Sanna Ukkola: Aamulehden sanaroviot
Keskiajalla poltettiin noidat, maailmansotien alla kirjat. Nyt liekkeihin heitetään vakiintuneet ammattitermit.
On kyse tietynlaisesta kirjaroviosta, kun lehti alkaa listata kiellettyjä sanoja ja kiellettyjä ilmaisuja.
Aamulehti kertoi sunnuntain pääkirjoituksessaan(siirryt toiseen palveluun) siirtyvänsä sukupuolineutraaleihin titteleihin tasa-arvon nimissä.
Aamulehden toimittajat eivät vastaisuudessa saa käyttää esimerkiksi eduskunnan puhemiehestä hänen oikeaa titteliään vaan Aamulehden keksimää sukupuolineutraalia versiota puheenjohtaja.
Siis vaikka titteli on kirjattu perustuslakiin: se on puhemies, ei puheenjohtaja.
Aamulehden toimittajat joutuvat vastaisuudessa kutsumaan lautamiehiä maallikkotuomareiksi ja palomiehiä pelastajiksi.
Orwellin opit ovat syöpyneet tamperelaisjulkaisussa niin syvälle, että edes miesmalli- tai naisurheilija-sanoja ei sovi käyttää, ne kun eivät ole sukupuolineutraaleja.
Herra Jumala sentään (vai pitäisikö sanoa rouva Jumala)! Todellisuudesta ei voi enää tehdä parodiaa, se tekee sen ihan itse.
Aamulehden toimittajilla riittää pohdittavaa, jos tulevaisuudessa pitää keksiä poliittisesti korrektit kiertoilmaisut lukemattomille miespäätteisille termeille: tiedemies, liikemies, pyykkipoika, kirkkoherra, varusmies, veljeskunta, puhemiesneuvosto, oikeusasiamies. Historia on Aamulehden toimittajalle varmaankin vastaisuudessa herstoria. Entä millä nimellä Aamulehti kirjoittaa jatkossa naistutkimuksesta? Eliöseuranta?
Jotta kontrasti olisi mahdollisimman räikeä, sunnuntain Aamulehti tekee ison jutun “naispiispasta”, jossa hehkutetaan Irja Askolaa Suomen luterilaisen kirkon ensimmäiseksi ja ainoaksi naispiispaksi. Samaisen lehden kannessa kerrotaan poliiseja pakenevasta “asemiehestä”. Niinpä niin. Eli naiseutta saa käyttää määreenä, kun sitä käytetään positiivisessa yhteydessä ja mieheyttä negatiivisessa?
On outoa, että vaikka eduskunnan puhemies on perustuslaissa määrätty tehtävä, sanaa ei saisi käyttää. Toisaalla toimittajat ovat hyvin huolissaan siitä, että hallitus ei noudata perustuslakia.
Eduskunnan puhemies ei ole ainoastaan puheenjohtaja vaan valvoo myös laillisuutta. Pelkän puheenjohtaja-termin käyttäminen on siis nähdäkseni puutteellinen. Miten Julkisen sanan neuvoston on tarkoitus toimia, jos yksi toimitus ottaa valtuudet käyttää omaa kieltään? Tehdäänkö JSN:n sääntöihin poikkeus Aamulehdelle?
Ja onko tarkoitus myös kutsua vanhoja puhemiehiä puheenjohtajiksi? Ihanko nyt tosissanne ajattelitte alkaa kirjoittaa historiaa uudelleen ja vetää punakynää Ståhlbergin, Svinhufvudin, Relanderin ja Urho Kekkosen CV:hen?
On ihan ok ja hyvä, että sanoja päivitetään. Mutta aloitteen pitäisi lähteä ammattikunnasta, ei toimitukselta, joka kieltää virallisten nimikkeiden käytön ja alkaa keksiä epäsanoja. On hyvin erikoista, että lehti kieltää toimittajiaan raportoimasta asioista niiden oikeilla nimillä. Sitä on vaikea pitää enää journalismina, se on kampanjointia.
Aamulehden tempauksesta tulee mieleen Finlaysonin taannoinen kampanja, joka myös sai Twitterin oikeassaolijat hybriseen hurmokseen. Finlayson päätti taistella tasa-arvon puolesta – aivan, syrjimällä miehiä. Finlayson ilmoitti kampanjasta, jossa naisoletetut maksavat euron ostoksistaan syyskuussa 0,83 euroa. Tällä Finlayson halusi kiinnittää ihmisten huomion naisten ja miesten väliseen palkkaeroon. Hei, me edistetään tasa-arvoa syrjimällä!
Tasa-arvoministeri Annika Saarikkokin (kesk.) äityi hehkuttamaan
kampanjaa(siirryt toiseen palveluun), joka siis todennäköisesti rikkoo tasa-arvolakia. Saarikon mukaan syrjivä kamppis oli “tärkeä keskustelunavaus”. Finlayson joutuikin tasa-arvovaltuutetun käskystä vetämään henkselit kampanjalleen. Terve järki voitti.
Newsflash ihmiset: idioottimaiset vaatimukset lisääntyvät ja pahenevat, jos kukaan ei saa suutaan auki ja totea, että lopettakaa tuo hölynpöly – tuossa ei ole mitään järkeä.