Saksan talous/ilmastoministeri Robert Habeck mainitsi eilen haastattelussa, että NS2 voi jäädä kokonaan avaamatta jos Venäjä lisää aggressioita Ukrainaa kohtaan.
Paine putkessa varmaan putosi kohta tuon lausunnon jälkeen.
Monilta on jäänyt huomaamatta että....Saksassa tapahtui pari viikkoa sitten erittäin merkittävä muutos ulkopolitiikan suuntauksessa...erityisesti siltä osin että vanhojen ideologisten, ystävien
Merkel (ent. DDR-nuorisoliittolainen/kommunisti/Stasi agentti) -
Putin (komsomol/kommunisti/KGB) muodostama, yli 15 vuotta kestänyt, keskinäinen ja henkilökohtainen "ystävyyden-akseli" sai päätöksensä.
- käytännössä maiden väliset poliittiset suhteet (ja monet jättimäisen suuret taloushankkket) hoidettiin täysin tämä kaksikon (Merkel-Putin) henkilökohtaisella myötävaikutuksella.
- tämä on jättänyt jälkeensä monenlaista rasitetta varsinkin Saksan ulkopolitiikkaan.
- en väitä että Merkel olisi suoranaisesti Venäjän agentti, mutta hän panosti oman hallintokautensa aikana huomattavalla tavalla suhteita nimenomaan Putin johtamaan Venäjään.
- tottakai Merkelin politiikan taustalla on ollut myös saksalaisen teollisuuden aseman ja investointien kaupallisen toiminnan edistämistä Venäjällä jne.
- selvää myös on ettei suhteet ole koskaan yksisuuntaisia, vastapainoksi Merkel on menella tavalla huomioinut venäläisten tavoitteita Saksassa ja Euroopasa..
- eikä todellakaan ole sattumaa että nimenomaan Saksa on hankaloittanut aktiivisesti (mm. veto-oikeuttaan käyttämällä) Ukrainaan kohdistuvaa kauppaa ja avustamista jne.
Politiikkaa seuraaville on tullut selväksi että Venäjän (lue Putin) puolella on varauduttu Merkelin poistumiseen hyvin monella tavalla jo pitkään.
- Saksan ja saksalaisten yritysten riippuvuutta Venäjästä, varsinkin energiantuonnin ja öljy-/kaastuotannon osalta on vuosien varrella lisätty merkittävästi.
- juuri tämän hetkiseen tilanteeseen (Merkelin ero) Venäjä on varautunut jo etukäteen vähentämällä kaasutoimituksia (talvi-/varmuusvarastoja ei ole saatu täydennettyä normaalisti)
- Venäjällä suunnitelmille oli varmasti suuri pettymys että NS2-kaasuputken valmistuminen siirtyi parilla vuodella..ja nyt sen valmituminen ei olekaan enää Merkelin (jä hänen taustajoukkojensa) käsissä.
- mahdollisesti jopa Ukrainaan liittyvä sotilaallinen painostus on tietyltä osaltaan ajoittunut/ajoitettu tiedossa olleeseen muutokseen Saksan poliittisessa johdossa.
Saksan demareiden ja erityisesti vihreiden suunnalta ei ole enää odotettavissa samanlaista (=Merkel'in aikaista) vahvaa sitoutumisessa hiilivetyjen=maakaasun käyttöön (=CO
2 ja ilmastopäästöjen lisääntyminen). Tämä siitäkin huolimatta että ydinvoimaloiden alasajo oli aikoinaan demareiden ja vihreiden poliittisena agendana. Tältä osin tilanne on muutunut.
- juuri tätä em. viherdemareiden ydinvoimanvastaisuutta Merkel hyödynsi lisäämällä nimenomaan venäjältä toimitettavan maakaasun osuutta..
- tällä kertaa on pikemminkin odotettavissa että jo 2030 mennessä myös Saksan ilmastopolitiikan tavoittessa kohdistuu muutospainetta ilmaston lämpenemistä kiihdyttävien hiilivetyjen (lue maakaasu) vähentämiseen.
- hyvä arvaus on ettei Saksan uusi hallitus olekaan enää lisäämässä maakaasuriippuvuutta Venäjästä..Tai yleensäkään hiilivetyjen=maakaasunkäytön lisäämistä.
Saksan demareiden ja vihreiden politiikassa saattaa vaikuttaa aikaisempaa (vrt. Merkelin politiikkaa) enemmän myös se että jokainen Venäjälle maksettu Euro tukee Venäjän rikollista diktatuuria sekä ennen kaikkea sen sotilaallista varustautumista nimenomaan euroopan maiden suuntaan.
Ainakin minulle on tullut selväksi että Venäjällä ollaan erittäin huolestuneita siitä jos/kun keskeiset EU:n jäsenvaltiot löytävät aikaisempaa enemmän yksimielisyyttä Venäjään kohdistuvan politiikan osalta.
- yksi osoitus tästä on nimenomaan se että Venäjä/Putin pyrkii kaikin mahdollisin keinoin hankkiutumaan suoraan yhteyteen USA:n kanssa..eurooppalaisten maiden ohitse.
- samalla Venäjä myös toimii "läpinäkyvän valkoidusti" yksittäisten valtioiden (niin EU:n/NATO:n jäsenten kuin muidenkin) suuntaan...toisia painostetaan ja toisia houkutellaan yhteistyöhön jne..
Mutta, kuten jo alussa totesin...Saksan ulkopolitiikan suunta on muuttumassa. Venäjän johdon (=Putin) kannalta hyvin todennäköisesti aikaisempaa kriittisempään suuntaan.
- saattaa olla että ne keinot joilla Venäjä pyrkii painostamaan Saksan uutta hallitusta eivät toimikaan enää samalla tavalla kuin Merkel'in aikana.
Toisaalta pitää kaiken rehellisyyden nimissä myös ymmärtää ettei Venäjän rikollisella diktatuurilla ole muutenkaan kovin ihmeellisiä keinoja käytettävissään..ei todellakaan.