Saksalainen puolustusteollisuusyritys Heckler & Koch pitää lainvastaisena Suomen Puolustusvoimien tapaa hankkia uusia rynnäkkökivääreitä ja muita käsiaseita.
Heckler & Koch valitti Puolustusvoimien ja asevalmistaja Sakon puitesopimuksesta Suomen markkinaoikeuteen kesäkuun loppupuolella. Yritys katsoo, että Puolustusvoimien olisi pitänyt kilpailuttaa sopimus.
Heckler & Koch valmistaa käsiaseita, kiväärejä, konepistooleja ja kranaatinheittimiä.
Kilpailutusta ei järjestetty huoltovarmuuden takia
Puolustusvoimat perustelee käsiaseiden hankintaa ilman kilpailutusta huoltovarmuudella.
– Hankinta toteutettiin suoraan Sakolta, sillä poikkeusolojen tarpeet huomioiden käsiaseiden viankorjauksen, huollon ja tuotannon osaaminen on huoltovarmuudellisesti perusteltua säilyttää Suomessa, vastaa Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen puolesta tiedotuskeskuksen päällikkö
Ville Tuokko.
Logistiikkalaitos sanoo, että Sako on ainoa käsiaseiden teollinen valmistaja Suomessa, jolla on tarvittava ja riittävä valmistuskapasiteetti.
Sakon tehdas on Riihimäellä. Sen omistaa italialainen aseyhtiö Beretta.
Saksalaisyrityksen mielestä perustelut ontuvat
Lain mukaan EU:n jäsenvaltio voi jättää kilpailuttamatta asehankinnan, jos katsoo tämän tarpeelliseksi keskeisten turvallisuusetujensa turvaamiseksi.
Heckler & Koch katsoo, että Suomen valtion keskeiset turvallisuusedut eivät vaarantuisi, vaikka Puolustusvoimat järjestäisi käsiaseista tarjouskilpailun, johon voisivat osallistua muutkin asevalmistajat kuin Sako.
Yritys sanoo, että vastaavista hankinnoista järjestetään säännönmukaisesti kilpailutus. Esimerkiksi yhtiö nostaa Saksan asevoimien rynnäkkökivääreiden hankinnan kilpailutuksen.
Heckler & Kochin mukaan Puolustusvoimien ja Sakon puitesopimusta ei voi perustella myöskään huoltovarmuustekijöillä. Yritys katsoo, että Suomi voi taata käsiaseiden huoltovarmuuden, vaikka Puolustusvoimat ei hankkisi niitä vuosikymmeniä kestävällä sopimuksella Sakolta.
– Huoltovarmuuden vaatimusten täyttyminen voidaan taata vähemmän rajoittavilla toimilla, kuten sopimusehdoilla ja kilpailutettavan kohteen vaatimuksilla, valituksessa sanotaan.
Puolustusvoimien logistiikkalaitos pyrkii antamaan vastineen valitukseen 4. elokuuta mennessä.
Valitus ei yllättänyt
Logistiikkalaitos kertoo, että valitus ei tullut yllätyksenä. Saksalaisyritys oli yhteydessä logistiikkalaitokseen jo keväällä puitesopimuksen uutisoinnin jälkeen ja kertoi harkitsevansa valituksen tekemistä.
Puitesopimusta koskevasta hankintapäätöksestä voi valittaa, jos markkinaoikeus antaa asiassa käsittelyluvan.
– Aseiden tai ammusten hankinnoista tulee harvoin valituksia markkinaoikeuteen, kertoo julkisten hankintojen asiantuntija, varatuomari
Tapio Lahtinen PTC Services-yrityksestä.
Keskeinen kysymys kiistassa on Lahtisen mukaan nimenomaan se, voiko Puolustusvoimat tässä tapauksessa jättää kilpailutuksen tekemättä Suomen keskeisten turvallisuusetujen turvaamiseksi.
Puolustusvoimat korvaa nykyisiä kivääreitä
Puolustusvoimat
tiedotti maaliskuussa, että Suomi ja Ruotsi ovat solmineet yhteisen käsiaseperheen hankintaa koskevan puitesopimuksen, jonka osapuolia ovat Ruotsin puolustusmateriaalivirasto FMV, Puolustusvoimien logistiikkalaitos ja asevalmistaja Sako.
Puitesopimuksen kesto on kymmenen vuotta, ja sitä voidaan jatkaa optiokausilla vuoteen 2053 asti.
– Valituksella ei ole välittömiä vaikutuksia hankintoihin Sakolta, Ville Tuokko sanoo.
Ensimmäiset puitesopimuksen mukaiset toimitukset tapahtuvat myöhemmin.
Aluksi Suomi hankkii Sakolta rynnäkkökivääreitä ja henkilökohtaisia suoja-aseita kenttätesteihin. Hankinnan arvonlisäverollinen yhteisarvo on noin 700 000 euroa.
Puolustusvoimat valmistautuu korvaamaan tulevilla käsiasehankinnoilla asteittain nykyiset rynnäkkökiväärit, itselataavat tarkkuuskiväärit ja raskaat tarkkuuskiväärit.
Myös Ruotsi ostaa Sakolta rynnäkkökiväärejä ja henkilökohtaisia suoja-aseita. Ruotsin ensimmäisen sopimuksen arvo on vajaat 80 miljoonaa euroa.