Uusimmassa Suomen Sotilaassa (nro. 2/2015) on mielenkiintoinen artikkelikokonaisuus Venäjän sotilaat (alk. s. 32) ja sitä seuraa artikkeli Värvättyjen armeija (alk. s. 43) sekä Venäläinen upseeri (alk. s. 50).
Koska kyseessä on hyvin laaja kokonaisuus en nyt ryhdy pahemmin siteeramaan sitä tai laatimaan referaattia artikkeleista mutta sen perusteella voi ainakin päätellä sen, että teoriassa Venäjällä otetaan hyvin tosissaan asevoimien uudistaminen ja on ymmärretty se, että uudistamisohjelma ei voi käsittää ainoastaan kalustoa vaan toimintakulttuuria on myös uudistettava - vaikka edelleen kyse on ns. suurvalta-armeijasta. Muistutetaan nyt kuitenkin siitä, että Venäjällä on Putinin kaudella ennenkin aloitettu erilaisia projekteja joiden tarkoituksena on ollut modernisoida ja uudistaa asevoimia mutta tulokset eivät ole olleet parhaita mahdollisia (tai Venäjän vihollisten kannalta liene parempi, että Venäjä ei ole onnistunut ohjelmissaan). Nykyinen taloudellinen tilanne tuo toki uusia haasteita ja Venäjälläkin puolustusbudjetista on juustohöylällä tehty leikkauksia mutta tähän mennessä tehdyt leikkaukset eivät ole koskettaneet kalustohankintoja eli niihin ei ole puututtu - mihin sitten on ja mikä merkitys leikkauksilla on sitten siihen toimintakulttuurin aiottuun muutokseen.
Mielenkiintoinen kokeilu on lahjakkaimmille yliopisto- ja korkeakouluopiskelijoille tarkoitettu tiedekompania-kokeilu, jonka tarkoituksena ei ole reservin täydentäminen ohi normaalin varusmiespalvelun, vaan kaikkein kyvykkäimpien opiskelijoiden ohjaaminen sotilas- ja asealan tieteelliseen tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Tällä hetkellä ensimmäinen 32 tiedevarusmiehen, lähinnä it-osaajista koostuva joukko on jo koeluontoisesti palveluksessa. Ensimmäinen 80-100 varusmiehen tiedekompania on kutsuttu palvelukseen jo syyskutsuntakaudella 2014, ja sen palveluspaikkana tulee olemaan Venäjän strategisten ohjusjoukkojen Pietari Suurelle nimetty sotilasakatemia Moskovassa.
Muitakin uudistuksia on tulossa eli varusmiespalvelun suorittaminen "osamaksuna" korkeakoulujen kesälomien yhteydessä. Tämä on tarkoitettu niille 93 %:lle oppilaitoksista, joissa ei ole sotilastiedekuntaa.
Muina uudistuksina mainitaan 12 kuukauden varusmiespalvelun vaihtaminen suoraan 24 kuukauden palveluun värvättynä ja sama vaihtoehto myös spetsnaz-versiona eli erikoisjoukkoihin voi hakea jo kutsuntavaiheessa.
Mielenkiintoinen havainto on palvelukseen astuneiden varusmiesten perhetausta (v. 2012):
74 % oli työläisperheiden lapsia, 10 % kuntasektorin työntekijöiden-, 7 % yrittäjien-, 6 % maanviljelijöiden-, 2 % akateemisten tieteellisten ja teknisten asiantuntijoiden- ja vain 1 % asevoimien tai turvallisuusviranomaisten upseereiden lapsia*.
Tietty on muistettava eri ryhmien osuus väestöstä mutta tästä huolimatta on nähtävissä selkeä kahtiajako venäläisessä yhteiskunnassa, huomoitavaa todellakin on se, että asevoimien tai turvallisuusviranomaisten upseereiden lapset eivät ainakaan yliedustettuina ole (Venäjän asevoimissa on noin 220 000 upseeria, muiden turvallisuusorganisaatioiden upseereiden määrä ei ole tiedossani).
Venäjän asevoimat on suuntaamassa entistä enemmän ammattimaiseen suuntaan. Tällä hetkellä noin 70 % on ammattiväkeä (upseereita tai värvättyjä). Samoin kehitteillä oleva "masterkersant" systeemi ja aliupseeriston kehittäminen tulevat palvelemaan Venäjän asevoimia ja muutenkin upseerinvirasta on tehty entistä houkuttelevampi vaihtoehto nuorille palkkauksen kehittymisen myötä - esim. luutnanttien keskipalkka on 45 000 - 55 000 ruplaa (eli 900-1000 euroa*). Merivoimissa palkat ovat vielä korkeammat. (Palkka on noin kaksi kertaa suurempi mitä Venäjän keskipalkka on tällä hetkellä).
(*: lukemat - Suomen Sotilas).
Mutta kuten jo kirjoitin, aiemminkin Venäjällä on ollut kovia suunnitelmia mutta tulokset ovat jääneet kauas niistä, joten tämänkin suunnitelman suhteen (joka on jo osin käynnissä) on oltava oikealla tapaa varautunut, mutta onnistuessaan se nostaisi monella tapaa Venäjän asevoimien iskukykyä. Suunnitelmien perusta on hyvä mutta toteutuminen on sitten kiinni niin monesta tekijästä, joihin taas liittyy olennaisia epävarmuustekijöitä alkaen Venäjän talouden tilasta ja päättyen siihen, että kuinka kauan Putin & silovikit ovat Venäjän johdossa. Venäjän johto, jonka intressit eroavat aloitetusta modernisointi ja uudistusohjelmasta lopettanee sellaisen hyvinkin helposti.
vlad.