Noh, jostakin syystä meillä on lännessä sellainen mielikuva, että Putin ja venäläiset ovat joitakin shakkimestareita. Että tämä tilanne etenee siirto siirrolta jonkin suuren suunnitelman mukaisesti. Mutta näinhän ei asia suinkaan ole. Putin on kämmännyt lähes joka "siirron" jonka on tehnyt. Siksi hän ei toimi proaktiivisesti jonkun suuren suunnitelman mukaisesti, vaan reaktiivisesti, yrittäen vastata lännen tekemiin siirtoihin.
Juuri näin minustakin asia on, minkä vuoksi minua on ihmetyttänyt ne täälläkin näkyvät kirjoitukset, että kaikki menee Putinin kannalta juuri niin kuin oli suunniteltu ja länttä tai ainakin EU:ta viedään kuin pässiä narussa.
[qoute]
Putin kuvitteli, että hän selviää Krimin valloituksesta yhtä helpolla kuin Georgian sodasta. Hänelle tuli ikävänä yllätyksenä, kun EU-maat eivät katsoneetkaan Krimiä läpi sormiensa, vaan asettivat pakotteet. Venäjän oli pakko vastata tilanteeseen omilla pakoitteillaan, ja siitä lähtien Putinin toiminta onkin ollut reaktiivista. Ja Itä-Ukrainan kapinallisia varustaessaan hän reagoi tietenkin siihen kehityskulkuun, että Ukrainaan vaihtui länsimielinen hallitus.
Eli Putin on ollut puolustuskannalla pitkän aikaa, aina Janukovitshin syrjäyttämisestä lähtien. Ei tämä tietenkään ole ideaali tilanne Putinille, mutta tällä hetkellä hän nimenomaan haluaa pysyä vallassa pysyäkseen vallassa. Mikä on nimittäin vaihtoehto? Talousrikostutkimukset ja vankila? Vai pää pois ja ruumiin retuuttaminen Moskovan kaduilla?
[/quote]
Jos tilanne on todellakin tämä, niin lännen luulisi olevan mahdollista tarjota Putinille sellainen de-eskalaatio, jolla Putin saa näytettyä kotiin päin olleensa voittaja, mutta länsi saavuttaa sen, mitä haluaakin, eli ennen kaikkea venäläiset ulos Ukrainasta. Vähän siis niin kuin tehtiin Kuuban kriisissä, eli neukut poistivat ohjuksensa Kuubasta, mutta heille annettiin propagandakäyttöön NATOn ohjusten poisto Turkista.
Siitä tässä on kyse. Johtaja ja hänen kätyrinsä yrittävät kaikin tavoin pysyä kiinni vallassa. Onhan Putin myöntänyt sen itsekin. Venäjän suurin uhka on vallanvaihto Venäjällä. Sehän todetaan heidän doktriinissaan ja sitä Putin on itsekin toistellut jatkuvasti. Hän haluaa "säästää" Moskovan värivallankumoukselta.
Lyhyellä tähtäimellä se valittu politiikka, eli talousongelmien peittely ulkoisella uhalla, voi pitää talon pystyssä, mutta pidemmällä tähtäimellä se on täysin tuhoon tuomittu keino. Näin siis, vaikkei tuloksena olisikaan todellista sotilaallista yhteenottoa lännen kanssa. Slobodan Milosevic on tästä hyvä esimerkki. Hän sai käännettyä maansa ongelmat hetkeksi sivuun nokittelemalla NATOa vastaan. Hän oli edelleen vallassa Kosovon sodan loppuessa, mutta se tila, mihin hänen sotimisensa ja Euroopasta Jugoslavian eristäminen maan johti, sai kansalaiset kyllästymään häneen ja heittivät hänet pois vallasta vain vuoden kuluttua sodasta. Sittemmin Serbia on hakenut EU-jäsenyyttä.