Ulkomaat Eurooppa
Putin kiristää ruuveja – Rosvot kiinni!
Uutisanalyysi: Vallanpitäjiä on pidätetty lahjusepäilyjen takia näytöstyyliin Venäjällä.
Jukka Mallinen 3.11.2015
Ensi kerran uuden Venäjän aikana on istuva kuvernööri pidätetty koko tiiminsä kanssa ja heidät on nimetty ”järjestyneeksi rikollisryhmäksi”.
Komin päämiehen
Vjatšeslav Gaizerin ja tasavallan koko johdon
pidätys oli jymyuutinen, joka sai Venäjän eliitin varpailleen. Jo keväällä häkkiin joutui Sahalinin alueen johtaja
Aleksandr Horošanin ja hänen ryhmänsä.
Tapahtumia on pidetty järjestelmän liikahduksena kohti uutta hallintomallia. Alueiden eliittien valvonta ei enää kuuluisi valtapuolue Yhtenäiselle Venäjälle ja Kremlin sisäpolitiikan hallinnolle, vaan suoraan salaiselle poliisille.
Vologdan kuvernööri
Oleg Kuvšinnikov nimitti Komin puhdistusta valtavaksi iskuksi maan poliittista eliittiä vastaan: ”Työskentely on käynyt psykologisesti raskaammaksi, nyt suhde valtaan muuttuu.”
Pidätyksiä lahjusepäilyiden takia on viime aikoina tapahtunut paljon.
Karjalan tasavallan entisen päämiehen
Andrei Nelidovin vangitseminen uutisoitiin näyttävästi. Mahatškalan pormestari
Said Amirov on tuomittu korruptiosta.
Kreml on erottanut neljä kuvernööriä ”luottamuksen menettämisen takia”. Korkeaa alue- ja kaupunginjohtoa on pidätetty myös Krasnodarissa, Kubanissa, Tšeljabinskissa, Ivanovin alueella ja Novgorodissa.
Hatsinan kunnanjohtaja
Aleksandr Hudilainen myi yksityiselle sijoittajalle puolustusministeriön kiinteistön. Kohde palautetaan valtiolle, ilmoitettiin 26. lokakuuta. Tämä voi johtaa rikossyytteeseen Hudilaista vastaan. Hudilainen on nykyään Karjalan tasavallan johtaja.
Pidätykset on nähty reaktiona vallan vertikaalin huojahteluun.
Kuvernöörinvaaleissa Irkutskissa tapahtui ennennäkemätön, kun
kommunistipuolueen
Sergei Levtšenko voitti Yhtenäisen Venäjän ehdokkaan.
Valtapuolueen ehdokas ohitti vajaalla prosentilla 50 prosentin rajan ja toisen kierroksen Omskissa, Amurilla ja Mari Elissä. Syynä oli se, että talouskriisin ahdistama paikallinen bisnes oli lähtenyt tukemaan vaaleissa oppositiota itsevaltaisia kuvernöörejä vastaan.
Jos korruption vastainen kampanja alueilla on aloitettu, niin miksi näkyväksi kohteeksi valittiin
Komin tasavalta?
Gaizer pääsi kesällä Venäjän kymmenen tehokkaimman kuvernöörin joukkoon Kremliä myötäilevän Kansalaisyhteiskunnan kehittämiskomitean listalla. Häntä on pidetty keskimääräistä parempana teknokraattisena johtajana.
Aleksei Kuvšinov totesi
Novoje Vremjassa, että Komi on hyvinvoiva öljytasavalta, joka antaa rahaa federaatiobudjettiin. Siellä on rauhallista ja vaalit on hoidettu Kremlin kannalta hyvin.
Gaizerilla on sekä komilaista että saksalaista verenperintöä. Pari vuotta sitten hän sääti toiselle ja kolmannelle luokalle pakollisen komin kielen opetuksen, joka on tulossa myös neljännelle. Päätös on aiheuttanut kaupungeissa venäläisten kuohuntaa varsinkin puhtaasti venäläisessä Vorkutassa.
Kyseessä on ehkä intressiriita öljyrahoista tasavallassa, jossa Lukoil ja Rosneft kamppailevat. Myös rahavirrat federaatiobudjettiin voivat olla kiistan aihe.
Konspirologit kyselevät, onko television rummuttama pidätys viesti eliitille vai kansalle. Eliitille se kertoo turvallisuuspalvelujen ja ”keskuksen” vaikutusvallan kasvusta ja alueiden sekä kuvernöörien heikentymisestä.
Komilainen politiikan tutkija
Dmitri Nesanelis sanoo, että viesti on väestölle. Sotšin olympialaisten ja Krimin liittämisen menestyksiä jatkaa nyt näyttävä operaatio korruptiota vastaan.
Iskut osuvat maan tapaan eli pimeään kassaan. Kukaan ei väitä, että Komi eroaisi tässä suhteessa muista alueista: kaikkialla kuvernöörin on pakko lapioida rahaa ”keskukseen” ja rasvata sillä omaa hallintokoneistoaan.
Korruptio on autoritaarisen järjestelmän ydin. Siihen kuuluvat sekä keppi että porkkana, sekä lojaalisuus että palkinnot, mutta myös pelko.
Gaizerin pidätys oli repäisevä näytös, joka hälventää pahan maun puolustusministeriön kansliapäällikkö
Jevgenija Vasiljevan jutusta –
varastettuaan miljardeja tämä pääsi ehdonalaiseen istuttuaan 37 päivää. Samoin unohtuu toimittaja
Oleg Kašinin pahoinpitely, jonka tilaamiseen Pihkovan kuvernööri
Andrei Turtšak on syyllistynyt.
Monella kuvernöörillä on mahtava suojelija Kremlissä presidentin lähipiirissä tai valtiokorporaatioiden tai oligarkkien joukossa. Gaizerilla ei sellaista ollut, eikä pääsyä presidentin luo. Tutkintakomitean ei tarvinnut sopia pidätyksestä suojelijan kanssa.
Turvallisuuspalvelu FSB:n johtamassa rikostutkintakomiteassa on salainen ryhmä, joka tutkii erikoisvaltuuksin alueiden hallintoja. Projekti alkoi vuonna 2012, kun
Vladimir Putin palasi presidentiksi. Ryhmällä on suora yhteys presidenttiin, jolle se raportoi. Pääsyyttäjänviraston kenraalitkaan eivät pääse juttuihin väliin, koska eivät tiedä, kehen puuttua.
Gazpromin omistaman lehden
Ekspertin toimittaja
Sergei Tihonov sai tavata yksikön tutkijat anonyymisti. Nämä vuotivat, että 12 kuvernööriä on heidän työstössään ja 8 alustavassa tarkkailussa.
Näistä kerätään aineistoa huomaamatta ja paljastamatta tutkintaa paikallisille elimille, etteivät nämä vuotaisi kohteille eivätkä Kremlin eminenssit puuttuisi asiaan.
Ekspert ennustaa, että juttuja on tulossa Dagestanissa, Krimillä, Magadanissa, Kalugassa ja Moskovan läänissä.
Sahalinin kuvernööriä Horošaninia oltiin pidättämässä jo 2012, mutta Kremlin vaikutusvaltainen taho esti sen. Kuvernööriin päästiin kiinni, kun ensin oli vaihdettu paikalliset turvallisuuspalvelut. Alueen sisäministeriön päällikkö
Vladislav Belotserkovski pidätetiin ja pääsyyttäjä sekä FSB:n aluepäällikkö erotettiin maaliskuussa 2014.
Jo 2012 rikostutkimuskomitea yritti turhaan tutkia myös Gaizeria. Erityisryhmä aloitti salaisen penkomisen uudestaan viime vuonna
Yleisvenäläinen kansanrintaman aktivistien avulla.
Tutkijat iskivät Komissa 26. syyskuuta tehden 80 kotietsintää. Tieto oli vuotanut edellisenä päivän ja pidätettävät yrittivät karkuun. Häkkiin joutuivat muiden muassa opetusministeri, arkkitehtuuriministeri, Vorkutan, Petšoran ja Syvtyvkarin kaupunginjohtajat.
Komissa on käytetty laajasti ulkomaisia veroparatiiseja, minkä Kreml on kieltänyt ankarasti. Tasavallan rahaa on laitettu agro- ja energiayrityksiin, jotka sitten myytiin virkamiehiä lähellä oleville yksityisille. Jos Horošanin otti 30 prosenttia kaikista sijoituksista, niin Gaizer vei 70, vuotavat tutkijat.
Salaista yksikköä kutsutaan ”leikillisesti” Smeršiksi – tämä
Stalinin pahamaineinen vastavakoilu taisteli ”vihollisia vastaan julmin, mutta tehokkain kirurgisin toimin”.
Miksi tutkijaryhmä on salainen?
Tutkijat vetoavat
Ekspertissä kunniakkaaseen historiaan:
”Samoista syistä kuin 1930–1940-luvuilla. Oli pakko puhdistaa eliitit sodanvaaran oloissa ja sitten sodassa. Alueilla oli puolueen pikkukuninkaita, jotka piti saada kuriin ja eliitit puhdistetuksi – ja hyvin nopeasti. Paikalliset turvallisuuselimet olivat kuten nykyäänkin kasvaneet yhteen sisäpiiriksi näiden eliittien kanssa. Siksi jokainen yritys napata joku varkaaksi muuttunut päällikkö kaatui vuotoihin ja jälkien peittelyyn.”
1930-luvun repressioiden ihailu ei voi olla säpsähdyttämättä. Komin
tiedotusjohtajan
Pavel Maruštšakin pidätyksestä Mustallamerellä kertoi
tutkija naureskellen:
”Olin tipahtaa tuolilta kun katsoin videota Maruštšakin nappaamisesta. Vahinko, etten nähnyt livenä. Kuvittele tämä paksu toveri nudistirannalla, joka pääsi ravihevosen vauhtiin piiloutuakseen oikeudelta.” – Tässä puhuu kiiluvasilmäinen vuoden 1937 tšekisti, ei objektiivinen lakia noudattava rikostutkija.
Novoje Vremja sanoi Gaizerin näytöspidätyksestä, että se on kuin roomalainen ”decimacium”, jossa virheeseen sortuneesta osastosta mestattiin arvalla joka kymmenes legioonalainen.
Nyt terroristinen toimenpide pelästyttää paikalliset eliitit ja seteliselkärankaiset riviin ja hyperlojaalisuuteen. Yhteinen kansa saa viihdettä saippuasarjassa ”Rosvot kiinni”.
Ja uusia juttuja tarvitaan, kun vaalit ovat tulossa.
Kirill Rogov totesi
Novoje Vremjassa, että Venäjän valtionrautateiden
mahtavan johtajan
Vladimir Jakuninin erottaminen oli käännekohta. Hänet paiskattiin elokuussa tylysti ulos, vaikka hän oli yksi koskemattomana pidetyistä ”ystävistä”.
Talousintressit ja huvilaosuuskunta Ozerki yhdistävät Jakuninin presidenttiin, kuten
Gennadi Timtšenkon ja
Rotenbergin veljeksetkin. Jopa valtiolliset talousimperiumit ovat muuttuneet suojattomiksi.
Putin siis kiristää ruuveja. Eliitin eri ryhmien voimatasapaino on liikkeessä.
Rogovin mukaan maaliskuussa 2014 tapahtui hiljainen vallankaappaus, kun Ukrainan sotaretkestä päättänyt juntta syrjäytti siviilihallinnon.
Geopoliittinen rankaisuretkikunta tarvitaan, koska öljy halpenee. Rogov sanoo, että sota ja vankila ovat silloin autoritaarisen hallinnon ainoa tuki ja turva.