Vakoilujuttuja vuosien varrelta

Quixote

Majuri

arix

Ylipäällikkö
Kiinalaiset olivat asentaneet USA:han myytyihin Supermicron emolevyihin ylimääräisen piirin, joka mahdollisti etähakkeroinnin. Mm puolustushallinto käytti palvelimia, joissa oli tällainen emolevy.

https://www.bloomberg.com/news/features/2018-10-04/the-big-hack-how-china-used-a-tiny-chip-to-infiltrate-america-s-top-companies
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-10-04/the-big-hack-amazon-apple-supermicro-and-beijing-respond
Kyllä tuo ulkoistus on sitten niin onnistunutta...
Pelkät kvartaalitulokset silmissä...
 

YliKoo

Respected Leader

hansai

Supreme Leader
Jaa-a.

Kummallinen käänne demareiden DDR-reissulla: kabareetyttöjä tarjottiin "ilmaiseen käyttöön”, Jaakonsaari paljastaa


https://www.iltalehti.fi/politiikka/7c352e37-c389-499f-945d-d5956ea8cfab_pi.shtml
Kukahan olisi ollut?

– Isännät kertoivat meille myös, että DDR on hieno ”monipuoluemaa”, joskin kaikkien puolueiden tulee kunnioittaa kommunistien johtoasemaa.

Jaakonsaaren mukaan demareihin eivät moiset sumutuspuheet uponneet, mutta eräs kokoomuksen kansanedustaja oli ollut propagandalle altis ja totesi myös julkisuuteen, että Suomessa oli jaettu väärää tietoa, hänen mukaansa DDR oli monipuoluemaa, koska siellä oli monta puoluetta.
Lisävinkki:
"Samoihin aikoihin vieraili DDR:ssa myös Kokoomuksen kansanedustajien delegaatio. Eräs nimeltä mainitsematon naiskansanedustaja kertoi jälkeenpäin hurmioituneena, kuinka Suomessa on väärä käsitys DDR:sta, sillä siellä ON monipuoluejärjestelmä. Niin olivat siellä toverit kertoneet. Niin meni perille propaganda."
http://www.liisajaakonsaari.fi/zeitgeist-ajan-henki/
 
Viimeksi muokattu:

hansai

Supreme Leader
Ex-kansanedustaja Pentti Tiusanen on kuollut
Tänään klo 20:41
Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja, kotkalainen lääkäri Pentti Tiusanen on kuollut.Ex-kansanedustaja ja kotkalainen kaupunginvaltuutettu Pentti Tiusanen on kuollut. JUHA METSO / AOP
Iltalehden tietojen mukaan Pentti Tiusanen kuoli perjantain ja lauantaina välisenä yönä.
Tiusanen toimi vasemmistoliiton kansanedustajana vuosina 1995-2011.
Kotkan kaupunginvaltuustossa hän istui vuodesta 1980 lähtien.
Valtuuston ensi maanantain kokouksen esityslistasta poistettiin viikonlopun aikana Tiusasta koskeva kohta, jossa valtuuston piti päättää Tiusasen mahdollisesta pidättämisestä valtuustotyöskentelystä hänen saamansa rikossyytteen vuoksi.
Kymenlaakson käräjäoikeudessa aloitettiin marraskuun lopussa käsitellä suljettujen ovien takana Tiusasta koskevaa tapausta, jossa ex-kansanedustajaa syytettiin seksuaalisesta hyväksikäytöstä.Syyttäjä vaati Tiusaselle vähintään 10 kuukauden mittaista ehdollista vankeusrangaistusta.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/70e45fd3-3567-4f78-bc8f-2991578c090f

”Agentti Max” ja salainen oikeudenkäynti – ex-kansanedustaja Pentti Tiusanen syytteessä seksuaalisesta hyväksikäytöstä
UUTISET 28.11.2018 13:45Kari Kallonen
65

Syytökset seksuaalisesta hyväksikäytöstä veivät Pentti Tiusasen käräjäoikeuteen. (Kuva AOP)

Kaupunginvaltuutettu ja kirurgian erikoislääkäri sanoo syytteen liittyvän potilaan tutkimukseen.
RIKOSSYYTE Kotkan kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Pentti Tiusanen on syytteessä seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Syytettä käsitellään Kymenlaakson käräjäoikeudessa suljettujen ovien takana, myös asiakirjat on salattu.
Pentti Tiusanen on kirurgian erikoislääkäri, ja hän on kommentoinut Ilta-Sanomillekiistävänsä syytteen. Tapaus liittyisi hänen työhönsä.
– Minulle ihan täysin järjetön juttu. Että nostetaan kanne ihan tavallisesta potilaan tutkimuksesta, Tiusanen sanoi.
Pentti Tiusanen, 69, on toiminut myös 16 vuotta kansanedustajana, eikä seksuaaliseen häirintään liittyvä syytös ole Tiusasen kohdalla ensimmäinen.
Vuonna 2007 esitettiin epäilyjä seksirikoksesta, joka olisi tapahtunut vasemmistoliiton kesäkokouksen aikana. Asianomistaja veti kuitenkin tutkintapyynnön pois, ja mitään tuomiota ei annettu. Silloinen vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen totesi, että kyseisessä tilanteessa oli sana sanaa vastaan.
Tiusanen toimi kansanedustajana vuosina 1995–2011 ja hän yritti paluuta eduskuntaan vuonna 2015. Hän joutui kuitenkin luopumaan ehdokkuudestaan, kun vasemmistoliiton piirihallitus oli kielteisellä kannalla. Syyksi esitettiin epäasiallinen käytös naisehdokasta kohtaan. Tiusanen kiisti syytökset.
Nyt Kotkassa vasemmistoliiton valtuustoryhmä on päättänyt erottaa Tiusasen oikeuskäsittelyn ajaksi ja myös kaupunginhallitus on pyytänyt Tiusaselta selvitystä rikossyytteestä.
Valtakunnallista kohujulkisuutta Pentti Tiusanen sai, kun paljastui hänen toimineen Itä-Saksan salaisen poliisin Stasinilmiantajana. Tiusasen koodinimi oli ”Max”. Ylen MOT-ohjelma kertoi Tiusasen raportoineen Stasille jopa omasta tyttöystävästään.
Merkittävissä asemissa Itä-Saksan Stasille vakoilleista sittemmin ovat olleet myös SAK:n viestintäpäällikkö RiittaKatiJuntunen sekä nykyinen Itä-Suomen yliopiston historian didaktiikan lehtori, filosofian tohtori JoukoBorisJokisalo. Vieraan valtion hyväksi toimineista oli NeuvostoliitonKGB:n ryhmään ”agents” listattuna puolestaan ex-kansanedustaja JaakkoJanLaakso.

https://www.paivanlehti.fi/agentti-max-ja-salainen-oikeudenkaynti-ex-kansanedustaja-pentti-tiusanen-syytteessa-seksuaalisesta-hyvaksikaytosta/
 

tulikomento

Greatest Leader
Kolmeosaisen radio-ohjelman ensimmäinen osa. Tässä käsitellään vakoilun ja tiedustelun historiaa Suomessa.

https://areena.yle.fi/1-4615903


Vastaitsenäistynyt Suomi tarjosi suojasataman brittivakoilijoille, jotka operoivat Suomesta Kannaksen kautta Pietariin ja syvemmällekin Venäjälle. Mutta myös suomalaiset operoivat ja tekivät yhteistyötä revanssia hautovien venäläisemigranttien kanssa. Käytössä olivat muun muassa jääkäriopissa hankitut vakoilu-, terrori ja sabotaasiopit. Haastateltavina filosofian tohtorit Juho Kotakallio ja Aleksi Mainio, poliittisen historian professori Kimmo Rentola, Supon entinen apulaispoliisipäällikkö Matti Simola ja väitöstutkija Pekka Wuoristo.
 

Huhta

Greatest Leader
Tämä virolainen tapaus viime syksyltä on saanut hyvin vähän palstatilaa foorumilla.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/arvostettu-upseeri-olikin-vakooja-tiedot-kulkivat-kuolleen-postilaatikon-kautta-nain-tarina-paljastui/7063894

Arvostettu upseeri olikin vakooja: Tiedot kulkivat "kuolleen postilaatikon" kautta – näin tarina paljastui

Deniss Metsavas

JULKAISTU 08.09.2018 13:48

Viro asettaa tutkimuskomitean selvittämään, kuinka suurta vahinkoa kahden alkuviikosta vakoilusta epäiltynä pidätetyn miehen toiminta on aiheuttanut maan turvallisuudelle. Vakoilutapaus on myös herättänyt paljon keskustelua venäjänkielisen väestön lojaaliudesta.
Suojelupoliisin päällikkö Arnold Sinisalu ehti loppuviikolla jo varoittaa leimaamasta venäjänkielisiä vakoojatapauksen vuoksi.
Mainos

Vakoilusta epäiltynä kiinni otetun virolaismajuri Deniss Metsavasin kohtalon hetkistä eli siitä, miten hänet lopulta napattiin, on saatu täydennettyä tietoa.
Metsavasia ja hänen isäänsä Pjotr Voliniaepäillään maanpetturuudesta ja vakoilusta Venäjän sotilastiedustelu GRU:n hyväksi. Miesten epäillään välittäneen salaiseksi luokiteltua tietoa varsinkin Viron Nato-yhteyksistä GRU:lle yli viiden vuoden ajan.
Metsavas on palkittu ja kiitetty Viron puolustusvoimien upseeri, Volin eläkkeellä oleva entinen Neuvostoliiton rajavartija, joka siirtyi töihin Viron vankeinhoitolaitokseen.
"Kuollut postilaatikko"
Postimees-lehti kirjoittaa Metsavasin olleen menossa viime maanantaina ensimmäistä päivää uuteen työpaikkaansa vapaaehtoisen maanpuolustusjärjestö Kaitseliidun päämajaan. Kaitseliit vastaa hieman väljästi tulkiten suomalaista suojeluskuntajärjestöä.
Metsavas oli sanonut lehden mukaan olevansa työpaikallaan hieman kahdeksan jälkeen aamulla. Kahvihuoneen sijaan hän päätyi poliisiauton takapenkille.
Lehti on saanut yksityiskohtaiset tietonsa turvallisuuspoliisin ja valtakunnansyyttäjän avulla.
Mainos

Varmistamattomien tietojen mukaan Metsavasin kodin lähistöllä sijaitsevalla joutomaalla oli niin kutsuttu kuollut postilaatikko, jonka kautta hän toimitti tietoja Venäjän sotilastiedustelu GRU:n käyttöön. Metsavas asui Tallinnan koillispuolella sijaitsevassa Viimsissä.
Katso tästä kuvia epäillyn kodista.(Postimees)
Operaatiossa oli mukana poliisin lisäksi esimerkiksi turvallisuuspalvelun yksiköitä. Postimees kirjoittaa pidätyksessä mukana olleen turvallisuuspoliisi Kapon johtajan Aleksander Tootsin lausuneen täysin yllätetylle epäillylle tämän loppuelämän muuttaneet sanat.
– Olette pidätetty epäiltynä maanpetoksesta.
Lehden mukaan tämän jälkeen majuri Metsavas vietiin turvallisuuspoliisin bussiin, jossa hän vietti parikymmentä minuuttia selittäen tapahtumia. Samalla viranomaiset olisivat paljastaneet myös tietojen vaihtoon käytetyn postilaatikon. Seuraavaksi otettiin kiinni entinen rajamies Volin.
Epäillyt olivat viranomaistietojen mukaan yhteistyöhaluisia. Koko vakoilutarinan anatomia oli selvillä viime keskiviikkona, kun poliisi, puolustusvoimat ja suojelupoliisi pitivät asiasta yhteisen tiedotustilaisuuden.
Opiskeli myös Suomessa
38-vuotiaan Metsavasin oli määrä siirtyä vapaaehtoisen maanpuolustusjärjestön palvelukseen Viron puolustusvoimien pääesikunnasta. Operatiivisella osastolla työskennellyt mies sai majurin arvon 2015. Majuri oli muun muassa osallistunut Viron puolustussuunnitelmien tekoon. Metsavas oli alun perin tykistöupseeri.
GRU:n apuri sai Viron kansalaisuuden vuonna 1990. Lasnamäen lähiössä kasvanut Metsavas suuntasi paikallisen median mukaan heti asepalveluksen suorittamisen jälkeen sotilasuralle. Sotatieteiden opiskelu alkoi Tartossa maanpuolustuskorkeakoulussa.
Metsavas on opiskellut myös Suomessa. Hän suoritti vuosina 2003-2005 Niinisalon varuskunnassa sijaitsevassa tykistökoulussa kolme tykistöupseerin perus- ja täydennyskurssia. Puolustusvoimien mukaan opiskelijalla ei ollut pääsyä salaisiin tietoihin Suomessa.
Vuonna 2013 miehestä tuli Viron tykistön korkein mahdollinen upseeri, tykistön tarkastaja.
Jalkapalloa ja kotoutumista
Metsavasin ura on ollut komea ja menestyksekäs. Hän on pidetty ja kehuttu upseeri. Mies on osallistunut eri komennuksiin ulkomailla, esimerkiksi Nato-vetoiseen Estcoy-operaatioon vuonna 2012.
Metsavas on esiintynyt virolaisessa mediassa toisenlaisissakin merkeissä. Hän puhui viimeksi vuonna 2016 television keskusteluohjelmassa kaksikielisyyden hyvistä puolista sekä venäjänkielisten integroimisen puolesta. Mies oli myös pääosassa vuonna 2016 julkaistussa kirjassa Laigulised elulood eli Laikulliset elämät. Kirja kertoo venäjänkielisistä, mutta virolaisista sotilaista.
Kirjan tekijä, historioitsija Igor Kopõtinsanoo, että Metsavas ei pettänyt ainoastaan puolustusvoimia, vaan kaikki ympärillään olleet ja häneen uskoneet.
Metsavas itse sanoi venäjänkielisessä Meidän aikamme sankarit -ohjelmassa joitain vuosia sitten, että sotilas tarvitsee taistelukokemusta. Sitä mies olisi halunnut hankkia esimerkiksi Afganistanissa.
Epäilty harrasti aktiivisesti jalkapalloa muutamassa virolaisessa seurassa. Esimerkiksi neljännen sarjatason Maarjamäe FC igiliikuri riveissä ja Kaitseliit Kalevissa. Hän myös opetti Tallinnassa Mustamäen lukiolaisille maanpuolustusta. Siitä tuli tunnustus vuonna 2014, kun hänet palkittiin vuoden nuorena opettajana.
Motiivia ei tiedetä
Epäilyt maanpetoksesta ovat ilmeisesti alkaneet jo vuonna 2013.
Valtakunnansyyttäjä Inna Ombler sanoo Postimehen videohaastattelussa, että Metsavasen motiiveja on vaikea kuvitella. Mies itse ei ole niistä puhunut.
Syyttäjä vahvistaa, että Metsavas ja tämän isä saivat GRU:lta rahaa, mutta Ombler pitää Venäjään suuntaununeita patrioottisia vaikuttimia epätodennäköisenä petturuuden syynä.

Venäjä ei ole unohtanut
Deniss Metsavas on ensimmäinen virolainen puolustusvoimien upseeri, jota epäillään maanpetoksesta.
Virolaiset tutkijat ovat sanoneet jo jonkin aikaa, että Venäjä ja varsinkin GRU on lisännyt toimintaansa ja painetta Virossa. Venäjä ei ole unohtanut Neuvostoliiton oppeja vakoojan perustyöstä.
– Venäjä yrittää vaikuttaa kaikkiin EU:n ja Naton jäsenmaihin. Jokaista valtiota varten on suunniteltu oma, sopiva lähestymistapa, sanoo Viron ulkomaantiedustelun päällikkö Mikk Marran.
Kymmenen viime vuoden aikana Virossa on jäänyt kiinni neljä ihmistä maanpetturuudesta, ja lisäksi kymmenen ihmistä on tuomittu yhteistyöstä Venäjän eri tiedusteluviranomaisten kanssa.

– Metsavasen kaltaisten vakoojien kasvattaminen ja kohteeseen integroiminen on mielettömän pitkä prosessi. Sen hedelmiä voi nauttia vasta vuosien tai oikeammin vuosikymmenten kuluttua. Mutta, mitä enemmän siemeniä kylvää, sen varmempaa on, että osa itää ja tuottaa joskus hyvän sadon, toteaa lakonisesti Postimehen pääkirjoituskeskiviikolta.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/201809072201186798

Tätä skandaalia Viro ei olisi tarvinnut: Maan parhaana ”supersotilaana” pidetyn upseerin epäillään vuotaneen tietoja Venäjän pahamaineiselle sotilastiedustelulle

07.09.2018 klo 16:26
Venäläisten piikkiin vakoilusta epäilty virolainen supersotilas on saanut koulutuksensa Suomessa ja puhuu suomen kieltä. Häntä on pidetty malliesimerkkinä Viroon hyvin sopeutuneesta venäläisestä, mutta nyt häntä uhkaa melkein 20 vuoden vankeusrangaistus.

Deniss Metsavasin tapauksesta pidettiin keskiviikkona tiedotustilaisuus Tallinnassa.
Deniss Metsavasin tapauksesta pidettiin keskiviikkona tiedotustilaisuus Tallinnassa.
Deniss Metsavasin tapauksesta pidettiin keskiviikkona tiedotustilaisuus Tallinnassa. SANDER ILVEST, EESTI MEEDIA
Virolla on ollut muutenkin suuria vaikeuksia rakentaa maanpuolustustaan, joten tätä skandaalia eivät Viron puolustusvoimat olisi missään tapauksessa tarvinneet: Viron kiitetyin ja paras sotilas otetaan kiinni epäiltynä maanpetturuudesta.
Viron suojelupoliisi nappasi Viron puolustusvoimien pääesikunnassa työskennelleen majuri Deniss Metsavasin, 38, kiinni maanantaina Viimisssä, Tallinnan kupeessa. Samalla otettiin kiinni Metsavasin isä Pjotr Volin, 65.
Miehiä epäillään myyräntyöstä Venäjän hyväksi eli Viron maanpuolustusta koskevien salaisten tietojen toimittamisesta Venäjän sotilastiedustelulle GRU:lle.
Viron suojelupoliisi Kapo ja Viron syyttäjäinvirasto eivät ole täsmentäneet julkisuudessa, mitä tietoja isän ja pojan epäillään luovuttaneen Venäjälle.
Kapon päällikkö Arnold Sinisalu kertoi Viron yleisradioyhtiön ERR:n haastattelussa, että usein tämänkaltaiset vakoojatapaukset saavat alkunsa viattomana kontaktina esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Mahdolliseen tietojenluovuttamiseen edetään vasta myöhemmin.
Metsavasin ja Volinin epäillään vakoilleen Venäjän hyväksi vähintään viiden vuoden ajan. Mikäli heidät tuomitaan valtiopetoksesta, on molemmalle luvassa pitkä vankeusrangaistus.
Viron suojelupoliisissa korkeassa asemassa työskennellyt Aleksei Dressen sai vuonna 2012 vastaavanlaisesta rikoksesta 16 vuoden vankeustuomion. Dressen pääsi vapaaksi 2015 kun hänet vaihdettiin Venäjällä 15 vuoden vankeusrangaistuksen saaneeseen virolaiseen suojelupoliisiin Eston Kohveriin.
Esimerkillinen upseeri
Majuri Metsavasin vakoiluepäilyn tekee Viron puolustusvoimien kannalta erityisen kiusalliseksi se, että kyseessä on mies, joka on Viron todennäköisesti paras ja varmasti kiitetyin sotilas.
Ei ole liioittelua nimittää Deniss Metsavasia Viron ikiomaksi supersotilaaksi.
Metsavasia on ylistetty Viron tiedotusvälineissä mallisotilaaksi, joka on rohkea, ammattimainen ja karismaattinen. Häntä on pidetty täydellisenä esimerkkinä siitä, että myös venäjää äidinkielenään puhuva voi sopeutua Viron puolustusvoimiin ja virolaiseen yhteiskuntaan. Myös hänen upseerikollegansa ovat pitäneet Metsavasia esimerkillisenä upseerina.
Metsavasia on kierrätetty puhumassa vironvenäläisten onnistuneesta integraatiosta TV-ohjelmia myöten ja Viron puolustusvoimat on esitellyt häntä näyttävästi julkaisemissaan kirjoissa ja artikkelissa. Vapaa-ajallaankin Metsavas on häikäissyt, jalkapalloilijana.
Asunto Metsavasilla on uudessa kerrostalossa Viimsissä, ja myös hänen naapurinsa ovat yhtyneet kuoroon hänen moitteettomuudestaan.
Metsavasin oma sanoma on ollut, että kaikki on mahdollista, kun vain on riittävästi tahtoa. Omia tarkoitusperiään epäileviä Metsavas on saattanut nimittää Kremlin miehiksi tai Putinin agenteiksi.
Virossa ja myös Viron armeijassa on yhä nähtävissä jako viron- ja venäjänkielisiin, ja monen mielestä kieli- ja kulttuurimuuri on Virossa viime aikoina pikemmin kasvanut kuin madaltunut. Metsavasin kiinniotto on rankka takaisku Viron hitaalle eheytymisprosessille, joka alkoi Neuvostoliiton hajottua vuonna 1991.

Viron puolustusvoimissa palvelee satoja venäjänkielisiä upseereja, joiden uskollisuus Viroa kohtaan joutuu nyt uuden tarkastelun alle. Viron parlamentin puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mart Helme on jo ehtinyt vaatia, että Virossa korkeissa viroissa työskenteleviä muunkielisiä "kontrolloidaan jatkossa huolellisemmin".
Tunnettu kirjailija ja toimittaja ja reservin upseeri, Andrei Hvostov, ehti jo ilmoittaa, että tiukan paikan tullen hän ei luottaisi vironvenäläisiin sotilastovereihin.
Motiivi ei ollut raha
Metsavasin eteneminen sotilasuralla on ollut niin rakettimaisen nopeaa, että hänellä on uskottu olevan vaikutusvaltaisia tukijoita kulisseissa.
Tykistöupseeriksi Metsavas opiskeli Suomessa, Maasotakoulun tykistökoulussa, vuosina 2003−2005, ja hän osaa venäjän ja viron lisäksi myös suomen kieltä. Virossa hän kipusi tykistön tarkastajaksi, eli tykistön korkeimpaan asemaan. Majuriksi hänet ylennettiin 2015.
Metsavas on opiskellut Viron maanpuolustuskorkeakoulussa Tartossa, ja saanut tulikasteensa 2012 Viron Estcoy-15-kompaniassa Nato-operaatiossa Afganistanissa. Hän on myös opettanut maanpuolustusta tallinnalaisessa lukiossa, kehujen saattelemana tietenkin.
Metsavasilla on ollut edessään valoisa tulevaisuus Viron, tai miksei jonkin muunkin Nato-maan, armeijan palveluksessa, mutta nyt hänen uraputkensa sai lopun kertaheitolla.
Epäselvää on yhä muun muassa hänen motiivinsa. Miksi hyvin sopeutunut, hyvässä ammatissa oleva ja urallaan etenevä mies pettäisi työtoverinsa ja maansa ja samalla riskeeraisi oman elämänsä?
Metsavasin vaatimattomasta elämäntyylistä voinee päätellä, että hän ei ole vakoillut Venäjän hyväksi ainakaan saadakseen rahaa.
Yksi teoria on, että Metsavasia ja ehkä hänen isäänsäkin olisi pystytty kiristämään jollakin tiedolla heidän menneisyydestään.
Sekin tietysti on muistettava, että kyseessä on vasta epäily. Metsavasia tai hänen isäänsä ei vielä ole tuomittu.
Viron tykistö kiinnostaa
Viron puolustusvoimien komentaja Riho Terras on jo myöntänyt julkisuudessa, että Deniss Metsavasilla on ollut työssään pääesikunnassa likipääsy valtiosalaisuuksiin, jotka koskevat niin Viroa kuin Viron kansainvälisiä suhteita.
Virossa on esitetty epäilyjä, että Metsavasin taustan tietäen GRU olisi ollut erityisen kiinnostunut Viron armeijan tykistön toiminnasta ja taisteluvalmiudesta.
Sekään ei ole tiedossa, miten Metsavas ja hänen isänsä olisivat toimittaneet salaisia tietoja venäläisille. Jos tietoja on luovutettu, on se todennäköisesti tapahtunut vanhanaikaiseen tapaan eli kädestä käteen tai jättämällä niitä maastokätköön.
Metsavasin isä Pjotr Volin on elellyt viime vuodet hissukseen. Hän on eläkkeellä työskenneltyään sitä ennen rajavartiostossa ja sen jälkeen kymmenisen vuotta Viron vankeinhoitolaitoksen palveluksessa. Virolaisten lehtitietojen mukaan hän sai vankilasta potkut jo 15 vuotta sitten.
SAMI LOTILA
Osaavatko foorumin kantaukot kertoa, kuulostaako uskottavalta, ettei pääsyä edes III-tason suomalaiseen tietoon ollut? Kuulosta vähän erikoiselta, ottaen huomioon, että kaveri on opiskellut jopa maisterivaiheen aselajijakson.

https://www.forssanlehti.fi/lounais-hame/tykistokoulussa-opiskelleella-virolaisella-ei-ollut-paasya-arkaluontoiseen-tietoon-perusteita-tykilla-ampumisesta-ei-mitaan-korkealentoista-71259

Tykistökoulussa opiskelleella virolaisella ei ollut pääsyä arkaluontoiseen tietoon – “Perusteita tykillä ampumisesta, ei mitään korkealentoista”
6.9.2018 20:53 Päivitetty 7.9.2018 09:22
Forssan Lehti

Virossa maanpetoksesta epäillyllä upseerilla Deniss Metsavasilla ei ollut Suomessa opiskellessaan pääsyä arkaluontoiseen tietoon, kerrotaan Puolustusvoimista STT:lle. Tykistökoulussa Metsavasilla oli pääsy tietoihin, joiden suojaustasona oli viranomaiskäyttö.

Nykyisin tämä taso tunnetaan suojaustasona IV (käyttö rajoitettu). Nelostaso on viranomaistiedon suojaustasoista heikoin. Sen yläpuolella ovat tasot luottamuksellinen, salainen ja erittäin salainen.

– Hänellä ei ole ollut pääsyä arkaluontoiseen tietoon. Se oli viranomaistietoa, jota ei ollut tarkoitettu julkisuuteen, mutta varsinaisesta kassakaappitavarasta ei ollut kyse. Siitä on 15 vuotta aikaa, ja kyse oli kadettiopinnoista, kertoo Puolustusvoimien viestintäjohtaja, eversti Sami Nurmi.“Alussa virolaiset kävivät paljonkin”Viro tarvitsi apua upseeriensa kouluttamisessa sen jälkeen, kun maa itsenäistyi. Puolustusvoimien mukaan virolaisia upseereja koulutettiin kadettikoulussa 90-luvun alusta 2000-luvun alkuun. Sen jälkeen koulutetuille on tarjottu täydennyskoulutusta.

– Alussa he kävivät paljonkin kadettikoulun kursseilla. Alkuvaiheessa virolaisia oli muutama per vuosi alkaen 90-luvun alusta. Tämä peruskoulutus ei ole jatkunut, alkuun se oli paljon tiiviimpää kuin nykyään. Nythän heillä on ihan omat koulutusjärjestelmänsä, Nurmi kertoo.

Kaikkien Suomessa sotilaskoulutusta saaneiden virolaisten tarkkaa määrää ei vielä torstaina pystytty Puolustusvoimista STT:lle kertomaan. Viron puolustusvoimien nettisivuilla kerrotaan, että yli 200 virolaisupseeria ja -aliupseeria on hankkinut sotilaskoulutuksen ja jatkokoulutusta Suomessa.

Deniss Metsavas opiskeli Suomen Tykistökoulussa kolmessa jaksossa vuosina 2003-2005. Hän opiskeli Tykistökoulussa perusopintojen aselajijakson, sotatieteen kandidaattiopintojen aselajijakson ja sotatieteen maisteriopintojen aselajijakson.

Tykistökoulu on Maasotakoulun Koulutuskeskuksen alainen kenttätykistön aselajikoulu. Se sijaitsee Kankaanpäässä Niinisalon varuskunnassa.

Aluksi esillä oli epäily, että virolaisupseeri olisi opiskellut Suomessa Maanpuolustuskorkeakoulussa.Epäillyt ovat isä ja poikaKeskiviikkona kerrottiin, että Virossa on vangittu maanpetoksesta epäiltyinä kaksi miestä, joista toinen on Viron puolustusvoimien upseeri Metsavas. Miesten epäillään välittäneen salaiseksi luokiteltua tietoa Venäjän sotilastiedustelulle GRU:lle yli viiden vuoden ajan.

Metsavas ja toinen epäilty ovat isä ja poika, kertoi uutistoimisto BNS keskiviikkona. Metsavas ylennettiin Viron puolustusvoimissa majuriksi vuonna 2015. Hän on viimeksi työskennellyt esikuntaupseerina pääesikunnassa. Hänen oli määrä siirtyä tällä viikolla Kaitseliit-nimisen vapaaehtoisen maanpuolustusjärjestön palvelukseen.

– Viime vuosien aikana tuomittuja henkilöitä on syytetty toimimisesta yhdessä Venäjän tiedustelupalvelun kanssa. Tässä tapauksessa rikos on paljon vakavampi – kyse on maanpetoksesta. Meillä on syytä epäillä, että valtiosalaisuuksia on tahallisesti välitetty GRU:lle, sanoi syyttäjä Inna Ombler valtakunnansyyttäjän viraston tiedotteessa keskiviikkona.“Ihan perusteita siitä, miten tykillä ammutaan”Tykistökoulusta kerrotaan STT:lle, että Metsavasin koulutuksessaan saamat tiedot olivat samoja, mitä varusmiesjohtajille ja kadeteille tavallisesti opetetaan.

– Ihan perusteita siitä, miten tykillä ammutaan ja tulta johdetaan. Ei mitään korkealentoista. Puhutaan asioista, joita myös varusmiesjohtajille aliupseerikoulussa ja reserviupseerikoulussa opetetaan, sanoo tykistökoulun johtaja, everstiluutnantti Petri Haataja.

– Ulkomaalaisten ja myös suomalaisten opiskelijoiden kohdalla suojaustasojen kanssa ollaan aina tarkkana. Tiettyihin osiin opintoja henkilökunnan koulutuksessa ei ole ulkomaalaisilla opiskelijoilla pääsyä ohjeistetun suojaustason yli. Lähtökohtaisesti ulkomaalaisilla opiskelijoilla ei ole pääsyä sensitiiviseen tietoon, hän jatkaa.

Virolaisten lisäksi Suomesta ovat saaneet sotilasoppia muun muassa Nato-maiden ja Afganistanin kansalaiset, joita on koulutettu myös Afganistanin armeijan käyttämän kenttähaupitsin 122 H 63 (D30) käyttöön vuosina 2008-2015. Koulutus oli osa ISAF-kriisinhallintaoperaatiota Afganistanissa.Puolustusministeri näkee tapauksessa varoittavan esimerkinPuolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) näkee maanpetoksesta epäillyn virolaisupseerin tapauksessa varoittavan esimerkin. Niinistön mukaan Suomi tarvitsee uutta kaksoiskansalaisuuslakia, joka estäisi kaksoiskansalaisilta pääsyn korkeisiin sotilasvirkoihin.

– Suomessa ollaan oltu sinisilmäisiä ja naiiveja. Puolustusministeriön kanta on, että meidän on kiirehdittävä kaksoiskansalaisuuslakia ja vietävä se tällä vaalikaudella läpi, puolustusministeri sanoo.

– Henkilö ei ole näköjään kyennyt valitsemaan lojaliteettiaan kahden valtion välillä. Suomessa lähtökohta pitää olla, että Suomen puolustusvoimissa ei voi palvella kuin suomalaisia upseereita, Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan puolustusministeriön uusi esitys kaksoiskansalaisuuslaista valmistuu viikkojen sisällä. Maaliskuussa lausunnoille lähteneessä esitysluonnoksessa ehdotettiin muutettavaksi Puolustusvoimista annettua lakia siten, että sotilasvirkaan voitaisiin nimittää vain ihminen, jolla on ainoastaan Suomen kansalaisuus.
 

baikal

Supreme Leader
Metsavasen kaltaisten vakoojien kasvattaminen ja kohteeseen integroiminen on mielettömän pitkä prosessi. Sen hedelmiä voi nauttia vasta vuosien tai oikeammin vuosikymmenten kuluttua. Mutta, mitä enemmän siemeniä kylvää, sen varmempaa on, että osa itää ja tuottaa joskus hyvän sadon, toteaa lakonisesti Postimehen pääkirjoituskeskiviikolta.

Tuossa boldatussahan on varmasti tapauksen olennaisin pointti.

Mehtävaasin vaihtohinta on varmasti jonkinlainen, kun aikanaan vakoojia vaihdellaan.

Tulikohan hepun käräyttäminen ajankohtaiseksi, kun Viroon tuli Nato-elimet de facto hälytyslankajoukkoineen? Luulen, että Naton vastavakoilu ei ollutkaan ihan niin sumutettavissa.
 

tulikomento

Greatest Leader
Metsavasen kaltaisten vakoojien kasvattaminen ja kohteeseen integroiminen on mielettömän pitkä prosessi. Sen hedelmiä voi nauttia vasta vuosien tai oikeammin vuosikymmenten kuluttua. Mutta, mitä enemmän siemeniä kylvää, sen varmempaa on, että osa itää ja tuottaa joskus hyvän sadon, toteaa lakonisesti Postimehen pääkirjoituskeskiviikolta.
Nimenomaan Neuvostoliitolle oli ominaista värvätä vakoojansa hyvin varhaisessa vaiheessa. Esim. pahimmat brittimaanpetturit värvättiin opiskelijapoikasina maan hienostoyliopistoista. Sitten neukut tyytyivät odottamaan useitakin vuosia että nämä asiamiehet pääsisivät virka-uriensa alkuun ja kiipeämään aina vaan korkeammalle virkakoneistossa. Vakoojiin satsattiin, heitä kasvatettiin ja sitten odoteltiin tarvittaessa vuositolkulla. Aina ei onnistuttu, mutta jotkut pääsivät todella pitkälle ja aiheuttivat uskomattoman suuret vahingot lännelle kylmän sodan vuosina. Samoiten neukuille oli tyypillistä lähettää omia tiedustelijoitaan väärillä papereilla (illegaaleina) soluttautumaan länteen. Väärillä henkilöllisyyksillä toimineet tiedustelijat muuttivat länteen. Integroituminen esim. Yhdysvaltoihin saattoi kestää sekin vuosia, mutta aina silloin tällöin vaivannäkö palkittiin kun joku illegaali pääsi hyville apajille. Eli sanoisin että ihan takuuvarmasti Putinin Venäjä käyttää näitä samoja metodeja. Venäläisillä on aikaa odottaa ja jaksavat nähdä vaivaa näissä pyrkimyksissään.
 

SJ

Supreme Leader
Nimenomaan Neuvostoliitolle oli ominaista värvätä vakoojansa hyvin varhaisessa vaiheessa. Esim. pahimmat brittimaanpetturit värvättiin opiskelijapoikasina maan hienostoyliopistoista. Sitten neukut tyytyivät odottamaan useitakin vuosia että nämä asiamiehet pääsisivät virka-uriensa alkuun ja kiipeämään aina vaan korkeammalle virkakoneistossa. Vakoojiin satsattiin, heitä kasvatettiin ja sitten odoteltiin tarvittaessa vuositolkulla. Aina ei onnistuttu, mutta jotkut pääsivät todella pitkälle ja aiheuttivat uskomattoman suuret vahingot lännelle kylmän sodan vuosina. Samoiten neukuille oli tyypillistä lähettää omia tiedustelijoitaan väärillä papereilla (illegaaleina) soluttautumaan länteen. Väärillä henkilöllisyyksillä toimineet tiedustelijat muuttivat länteen. Integroituminen esim. Yhdysvaltoihin saattoi kestää sekin vuosia, mutta aina silloin tällöin vaivannäkö palkittiin kun joku illegaali pääsi hyville apajille. Eli sanoisin että ihan takuuvarmasti Putinin Venäjä käyttää näitä samoja metodeja. Venäläisillä on aikaa odottaa ja jaksavat nähdä vaivaa näissä pyrkimyksissään.
Tuossa on muuten omat etunsa tuossa varhaisessa rekrytoinnissa. Voidaan samalla ohjata henkilön kouluttautumista ja uravalintoja, samalla sitten ehdollistetaan tyyppiä petturiksi. Ehdollistaminen voidaan tehdä ajan kanssa, eikä henkilö vastusta sitä jo sen takia, että "hänhän on vain pikkutekijä, mitäpä pelkkä opiskelija/alemman tason virkailija voisi tehdä", mutta samalla isäntä vaatii tyypiltä suorituksia, joita voidaan sitten käyttää painostamiseen, jos henkilö päättäisi kasvattaa itselleen selkärangan tai sitten rupeaisi pelkäämään kiinnijäämistä.
 

arix

Ylipäällikkö
Tuossa on muuten omat etunsa tuossa varhaisessa rekrytoinnissa. Voidaan samalla ohjata henkilön kouluttautumista ja uravalintoja, samalla sitten ehdollistetaan tyyppiä petturiksi. Ehdollistaminen voidaan tehdä ajan kanssa, eikä henkilö vastusta sitä jo sen takia, että "hänhän on vain pikkutekijä, mitäpä pelkkä opiskelija/alemman tason virkailija voisi tehdä", mutta samalla isäntä vaatii tyypiltä suorituksia, joita voidaan sitten käyttää painostamiseen, jos henkilö päättäisi kasvattaa itselleen selkärangan tai sitten rupeaisi pelkäämään kiinnijäämistä.
Ja tuollaista on halpa tukea alkuvaiheissa, pikkaisen rahaa ja ei tarvitse tehdä sivutöitä vaan voi panostaa opiskeluun ja loistaa tuloksissa -> mahdollistaa paremman sijoittumisen jne...
 

SJ

Supreme Leader
Ja tuollaista on halpa tukea alkuvaiheissa, pikkaisen rahaa ja ei tarvitse tehdä sivutöitä vaan voi panostaa opiskeluun ja loistaa tuloksissa -> mahdollistaa paremman sijoittumisen jne...
Ja tuollainen myyrä on myös täydellinen vaikuttaja-agentti erillaisiin nuoriso/opiskelija organisaatioihin, on jo valmiiksi ohjauksessa, mutta ei välttämättä tiedä siitä itse. Nuo organisaatiot on myös niitä mistä usein noustaan politiikan huipulle, organisaatiossa luotujen kontaktien perusteella.
 

Osasto 31

Kapteeni
Kun entiset NSA:n työntekijät lähtivät Emiraattien hommiin: https://www.reuters.com/investigates/special-report/usa-spying-raven/index.html

Jutussa jonkin verran multimediaa joten jätän alun tähän.

PROJECT RAVEN: INSIDE THE UAE’S SECRET HACKING TEAM OF AMERICAN MERCENARIES

Two weeks after leaving her position as an intelligence analyst for the U.S. National Security Agency in 2014, Lori Stroud was in the Middle East working as a hacker for an Arab monarchy.

She had joined Project Raven, a clandestine team that included more than a dozen former U.S. intelligence operatives recruited to help the United Arab Emirates engage in surveillance of other governments, militants and human rights activists critical of the monarchy.

Stroud and her team, working from a converted mansion in Abu Dhabi known internally as “the Villa,” would use methods learned from a decade in the U.S intelligence community to help the UAE hack into the phones and computers of its enemies.

Stroud had been recruited by a Maryland cybersecurity contractor to help the Emiratis launch hacking operations, and for three years, she thrived in the job. But in 2016, the Emiratis moved Project Raven to a UAE cybersecurity firm named DarkMatter. Before long, Stroud and other Americans involved in the effort say they saw the mission cross a red line: targeting fellow Americans for surveillance.

“I am working for a foreign intelligence agency who is targeting U.S. persons,” she told Reuters. “I am officially the bad kind of spy.”

The story of Project Raven reveals how former U.S. government hackers have employed state-of-the-art cyber-espionage tools on behalf of a foreign intelligence service that spies on human rights activists, journalists and political rivals.

Interviews with nine former Raven operatives, along with a review of thousands of pages of project documents and emails, show that surveillance techniques taught by the NSA were central to the UAE’s efforts to monitor opponents. The sources interviewed by Reuters were not Emirati citizens.
Kuten on viime aikoina kuultu, Zeline 1 on DarkMatterin tytäryhtiö joka toimii Suomessa ja on rekrytoinut porukkaa täältä.
 

Passi

Ylipäällikkö
1939–1944 tiedustelusodasta hämmentävää tietoa: Neuvostoliitto lähetti Suomeen ryhmän koodinimellä Mustalaiset, reissu sai itänaapurin kannalta karun päätöksen

"kolmihenkinen romaniryhmä koodinimellä Mustalaiset, joka ei käynyt lainkaan vihollisen puolella, söi annetut eväät loppuun saaressa, keksi tiedusteluhavainnot omasta päästä ja sai potkut."


https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006004067.html
:D:D:D
 

skärdis

Respected Leader
Potkujen saamiseen jääminen on ollut Stalinin Neuvostoliitossa lottovoitto tuollaiseen kansanvihollisuuteen syyllistyneille. Veikkaan, että on vähintään siloiteltu kertomus. Ihans syystäkin, kun äijät vetää satumaisen määrän suffelia jossakin Karjalan mäntykankaalla ja samaan aikaan miljoonia maanmiehiä näkee nälkää piiritetyssä Leningradissa.

Vakoojien puutaheinää tai ainakin aukkojen kohdalta keksityt raportit lienevät erittäin yleisiä kaikille tiedusteluorganisaatioille.

Miekenkiintoisen kuuloinen kirja. Menee lukulistalle. Kiitos vinkistä!
 
Viimeksi muokattu:

tulikomento

Greatest Leader
Alpo Rusi kirjoittaa tapaus Oleg Gordievskista. Legendaarinen KGB-loikkari paljasti lännelle mm. KGB:n / GRU:n Pohjolan vakoojat, norjalaiset Gunvor Haavikin ja Arne Treholtin sekä ruotsalaisen Stig Berglingin. Britit junailivat Gordievskin loikkauksen Suomen kautta. Rusi heittää ilmoille ajatuksen siitä mahtoiko Gordievski paljastaa myös suomalaisia pettureita. Ainakin 90-luvun lopulla ilmestyneessä kirjassaan Sokea peili Gordievski kertoo Suomessa toimineen useampi kymmenen NL:n hyväksi toiminutta vakoojaa.

 

tulikomento

Greatest Leader
Juttua siitä mitenkä britit suorittivat heti toisen maailmansodan jälkeen tiedustelua Baltiassa. Apuna käytettiin entisiä Saksan laivaston torpedoveneitä.

 

politruk

Kersantti
BAN
Nimenomaan Neuvostoliitolle oli ominaista värvätä vakoojansa hyvin varhaisessa vaiheessa. Esim. pahimmat brittimaanpetturit värvättiin opiskelijapoikasina maan hienostoyliopistoista. Sitten neukut tyytyivät odottamaan useitakin vuosia että nämä asiamiehet pääsisivät virka-uriensa alkuun ja kiipeämään aina vaan korkeammalle virkakoneistossa. Vakoojiin satsattiin, heitä kasvatettiin ja sitten odoteltiin tarvittaessa vuositolkulla. Aina ei onnistuttu, mutta jotkut pääsivät todella pitkälle ja aiheuttivat uskomattoman suuret vahingot lännelle kylmän sodan vuosina. Samoiten neukuille oli tyypillistä lähettää omia tiedustelijoitaan väärillä papereilla (illegaaleina) soluttautumaan länteen. Väärillä henkilöllisyyksillä toimineet tiedustelijat muuttivat länteen. Integroituminen esim. Yhdysvaltoihin saattoi kestää sekin vuosia, mutta aina silloin tällöin vaivannäkö palkittiin kun joku illegaali pääsi hyville apajille. Eli sanoisin että ihan takuuvarmasti Putinin Venäjä käyttää näitä samoja metodeja. Venäläisillä on aikaa odottaa ja jaksavat nähdä vaivaa näissä pyrkimyksissään.
Muistetaanpa sekin fakta, että kaikista maailman tiedustelupalveluista se oli nimenomaan NL:n tiedustelu, joka onnistui vohkimaan amerikkalaisiltakin salaisuuksista suurimman: atomipommin ihan piirustuksia myöden!

Venäläisten ensimmäinen atomipommi, RDS-1 on niin samannäköinen Manhattan projektin "FatManin" kanssa, että pitää olla asiantuntija että ne kuvista toisistaan erottaa. https://en.wikipedia.org/wiki/RDS-1

Ihmekös tuo, RDS-1 eli lempinimeltään Joe-1 tehtiin Manhattan projektista pöllityillä piirustuksilla.

NL teki atomipommin neljässä vuodessa koska pöllityt ohjeet. Ilman valmiita ohjeita siihen arveltiin menevän 20 vuotta.
 
Top