Mielestäni isompi kuvio länttä vastaan tai esim. edes Baltiaa vastaan on erittäin epätodennäköinen näiden NATO-jäsenyyden takia. Ei Venäjä halua vastaansa liittoumaa...
Olen täysin eri mieltä.
Venäjä on jo kauan sitten itse valinnut sen, että se toimii aggressiivisesti läntistä liittoumaa vastaan. Kyse on lähinnä siitä, että miten?
Venäjä pelaa sillä, että se säätelee koko ajan konfliktin intensiteettiä. Se pitää intensiteetin niin korkealla, että se voi toimia aggressiivisesti, mutta juuri sen kynnyksen alla, missä vastatoimien määrä ja luonne olisi sellainen, että se ei pärjää.
Länsi on vastannut sillä, että vastatoimet ovat olleet lähinnä taloudellisia ja poliittisia. Venäjä on vastannut pyrkimällä murtamaan vastatoimien poliittista ja yhteiskunnallista kannatusta niin omia kanaviaan kuin hallinnoimiaan proxytahoja ja hyväuskoisia hölmöjä käyttäen.
Pikkuhiljaa on läntisen liittouman ja sivilisaation vastakohdaksi rakentunut eräänlainen antidemokraattinen verkosto. Venäjä, Kiina, Iran, Pöö-Korea, Syyria, osa staneista, Venezuela... Tuossa valtioverkostossa jokaisella maalla on jonkin asteen kaksoisrooli. Lisäksi siinä on Turkin tapaisia maita, jotka sekä kuuluvat siihen että vastustavat sitä.
Tilanne on hyvin samankaltainen kuin kylmän sodan aikana. Liittoutumat olivat joka suhteessa toisiaan vastaan, mutta kaikki pyrkivät pitämään konfliktin intensiteetin itselleen edullisena tai vähintään siedettävänä.
Iso kuvio länttä vastaan on ollut käynnissä siitä lähtien kun Jeltsin siirtyi syrjään. Sen intensiteettiä vain säädellään koko ajan. Intensiteetin säätely pitää aloitteen ja kontrollin aika suurelta osin Venäjän käsissä - ainakin Venäjän mielestä.
Ja aivan niin kuin oli kylmän sodan aikana, niin niin on nytkin. Konflikti on tarpeen itäisen sisäpolitiikan vuoksi. Ja itäinen ulkopolitiikka on aina myöskin itäisen sisäpolitiikan viemistä muihin maihin. Järkevät muut maat, ihmiset ja organisaatiot torjuvat sen. Mutta vähemmän järkeviä riittää yllin kyllin.