Vakoilujuttuja vuosien varrelta

politruk

Kersantti
BAN
Alpo Rusi kirjoittaa tapaus Oleg Gordievskista. Legendaarinen KGB-loikkari paljasti lännelle mm. KGB:n / GRU:n Pohjolan vakoojat, norjalaiset Gunvor Haavikin ja Arne Treholtin sekä ruotsalaisen Stig Berglingin. Britit junailivat Gordievskin loikkauksen Suomen kautta. Rusi heittää ilmoille ajatuksen siitä mahtoiko Gordievski paljastaa myös suomalaisia pettureita. Ainakin 90-luvun lopulla ilmestyneessä kirjassaan Sokea peili Gordievski kertoo Suomessa toimineen useampi kymmenen NL:n hyväksi toiminutta vakoojaa.


Gordievskin mukaan Suomi oli pahimmillaan niin KGB:n kynsissä, että suurin hallituspuolue oli "KGB". Epävirallisesti tosin.

Mutta ilmeisesti aika moni poliitikkomme oli 'rigged'.

Gordievskin mukaan mm. Ahti Karjalinen oli KGB:n mies. Myös Paavo Väyrynen olisi KGB:n naruissa - mitä en ihmettele. Ei Väyrystä tarvitse kauaa kuunnella nykyisinkään niin tajuaa, että Venäjän äänihän se siinä.
 

tulikomento

Ylipäällikkö
Mielenkiintoinen vakoilukeissi jota tietyssä määrin pidetään kylmän sodan alkusoittona. Neuvostoliittolaisen diplomaatin ja lähetystövirkailija Igor Gouzenkon loikkaus Kanadassa paljasti toisen maailmansodan jälkeen lännelle Neuvostoliiton vihamieliset aikeet. Se oli häikäilemättömästi vakoillut sota-aikaisia liittolaisiaan mm. ydinaseohjelman puitteissa. Gouzenkon paljastukset olivat maanjäristys ja tämän myötä lännen asenne Neuvostoliittoa kohtaan muuttui.

 
Top