Valmistautuuko Venäjä suursotaan?

Talvela

Ylipäällikkö
Se on sinänsä mielenkiintoista, että Itämeren alueella Suomi on tosiaan niin sotilaallisesti kuin taloudellisesti "regional power". Ainoat kilpailijat alueella sinänsä ovat Venäjä ja Puola. Ruotsi, Tanska ja Saksa taloudellisesti tietysti.
Talous, teknologia ja koulutus muodostavat perustukset puolustuskyvylle ja kaiken keskiössä on ihminen, eli suomalaiset itse ovat tärkein erottava tekijä ja resurssi joka meillä on.
 
Monilla suomalaisilla on kieltämättä vääristynyt käsitys siitä mitä suurvalta tarkoittaa, Esson baarissa jutellaan että kun nappia painavat niin peli on hävitty.
Edes Yhdysvallat ainona suurvaltana ei voi pehmeällä eikä kovalla voimankäytöllä kääntää maailmaa oman mielensä mukaisesti.

Tärkeintä niin politiikassa kuin sen yhdessä ilmenemismuodossa eli sodassa tärkeintä on tahtotila saavuttaa tavoitteensa.
Siksi miehet pyjamissa, lenkkareissa ja avotähtäimillä varustetuilla kevyillä aseilla varustettuna ovat jälleen ottamassa haltuun Afganistania.
Nappi tai edes kaksi nappia ei kyllä tee yhdestäkään maasta suurvaltaa...ei edes Pohjos-Koreasta tai Iranista :D

En tiedä onko Yhdysvallat ainoa suurvalta, vaikka ainoa supervalta se voi kyllä olla...riippuen vähän mistä vinkkelistä asiaa tarkastelee. Suurvalta-asema kuten myös supervalta-asema rakentuu monista asioista, eikä kukaan ole yksin kukkona tunkiolla.

USA:n voima rakentuu talouden ja sotilaallisen voiman lisäksi aivan erityisesti liittolaissuhteiden varaan. Ne suhteet ovat USA:n mahdin kulmakivi ja ilman niitä USA voisi olla vain pullisteleva Venäjä, jota pienet pelkäävät ja isot katsovat omituisesti hymyillen.

USA ei todellakaan voi tehdä ihan mitä haluaa ja ymmärtää sen asian oikein hyvin, vaikka Trumpista ja kumppaneista en ole tällä hetkellä ollenkaan yhtä varma. Tuo on juurikin se asia missä Trump voi saada aikaiseksi jotain sellaista mitä on mahdoton jälkikäteen korjata. Se olisi huono asia USA:n kannalta, muiden kohdalla siinä olisi hyvät ja huonot puolensa riippuen siitä keneltä kysytään.

Tahtotila on sotimisessa tärkeä juttu ja sitä asiaa ei todellakaan tarvitse lähteä Afganistaniin saakka kyselemään, kuka tahansa suomalainen sotaveteraani osaa kertoa saman asian...on niitä vielä jokunen elossa.
 
Viimeksi muokattu:
Venäjää voi toki pitää suurvaltana, jos jostain syystä haluaa niin tehdä, mutta eittämättä ja inttämättä se ei missään tapauksessa ole mitenkään yksiselitteisesti suurvalta.

Mitä kauemmaksin Venäjästä mennään, sitä terveemmällä ja realistisemmalla tavalla Venäjään suhtaudutaan. Itseasiassa suurimmassa osassa maailmaa Venäjään ei suhtauduta millään tavalla, kun ei siihen ole minkäänlaista tarvetta.
.
Venäjän vaikutusvaltaan kun summaat itte putinin vaikutusvallan niin eiköhän siitä yhtälöstä jo suurvalta saada. Putini näkyy ja kuuluu miltei joka torpas maailmalla mikäli fobesiin on uskominen. ;)

Putinilta onnistui kaikki vuonna 2016 – Forbes: Maailman vaikutusvaltaisin ihminen

– Venäjän presidentti on ulottanut maansa vaikutusvaltaa lähes jokaiseen maailmankolkkaan. Kotimaasta Syyriaan ja Yhdysvaltain presidentinvaaleihin, Putin saa mitä haluaa.
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000005027687.html
 
Venäjän vaikutusvaltaan kun summaat itte putinin vaikutusvallan niin eiköhän siitä yhtälöstä jo suurvalta saada. Putini näkyy ja kuuluu miltei joka torpas maailmalla mikäli fobesiin on uskominen. :)

Putinilta onnistui kaikki vuonna 2016 – Forbes: Maailman vaikutusvaltaisin ihminen

– Venäjän presidentti on ulottanut maansa vaikutusvaltaa lähes jokaiseen maailmankolkkaan. Kotimaasta Syyriaan ja Yhdysvaltain presidentinvaaleihin, Putin saa mitä haluaa.
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000005027687.html

Tuo on juurikin yksi pointti näissä minun kirjoituksissa.

Putin todellakin näkyy ja kuuluu, eikä se ole puhdasta sattumaa. Tyhjälläkin meluamisella saa paljon aikaan, kun tietää mistä naruista kannattaa milläkin hetkellä vetää ja Putin todellakin tietää. Tuossa asiassa Putin on todellinen nero...kuka tahansa nukkemestari on kateudesta vihreänä :D
 

Sardaukar

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Onhan Kanye West myös mediassa paljon esillä... Puhumattakaan monista muista klovneista. :D
 

Talvela

Ylipäällikkö
Tuossa asiassa Putin on todellinen nero...kuka tahansa nukkemestari on kateudesta vihreänä :D
Putin on vähintään keskivertoa älykkäämpi ja lukiosta lähtien hän on ollut kiinnostunut kaikesta mikä liittyy kansainväliseen politiikkaan.
Hän ymmärtää paremmin länttä kuin toisinpäin ja taustansa takia pelaa peliä paremmin kuin suurin osa läntisistä johtajista joilla ei ole laajempaa historiallista perspektiiviä.
 
Putin on vähintään keskivertoa älykkäämpi ja lukiosta lähtien hän on ollut kiinnostunut kaikesta mikä liittyy kansainväliseen politiikkaan.
Hän ymmärtää paremmin länttä kuin toisinpäin ja taustansa takia pelaa peliä paremmin kuin suurin osa läntisistä johtajista joilla ei ole laajempaa historiallista perspektiiviä.
Samaa mieltä, vielä kun lisätään absoluuttinen tai sitä lähellä oleva valta, joka Putinilla ainakin sivusta seuraten vaikuttaa olevan on soppa valmis. Kuviota mielestäni kuvaavat hyvin Putinin ja Obamaan kohtaamiset, obama kertoo olevansa maailman suurimman sotilasmahdin komentaja ja putin hymyilee vieressä kuin susi... Voit olla, mutta et voi sitä käyttää. Minä voin omaani juuri niin kuin haluan... Ja on asiassa oikeassa, ikävä kyllä.

Btw. Jos on maailman suurimman armeijan komentaja sitä, ei pitäisi mennä sanomaan ääneen.
 
Mitä Wikipediaan tuleen, niin aktiivisimmat Wikipedian päivittäjät taitavat olla venäläisiä aina kun Venäjästä puhutaan :D Tästä on ollut vähän laajemminkin keskustelua ja siltä se usein myös näyttää, kun tekstiä vähän tarkemmin pohtii.
Se Wikipedia-sivu muuten mainitsi lähteekseen "CD-Perussanakirja 1997. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 94." Ellei tuota joku trolli ole väärentänyt, niin kyseessä on aika pitkälti niin virallinen sanan "suurvalta" määritelmä kuin suomenkielen sanoille nyt yleensä voi olla.


Toki suurvalta-aseman voi määritellä monella tavalla. Minä määrittelen sen sillä tavalla, että suurvalta on valta jolla on suuri valta. Kun aseista ja sodista puhutaan niin suurimmat taistelut käydään nykyään maailmanmarkkinoilla, ei verisillä taistelukentillä tai hikisissä korsuisssa. Talous on juurikin se asia joka nykymaailmassa määrittelee suunnilleen kaiken. Siinäkin hommassa Venäjä on sössinyt asiansa ihan täysin ja vielä huonompaan suuntaan on menossa.
Ei se nyt ihan noinkaan mene. Jos kakka osuu tarpeeksi hyvin tuulettimeen, sotilaallinen voima jyrää talouden. Maailman historiasta ei löytyne erityisemmin esimerkkejä maista, jotka olisivat kyenneet porskuttamaan rikkaina mutta sotilaallisesti heikkoina. Sen sijaan vähemmän rikkaita mutta sotilaallisesti vahvoja valtioita on ollut vino pino. Toki molempi parempi, kuten esimerkiksi USA:ssa on. Tässä suhteessa on hyvä muistaa sekin, että pääomalla ei ole isänmaata.

Toki siitä voidaan käydä teoreettista keskustelua, että millä mailla oikeasti on ja minkä verran valtaa, mutta ainakin konkretisoituneen vallankäytön suhteen Venäjällä näyttäisi olevan suurvalta kansainvälisen politiikan näyttämöllä. Hyvänä esimerkkinä Syyrian konfliktin ratkaisu näyttäisi menevän kovin pitkälti Moskovan sapluunan mukaan, vaikka EU ja USA ovat koittaneet esittää vastalauseitaan. Myös EU:ssa on viime aikoina käyty kovin paljon keskustelua siitä, mihin kaikkiin asioihin (esim. poliittinen vaikutus) Venäjä on työntämässä lonkeroitaan. Ellei Venäjällä katsottaisi olevan vaikutusvaltaa, miksi tällaista keskustelua käytäisiin?
 
Putin sanoo saksalaisen Bild-lehden haastattelussa, että Venäjälle olisi sekä liian kallista että tarpeetonta olla suurvalta. Presidentti kehottaa kuitenkin katsomaan karttaa, jos Venäjää pyritään vähättelemään.

Putin sanoo, että Venäjä haluaisi palata yhteistyöhön läntisen sotilasliitto Naton kanssa.


http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/...lle-venaja-ei-pyri-suurvallan-rooliin/5684950

Olen Putinin kanssa tismalleen samaa mieltä :D

Venäjä ei ole eikä voi olla todellinen suurvalta, mutta Venäjää ei missään tapauksessa kannata vähätellä.

Putin onnistui olemaan piikki Obaman lihassa lähinnä Syyriassa, mikä johtui pitkälti Obaman tekemistä virheistä jotka tehtiin jo sodan alkuvaiheessa. Tuo oli USA:n kannalta katsotuna erittäin kiusallinen asia, mutta en usko että Obama yöuniaan tuon takia menetti.

Ukraina on monimutkaisempi tapaus ja enemmän sisäpoliitinen kuin ulkopoliittinen asia.

Venäjä ei ole todellinen suurvalta, mutta on onnistunut kasvattamaan vaikutusvaltaansa yllättävän paljon muutamassa vuodessa. Putin pelaa rohkeaa ja härskiä peliä ja on vähän kuin talitintti joka pullistelee ja yrittää näyttää isommalta kuin mitä on ja hyvin tuntuu homma pelittävän....toistaiseksi.

On hyvä ymmärtää että ne ihan oikeat isot pojat saavat Venäjän polvilleen ilman ensimmäistäkään laukausta tai napinpainallusta ihan hetkessä ja todella helposti. Näin ei ole tapahtunut sillä siihen ei ole ollut yhteistä tahtoa. USA:ta ei kiinnosta ja Saksa ei halua, kun muut rummuttevat pöytää ja odottelevat shampanja ja teetarjoilua, jonka pitäisi alkaa ihan näillä hetkillä....kaviaaria ei ole tarjolla mutta ilmankin pärjää.

Tuollaisella pullistelulla on aina oma hintansa ja voi hyvinkin olla että vielä joskus pää jää vetäjän käteen, mutta Putin tuntuu olevan pelimiehiä ja se ei pelaa joka pelkää.

Sotilaallisessakaan mielessä Venäjä ei ole ollenkaan niin vahva kuin miltä paperilla näyttää. Venäjän armeija on äärimmäisen tehoton ja äärimmäisen korruptoitunut, missä vasen käsi ei tiedä mitä oikea on tekemässä. Se on sellainen vanha Lada joka lähtee käyntiin, jos luoja suo ja tuulet ovat otolliset.

Venäjä kykenee erikoisjoukkojensa ja erilaisten kriminaaliryhmittymien avulla uhkaamaan pieniä tai muuten heikkoja rajanaapureitaan, mutta siinä kaikki. Olkoonkin että Venäjä on tuossakin pelissä äärimmäisen ovela ja hämmästyttävän taitava.

Ydinaseet toki antavat Venäjälle neuvotteluvaraa ja kun siihen lisätään Putinin arvaamattomuus, niin tuo yhtälö antaa kyllä Venäjälle painoarvoa tiettyyn pisteeseen saakka.

Mutta suurvalta se ei ole, jos isoilta pojilta kysytään.
 
Toimittaja on taas perseillyt käännöksien kanssa. Supervalta ja suurvalta on kaksi eri asiaa. Putin puhui haastattelussa supervalta-asemasta. Venäjän suurvaltastatuksessa taas ei mitään kyseenalaista ole.

Alkuperäinen lähde:
http://www.bild.de/politik/ausland/...adimir-putin-the-interview-44096428.bild.html
 

Sardaukar

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Aina pitää olla samaa mieltä Otto von Bismarckin kanssa joka sanoi: "Venäjä ei koskaan ole niin vahva tai heikko, miltä se näyttää."
 

Talvela

Ylipäällikkö
Toimittaja on taas perseillyt käännöksien kanssa. Supervalta ja suurvalta on kaksi eri asiaa. Putin puhui haastattelussa supervalta-asemasta. Venäjän suurvaltastatuksessa taas ei mitään kyseenalaista ole.

Alkuperäinen lähde:
http://www.bild.de/politik/ausland/...adimir-putin-the-interview-44096428.bild.html
Arvasin että Putin ei ikinä sanoisi noin, supervalta statusta kenellekään hän on vastustanut koko ajan, hän ajaa sitä moninapaisuutta Kiinan kanssa.
 

miheikki

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Yhdysvaltain panssariprikaati tulee Puolaan
Yhdysvaltain itäeurooppalaiset Nato-liittolaiset ovat pyytäneet lisää sotavoimaa alueelleen, koska pelkäävät Venäjän uhkaa.

Armeijayksiköt
12.1.2017 klo 10:46 http://yle.fi/uutiset/3-9399659?origin=rss
21st Theater Sustainment Command
Like This Page · 7 January ·


Vehicles and equipment from 3rd Armored Brigade Combat Team, 4th Infantry Division are staged for transport to Poland after being offloaded from the first of three ships bringing more than 2800 pieces from the United States. The equipment will be taken to Poland and later moved throughout seven partner nations to participate in exercises. (U.S. Army photo by Sgt. 1st Class Jacob A. McDonald, 21st Theater Sustainment Command) — in Bremerhaven, Germany.

Jatkoksi vielä kenraalimajurin ohjeet lomalaisille. Muistakaa, että rattijuoppous tuhoaa sotilasuria.

 

Talvela

Ylipäällikkö
Jatkoksi vielä kenraalimajurin ohjeet lomalaisille. Muistakaa, että rattijuoppous tuhoaa sotilasuria.
Huumet mainittu, tuo on se ammattiarmeijan heikkous, paljon enemmän ainesta jotka sekaisin joka välissä ja perään joutuu katsomaan vaikka ikää enemmän kuin meidän varusmiehillä.
 

Talvela

Ylipäällikkö
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000005041719.html

Venäjä keskittää joukkoja länteen,samaa vanhaa pullistelua ja pelottelua vai liekö jotain muuta suunitelmaa takana?

Itse olen tätä täällä mainostanut hyökkäysryhmityksenä, jos jotkut heidän etukäteen määrittelemät kriteerit täyttyvät he aloittavat omasta mielestään ennaltaehkäisevän operaation.
Ongelma on että me emme voi tietää vaikka nuo kriteerit olisivat heillä jo täyttyneet.
 
Itse olen tätä täällä mainostanut hyökkäysryhmityksenä, jos jotkut heidän etukäteen määrittelemät kriteerit täyttyvät he aloittavat omasta mielestään ennaltaehkäisevän operaation.
Ongelma on että me emme voi tietää vaikka nuo kriteerit olisivat heillä jo..

Päivä päivältä tuo vaa nää uutiset mieleen aatun joukkojen siirrot itään ennen barbarossaa ja lännen toiminta muistuttaa sillosta neukkutouhua: "Ei ne hyökkää,meillä on sopimus" "Saahan sitä joukkoja siirellä muutki" tai "Ei ärsytetä sitä ettei se vaa saa syytä tulla tänne"
Saa nähdä nyt taas..
 
Top