Valtamedia ja ne muut

miheikki

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Käytäntö vaalien voittajasta muuttui täksi päiväksi. Jos puolue ei saa äänimäärää, mitä gallupeissa ennustellaan, niin silloin on hävitty vaalit. :)

Blogi: Professorin Ajatuksia, to 16.03.2017 09:17
http://beta.oikeamedia.com/o1-8200

Media muutti tulkintaansa vaalien voittajastaSuomessa on totuttu siihen, että niitä puolueita, joiden kannatus on vaaleissa noussut kutsutaan voittajiksi ja niitä, joiden kannatus on laskenut häviäjiksi. Näin on ollut niin kauan kuin muistan.

Nyt media on kuitenkin - ilmeisesti yhteisellä päätöksellä - siirtynyt uuteen viestintätapaan. Tarkoitan Hollannin parlamenttivaaleja, joista Iltalehti otsikoi, että "äärioikeiston Geert Wilders tunnusti vaalitappion - liberaalit voittoon Hollannin vaaleissa".

Ilta-Sanomien otsikon mukaan "äärioikeiston Geert Wilders julisti pääministeri Mark Rutten puolueen Hollannin parlamenttivaalien voittajaksi". Itse tekstissä tosin todetaan, että "myös vapauspuolue on vaalivoittaja, koska se on saamassa lisäpaikkoja".

Yleisradio jatkoi samalla linjalla: "ovensuukyselyt: Rutten oikeistoliberaalit voittamassa Hollannissa". Päivän uutiskoosteessa se vakuutti lisäksi, että "oikeistoliberaalit voittoon Hollannissa."

Helsingin Sanomat puolestaan kirjoitti juttunsa leipätekstiin virkkeen "vaikka Rutten näyttää voittaneen vaalit, 31 paikkaa merkitsee kymmenen paikan menettämistä nykytilanteeseen verrattuna". Niin, luitte oikein, Hollannin vaaleissa Rutten Liberaalipuolue on menettämässä parlamenttipaikoissa laskien noin neljänneksen kannatuksestaan. Mutta kuten edeltä ilmene, se on silti suomalaisen median mukaan vaalien voittaja.

Toki on tässä yhteydessä todettava, että Rutten puolue on edelleen parlamentin suurin. Siinä mielessä se on siis kiistatta vaalien voittaja ja kiinnitin asiaan huomiota vain siksi, että meillä on yleisenä tapana ollut kutsua voittajiksi niitä puolueita, joiden kannatus on noussut ja häviäjiksi niitä jotka ovat menettäneet suhteellista ääniosuuttaan.


* * *


Selitys suomalaisen median aiemmasta poikkeavalle vaalitulos-uutisoinnille olisi ehkä pienen mediatutkimuksen arvoinen. Taustalla lienee ainakin se tosiasia, että Wildersin Vapauspuolue ei saanut kokonaan realisoiduksi mielipidetiedustelukannatustaan, vaikka kasvattikin suosiotaan äänestäjien parissa.

Vastaavasti Rutten Liberaalit menestyivät hyvin suhteessa gallupien ennusteisiin. Ja jäihän se kannatuksen rökälemäisestä laskusta huolimatta Hollannin suurimmaksi puolueeksi.

Lisäksi uudenlaiseen vaalitulosretoriikkaan lienee vaikuttanut toimittajien inho Vapauspuoluetta kohtaan. Siksi he haluavat vähätellä puolueen menestystä minimoidakseen sen vaalivoiton merkityksen Hollannin ulkopuolella. Sen voi ainakin yrittää tehdä sanansa sopivasti valitsemalla.


* * *


Olivat toimituskuntien motiivit mitkä tahansa, jään jännityksellä odottamaan uutisointia Suomen tulevista kuntavaaleista. Julistetaanko niissäkin voittajat ja häviäjät sen mukaan, miten ne menestyvät suhteessa mielipidetiedusteluihin?

Jos näin tehdään, voidaan Ylen viimeisen kannatusmittauksen perusteella julistaa esimerkiksi Perussuomalaiset vaalivoittajiksi, mikäli puolueen kannatus nousee yli 8,7 prosentin. Vastaavasti Vihreät kärsii tappion, mikäli sen kannatus jää alle 13,7 prosentin.

Edellisissä kuntavaaleissa mainittujen puolueiden kannatukset olivat 12,3 (ps) ja 8,5 (vihr) prosenttia. Siten median nyt omaksuman uutisointitavan mukaan Perussuomalaisten noin 30 prosentin kannatuksen lasku voitaisiin julistaa vaalivoitoksi ja Vihreiden 37 prosentin kannatuksen nousu tappioksi. Valitettavasti minun on vaikea päättää, olisiko tällainen uutisointi orwellilaista uuskieltä, vai vastuullista journalismia?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Epädemokraattisen EU-journalismin kukkanen
Kreikan absurdit vaalit
Petteri Tuohinen, analyysisi sisältää omituisuuksia

 

Vääpeli

Ylipäällikkö
Nyt kun äärioikeisto "hävisi" Alankomaissa (hollanti on vain yksi provinssi) niin odotettavissa on varmaan ennen näkemättömät mellakat, terroriaallot yms...
 
Käytäntö vaalien voittajasta muuttui täksi päiväksi. Jos puolue ei saa äänimäärää, mitä gallupeissa ennustellaan, niin silloin on hävitty vaalit. :)
Valtamedian massiivinen propagandakoneisto pesee mustankin valkoiseksi.
 

hansai

Ylipäällikkö
Demokratian kulmakivi

Harmillista. Harmillista, kun jotkut eivät ymmärrä journalismia.

Eivät ymmärrä, että avoin vuoropuhelu on demokratian kulmakivi, mikä tarkoittaa median oikeutta kysyä, että jos olisit kuivakakku, mikä kuivakakku olisit.

Se Soini oli mukava. Mukava, mukava, mukava. Lihallistunut fraasisanakirja, jonka lausahduksia me saatoimme toistella vähän ylimielisen ironisesti, sellainen on journalismia parhaimmillaan.

Sen Soinin paikkaa tavoittelee nyt tämä tamperelainen perushevari, pusikoissa piilotteleva kielitieteilijä, yksinäisten Mestari Jussi Halla-aho.

Hyvä kun tavoittelee, vihdoinkin voidaan käsitellä maahanmuuttopolitiikkaa kertomalla, että Halla-aho on maahanmuuttokriitikoksi punaposkinen.

Tunnelmat kuitenkin menivät, kun se ei suostunut leikkimään meidän säännöillä. Se ei halunnut avoimeen vuoropuheluun, jossa siltä voisi kysyä, eikö luhtakerttunenkin ole maahanmuuttaja, kun se lentää tänne Afrikasta saakka, journalismi on demokratian kulmakivi.

Puheenjohtajaksikin se ilmoittautui YouTuben kautta, vaikka se olisi voinut astua median eteen, ja avoimessa vuoropuhelussa media olisi voinut tivata siltä, tykkääkö se jauhelihakeitosta, se on Soinin suosikkiruoka, entäs sun Jussi, kun näytät vähän nälkiintyneeltä vegaanilta.

YouTubessa se luki paperista jotain, jossa se ei kertonut kunnolla, millaisia tunteita sillä on Timo Soinia kohtaan, tunteet, ne on tärkeitä, mitä me tällaisella miehellä tehdään? Ei mitään, ja niin mediassa jouduttiin kysymään muilta, millaisia fiiliksiä näillä on tästä Halla-ahosta, onneksi niillä oli fiiliksiä, jos kellään ei olisi fiiliksiä, journalismista ei tulisi yhtään mitään.

Niin! Journalismi! Demokratian kulmakivi; mahdollisuus kysyä, kenen kanssa menisit mieluiten sienimetsään.

Journalismissa on kaikkien oltava mukana, maailmaa vihaavien Tolkien-aikuistenkin. Hesarille Halla-aho sentään antoi haastattelun, mutta Facebook-haastattelun, niin toimittaja ei voinut kuvailla, kuinka Halla-ahon käsi vapisi, kun se kaatoi maitoa kahviinsa tai kuinka se säikähti, kun mummo yskäisi, luuli mummoa varmaan tummaksi muukalaiseksi.

Siinä haastattelussa sille esitettiin vähän yksinkertaistava kysymys, johon se vastasi yksinkertaistavalla vastakysymyksellä ”Me perussuomalaiset tuppaamme jakamaan toimittajat tyhmiin ja mulkkuihin. Kumpiin sinä kuulut?”.

Tyhmiin ja mulkkuihin! J-j-j-journalistit! Ei noin saa sanoa!

Nyt voisi puhua monesta asiasta, mutta yksi on yli muiden, ja se on se, että todella alatyyliseksi on mennyt tämä journalistien kritisointi, todella alatyyliseksi, median kritisointi on ensimmäinen askel tiellä kohti totalitarismia, sienimetsä, jauhelihakeitto, kuivakakku, luhtakerttunen.

Kirjoittaja on kirjailija ja käsikirjoittaja.

Jyrki Lehtola
http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005130930.html
 

Honcho

SMLNKO M/83
Lahjoittaja
PS:llä oli Alavudella ehdokas joka on saanut tuomioita mm. vaimonsa ja lapsiensa pahoinpitelyistä ja viimeisenä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

En tiedä paljastettiinko tyypin henkilöllisyyttä muualla kuin kaksikirjaimisessa Venäjä-mielisessä räyhäjulkaisussa (kävin siellä ihan mielenkiinnosta katsomassa, vaikka en Alavudella asukaan). Perusteena nimeämättömyydelle oli esim. Iltalehdessä uhrin suojeleminen.

En oikein ymmärrä tuota, että miten suojelee uhria että näkyvään tehtävään pyrkivän äijän nimeä ei sanota. Ei tulisi mieleenikään selvittää *uhria* (tuleeko oikeasti kenellekään...?), vaan nimenomaan tekijän nimi, etenkin jos olisin tuolla seudulla äänestäjänä (vaikka en jälleenkään tule PS:ää äänestämään kun ei yksinkertaisesti ole täällä sopivaa ehdokasta vähistä vaihtoehdoista). Asialla on niinsanotusti yhteiskunnallista merkitystä. Jos syyllinen katuvana vetäytyisi hiljaiseloon niin asia olisi ehkä sellainen että voisi ajatella että tuomio on kärsitty (ainakin tuosta hyväksikäytöstä kylläkin äärimmäisen alhainen tuomio, edes yksityiskohtia tuntematta). Mutta kyseessä selvästi mies jolla ei omatunto paljon mistään paina. Heti on surutta pyrkimässä kunnallispäättäjäksi ja muutenkin tullut siellä sun täällä esille.

Veikkaan että moni innokkaan PS-vastainen varmaan keskittyy siihen, että "miten on mahdollista että Persut..." jne. Mutta kyllähän näitä tapauksia on puolueesta riippumatta (jopa är koo peellä). Kokoomuksella oli palkkalistoilla ja Orpoa kättelemässä vanha autohuijari Tommi Aura...vaikka miehen patologisesta valehtelusta ja huijaamisesta kielivä historia oli kuulemma puolueväen tiedossa. Demareilla on ollut jos mitä Kone-perillisen kaappaajia ehdolla, Halosia kaveeraamassa "lelu"salakuljettajan kanssa ymymym. Kepu, jaksanko edes luetella. Ja näitähän on...kaikilla merkittävillä puolueilla. Politiikka vetää kärpäspaperin lailla puoleensa sosiopaatteja ja valehtelijoita.
 
Heh...:) Lehtola vetää kyllä edelleenkin terävällä kynällä, ollaanpa sitten samaa mieltä tai ei. Vaan eipä ole huono Perhonkaaan tämänpäiväinen..:

Anna Perho IS:ssä kirjoitti:
Pitäisikö sinusta poliitikkojen hoitaa asiat kuntoon?

Tuntuuko oman ehdokkaan löytyminen vaikealta? Vastaa oheisiin vaalikoneen kysymyksiin niin pääset selville, kuka ehdokkaista on juuri sinun toivomustesi edessä eniten rähmällään, kirjoittaa Anna Perho.
1. Pitääkö sinun mielestäsi Hyypänröörin Nyperätäjänkujalle saada 490 000 euroa maksava katuvalaistus ja pyörätie alueella asuvien lasten (Virtasen Jennan ja Korhosen Jeren) koulutien turvaamiseksi?
Vastaukset:
a) Täysin samaa mieltä, terveisin Korhoset
b) Aivan sama, terveisin kaikki muut.

2. Hyväksytkö sen, että kotikuntaasi otetaan 1,4 turvapaikan saanutta, jotka sijoitetaan 28 kilometrin päässä kirkonkylältä sijaitsevaan homevaurioiseen kyläkauppaan?
a) En hyväksy ennen kuin veteraanien asiat on saatu kuntoon.
b) Kyllä se käy jos omilla rahoilla sen kunnostavat.

3. Koulussa pitäisi olla yksi kasvisruokapäivä ala-asteen aikana.
a) Ei, koska kasvikset ovat kommunismia ja se ei ole hyvä juttu.
b) Kyllä, mutta samalla tulee huomioida lakto-ovo-erityisherkkyys-kaura-allergikkojen tarpeet.

4. Kunta voisi tukea kulttuuriharrastuksia antamalla kunnantalon paperisilppurin jätteet nuorten ilmaisukerhon TyöstäElämä!-projektin materiaaliksi.
a) Ei, koska kunnan tehtävä ei ole kustantaa kenenkään harrastuksia, ja nuoret voisi panna risusavottaan että oppisivat töitä tekemään.
b) Kyllä, mutta silpun tuottaminen pitää kilpailuttaa niin ettei kunnan rahoja haaskata turhaan.

5. Jos sosiaali- ja terveyspuolen palveluiden sujuvuuden varmistamiseen tarvitaan yksityisen sektorin tukea, se käy minulle.
a) Ei, koska palvelujen hankkiminen yksityisiltä yrityksiltä on rahanahneiden herrojen puuhaa, ja siksi minä hankin omat parturi-, ravintola- ja autonkorjauspalveluni sovhoosista.
b) Juu ei vaarinhousut pitäisi puhua asioista jotka on lähellä ihmistä niinku koirapuistot. Vähän inhimillisyyttä, päättäjät!

6. Kyläkouluja voidaan lakkauttaa, jos niissä ei pystytä takaamaan opetuksen tasoa.
a) Vain kuolleen ruumiini yli. Kyläkoulujen identiteettiä tulee vahvistaa tekemällä ne sähköttömiksi ja integroimalla viuhuva karttakeppi takaisin opetusmenetelmiin.
b) Kyllä, mutta minulle tuli ikävä olo kun yksi opettaja sanoi Wilmassa että Jade-Muumi oli laiminlyönyt läksynsä, vaikka hän on todella kultainen lapsi. Eli digitaalisuus ei ole avain kaikkeen!

7. Pysäköintimaksut tulisi poistaa.
a) No todellakin, koska yksityisautoilijoita sorretaan ja autovero ja Berner, missä on yksilönvapaus kysyn vaan!
b) Ei. Toivoo kaupungin ainoa Vihreiden ehdokas.

8. Pitäisikö poliitikkojen mielestäsi hoitaa asiat kertaheitolla kuntoon?
a) Painava kyllä.
b) Ehdottomasti.
c) No tätä mää olen aina sanonut.

Kirjoittaja on toimittaja ja tuottaja
Anna Perho
http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005130852.html
 

baikal

Ylipäällikkö
Mod
Lahjoittaja
Politiikka vetää kärpäspaperin lailla puoleensa sosiopaatteja ja valehtelijoita
Kyllä. Ja jotta apparraatti toimisi mitenkuten, metia ja zournalistit työntävät vaunuja samaan suuntaan.

Nykyaikaisen ihmisen on opittava käyttämään mediakriittisyyttä välineenään lukipa hän sitten minkä metian aviisia tahansa. Näin on marjat, eikä tämä ole hevin muuttumassa sen kummemmaksi.

Yksikään metia ei koroitu minun silmissäni niin -luotettavaksi-, että lukisin sen uutista jumal-sanana. Tähän ollaan tultu.
 

Honcho

SMLNKO M/83
Lahjoittaja
Jyrki Lehtola joo...


Ei ole. Se luhtakerttunen on syntynyt Suomessa. On lähtenyt talvea pakoon etelään kuten moni suomalainen eläkeläinenkin.
Mutta ehkäpä Lehtola pani tahallaan tuon asiavirheen tuonne, kuvaamaan sitä tasoa millä nämä tämäntyyppiset heitot yleensä ovat...
 

tulikomento

Ylipäällikkö
En nyt keksinyt tälle uutiselle parempaa ketjua.

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/ahto kylkirauta-63079

Kadettikunnan pää-äänenkannattaja Kylkirauta on ilmoittanut eversti evp. Sampo Ahdolle, ettei tämän juttuja enää julkaista lehdessä. Ahto on perinteisesti ollut kolumneissaan erittäin kriittinen Yhdysvaltoja ja Natoa kohtaan.
 

hansai

Ylipäällikkö
Laadukasta journalismia, kuvajournalismikin osuu hienosti aiheeseen ja vielä kun on oikein kaasutettu, niin päästään syvälle 1930-40-lukujen henkeen, vain mielikuvia luomalla.

Turvapaikanhakija-statuksen voi journalistien sääntöjen mukaan näköjään julkaista, mikäli turvapaikanhakija esitetään/on uhri, ei toisin päin?

Kommentointi erikoista, ihan kuin HS:n journalismi ei saisi täyttä luottamusta osakseen, tiedä häntä...enpä viitsi edes kaivaa "todistusaineistoa" esille..

Turvapaikanhakijaa vastaan hyökättiin kaasulla Helsingin Rautatientorilla
Tekijää ei saatu heti kiinni.


Turvapaikanhakijoita vastustanut mielenosoitus Helsingin Rautatientorilla 11. maaliskuuta.(KUVA: ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA)

TURVAPAIKANHAKIJAA vastaan hyökättiin kaasulla sunnuntaina Helsingin Rautatientorilla, missä turvapaikanhakijat ovat osoittaneet mieltään Suomen turvapaikkapolitiikkaa vastaan noin kuukauden ajan.

Epäilty yhteenotto tapahtui iltayhdeksän jälkeen, kun toistaiseksi tuntemattomasta syystä hyökkääjä sumutti turvapaikanhakijaa jollain kaasulla. Turvapaikanhakija sai ensiapua paikan päällä, minkä jälkeen hänet vietiin Helsingin poliisin mukaan sairaalahoitoon.

Poliisi ei ollut saanut hyökkääjää kiinni ainakaan vielä aamuyöstä yhden aikaan. Poliisi oli selvittämässä tilannetta paikan päällä ja hyökkäyksestä on tehty rikosilmoitus. Poliisi kertoo maanantaiaamun tutkintatilanteesta tässä jutussa.

AIEMMIN maaliskuussa turvapaikanhakija yritti tehdä Rautatientorilla itsemurhan hirttäytymällä. Mies oli jo ehtinyt kiivetä ylös ja kiinnittää köyden kaulaansa ennen kuin paikalla olleet saivat hänet haettua alas.

Vihasivusto julkaisi tapahtumasta videon tuoreeltaan internetissä keskiviikkona. Videon ohessa olleessa kommenttiketjussa useat kirjoittajat irvailivat itsemurhayrityksen epäonnistumisella.
http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005133927.html
 
Viimeksi muokattu:
Laadukasta journalismia, kuvajournalismikin osuu hienosti aiheeseen ja vielä kun on oikein kaasutettu, niin päästään syvälle 1930-40-lukujen henkeen, vain mielikuvia luomalla.

Turvapaikanhakija-statuksen voi journalistien sääntöjen mukaan näköjään julkaista, mikäli turvapaikanhakija esitetään/on uhri, ei toisin päin?

Kommentointi erikoista, ihan kuin HS:n journalismi ei saisi täyttä luottamusta osakseen, tiedä häntä...enpä viitsi edes kaivaa "todistusaineistoa" esille..


http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005133927.html
Kyllähän tämä juttu kertoo taas aika karua kieltä siitä, minkälainen epätoivo HS:n ja muiden vastaavien julkaisujen toimituksissa vallitsee suomalaisten yleisen mielipiteen kääntyessä pikku hiljaa vahvemmin ja vahvemmin elintasopakolaisuutta vastustavaksi. Mikä tahansa näkyy kelpaavan keppihevoseksi, jos siitä saa puolitotuuksin ja jopa valheita esittämällä jonkunlaisen suomalaisten rasismia tai näiden maahanpyrkijöiden erinomaisuutta toitottavan stoorin. Samalla se kertoo myös siitä, että niitä todellisia jutunaiheita vaikka siitä kovaan ääneen toitotetusta rasismista löytyy kovin vähän jos lainkaan.
 
Tämä oli kyllä taas tiedonvälityksen saralla vain ja ainoastaan asioiden todellisesta tilasta kertova mallisuoritus. Kusessa ollaan ja se tiedetään myös hesarissakin. Noin raskasta valehtelua/yksisilmäisyyttä on yleensä esiintynyt vain puoluelehdistöissä. Yleensä frekvenssi on tihentynyt mitä lähemmäksi romahdusta ideologiat ovat käyneet.
 

hansai

Ylipäällikkö
Tämä oli kyllä taas tiedonvälityksen saralla vain ja ainoastaan asioiden todellisesta tilasta kertova mallisuoritus. Kusessa ollaan ja se tiedetään myös hesarissakin. Noin raskasta valehtelua/yksisilmäisyyttä on yleensä esiintynyt vain puoluelehdistöissä. Yleensä frekvenssi on tihentynyt mitä lähemmäksi romahdusta ideologiat ovat käyneet.
Ei kun tänään on käynnistynyt rasismin vastain viikko..
 

Honcho

SMLNKO M/83
Lahjoittaja
Yleensä frekvenssi on tihentynyt mitä lähemmäksi romahdusta ideologiat ovat käyneet.
Niin, pitäisi lukea vaikka jotain "Völkisher Beobachtungia" (vai mikä se nyt oli) esim. maaliskuulta 1945. Veikkaan että lopullinen voitto oli yhä ihan nurkan takana...