Perustuslain kiireellisen muutoksen taakse on tulossa eduskunnan selvä enemmistö.
Äänestyksestä ei ole tulossa edes tiukka, koska myös oppositiopuolueista perussuomalaisten eduskuntaryhmä ilmoitti tukevansa perustuslain kiireellistä muutosta tiedustelulakien säätämisen vuoksi. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä päätti keskiviikkoaamuna, että ryhmä suosittaa kansanedustajilleen äänestämistä perustuslakimuutoksen kiireellisyyden puolesta.
Jo aiemmin hallituksen sekä muiden oppositioryhmien tuella perustuslain kiireellisen muutoksen takana oli laskennallinen viiden kuudesosan enemmistö annetuista äänistä. Nyt kun myös perussuomalaiset tukee kiireellistä muutosta, eivät esimerkiksi poissaolot tai muut sellaiset syyt tee äänestyksestä tiukkaa.
Perustuslakimuutoksen säätäminen kiireellisenä merkitsee, että muutos tulee voimaan jo ennen ensi huhtikuun eduskuntavaaleja. Samalla tiedustelulait on mahdollista säätää voimaan hallituksen aikomalla tavalla jo ennen eduskuntavaaleja.
Tietoliikennetiedustelu tuomioistuimen luvan takana
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja
Leena Meri sanoi, että keskustelut tiedustelulakien parlamentaarisen seurantaryhmän puheenjohtajan
Tapani Töllin (kesk.) kanssa selvensivät tilannetta.
Vielä viime torstaina perussuomalaiset päätti ottaa oman kantansa muodostamiseen lisää aikaa.
Perussuomalaiset kävi Tapani Töllin kanssa tiedustelulakien ongelmakohtia läpi.
– Miten varmistetaan, että ihmisiä ei aleta kyttäämään ja heidän postejaan avaamaan? Käytiin ajatuksella läpi: jos rakentelet pommeja tai yrität vakavasti vaurioittaa infraa, olemme ovesi takana. Mutta voit edelleen kirjoitella rauhassa postejasi, tähän ei ole tarkoitus puuttua, havainnollistaa Leena Meri ryhmän käsitystä viranomaisten toimintavaltuuksista valmisteilla olevissa tiedustelulaeissa.
Perussuomalaiset haluaa varmistaa, ettei tiedustelulakeja voida käyttää väärin esimerkiksi laillisen poliittisen toiminnan seurantaan.
– Tiedusteluun vaaditaan aina tuomioistuimen lupa ja näyttöä vakavasta kansallisesta uhasta tai sotilaallisesta toiminnasta, muistuttaa perussuomalaisten eduskuntaryhmä.
Vasemmistoliitto tukee muutosta, vastustaa kiireellisyyttä
Perussuomalaisten mielestä perustuslakimuutoksen jarruttamiselle yli seuraavien vaalien ei ole riittäviä perusteluja, koska lakiesitysten sisältö on hyväksyttävissä.
Vasemmistoliitto aikoo vastustaa perustuslakimuutoksen kiireelliseksi julistamista, mutta ei itse muutosta perustuslakiin. Muista oppositiopuolueista SDP, vihreät, kristillisdemokraatit sekä RKP:n edustajien enemmistö tukevat perustuslain kiireellistä muutosta.
Kun perustuslain muutos on hyväksytty eduskunnan äänestyksessä keskiviikkona,
jatkavat eduskunnan valiokunnat tiedustelulakien käsittelyä. Etenkin perustuslakivaliokunnan kohdalla on arvuuteltu, pystyykö valiokunta käsittelemään sekä tiedustelulait että sote-lait vielä ennen vaaleja vai jäävätkö sote-lait käsittelemättä ja uudistus siirtyy jälleen.
Ulkomaan sähköpostit saisi seuloa ja tarvittaessa lukea
Keskiviikkona eduskunnassa erittäin todennäköisesti hyväksyttävä perustuslakimuutos rajaa lisää ihmisten luottamuksellisten viestien suojaa, jotta siviili- ja sotilastiedustelu olisi sähköpostien osalta mahdollista.
Jo nyt perustuslain kymmenes pykälä sallii, että luottamuksellisten viestien suojaan voidaan joissain tapauksissa puuttua. Perustuslaissa lukee, että
lailla voidaan säätää lisäksi välttämättömistä rajoituksista viestin salaisuuteen yksilön tai yhteiskunnan turvallisuutta taikka kotirauhaa vaarantavien rikosten tutkinnassa, oikeudenkäynnissä ja turvallisuustarkastuksessa sekä vapaudenmenetyksen aikana.
Hallitus ehdottaa seuraavaa lisäystä perustuslakiin: ...
sekä tiedon hankkimiseksi sotilaallisesta toiminnasta taikka sellaisesta muusta toiminnasta, joka vakavasti uhkaa kansallista turvallisuutta.
Muutos mahdollistaa sen, että käsittelyssä olevilla tiedustelulaeilla voidaan antaa suojelupoliisille ja puolustusvoimille oikeus seuloa ja lukea Suomesta ulkomaille ja ulkomailta Suomeen kulkevia sähköposteja.
Sähköpostien tiedusteluun tarvitaan tiedustelulakiesitysten mukaan tuomioistuimen päätös.
Tiedustelulaeissa esitetään viranomaisille sähköpostien seulonnan lisäksi muitakin keinoja tiedusteluun, mutta ne keinot eivät vaadi perustuslain muutosta.