MOT-ohjelman "kotinatsi"-otsikointi kuohuttaa - "loukkaus Mannerheimia kohtaan"
Yleisradion illan MOT-ohjelma on otsikoitu "Mannerheimin kotinatsiksi". Otsikointi on herättänyt ärtymystä muutamissa historioitsijoissa ja kirjan kustantajassa.
Tv-ohjelma käsittelee suomalais-saksalaista sotilasyhteistyötä 1941, ja ohjelman pohjana on erityisesti Pekka Visurin kirja Saksan kenraali Suomen päämajassa vuonna 1941 (Docendo 2017), joka julkistetaan 27. syyskuuta.
Kirjaan Visuri on suomentanut jalkaväenkenraali Waldemar Erfurthin sotapäiväkirjan. Kustantaja on ärtynyt tv-ohjelman otsikoinnista ja yrittänyt saada siihen muutosta, mutta turhaan, sillä tv-ohjelmatiedot ja otsikoinnit oli jo ehditty tehdä.
- On loukkaus Mannerheimia kohtaan väittää, että hänellä olisi ollut vuonna 1941 oma "kotinatsi" siinä merkityksessä kuin kylmän sodan aikaan puhuttiin "kotiryssistä". Sellaiset olivat yleensä KGB:n edustajia, joiden kanssa seurustelu saattoi olla varsin läheistä ja epämuodollista. Keskustelu vakavasta aiheesta voidaan pilata heiluttamalla aivan perusteetta "natsikorttia", kustantaja Juha Janhonen sanoo.
Asiantuntijat tyrmäävät
Myös tohtori Visuri tyrmää tv-ohjelman nimen vääristelynä.
- Kenraali Erfurth oli Saksan sodan johdon virallinen ja aivan julkinen edustaja. Mannerheim ei tarvinnut mitään, mitä oli voitu verrata salamyhkäiseen "kotiryssän" tapaiseen termiin. Mannerheimilla oli toimivat, suorat yhteydet Saksan sotajohtoon. Saksa oli natsien hallitsema maa, mutta kenraalikunnassa ei ollut montakaan puolueeseen kuuluvaa. Saksan sodan johto toimi ilman yhteyksiä natsipuolueeseen, Visuri painottaa.
Kollega Lasse Laaksonen komppaa Visuria.
- Ohjelman otsake on harhaanjohtava. Mannerheim ja Erfurth tulivat vain poikkeuksellisen hyvin henkilökohtaisesti toimeen keskenään, koska Erfurth oli vanhanpolven upseeri, ei poliittisesti intomielinen, Laaksonen painottaa.
Myyvää otsikointia
Ylen MOT-ohjelman tuottaja Renny Jokelinin mukaan otsikointi on ollut myyvää ja sillä on tarkoitus herättää kiinnostusta, ennakkohuomiota ja keskustelua.
- Otsikko ohjelmalle on tehty journalistisesti, kärjistetty. Erfurth ei ollut natsipuolueen jäsen, mutta hän edusti Saksan virallista linjaa ja näin oli natsi-Saksan edustajana täällä, Jokelin sanoo.
Ohjelmassa on haastateltu neljää asiantuntijaa ja heillä on erilaisia näkemyksiä.
- Ohjelmassa puhuvat Oula Silvennoinen, Erkki Tuomioja, Pekka Visuri, jonka mukaan Suomi oli natsi-Saksan liittolainen ja Mikko Uola, jonka mukaan Suomi kävi erillissotaa, Jokelin kertoo.
Ylen luovien sisältöjen johtaja Ville Vilén seisoo "kotinatsi"-otsikoinnin takana.
- Erfuth edusti Suomessa natsiarmeijaa, mutta ei ollut natsimielinen. Nyt puhutaan otsikosta ja otsikkotasolla näin voidaan sanoa, Vilén sanoo.