Varustamo välitti armeijan alukset venäläisfirmalle
Keskeisten syvävesiväylien varrelta saaria napsinut venäläisomisteinen Airiston Helmi hankki käytössään olevat Merivoimien alukset suomalaisten välikäsien avulla.
Kuvassa olevan Kala-lautan lisäksi Airiston Helmelle välitettiin yhteyslautta Hakuni.
Apuna toimi muun muassa varustamojätin Alfons Håkansin omistaja ja toimitusjohtaja Joakim Håkans.
Iltalehden hallussa olevista asiakirjoista selviää, että Suomessa ja Baltian maissa toimivan merenkulkuyhtiön omistajasukuun kuuluva toimitusjohtaja Joakim Håkans osti omistamansa Rederi Ab Fakir -nimisen yhtiön lukuun Merivoimien kalustohuutokaupasta kaksi kuljetuslauttaa elokuussa 2010. Toisen aluksen yritys jätti itselleen. Toinen välitettiin Airiston Helmelle.
– Kampela ykkönen jäi meille, muutimme sen Pontukseksi. Kala nelosen välitimme Airiston Helmelle. Pontus hoitelee nyt saaristomeren raskaskuljetuksia. Kalasta on tehty luksusjahti, kertoo varustamon toimitusjohtaja
Joakim Håkans.
Kala on Kampelan edeltäjä. Alukset edustavat eri sukupolvea, mutta ovat ulkoisesti ja teknisesti lähes identtiset. Kala on kymmenisen metriä Kampelaa lyhyempi.
Tilaajan toive
Merivoimien materiaalilaitos velvoitti kauppakirjassa Rederi Ab Fakiria vaihtamaan Puolustusvoimilta ostettujen alusten värin ja nimen sekaantumisvaaran välttämiseksi. Toimenpiteet jäivät tekemättä.
– Jatkokaupalla oli kiire. Ei ollut aikaa maalata. Nimeä emme muuttaneet, koska tilaaja halusi nimenomaan säilyttää vanhan nimen. Ehdotimme, että Kalasta olisi tehty Kronos. Ostajan mielestä Kala oli parempi. Toteutimme asiakkaamme tahdon ja jätimme nimen ennalleen, selvittää toimitusjohtaja Håkans.
Airiston Helmen hallussa on Kalan lisäksi niin ikään Merivoimien kalustohuutokaupasta suomalaisen välikäden avulla hankittu yhteyslautta Hakuni. Tässäkään tapauksessa suomalainen välittäjä ei muuttanut aluksen väritystä. Nimikin jätettiin ennalleen toisin kuin alkuperäissopimuksessa edellytettiin.
– Emme ole aikaisemmin törmänneet vastaavaan tilanteeseen. Yleensä ostajat ovat halunneet ilman muuta vaihtaa värityksen ja nimen, toteaa johtava sotilaslakimies
Jouni Honkala Merivoimien esikunnasta.
Numerotunnus piiloon
Alfons Håkansin toimitusjohtaja ei koe, että yhtiö olisi menetellyt sopimuksen vastaisesti, vaikka Suomen puolustusvoimien alus välitettiin eteenpäin armeijan väreissä ja nimissä.
– Ylimaalaus jäi tekemättä, mutta piilotimme armeijan numerotunnukset. Ostimme viime kesänä poliisiveneen, emmekä muuttaneet senkään väritystä. Viranomaiset olivat itse poistaneet tunnuksensa ja tarransa, selittää Håkans.
Joakim Håkansin mukaan valvontavastuu on viranomaisilla. Merivoimien pääesikunnan mukaan jatkokauppoihin ei voida puuttua. Sopimus sitoo vain ensimmäistä ostajaa.
– Valvonta ja mahdolliset sanktiot kuuluvat viranomaisten tehtäviin. Meitä ei kiinnosta valvoa, mitä asiakkaamme tekevät alustensa kanssa. Kyllähän tähän nimi- ja väritysasiaan voi vieläkin puuttua, mikäli niin halutaan, sanoo Håkans.
– Kaupat tehtiin käyvällä hinnalla, parhaan tarjouksen perusteella. Eikä meillä ole perusteita rajoittaa jatkokauppoja. Vapaassa markkinataloudessa tavara vaihtaa omistajaa niin nopeasti, että väliin on hankala päästä, selvittää johtava sotilaslakimies Jouni Honkala.
TUULA MALIN
KUVAT
PUOLUSTUSVOIMAT