Suomen tietotoimisto STT ajautui kuolemanlaaksoon
Kansallinen uutistoimisto STT on tilanteessa, jossa jopa sen koko olemassaolo on vaarassa. Jos uutisvirta kapenee, kansalainen on kärsijä.
Päätoimittaja Mika Pettersson muistuttaa, että STT on paitsi ikkuna suomalaisille kotimaan maailman uutisiin myös ikkuna naapurimaihin Suomen tapahtumista. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Mitä siitä seuraa, jos maalla ei ole omaa, kansallista uutistoimistoa? Tätä kysymystä STT:n päätoimittaja ja toimitusjohtaja Mika Pettersson kehottaa vakavasti pohtimaan.
Oy Suomen Tietotoimisto (STT) elää parhaillaan kriittisiä aikoja olemassaolonsa suhteen, koska isoja asiakkaita on liuennut pois yhteistyöstä. STT:n omistaa suomalainen media, mutta yhtiön tulevaisuus ei Petterssonin mielestä ole vain alan sisäinen kysymys. Hän on huolissaan koko suomalaisesta yhteiskunnasta ja sen kansalaisten tarpeista.
– Kansalaisen kannalta tilanne olisi aika katastrofi, vaikka puutetta varmaan jollakin tavalla pystytään korvaamaan. Kansalaisen kannalta moniarvoisuus kärsii. Esimerkiksi maakunnissa kansainväliset uutiset tulisivat aika lailla vain Yleisradion kautta samoin kuin suuret kotimaan tapahtumat, Pettersson sanoo.
– Ihmisen kyky toimia ja tehdä päätöksiä yhteiskunnassa on sidoksissa hänen elämänhallintansa perusteisiin. Ne taas perustuvat aika pitkälle siihen, minkälaista uutistarjontaa ja uutissisältöä hänelle pidetään yllä. Se koskee ihmisen paikkaa myös globaalissa kontekstissa.
Petterssonin mukaan kaikki kavennukset koko mediatarjontaan, ei yksin STT:n tarjontaan, rapauttavat kansalaisena olemista.
– Ongelma on siinä, että maailmassa yleensä tyhjiöt täyttyvät. Millä ne täyttyvät mediassa, jos editoitua ja punnittua uutisseurantaa ei ole, hän kysyy.
Hänestä on hyvä muistaa, että jo nyt kannetaan huolta uutisten todenperäisyydestä ja puhutaan paljon valeuutisista.
Ikkuna muihin maihin – ja Suomeen
STT antaa kansalaisille eri medioiden kautta ikkunan kotimaan ja maailman tapahtumiin, niitä elämänhallinnan eväitä. Pettersson pitää vähintään yhtä tärkeänä näkymää ikkunasta toiseen suuntaan, meiltä maailmalle.
– STT on Suomen ikkuna muihin maihin. Vaihdamme uutisia Ruotsin, Norjan ja Tanskan uutistoimistojen kanssa. Jos jotain uutisenarvoista Suomessa tapahtuu, niin STT on näiden maiden lehdistölle ensisijainen lähde, Pettersson muistuttaa.
Hän arvioi, että tätä yhteistyön läheisyyttä ei ole ihan oivallettu.
– Kun meillä tapahtuu vaikkapa merkittäviä poliittisia uutisia tai tragedioita kuten Turun puukotukset, ensitieto muihin Pohjoismaihin menee STT:n kautta. Jos tämä ikkuna naapurimaihin menee kiinni, niin voisi ajatella, että sillä on myös jokin merkitys Suomi-kuvan kannalta.
Pettersson toivoo, että valtiovalta ja koko yhteiskunta pohtisivat, mikä arvo STT:llä on uutisputkena naapurimaihin.
– Ja mikäli se menee umpeen, niin mitä siitä seuraa. Yle pystyy korvaamaan sitä tietyssä määrin, mutta sillä on yhteys paikallisiin yleisradioyhtiöihin, ei uutistoimistosuhdetta.
Maailmassa on vain muutama kehittynyt maa (Islanti, Uusi-Seelanti), joissa ei ole uutistoimistoa. Liittyykö Suomi harvalukuiseen joukkoon?
– Tilanne on tukala. Mediamurroksen laineet ovat iskeneet STT:hen viime vuosina kovaa. Alamme todella olla niillä rajoilla, että toiminnan jatkuminen on vaakalaudalla, jos supistuksia vielä tulee, Pettersson sanoo.
Muissa Pohjoismaissa valtio tukee paremmin
STT on osakeyhtiö, jonka omistajat viime kädessä markkinataloudessa ratkaisevat mitä sille tapahtuu. Petterssonista kyse on myös siitä, minkälaisen arvon yhteiskunta antaa sille, että on moniarvoinen viestintämaailma, muitakin toimijoita kuin suoraa valtion rahoitusta saava Yleisradio.
– En lähde neuvomaan, pitäisikö valtion kanavoida rahaa toisella tavalla kuin nyt. Voin todeta, että esimerkiksi muissa Pohjoismaissa valtiovalta on huolehtinut median moniarvoisuudesta tukemalla keskeisiä tekijöitä huomattavan paljon avokätisemmin kuin Suomessa.
Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa uutistoimistot ovat vahvempia toisestakin syystä.
– Uutistoimistot ovat laajentaneet liiketoimintaansa muillekin viestinnän aloille kuin pelkkään uutispalvelun tuottamiseen. Tätä STT:kin on yrittänyt, mutta toiminta on ollut niin pientä, ettei sillä pysty vielä rahoittamaan uutistoimintaa. Omistamme esimerkiksi erittäin rajusti kasvavan mediaseurantayhtiön yhdessä Ruotsin uutistoimisto TT:n kanssa.
Petterssonin mukaan on toivoa, että tulevina vuosina yhtiöstä tulee niin paljon osinkoja, että niillä pystytään rahoittamaan muuta toimintaa.
Jos kansallista uutistoimistoa ei olisi, uutistarjonta suomalaisissa maakuntalehdissä kapenisi oleellisesti.
– Maakuntalehtien pitää sitten yrittää ratkaista tämä joillakin muilla keinoilla, ja muut keinot ovat todennäköisesti kalliimpia vaihtoehtoja. Nyt kuluja jakaa monta maksajaa. Siihen jakamiseen koko uutistoimiston idea perustuukin.
– Henkilökohtainen oletukseni on, että STT:n tilalle syntyisi samantyyppinen kokonaisuus, joka olisi muulla tavalla omistettu tai järjestetty.
Samanlaiseen kustannustehokkuuteen samalla toiminnan laajuudella kuin STT on Petterssonin arvion mukaan vaikea päästä.
Tästä huolimatta suomalaisen median omistamasta yhtiöstä on lähtenyt asiakaskuntaa pois viime vuosina. Viimeksi STT:n jättivät suomenruotsalaiset lehdet, ja Iltalehden kerrotaan harkitsevan samaa.
Aiemmin STT:n palveluista ovat irrottautuneet muun muassa Yleisradio, Kauppalehti ja Helsingin Sanomat. Yleisradio palasi uudestaan asiakkaaksi viime keväänä, mutta vain määräajaksi vuodenvaihteeseen.
Myös monet alueelliset lehdet ovat isojen imussa lähteneet.
STT: tänä vuonna 130-vuotias
Uutistoimisto on perustettu vuonna 1887, kuvatoimisto Lehtikuva vuonna 1951. Viestintäpalvelut aloitti toimintansa vuonna 2004.
Työntekijöitä on noin 120. Keskustoimitus on Helsingissä Malminkadulla Voimatalossa. STT:llä on omat toimittajat myös Sydneyssä ja Brysselissä, sekä avustajia eri puolilla Suomea ja maailmaa.
Suomen Tietotoimiston omistavat maan johtavat viestintäyhtiöt. Suurimmat omistajat Sanoma Media Finland Oy 33,1 prosenttia, Alma Media Oyj 20,6, TS-Yhtymä Oy 18 ja Keskisuomalainen Oyj 6 prosenttia.
STT:n aineisto tekstin tai kuvan muodossa tavoittaa kaikki suomalaiset merkittävimmät mediat.
Lähde: stt.fi
Eeva Salminen