassa on niin kaliiperi kuin valmistusmaakin.www.hs.fi
Kotimaa|Maanpuolustus
Puolustusvoimat harkitsee rynnäkkökivääri RK62:n vaihtamista kokonaan uuteen malliin
Harkinnassa on niin kaliiperi kuin valmistusmaakin.
Kuvassa suomalainen RK62. Perusmallia modernisoitiin 2010-luvulla kolmella eri versiolla. KUVA: PUOLUSTUSVOIMAT
Jukka Harju HS
15:09
PUOLUSTUSVOIMAT harkitsee sotilaan perusaseen eli rynnäkkökivääri RK62:n vaihtamista kokonaan uuteen malliin. Hanke on iso, sillä siinä saattaisi vaihtua toiseksi myös tuttu 7.62-kaliiperi.
Voi myös käydä niin, että lähivuosina Suomen ja Ruotsin armeijoilla olisi sama rynnäkkökivääri, kun maiden puolustusyhteistyö muutenkin syvenee.
Hanke on niin alkuvaiheissa, että varmasti voi sanoa vain se, että nykyinen RK62 alkaa jossain vaiheessa olla käyttöikänsä päässä. Myös se on varmaa, että RK62 pysyy yhä käytössä osalla joukoista.
”Päätöksiä rynnäkkökiväärin mahdollisen korvaajan hankinnasta ei ole, eikä mahdollista aikataulua voi vielä täsmentää. Rynnäkkökivääri 62 on edelleen täysin toimiva ase. Voi olla, että vaikka korvaava ase hankittaisiin, osa joukoista voisi edelleen olla varustettuna RK62:lla myös tulevaisuudessa”, kertoo jalkaväen tarkastajan sijainen, everstiluutnantti Riku Rantakari.
Sekin on auki, olisiko tuleva ase Suomesta vai jostain muusta maasta.
”Tässä vaiheessa ei ole suljettu pois mitään vaihtoehtoja. Tämä tarkentuu tutkimuksemme ja suunnittelun edetessä”, Rantakari jatkaa.
Puolustusvoimissa on hänen mukaansa käynnissä tutkimus nimeltä Käsiaseperhe. Siinä selvitetään millaisia ominaisuuksia pitäisi tulevaisuudessa olla rynnäkkökiväärillä, pistoolilla ja muilla käsiaseilla. Niitä ovat esimerkiksi läpäisykyky, ampumatarvikkeet ja niiden saatavuus, ampumaetäisyys ja paino.
NIMENOMAAN paino on yksi ratkaiseva tekijä.
”Asetekniikka kehittyy ja uudella aseella voi olla mahdollista keventää sotilaan mukana kantamaa kokonaiskuormaa. Uudemmissa aseissa on paremmin huomioitu myös modulaarisuus, jolloin aseeseen voidaan kiinnittää helpommin tarpeen mukaan erilaisia tähtäimiä ja lisävarusteita. Tällöin aseen keveys on etuna, ettei järjestelmän kokonaispaino nouse.”
Jo nyt Puolustusvoimilla on käytössä modifioituja rynnäkkökiväärejä, joiden kiinnityskiskoihin voidaan helposti liittää erilaisia tähtäimiä ja laserosoittimia.
Muita pohdittavia seikkoja ovat muun muassa optiset tähtäimet, pimeätoimintavälineistö, lippaat, huoltovälineet ja varaosat, tarkastuslaitteet, varastointi ja koulutus.
Jos nykyinen ase vaihdettaisiin kokonaan uuteen, tilattavien aseiden määrä olisi suuri. Rantakari ei kommentoi, miten suuri. Hanke on ollut vireillä jo ennen kuin Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainaan.
”Muuttunut turvallisuusympäristön tilanne ei ole muuttanut aikataulua. Oleellista on tehdä pohjatyö eli tutkimus kunnolla ja sen pohjalta lähdetään hakemaan suorituskykyistä ja sopivaa ratkaisua”, hän toteaa.
SUOMESSA on perinteisesti käytetty 7,62-kaliiperia, kuten myös Venäjällä. Nato-maat ovat käyttäneet 5,56-kaliiperia ja nyttemmin esimerkiksi Yhdysvalloissa tutkitaan näiden väliin sijoittuvaa 6,8-kaliiperin ammusta sen armeijan uuden rynnäkkökiväärin hankinnassa.
Rantakarin mukaan keskeistä on riittävä läpäisykyky ja paino.
”Kaliiperi tarkentuu tutkimuksen ja suunnittelun edetessä. Suomessa seurataan tarkasti myös maailmalla tehtävää tutkimusta uusista kaliipereista. Lisäksi keräämme kokemuksia nykyisistä muissa maissa käytössä olevista käsiaseista.”
Läheisin suunnittelukumppani on siis Ruotsi.
”Monista hankinnoista keskustelemme heidän kanssaan jatkuvasti ja vakavasti, jotta voimme löytää mahdollisia synergiaetuja. Rynnäkkökiväärin kohdalla tilanne on sama. Ruotsin kanssa on erinomaisen tiiviit suhteet, ja keskustelua käydään monilla tasoilla.”
Nykyisiä RK62-malleja eri variaatioineen on Rantakarin mukaan Suomessa ”riittävästi normaali- ja poikkeusolojen tarpeisiin”.
(edit. Lisätty aikaleima)
Joku galil ace tyyppinen ase voisi olla kova perus alueellisille jampoille 5,56 kaliiberissa. Kaikki osaa valmiiksi purkaa sekä koota sellaisen ja panoksia voisi ammentaa kriisissä liittouman varastoista.Artikkelin perusteella voisi arvailla että ak sukuisia aseita tilattaisiin jatkossakin. Lisäksi jotain muuta ja ns. kalliimpaa esim. operatiivisille joukoille.
Toki loogista olisikin että halvempaa ja yksinkertaisempaa torrakkoa niille ketkä sitä tarvitsee vähemmän ja koulutuskin on ns . vähäisempää ja tietysti päinvastoin niillä kenellä on enemmän koulutusta ja rynkyn tarvetta.
Esimerkiksi galil. Muitakin tietysti löytyy. Pitää muistaa ostaa lisäkilkeet vaikka olisi alue/paikallisjoukkojen ak kyseessä. Esim teleskooppiperää yms.Joku galil ace tyyppinen ase voisi olla kova perus alueellisille jampoille 5,56 kaliiberissa. Kaikki osaa valmiiksi purkaa sekä koota sellaisen ja panoksia voisi ammentaa kriisissä liittouman varastoista.
Joku galil ace tyyppinen ase voisi olla kova perus alueellisille jampoille 5,56 kaliiberissa. Kaikki osaa valmiiksi purkaa sekä koota sellaisen ja panoksia voisi ammentaa kriisissä liittouman varastoista.
Artikkelin perusteella voisi arvailla että ak sukuisia aseita tilattaisiin jatkossakin.
Kirjoitin galil* ace tyyppinen siinä kun on lisälaitekiskot ja teleskooppitukki sekä nato lippaille magwelli. Mieluusti näkisin että kotimainen valmistaja esm Sako suunnittelisi ja valmistaisi uuden kiväärin. Ak tyyppinen ase on mielestäni ihan varteenotettava kun katsoo youtubesta videoita eri aseiden häiriönsietokyvyistä pakkasilla. Muutenkin jonkun AR aseen purkaminen sormet kohmeessa hankeen ja kasaus voisi olla aika vittumaista puuhaa, vaikka ymmärrän kyllä jos tälläiset pointit eivät ole vaikka PV:llä ykkös sijalla. Uskon toki että perus ressun käyttöön AR aseille on myöskin hyvät argumenttinsa.Mikä ihme hinku Teillä on Galiliin? Se on susi, jonka RK-62 on siittänyt.
Mitä taas tulee monimutkaisuuteen, niin se ei ole ongelma. Suomalainen varusmies lienee keskimäärin älykkäämpi kuin amerikkalainen ammattisotilas. Lisäksi Israelissakin on jo siirrytty Galilista eteenpäin (arskaan ja osin Tavoriin), vaikka sielläkin on varusmiesjärjestelmä - Galilit ovat Israelin derkku- ja kinkkirynkyt.
Kirjoitin galil* ace tyyppinen siinä kun on lisälaitekiskot ja teleskooppitukki sekä nato lippaille magwelli. Mieluusti näkisin että kotimainen valmistaja esm Sako suunnittelisi ja valmistaisi uuden kiväärin. Ak tyyppinen ase on mielestäni ihan varteenotettava kun katsoo youtubesta videoita eri aseiden häiriönsietokyvyistä pakkasilla. Muutenkin jonkun AR aseen purkaminen sormet kohmeessa hankeen ja kasaus voisi olla aika vittumaista puuhaa, vaikka ymmärrän kyllä jos tälläiset pointit eivät ole vaikka PV:llä ykkös sijalla. Uskon toki että perus ressun käyttöön AR aseille on myöskin hyvät argumenttinsa.
Kiitos. Lähteitä on aina mukava lueskella, etenkin näin amatöörinä.Kukaan ei pura asetta hankeen, jos on yhtään mitään vaihtoehtoja. Toisekseen arska on myös monien pohjoisessa toimivien valinta (Norja, Kanada, amerikkalaiset Alaskassa).
Näihin häiriönsietokykytesteihin suhtautuisin varauksella. Videoissa saadaan aikaan tasan se mitä halutaan saada aikaan, ja rehelliselläkin testaajalla on suuri mahdollisuus saada aikaan vinoutuneita tuloksia. Onko aseet esim. puhdistettu ennen testiä vai onko niissä eri määrä paskaa valmiiksi? Ajetaanko aseita kuivana? Käytetäänkö öljyä, ja jos kyllä, niin onko eri aseissa eri öljyä? Onko toinen ase uitettu öljyssä ja toinen öljytty siististi?
Paras referenssi voisi olla Alaskan osavaltion poliisin testi vuosikymmenten takaa. Tosin siinäkin aseille tehtiin kaikkea sellaista, mitä normaalisti ei tehtäisi, kuten kaadettiin kuumaa vettä lukkoon ja vietiin ase sen jälkeen pakkaseen. Se ei välttämättä osoita aseen heikkoutta, vaan ennemminkin käyttäjän kyvyttömyyttä pitää huolta kalustostaan. Mutta laitetaan nyt testi tuohon alle, jos joku haluaa lukea.
Katso liite: 58788
Mikä vittu siinä ak:ssa on että niitä pitää hommata lisää kun parempiakin on saatavilla enkä nyt tarkoita pelkästään ar pohjaisia keksintöjä.Joku galil ace tyyppinen ase voisi olla kova perus alueellisille jampoille 5,56 kaliiberissa. Kaikki osaa valmiiksi purkaa sekä koota sellaisen ja panoksia voisi ammentaa kriisissä liittouman varastoista.
Mitä muita todetusti parempia?Mikä vittu siinä ak:ssa on että niitä pitää hommata lisää kun parempiakin on saatavilla enkä nyt tarkoita pelkästään ar pohjaisia keksintöjä.
Artikkelin perusteella voisi arvailla että ak sukuisia aseita tilattaisiin jatkossakin. Lisäksi jotain muuta ja ns. kalliimpaa esim. operatiivisille joukoille.
Toki loogista olisikin että halvempaa ja yksinkertaisempaa torrakkoa niille ketkä sitä tarvitsee vähemmän ja koulutuskin on ns . vähäisempää ja tietysti päinvastoin niillä kenellä on enemmän koulutusta ja rynkyn tarvetta.