Taisi suurin ongelma olla paino ainakin 5.56 kaliberissa.Mikä siinä aseessa on paskaa???
Se, että on markkinoitu vaihtopiippuaseena ei itsessään tee aseesta huonoa.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Taisi suurin ongelma olla paino ainakin 5.56 kaliberissa.Mikä siinä aseessa on paskaa???
Se, että on markkinoitu vaihtopiippuaseena ei itsessään tee aseesta huonoa.
KAR on alumiinirunkoinen, siitähän se 3,7 kg tuleekin.
Asejärjestelmän tekniset ratkaisut mahdollistavat myös rungon osien valmistamisen alumiinia edullisemmista, moderneista polymeerimateriaaleista.
Tuotantovälineitä saa rahalla ja PV on nimenomaan täynnä ammattimaista johtajistoa, joten kaipa sitä nyt yksitehdasvarikko saadaan organisoitua... Vai onko nykyinen upseeristo huonompaa kuin 100 vuotta sitten palvelleet virkaveljensä???
Voisikohan Sako hommata lisenssiä noihin hyviin ominaisuuksin, meinaan että on minusta tuossa KAR-21:ssä joitakin sellaisia ominaisuuksia joita voisi siirtää Sakon aseeseen.Tilanne KAR-21:n ja Ension kanssa on käytännössä ihan samanlainen kuin 100 vuotta sitten Suomi KP:n ja Aimo Lahden Konepistooli Oy:n kanssa.
Ei KP Oy valmistanut PV:lle kuin muutaman konepistoolin malliksi, vaan tuotanto lisensoitiin Tikkakoski Oy:lle. Sama varmastikin olisi mahdollista toisintaa nykyisinkin. Vaikka sitten Sakon kanssa.
KAR-21:n paras ominaisuus verrattuna AR-10/15 konstruktioon on nähdäkseni se, että se perustuu AR-18 toimintaperiaatteeseen ja on suunniteltu suoraan kaasutoimiseksi. KAR:issa ei ole AR10/15:n heiveröistä alumiinirungon jatketta jonka vääntyessä ase on toimintakelvoton. Konstruktioltaan ase on todennäköisesti toimintavarmempi kylmissä oloissa kuin AR-15-versiot toimintaperiaatteestaan riippumatta. Lisäksi KARissa on parempi virityskahva ja siihen saa taittoperän halutessaan.
Ison armeijan näkökulmasta vaihtokaliiperisuus on melkein sivuseikka, mutta ei kuitenkaan. Tällä pyssyllä oltaisiin voitu varustaa niin rk-miehet (5.56 16" piippu), erikoisjoukot (5.56 12"-16" piippu), tukiampujat (7.62N 16") kuin tarkka-ampujatkin 7.62N 18-20"). Niin logistiikka kuin kouluttaminenkin olisi ollut helppoa, kun ainoa ero on käytännössä piippu ja lukko. Kenties aseesta olisi voitu jalostaa myös pikakivääri tyyliin RPK. Vaihtopiippumahdollisuus olisi ollut ehkä erkkareiden mieleen.
Yhtenä etuna olisi ollut myös se, että jos joskus tulevaisuudessa koetaan, että suojavarusteiden kehityksen takia on saatava isompaa kaliiperia rynnäkkökivääriin, onnistuisi kaliiperivaihdos käytännössä käyttäjän toimenpitein. Arvelen, että piippu ja lukko olisi toteutettavissa siten, että pesä kestää 6.8Commonin pesäpaineet.
Voisikohan Sako hommata lisenssiä noihin hyviin ominaisuuksin, meinaan että on minusta tuossa KAR-21:ssä joitakin sellaisia ominaisuuksia joita voisi siirtää Sakon aseeseen.
KAR-21 ja AR-15-pohjainen koneisto eivät ole oikein yhteensopivia keskenään ratkaisuiltaan. Koko rekyylikoneisto ja yleinen konstruktio on liian erilainen.Voisikohan Sako hommata lisenssiä noihin hyviin ominaisuuksin, meinaan että on minusta tuossa KAR-21:ssä joitakin sellaisia ominaisuuksia joita voisi siirtää Sakon aseeseen.
Tämähän on kuitenkin aivan prosessiteknologian peruskauraa. Meillä olisi periaatteessa valtavasti tähän soveltuvaa insinööriainesta maassamme. Ei se toki Ensiota auta tässä enää, mutta tehokkaan tuotantolinjan rakentaminen nykyisellä aikakaudella, niinkin yksinkertaisen mekaanisen koneen kuin jyrsimällä valmistettu alumiinirunkoinen rynnäkkökivääri on, teolliseksi valmistamiseksi, ei ole temppu eikä mikään.KAR on tällä hetkellä käsityönä väsätty pyssykkä ja se pitäisi ihan ensin sovittaa siihen sarjatuotantomuottiin, kuka tekee mitäkin, missä ja miten työvaiheet saadaan optimoitua. Se vaatii aika paljon kilpailutusta, hankitaosaamista ja säätämistä
Aseen jatkosuunnittelu sarjatuotannossa mahdollisimman tehokkaasti tuotettavaksi ominaisuuksien kärsimättä ja heikot kohdat korjaten onkin sitten jo monimutkaisempi prosessi, koska se vaatii kenttäkokeita ja niiden pohjalta tehtäviä parannuksia, jotka on uudelleen testattava. Etenkin kun on kyse uudesta konstruktiosta.mahdollisesti osin ihan pyssynkin suunnittelua uusiksi.
Erikoisen tyhmä on nimenomaan se, joka ei ymmärrä niitä syitä, miksi julkinen ja yksityinen tuotanto toimivat eri tavalla (ja voitontavoittelu yksityisen tehostajanakin on vain yksi niistä). Toki välttämättä niiltä perussyiltä ei päästäisi pakoon valtiollisesti johdetussa asepajassakaan, etenkään jos kyse olisi suoraan työntekijöiden valtion virkamiehiksi palkkaamisesta. Sopivilla vaatimusmäärittelyillä päästäisiin jo kiertämään iso osa ongelmista, mutta ei tietenkään kaikkia.Maailma on 100 vuodessa muuttunut melkoisen paljon. Vaikka nyt puhutaan "yksinkertaisesta tuotteesta" niin en ikimaailmassa usko, että mikään valtiollinen lafka toimisi valmistajana tehokkaammin kuin yksityinen firma. Jos on ollut joskus töissä yksityisella ja julkisella puolen, ihan millä tahansa alalla, ymmärtää tämän asian välittömästi. Tai sitten on jotenkin erikoisen tyhmä.
Jaa-a, markkinointiko olisi valtion itselleen lisenssivalmistaman aseen kannalta relevantti taito? Periaatteessa silloin valtion pajalle relevanttia olisivat prosessitekninen ja materiaali- ja konetekninen osaaminen, jotka eivät ole mitään salatiedettä. Toki maailmalla on myös esimerkkejä siitä, mitä tapahtuu kun insinöörit johtavat aseprojekteja ilman aseiden valmistamiseen ja käyttöön liittyvää kokemusta (mm. SA80:n suunnittelijaporukassa ei ollut yhtäkään aseilla ennen ampunutta), mutta tässähän niin ei olisi kyse."PV on nimenomaan täynnä ammattimaista johtajistoa".
Ai kansainvälisessä tuotevalmistuksessa, markkinoinnissa ja R&D:ssä ? OK. No pistetään Saabinkin konttori nurin Tampereelta ja nuo tilalle. Katsotaan mitä tapahtuu ....
Halusin tähän vielä puuttua: kyseessä eivät ole maailmalla parhaaksi todetut ratkaisut, vaan riittävän hyvät ja ilman immateriaalioikeuksista maksamista saadut ratkaisut. Ironista kyllä, siis aivan samat lähtökohdat kuin RK 62:n kohdalla aikanaan.Samaan aikaan meillä on kotimaassa yritys joka on vuosikaupalla kehitellyt maailmalla parhaiksi todettujen ratkaisujen pohjalta kotimaista versiota,
Ei varsinaisesti, mekanismi ei ole oikeastaan AR-18, vaan on vaikeammin johdettavissa esikuviinsa. Lyhytiskuinen kaasumäntä on toteutettu vähän kuin FN SCAR:issa, eli ilman erillistä mäntää palauttavaa jousta, lukko taas liikkuu luistissa kuten Kalashnikovissa. Toisaalta lukko on Stonerin suunnitteleman pohjalta tehty seitsenolakkeiseksi, ja se kiinnittyy piipun jatkeena olevaan sulkupesään kuten Stonerin keksinnöissä.KAR-21:n paras ominaisuus verrattuna AR-10/15 konstruktioon on nähdäkseni se, että se perustuu AR-18 toimintaperiaatteeseen
Ainakin se on suunniteltu kelluvaksi, muistelen jossain nähneeni kuvan uinti testeistäEsim. 2: montako MISUa olette nähneet käytössä? Kun se ei kellu, niin se ei kellu.
Jaa-a, markkinointiko olisi valtion itselleen lisenssivalmistaman aseen kannalta relevantti taito? Periaatteessa silloin valtion pajalle relevanttia olisivat prosessitekninen ja materiaali- ja konetekninen osaaminen, jotka eivät ole mitään salatiedettä. Toki maailmalla on myös esimerkkejä siitä, mitä tapahtuu kun insinöörit johtavat aseprojekteja ilman aseiden valmistamiseen ja käyttöön liittyvää kokemusta (mm. SA80:n suunnittelijaporukassa ei ollut yhtäkään aseilla ennen ampunutta), mutta tässähän niin ei olisi kyse.
@Heikkiv näkemyksissäsi on myös paljon päätöntä yksityistämisuskoa:
Erikoisen tyhmä on nimenomaan se, joka ei ymmärrä niitä syitä, miksi julkinen ja yksityinen tuotanto toimivat eri tavalla (ja voitontavoittelu yksityisen tehostajanakin on vain yksi niistä).
Ruottalaisilla ja ryssillä aakoot, meillä rkoot , toivottavasti pohjoismaista yhteistyötä ei viedä tappelijan pyssyn nimeämiseen kotimaassa, vaikka kaikkea hurreista imitoidaankin
Ruottalaisilla ja ryssillä aakoot, meillä rkoot , toivottavasti pohjoismaista yhteistyötä ei viedä tappelijan pyssyn nimeämiseen kotimaassa, vaikka kaikkea hurreista imitoidaankin
Juu, tiesin kyllä venäläisen aseen suunnitteli kalasnikov ja ruotsalaisen karabin . Sakon aseen nimeäminen aakooksi vaikka ruotsissa oltaisiinkin vaatisi vähintään valtiollisen nootinRuåttalaisittain AK on automatkarbin, tuossa kuvassa lukee FMV lapussa Självskyddsvapen 24A, joten onkohan Ruotsikin pyrkimässä irti AK:n tuomasta mielikuvasta? SSV-24 tai SV-24 tulossa viralliseksi lyhenteeksi?
En mä epäillyt sun tietämystä ruotsi-ak:sta, lähinnä tuollainen perustelu/ääneen ajattelu tuo toteamusJuu, tiesin kyllä venäläisen aseen suunnitteli kalasnikov ja ruotsalaisen karabin . Sakon aseen nimeäminen aakooksi vaikka ruotsissa oltaisiinkin vaatisi vähintään valtiollisen nootin