Valmistautuuko Venäjä suursotaan?
Parhaan lähtökohdan kysymyksen pohdiskeluun antaa Clausewitzin sodankäynnin maksiimit.
- sota on politiikan jatkamista toisin keinoin
- sota on osa politiikkaa, ei itsetarkoitus
- sotaa tulee välttää, jos poliittiset keinot riittävät päämäärään pääsyyn
- voiman keskittämisen tärkeys ja painopisteen luominen
- ratkaisutaistelun tärkeys
- sodankäynnin kitka keskeisenä sodankäynnin käsitteenä
- taktiikka on oppi sotavoimien käytöstä taistelussa
- strategia on oppi taistelujen käyttämisestä sodan päämäärän saavuttamiseen
- sota on väkivallan käyttöä eikä siinä ole rajoja
- sota on kameleontti, siis jatkuvasti muuttuva ilmiö
- jokainen sota on erilainen eikä sota ole siis teoretisoitavissa
- edelliseen liittyen on oleellista sotapäällikön nerous
- sotatieteen on perustuttava empiiriseen tutkimukseen
- sota on ihmisten välistä vuorovaikutusta
- sota on ensisijaisesti mielen vaikutusta mieleen, ei materian materiaan.
Jos tarkastellaan Venäjän edellisiä sotia, niin esiintyy selvä kaava. Kaava ei liity venäläisten taktiikkaan tai strategiaan vaan siihen, että sodankäynti on nimenomaan sovitettu kohdevaltion olosuhteisiin soveltuvaksi.
Nykyaikaisen venäläisen sodankäynnit menetelmät ovat helposti havaittavissa.
Operaatio perustuu maantieteen, kansanluonteen (psykologia, arvot ja toimintavat) ja yhteiskunnan olosuhteiden tuntemiseen ja niiden hyväksikäyttöön.
Keskeisiä elementtejä tuossa toiminnassa on kohdevaltion eristäminen liittolaisista. Esimerkiksi Georgian operaatiossa käytettiin hyväksi Georgian presidentin päällekäyvää luonnetta. Provokaatioon vastattiin provosoitumalla ja sen seurauksena Georgia vaikutti sodan aloittajalta ja hyökkääjältä.
Venäjä pyrkii myös hyökkäämään vastustajan heikkouksiin, ei vahvuuksiin. Edelleenkin hyökkääjällä on tässä valtava etu. Hyökkääjä valitsee ajan, paikan ja tavan. Georgia halusi pipertää vastasisstoimintavoimillaan kohti rajoitettuja tavoitteita ja sai turpaansa perinteiseltä armeijalta. Krimillä taas käytettiin hyväksi Ukrainan sekasortoa.
Kannattaa myös muistaa, että suurvallan resurssit ovat suurvallan resursseja. Pienillä mailla kuten Suomella ei ole varaa mihinkään kriisinhallintaan. Kaikki voimavara tulee mobilisoida elonjäämiskamppailuun.
Ukrainan kokemukset myös vääristävät suomalaisten käsitystä sodankäynnistä. Ukrainan rajoille keskitettiin Venäjän toimesta vuonna 2014 voimaryhmä joka olisi voinut helposti jatkaa hyökkäystä Kiovaan asti. Täivaltion asevoimat eivät olisi tätä pystyneet estämään. Tilanne on vuonna 2018 edelleenkin samankaltainen. Venäjä pystyisi valtaamaan koko ukrainan tarvittaessa.
Venäjän poliittiset tavoitteet ovat olleet viimeisen 10 vuoden aikana realistisia ja pyrkimyksenä on ollut Venäjän oman etupiirin pitäminen lännen liittokuntien ulkopuolella ja venäjän vaikutuspiirissä. Vaikka Suomessa asiaa ei ole uutisoitu on esimerkiksi Armenia onnistuttu pelottelemaan Venäjän vaikutuspiiriin takaisin ilman sotatoimia. Venäjän etäpuolella olevat ns. "stanit" eivät ole elinkelpoisia valtioita ja niiden palaaminen täysiksi Venäjän vasalleiksi on vain ajan kysymys.
Kun mietitään suomalaisten heikkouksia, niin niitäkin on paljon. Esimerkkinä suomalaisten kyvyttömyys nähdä hienojen lauselmien ja sopimusten taakse. Suomalaiset myös sinisilmäisesti luottavat kaikkiin tahoihin joita pitävät "hyvinä". Ei ole olemassa mitään hyvää tai pahaa - asiat vain ovat ja yksikään suurvalta ei uhraa elintärkeitä etujaan Suomen tai minkään muun pienvaltion tai täivaltion takia. Toinen keskeinen heikkous on suomalaisista poliitikoista ja virkamiehistä kymmenien vuosien aikana kerätty kiristymateriaali ja kannattaa unohtaa se vasemmiston syyttely tässä tilanteessa heti alkuun. Suomalainen eliitti ja lehdistö on salaa hyväksynyt esimerkiksi kaappihomojen pääsyn erittäin korkeisiin asemiin.
Venäjän siviiili- ja sotilastiedustelu on myös tehnyt perinpohjaista vuosikymmenet kestänyttä pohjatyötä Suomessa. Kompremettoiva materiaali on valmiina, toimitilat on hankittu erikoisjoukkoja varten ja asevoimissa on runsaasti suomea taitavaa henkilökuntaa. Taistelumaastoihinkin on käyty tutustumassa etukäteen. Suomalaisten sotilaalliseen ja poliittiseen ajattelutapaan on myös paneuduttu huolella.