Valmistautuuko Venäjä suursotaan?

http://carnegie.ru/commentary/75751
Tyly venäläisarvio: Vladimir Putinin Venäjä on kuin maatuskanukke

KASPERI SUMMANEN | 10.03.2018 | 11:29 Verkkouutiset
Venäjän presidentin neljännen kauden tavoitteet sisältävät tutkijan mukaan kaikuja Neuvostoliitosta.
Presidentti Vladimir Putinin viimeviikkoinen linjapuhe on herättänyt runsaasti kansainvälistä huomiota. Uusien ydinaseiden tarkkuudella ja tuhovoimalla uhitellut puhe oli suunnattu pitkälti kotiyleisölle, ja sitä onkin tulkittu presidentinvaaleihin valmistautuvassa maassa kiivaasti.

Putinin lupaukset Venäjän talouden modernisaatiosta ja hänen länteen kohdistamansa sapelinkalistelu vaikuttivat monen mielestä keskenään ristiriitaisilta: ydinaseiskulla uhkaaminen ei ole omiaan pohjustamaan otollista maaperää kaupalle ja teknologiavaihdolle.

Moskovan Carnegie-keskuksen tutkija Aleksandr Baunovin mukaan ristiriitaa puheen pääviestien välillä ei välttämättä ole.

– Putinin puhe ilmentää hänen visiotaan Venäjästä eräänlaisena maatuskanukkena. Nuken sisäpuoli – sen kotimainen osa – on digitaalinen ja verhoutuu hipsterilaseihin ja trendikkääseen lyhyeen pikkutakkiin, Baunov sanoo Carnegie-keskuksen julkaisemassa artikkelissa.

– Ulkopuolella oleva ulkomainen osa on puettu sotilaan maastopukuun. Näinhän Venäjän hallintokoneisto toimii: sisäpuolella teknokraatit, ekonomistit ja johtajat ovat vastuussa kasvusta, kun taas ulkopuolella presidentti ja sotilaallisdiplomaattinen blokki puolustavat maata vihamielisiä voimia vastaan.

Länttä ilman länttä

Baunovin mielestä Putinin linjapuheen yllä leijui Neuvostoliiton haamu.

– Vuosien ajan on vallinnut konsensus siitä, että Venäjä yrittää yhä päästä yli 1990-luvun traumaattisesta vaiheesta ja tavoittelee takaisin Neuvostoliiton statusta. Putinin puhe sisälsi monia kaikuja neuvostofraseologiasta – siitä, kuinka maa on jo saavuttanut ja ylittänyt viljantuotannon, rahtikuljetusten ja aseteollisuuden tuotantotavoitteet tai ohittanut kilpailijamaat, Baunov sanoo.

– Tarkoitus on viestittää: “Piditte Venäjää Neuvostoliiton ja sen sotilasmahdin halpana kopiona, ja revitte siksi rikki torjuntaohjukset kieltävän ABM-sopimuksen. Todellisuudessa Venäjä on kuitenkin vahvempi, ja on tullut aika allekirjoittaa tämä ja muutkin sopimukset uudelleen”.

Venäjä on suhtautunut alusta alkaen jyrkän kielteisesti Naton ohjuskilpeen ja uhannut länttä vastatoimilla.

– Ei ole vastausta siihen, mitä tapahtuu, jos Venäjän uudet asehankinnat eivät edistä siirtymistä rauhanomaiseen rinnakkaiseloon. Mitä tapahtuu, jos se vain laukaiseekin uusia pelkoja, pakotteita ja tuontirajoituksia? Jos niin käy, kuinka Venäjä vastaa, Baunov pohtii.

Presidentti Putinin tavoitteena ei hänen mukaansa ole Neuvostoliiton henkiinherättäminen, mutta ei myöskään Venäjän vieminen osaksi länttä. Putin pyrkii pikemminkin rakentamaan eräänlaista lännen taloudellista ja teknologista vastinetta Venäjän sisälle. Venäläisille on tarkoitus tarjota läntistä mallia muistuttava elämäntapa, mutta täysin Venäjän itse määrittämillä ehdoilla.

– Putinin puhe kuvaili suunnitelman jälkiteollisen globaalitalouden yhdistämisestä teollisen ajan suvereniteettikäsitykseen ja modernin taloudellisen sisällön saattamisesta klassiseen, mutta nyt vanhentuneeseen sotilaallispoliittiseen muotoon, Baunov sanoo.

Juuri tähän hänen mukaansa kiteytyy Putinin neljännen presidenttikauden epätavallinen – ja monen mielestä epärealistinen – tavoite.
 
Ihmeaseita ja wörld domineissön. Vaan onko missään mitään dataa, kuvaa tai videota näistä mahtavista aseista?
 
Muttei mitään muuta todisteita aseiden olemassaolosta kuin animaatioita. Ja Putinin sana.

Ainakin animaatiot olivat uskottavia.

tenor.gif
 
Ketjun ensimmäinen kirjoitus: Valmistautuuko Venäjä suursotaan? http://www.hs.fi/ulkomaat/a1414649083234 - Sotivatko kansat vai niiden johtajat?
Kun näitä ajan tapahtumia katsoo, selitys on selvä: Venäjä valmistautuu suursotaan johtajiensa määräämällä tavalla.
Onko täällä joku, jonka mielestä suomalaisten ei pitäisi valmistautua ajatukseen että eräänä päivänä naapurin kanssa rytisee? Ihan vaan vapaasti tämän päivän fiilis, mikä on?

.
 
Kun näitä ajan tapahtumia katsoo, selitys on selvä: Venäjä valmistautuu suursotaan.
Tätä mieltä olen ollut jo kauan.
Ajatukseni on vain vahvistunut siitä, miten paljon PV on panostanut valmiuteen. Jotain on nyt merkittävällä tavalla pahemmalla tolalla uhkakuvien suhteen sitten viimeiseen 20 vuoteen.

Olen kiitollinen viisaille sotilaillemme, jotka ovat ravistelleet maatamme puolustavan organisaation ns. kisakuntoon ajoissa ja ennakoiden. Luotan toimintakykyymme kuin kallioon, vaikka aina voi toki vielä parantaa.
Kuka tänne ase kädessä tulee, saa pahasti turpiinsa!
 
Viimeksi muokattu:
Kun näitä ajan tapahtumia katsoo, selitys on selvä: Venäjä valmistautuu suursotaan johtajiensa määräämällä tavalla.
Onko täällä joku, jonka mielestä suomalaisten ei pitäisi valmistautua ajatukseen että eräänä päivänä naapurin kanssa rytisee? Ihan vaan vapaasti tämän päivän fiilis, mikä on?

.
Tulossa on, aika vain on vielä hämärän peitossa. Mutta tulevat kyllä!
 
Jos tulevat, niin miten ja miksi?

Eräs mahdollinen skenaario on sellainen, että Venäjän ja lännen/NATO:n välit kiristyvät äärimmilleen, jolloin Venäjä päättää hyökätä ensin. Venäjän suhteelliset edut kun korostavat ensi-iskun tarvetta. Venäjä on lukumääräisesti ylivoimainen omien rajojensa tuntumassa jonka lisäksi sen päätöksenteko on nopeaa. Röyhkeällä ensi-iskulla luotu fait accompli jota uhataan puolustaa ydinasein tekee lännen reagoinnin erittäin vaikeaksi.

Pidän erittäin epätodennäköisenä, että Suomi (ja Ruotsi) onnistuisi pysymään Itämeren alueella syttyvässä konfliktissa puolueettomana. Venäjän hyökkäyssuuntaa voidaan vain arvailla, mutta Suwalkin aukon sulku ja Baltian maiden miehitys on ollut paljon esillä. En toisaalta sulki pois operaatioita Pohjoiskalotissa ja/tai Jäämerellä, ihan jo siitä syystä että sinnekin Venäjä voi luoda suhteellisen ylivoiman. Suomi on molemmissa sivustana, ja ainakin meidän lentokenttien ja mahdollisesti satamien ja muiden liikenneyhteyksien käyttö pyrittäisiin estämään.
 
Kyseessä siis 1984 saatu profetia Venäjän hyökkäyksestä Suomeen.
Palauttaa mieleeni omat uneni 80-luvulta. Eipä oikeastaan mitään eroa tuohon. Tai no. ainoa ero on, että en puhunut niitä omia näkyjäni kaseteille joita olisi varmaan kertynyt useampia tuntitolkulla.
Mutta joo, toimivathan nuo ajatukset hyvänä treenimotivaattorina silloin takavuosina.
Nykyään on ihan toiset unet ja näyt mutta treeni kulkee edelleen.

.
 
Tuskinpa Venäjän tarvitsee käyttää asevoimiaan Suomen suhteen. Ehkä jossain äärimmäisessä tilanteessa he voivat esittää joitain aluevaatimuksia sekä suoria uhkauksia jostain hyökkäyksestä tai taktisten aseidensa käytöstä. Tällaiset toimet esitettään kuitenkin kaikessa salaisuudessa suoraan johtaville poliitikoille. Kansalaisille ei näistä "aiheuteta turhaa huolta tai paniikkia". Asioita voidaan sopia niin monella tavalla joista kansalaiset eivät tule edes ymmärtämään mistä on pohjimmiltaan kysymys.

Ennen kuin valtioiden välillä ryhdytään uhkailemaan sotilaallisilla asioilla on paljon muitakin keinoja käytettävissä. Venäjä hallitsee jo Suomen talouden perusrakenteita siinä määrin että meillä joudutaan ottamaan huomioon Venäjän talouspoliittiset tavoitteet. Varsinkin kun ne osataan tuoda esille sopivasti ajan myötä, asteittain ja pikku hiljaa. Kuten on tapana sanoa, "yhteistyötä kehittäen".

Pohjatyöt yllämainituille politiittisille(=poliittistaloudelliselle yhteistyölle) ratkaisuille Suomen suuntaan on Venäjän puolelta jo toteutettu. Siihen on varsin hyvin mukauduttu myös meillä. Missään tapauksessa Suomi ei tule vahvistamaan poliittista riippumattomuuttaan ja sotilaallista puolustustaan NATO:n jäsenyydellä. Se lienee jo täysi mahdottomuus. Siitäkään huolimatta vaikka esim. Ruotsi hakeutuisi puolustusliiton jäseneksi. Jopa puheet tällaisesta mahdollisuudesta ovat viime vuosina loppuneet likimain kokonaan. Joidenkin poliitikkojen toimesta meillä on jauhettu julkisuudessa EU:n yhteistä puolustusta. Jotainhan sitä pitää koettaa kansalaisille selvittää. Jokainen asiaa ymmärtävä kuitenkin tietää ettei EU:n taholta ole tulossa mitään omaa puolustusliittoa. Sellaiselle ei yksinkertaisesti ole tarvetta Euroopassa, koska kaikki ovat jo puolustusliiton jäseniä.

Tuossapa ne Suomen idänsuunnan turvallisuuspolitiikan päälinjaukset ovat seuraavien 10-30 vuoden ajalle. Detaljitason keskustelua voidaan tietenkin jatkaa äärettömiin..ja siihen löytyy täälläkin hyvät mahdollisuudet.
 
@johan6 - vai Tuomiojako tänne on liittynyt. Tuskin Venäjä tänne hyökkää ja missään tapauksessa ei liitytä Natoon? Onneksemme emme taittuneet 1939 vaikka silloinkin puhuttiin samoin. Emmekä taitu nytkään. Ja liittyminen Natoon on sillä tolalla, että siellä ollaan niin syvällä kuin olematta voidaan olla.
 
@johan6 Sinä se näköjään seisot valmiina housut alhaalla ja perse pystyssä...

Vai kertoiko @johan6 vain realismin kiellä, miten meidän johtavat poliitikot ovat housut alhaalla? Jos tuon ymmärtää kuvauksena poliitikkojen eikä kansan syvien rivien tunnoista, niin voiko tuosta juuri eri mieltä olla :camo:
 
Tuskinpa Venäjän tarvitsee käyttää asevoimiaan Suomen suhteen. Ehkä jossain äärimmäisessä tilanteessa he voivat esittää joitain aluevaatimuksia sekä suoria uhkauksia jostain hyökkäyksestä tai taktisten aseidensa käytöstä. Tällaiset toimet esitettään kuitenkin kaikessa salaisuudessa suoraan johtaville poliitikoille. Kansalaisille ei näistä "aiheuteta turhaa huolta tai paniikkia". Asioita voidaan sopia niin monella tavalla joista kansalaiset eivät tule edes ymmärtämään mistä on pohjimmiltaan kysymys.

Ennen kuin valtioiden välillä ryhdytään uhkailemaan sotilaallisilla asioilla on paljon muitakin keinoja käytettävissä. Venäjä hallitsee jo Suomen talouden perusrakenteita siinä määrin että meillä joudutaan ottamaan huomioon Venäjän talouspoliittiset tavoitteet. Varsinkin kun ne osataan tuoda esille sopivasti ajan myötä, asteittain ja pikku hiljaa. Kuten on tapana sanoa, "yhteistyötä kehittäen".

Pohjatyöt yllämainituille politiittisille(=poliittistaloudelliselle yhteistyölle) ratkaisuille Suomen suuntaan on Venäjän puolelta jo toteutettu. Siihen on varsin hyvin mukauduttu myös meillä. Missään tapauksessa Suomi ei tule vahvistamaan poliittista riippumattomuuttaan ja sotilaallista puolustustaan NATO:n jäsenyydellä. Se lienee jo täysi mahdottomuus. Siitäkään huolimatta vaikka esim. Ruotsi hakeutuisi puolustusliiton jäseneksi. Jopa puheet tällaisesta mahdollisuudesta ovat viime vuosina loppuneet likimain kokonaan. Joidenkin poliitikkojen toimesta meillä on jauhettu julkisuudessa EU:n yhteistä puolustusta. Jotainhan sitä pitää koettaa kansalaisille selvittää. Jokainen asiaa ymmärtävä kuitenkin tietää ettei EU:n taholta ole tulossa mitään omaa puolustusliittoa. Sellaiselle ei yksinkertaisesti ole tarvetta Euroopassa, koska kaikki ovat jo puolustusliiton jäseniä.

Tuossapa ne Suomen idänsuunnan turvallisuuspolitiikan päälinjaukset ovat seuraavien 10-30 vuoden ajalle. Detaljitason keskustelua voidaan tietenkin jatkaa äärettömiin..ja siihen löytyy täälläkin hyvät mahdollisuudet.
En ole koskaan uskonut geopoliittista liturgiaa, jonka mukaan Venäjä käyttäytyy rauhanomaisesti kunhan ollaan itse kiltisti. Se ei ole toiminut ennen eikä se tule toimimaan jatkossa.

Mahdollinen Venäjän ja Suomen välinen konflikti liittyy todennäköisesti laajempaan alueelliseen kriisiin joka saattaa kehittyä hyvinkin nopeasti. Venäläinen sotilaspoliittinen ajattelu ei perinteisesti ole luottanut muiden osapuolien hyväntahtoisuuteen, vaan tilanteet varmistetaan voimankäytöllä.

Jos NATO ja Venäjä alkavat ampua toisiaan, Venäjä haluaa varmistaa ettei Suomen aluetta käytetä sitä vastaan. Suomen voi saada kuuliaiseksi joko uhkailemalla tai sotilaallisesti pakottamalla.

Ensimmäisessä vaihtoehdossa Venäjän pitää luottaa, että Suomi tekee kuten lupaa.
Toisessa Venäjä varmistaa ettei Suomi pysty toimimaan sitä vastaan.
 
Back
Top