Jos ajattelee järkiperustein, niin Venäjän kannalta ainut edullinen vaihtoehto olisi välittömästi vetäytyä Itä-Ukrainasta, välittömästi luovuttaa Krim takaisin Ukrainalle ja anoa mitä nöyrimmin anteeksi kaikilta niiltä valtioilta, joita ovat viimeisen vuoden aikana uhkailleet. Ja samaan syssyyn luvata, että eivät tee noin enää koskaan, ja aikovat vastedes visusti noudattaa kansainvälisiä sopimuksia.
Tekemällä juurikin noin he voisivat pikkuhiljaa saada takaisin viimeisen vuoden aikana menettämäänsä luottamusta ja siten edesauttaa kansainvälisen yhteisön - ja ennenkaikkea liike-elämän - luottamusta Venäjään.
Kaikki muut kuin em. vaihtoehto tulevat käymään Venäjälle hyvin, hyvin kalliiksi.
Kyseisen järkiperustelun pohjana on ajatus siitä, millainen tilanne olisi Venäjän nykyisen johdon kannalta edullisin siten että sille jää käteen jotain - ei siis todellinen kannanotto sen suhteen mikä ratkaisu varmuudella johtaisi suhteiden normalisointiin ja asetelman hitaaseen korjaantumiseen.
Kuinka moni todellisuudessa uskoo, että Venäjä Putinin johdolla lähtisi sille tielle, että se tunnustaisi virheensä ja vetäytyisi Krimiltä ja Ukrainasta ja palauttaisi alueet Kiovan täydelliseen hallintaan? Idealistisessa maailmassa tällainen toiminta olisi loogisinta ja korjaisi tehdyt virheet (ainakin jollain tasolla vaikka ne eivät toisikaan takaisin niitä tuhansia kuolleita molemmin puolin rintamaa). Olen sen verran inhorealisti tässä tapauksessa, että en usko Putinin helpolla päätyvän siihen ratkaisuun, että hän ja Venäjä tunnustaisivat virheensä ja tekisivät todellisen aloitteen kriisin laukaisemiseksi. Ei, sellainen ei sovi suurvalta-asemaa haikailevan (semi)-diktaattorin otteisiin, joten tuolloin on loogista lähestyä ongelmaa siltä kulmalta, että miettii mihin ratkaisuun Putin saattaisi järkiperustein päätyä ja se saattaisi olla kriisin jäädyttäminen samalla tapaa kuin Moldovassa on tapahtunut ja luoda Ukrainan alueelle "epävaltioita" ja samalla toivoa, että matalan intensiteetin kriisiksi muuttunut Ukrainan sota vuosien kuluessa pakottaisi lännen tarkastamaan pakotteitaan uudelleen ja niitä ryhdyttäisi yksi kerrallaan purkamaan.
En usko mihinkään idealistisiin tavotteisiin niin kauan kuin Putin ja silovikit haukkojen tukemina ovat Venäjän johdossa, tänä aikana - jos todellista aloiteta kriisin purkamiseksi ei Venäjän taholta tule - pakotteista ei tule luopua, ennemminkin niitä on aina aika-ajoin syytä kiristää vaikka asetelmat Ukrainassa eivät olisikaan muuttuneet suuntaan tai toiseen. Sen sijaan jos/kun valta Venäjällä joku päivä vaihtuu, on oletettavaa ja toivottavaa, että ongelmista voidaan keskustella ja Venäjä tunnustaa virheensä ja vetäytyy miehittämiltään alueilta - siinä tapauksessa voin häivähdyksenomaisesti uskoa idealistisesti siihen, että Venäjä on muuttunut. Putinin (& FSB-klikin) klikin ollessa vallassa minulla ei tällaista uskoa ole olemassakaan. Putin käyttäytyy diktaattorin elkein ja kovin harvoin ne diktaattorit ovat ilman todellista taistelua luopuneet asemastaan, kovin harvoin kansan olojen kurjistuminen on saanut diktaattoria (tai edes semi-diktaattoria) tunnustamaan virheitään ja luopumaan anastamastaan.
Sitä, että Venäjä miehittää Krimiä ja sotii Ukrainassa ei pidä unohtaa, minkään jäätyneen kriisin ei pidä ajaa tilannetta sille tasolle, että lännessä ryhdytään vakavissaan purkamaan pakotteita ja normalisoimaan suhteita. Putinin toiveille ja olettamuksille ei pidä löytyä vakavastiotettavaa vastakaikua lännestä niin kauan kuin tilanne Ukrainassa on ennallaan - niin kauan kuin niitä "vapaaehtoisia" alueella sotii tai miehittää Ukrainaa.
vlad.