Putinin jättiyllätys: Komissaarit ja politrukit uudestaan Venäjän armeijaan - Neuvostoliitossa tehtävänä oli suojella poliittista johtoa sotilasvallankaappaukselta
Tänään klo 11:20
Vladimir Putinin Venäjä on tavoitellut jo pitkään Neuvostoliiton asemaa suurvaltana. Nyt myös Venäjän armeijaa muokataan Neuvostoliiton malliin.
Vladimir Putin tuntuu haikailevan monin tavoin Neuvostoliiton aikoja.EPA/AOP
Venäjän federaation presidentti ja asevoimien ylipäällikkö
Vladimir Putin yllätti jälleen ulkomaiset sotilastarkkailijat perustamalla uudestaan asevoimien sisään puna-armeijan tunnusmerkkinä olleen poliittisen hallinnon.
Komissaarit ja politrukit ovat sen myötä palaamassa jokaiseen yhtymään ja joukko-osastoon komentajien ja päälliköiden päällystakeiksi.
Asetus voimassa
Muutos ilmeni presidentin 30.heinäkuuta vahvistamasta asetuksesta (Ukaz № 456), jolla läntisen yhdistetyn strategisen komentokeskuksen eli ”läntisen sotilaspiirin” komentaja kenraalieversti
Andrei Kartapolovmäärättiin puolustusministeriön uuden sotilaspoliittisen päähallinnon (direktoraatin)päälliköksi eli "pääkomissaariksi".Kartapolov korotettiin samalla asetuksella puolustusministeri
Sergei Šoigun sijaiseksi, mikä epäsuorasti osoittaa, että uusi järjestelmä on Putinin vaalipuolueen Yhtenäisen Venäjän käsissä.
Neuvostoliiton johtoa katsomassa paraatia Punaisella torilla Moskovassa heinäkuussa 1933. Keskellä Stalin itse.AOP
Eroa aiempaan on siinä, että Venäjän perustuslaki ja sotilasdoktriini ei salli minkään puolueen johtavaa asemaa asevoimissa. Alkuperäinen puna-armeijan ja neuvostoarmeijan poliittinen hallinto oli suoraan Neuvostoliiton kommunistisen puolueen keskuskomitean alainen komentojärjestelmä. Varsovan liitto päätti purkaa itsensä 25.helmikuuta 1991, ja se toteutettiin 1. heinäkuuta, jolloin liittolaisarmeijoiden poliittiset hallinnot lakkautettiin. Vaikka Neuvostoliitto oli myös romahtamassa, yritti silloinen poliittisen päähallinnon päällikkö kenraalieversti
Nikolai Šljagasäilyttää vielä poliittisen hallinnon rakenteet ja rajata sen tehtävät sotilaspoliittisiksi.
Se ei onnistunut, koska varapresidentti
Gennadi Janajevinpuolivirallisen "poikkeustilan valtionkomitean"vallankaappausyrityksen viesti- ja komentokanavana toimi juuri poliittinen hallinto. Pääsihteeri
Mihail Gorbatšov kielsi ensin puoluepoliittisen toiminnan asevoimissa, sisäministeriössä ja valtion turvallisuuskomiteassa (KGB) 24. elokuuta 1991.Neuvostoliiton korkein neuvosto sääti kommunistisen puolueen laittomaksi 29. elokuuta.
Gorbatšov lakkautti virallisesti asevoimien, sisäministeriön joukkojen ja KGB:n poliittiset hallinnot 30. elokuuta.
Politrukit tunnetaan Neuvostoliiton Puna-armeijasta. Kuvassa saksalaisten vuonna 1941 itärintamalta vangiksi ottama politrukki. AOP
Puolustusministeriön 1. syyskuuta 1991 antamalla päiväkäskyllä (№ 418) poliittisen hallinnon elimet purettiin ja sen henkilöstö erotettiin. Puolustusministeriön päiväkäskyn mukaan asevoimien henkilöstöjärjestelmän piti perustua yksilöpäällikkyyteen ja olla puolueeton, ammatillinen ja sotilassivistyksellinen.Neuvostoliitto lakkautettiin 26.joulukuuta ja Neuvostoliiton perustuslakituomioistuin totesi kommunistisen puolueen laittomaksi 30. marraskuuta 1992 ja esti sen uudelleen perustamisen.
Komissaareja
Nyt poliittista rinnakkaisjohtajuutta ollaan palauttamassa, mutta ”puolueettomana”. Komentajien ja päälliköiden sijaisia kutsutaan yksinkertaisesti näiden poliittisiksi sijaisiksi (zampolit). Sama nimike oli käytössä ennen poliittisen hallinnon lakkauttamista.
Alun perin yhtymän komentajan sijaista kutsuttiin poliittiseksi komissaariksi ja yksiköitten päälliköitten sijaisia poliittisiksi ohjaajiksi (politruk). Yksikään komentajan tai päällikön käsky ei tullut voimaan, ellei poliittinen sijainen vahvistanut sitä. He myös vastasivat niistä yhdessä.Komentajalla ja komissaarilla sekä päälliköllä ja politrukilla piti olla vastaavat sotilasarvot.
Presidentti Vladimir Putin osallistui laivaston paraatiin Pietarissa 29. heinäkuuta 2018. ZUMAWIRE/MVPHOTOS
Komissaarit ja politrukit sekä esikuntien sotaneuvostot olivat niitä keinoja, joilla bolševikit ottivat keisarillisen armeijan komentoonsa vallankaappauksen 8.marraskuuta 1917 jälkeen.
Armeijan poliittinen hallinto perustettiin 6.joulukuuta 1917 ja laivaston poliittinen hallinto 12. helmikuuta 1918. Bolševikit lakkauttivat muut puolueet 10. heinäkuuta 1918 lukien, kun ensimmäinen Neuvosto-Venäjän perustuslaki tuli voimaan.
Perustuslain ensimmäisessä osan toisessa luvussa (Razdel Pervyi, Glava Vtoraja) julistettiin vain internationalismin periaatteen mukaisesti ”sosialismin voittoa kaikissa maissa”, kun samalla kaikki valta siirrettiin virallisesti neuvostoille. Mutta käytännössä neuvostojen valta määriteltiin perustuslaissa kaiken kattavaksi niin, että valtiosta tuli käytännössä neuvostojen välityksellä vain kommunistipuolueen osa ilman, että perustuslaissa mainittaisiin mitään puolueita.
Poliittisen hallinnon tehtäväksi vakiintui sen jälkeen erityisesti neuvostovaltion puoluejohdon suojeleminen puna-armeijan mahdolliselta vallankaappaukselta hallituksen vaihtamiseksi. Se edellytti komissaareilta ja politrukeilta agitaattorin, propagandistin ja sotilasjuristin taitoja, joita ryhdyttiin kouluttamaan sotilaspoliittisissa sotilasoppilaitoksissa.
Periaatteessa Neuvostoliiton kommunistisen puolueen historian lyhyen oppikurssin (1938) hallitseminen riitti.
Yleneminen poliittisessa hallinnon nomeklatuurassa oli helpompaa ja nopeampaa kuin yleisesikunnan virallisessa palvelujärjestyksessä.
Puna-armeijan vahvuus oli 1945 toisen maailmansodan lopussa 13,4 miljoonaa sotilasta ja 743 000 poliittista upseeria. Poliittinen päällystö piti armeijan kurissa ja kurssissa. He kasvattivat neuvostoisänmaallisuutta, ylläpitivät taistelutahtoa ja valvoivat uskollisuutta.Käytännössä kaikki Neuvostoliiton marsalkat olivat tavallaan myös poliittisia upseereita ja he olivat näkyvässä roolissa puolueen elimissä.
Uusien poliittisten upseerien tehtävät ovat samanlaisia. Siitä antoi viitteitä Venäjän valtionduuman puolustuskomitean puheenjohtaja
Vladimir Šamanov 31.heinäkuuta uutistoimisto TASSille antamassaan lausunnossa.
Zampolit-upseereita
Entinen maahanlaskujoukkojen kenraalieversti Šamanov vahvisti, että uudetkin zampolit-upseerit ovat vanhantyylisiä isänmaallisuuden valistus- ja kasvatusupseereita, joille tulevat laajat valtuudet ja suuri kapasiteetti. Heidän piiriinsä tulevat vakinaisessa palveluksessa olevat ammattisotilaat, varusmiehet ja sopimussotilaat, joista jälkimmäisten määrä on kasvussa.
Venäjän asevoimien vahvuus on tämän vuoden The Military Balancen mukaan 900 000 sotilasta ja sisäministeriön joukkojen vahvuus 554 000 sotilasta.Ensimmäisen luokan reservi, joka on suorittanut varusmiespalveluksen viiden vuoden sisällä, on kaksi miljoona reserviläistä. Näitä joukkoja varten luotavan poliittisen hallinnon elinten upseerivahvuus nousee muutamiin tuhansiin upseereihin.
Šamanov totesi, että nykypäivän ”asevoimien rakenteelliset muutokset, kun sopimussotilaita on yhä enemmän ja yhä vähemmän tulee kutsuntojen kautta, mitä pidettiin ja tullaan pitämään pyhänä tehtävänä, edellyttävät uusia ulottuvuuksia kasvatustyössä”.
- Siten tämä päätös on ollut käymistilassa kaikki vuodet Venäjän uusimman valtiollisen historian ajan, hän lisäsi.
- Luodaan rakenne, joka keskittyy ammattimaisesti kasavatukseen, isänmaalliseen työhön. - - Tämä rakenne yhdistää vanhoja traditioita ja uusia, ja tietysti, tarvitsemme hallinnollisia resursseja varapuolustusministerin muodossa. - - Se tarkoittaa, että tämä suuntaus on samanarvoinen aloille kuten esikuntatyö, taistelukoulutus, selusta ja yleishuolto. Olemukseltaan ne ovat vanhoja poliittisia voimia, mutta uudella kapasiteetilla.
MARKKU SALOMAA