Vaalivilppi ja demokratian kriisi
25.5.2016 20:41
Oula Lintula
http://oulalintula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/217446-vaalivilppi-ja-demokratian-kriisi
15 kommenttia
Norbert Hofer kehotti kannattajiaan hyväksymään Itävallan vaalituloksen. No, minä en ole hänen kannattajansa – enhän ole edes itävaltalainen – joten kehotus ei tietenkään koske minua. Eikä toisaalta Itävallan vaalitulos tietenkään ole edes minun hyväksyttävissäni tai hylättävissäni.
Enpä kuitenkaan ole ensimmäinen Itävallan ulkopuolinen ihminen, joka sekaantuu Itävallan vaaleihin. Luxemburgilainen
Jean-Claude Junckeron jo aiemmin ottanut näkyvästi kantaa Hoferia vastaan. Luxemburgin lain takaaman sananvapauden puitteissa hänellä on tähän tietysti täysi oikeus; ongelma kuitenkin on se, että hän tekee kannanottonsa EU:n komission painoarvoon tukeutuen ja yhden EU:n jäsenvaltion potentiaalista valtionpäämiestä vastaan. Tämä osoittaa irvokkaalla tavalla, millaiseen kriisiin EU:n demokratia on jälleen luisumassa.
Itävallan kohdallahan tämä ei ole edes ensimmäinen kerta. Vuosituhannen vaihteen tienoilla EU:n senaikaiset sosialidemokraattiset johtajat, Suomen
Paavo Lipponen mukaanlukien, aloittivat naurettavanoloisen kiusaamiskampanjan Itävallan senaikaista hallitusta vastaan. Vastaavaa olisi silloin voinut mitenkuten olettaa päiväkodin hiekkalaatikolla, "me ei leikitä ton kanssa koska se on kakkapää"; tosin nykyaikana varmaan päiväkodeissakin älähdettäisiin senkaltaiselle käytökselle.
Demokratia, yksilönvapaudet ja muut sensellaiset arvot, joihin sodanjälkeinen Eurooppa ja sen konkreettisimpana ilmentymänä EU ovat ainakin omasta mielestään rakentuneet, tuntuvat lentävän romukoppaan sitä mukaa kuin jossain EU:n jäsenmaassa näyttää valtaan nousevan taho, josta "hiekkalaatikon kovikset" eivät tykkää. Kovinkaan paljon Junckeria ja kumppaneita ei tunnu kiinnostavan, mitä Itävallassa itse asiassa tapahtuu ja mistä Hoferin suosio mahtaa johtua; tärkeintä tuntuu olevan vain oman ja omien kavereiden vallan pönkittäminen.
Miten pitkälle tämän tavoitteen edistämisessä ollaan menossa? Ikävästi vaikuttaa siltä, ettei ainakaan vaalituloksen väärentämistä voida sulkea pois. Waidhofen an der Ybbsin kaupungissa äänestysaktiivisuus on noussut huikaisevaan 146,9 %:n lukemaan, jolle takavuosien Neuvostoliiton ja nykyajan Pohjois-Koreankin valtiomiehet voivat olla kateellisia. Täsmälliset tiedot ovat ainakin tällä hetkellä luettavissa vaaliviranomaisen omalla sivulla:
http://wahl16.bmi.gv.at/1605-303.html
Yksittäisestä näppäilyvirheestä (mitä sitäkin hätäisesti on selitykseksi tarjottu) ei voi olla kyse, sillä vaalitulos on monen tekijän summa, eikä missään yksittäisessä osatekijässä ole havaittavissa dramaattista muutosta. Postiäänten määrä on kasvanut ensimmäisen kierroksen jälkeen liki kymmenkertaiseksi, mutta tämä kasvu näkyy molempien ehdokkaiden äänimäärissä ja jopa hylättyjen äänten määrissä. Jos näppäilyvirheitä on tehty, niitä on siis pitänyt tehdä useita.
Onko kyse systemaattisesta vaalituloksen väärentämisestä liittovaltion, osavaltion vai vain yhden kaupungin kaupungin tasolla, on tietysti mahdotonta sanoa. Tämä nimenomainen väärennös on tehty niin tökerösti, että siitä jää helposti kiinni. Herää kuitenkin kysymys, onko se jossain muualla kenties tehty taitavammin, ja millä tavalla on mahdollista että järjestelmä ylipäänsä mahdollistaa sen.
Vaikka asia selvitettäisiin kuinka perinpohjaisesti ja vaikka todistettaisiin, ettei se vaikuta vaalitulokseen, ja vaikka Hofer kuinka toisin kehottaisi, ei epäilys vaalivilpistä häviä kriittisen kansanosan mielestä varsinkaan nyt, kun tuloksen marginaali jäi kohtalaisen niukaksi. Toisaalta ne ongelmat, jotka Hoferia ja FPÖ:tä ovat eteenpäin vieneet, eivät ole mihinkään katoamassa. Muutos tulee Eurooppaan ennemmin tai myöhemmin, ja mitä myöhemmin se tapahtuu, sitä rajumpi se tulee olemaan. Nähtäväksi jää, kehittävätkö EU:n johtohahmot siihen mennessä entistä rumempia temppuja pitääkseen omasta asemastaan kiinni.