Analyysi: Ruotsi kokee olevansa pikku-Saksa – Kaduilla marssivien uusnatsien kyljessä nähdään ruotsidemokraatit
Ruotsin poliitikot saivat Saksan vaaleista vahvistusta päätökselleen eristää ruotsidemokraatit poliittisesta yhteistyöstä, arvioi Ylen Pohjoismaiden-kirjeenvaihtaja Riikka Uosukainen.
Ruotsin poliitikot kommentoivat Saksan vaali-iltana tv-lähetyksissä Saksan muutoksia useasti lauseella: “Ihan niin kuin meillä”.
Ruotsi kokee olevansa pikku-Saksa, jossa perinteisten puolueiden tasapaino järkkyy, kun kansallismielinen populistipuolue provosoi äänestäjiä maahanmuuttovastaisella retoriikalla.
Valtapuolueiden poliitikot, kuten pääministeri, kutsuvat maahanmuuttovastaisia ruotsidemokraatteja sumeilematta rasisteiksi tai uusnatseiksi, viitaten puolueen perustajien taustaan. Suhtautuminen Ruotsin kolmanneksi suurimpaan valtiopäiväryhmään ei ole käytännöllistä vaan vahvan ideologista.
Rasistien kanssa ei toimita yhteistyössä.
Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson myhäili sunnuntai-iltana tyytyväisenä.
– Minun näkökulmastani hyvä tulos. Vaihtoehto Saksalle -puolueella on sama fokus kuin meillä, maahanmuutto- ja EU-kriittisyys.
Åkesson uskoo, että Saksan sisarpuolue vakiintuu samalle linjalle kuin ruotsidemokraatit, vaikkei saksalaispuolueen vaihtelevista kannoista ja sisäisistä ristiriidoista tahdo saada selvää tälläkään hetkellä. Åkesson sanoo suoraan, ettei tiedä, mihin saksalaispuolue on menossa nyt.
Göteborgin poliisi valmistautuu kovassa paineessa kaupungissa lauantaina järjestettävään uusnatsien mielenosoitukseen. Pohjoismaisen vastarintaliikkeen marssi kulkee samaan aikaan pidettävien kirjamessujen ja jom kippur-juhlaa viettävän juutalaisen synagogan ohi.
Viisikymmentä uusnatsia marssi jo viikko sitten Göteborgin kaduilla, mutta poliisi ei puuttunut mielenosoituksen kulkuun vedoten perusoikeuksiin. Syntyi mediakohu ja Ruotsin hallitus päätti yhdessä opposition kanssa selvittää, voiko Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnan tai tunnukset kieltää lailla.
Jimmie Åkessonia ei kutsuta mukaan. Oikeusministeri Morgan Johanssonin mielestä ruotsidemokraatit ja Pohjoismainen Vastarintaliike ovat saman laidan toimijoita.
Ja kun Åkesson ilmoittaa, että haluaisi kieltää vastarintaliikkeen toiminnan, Johansson toteaa tylysti: "Ehkä hän haluaa eroon kilpailijasta".
Rasistien kanssa ei toimita yhteistyössä.
Vielä viime keväänä vaikutti siltä, että Ruotsin kokoomus on valmis yhteistyöhön ruotsidemokraattien kanssa, ensin valtiopäivillä oppositioasemassa ja ehkä myös vaalien jälkeen hallituksessa. Vähän Norjan ja Suomen malliin, oikeistopopulistit mukaan.
Samaan aikaan Jimmy Åkesson putsasi puolueesta räikeimpiä rasisteja.
Kokoomuksen kannatus romahti ja puheenjohtaja Anna Kinberg Batran eron yhtenä syynä pidetään juuri yhteistyöhaluja ruotsidemokraattien kanssa.
– Hänestä maalattiin kuva, että hänestä oli tullut rasisti yhdessä yössä tai viikonlopun aikana, kuvaa Kinberg Batran aviomies David Batra kevään tunnelmia.
Ruotsin liberaalien puheenjohtaja Jan Björklund sanoi Saksan vaali-iltana ääneen sen, mitä kaikki ajattelivat.
– Minusta oli tärkeää, ettei yksikään puolue, ei Merkel eivätkä muut, halua tehdä yhteistyötä Vaihtoehto Saksalle kanssa. Sama kuin meillä, sama keskustelu, jota me käymme.
Jan Björklund ja muut, jotka viime talvena miettivät oliko Kinberg Batra oikeassa ja pitäisikö yhteistyö sittenkin avata, saivat vahvistuksen Saksasta. Ruotsin ei tarvitse mennä Norjan tai Suomen tietä vaan se voi jatkaa ääriliikkeen eristämistä, kun isoveli Saksakin niin aikoo toimia.
Ruotsissa valmistaudutaan ensi vuonna pidettäviin valtiopäivävaaleihin ja tällä hetkellä ruotsidemokraatit on mielipidemittauksissa jo toiseksi suurin puolue. Maahan on syntynyt kolme blokkia: vasemmisto, oikeisto ja ruotsidemokraatit.
Jotain uutta on keksittävä, jos ruotsidemokraatit aiotaan eristää ja pitää yhteistyön ulkopuolella sekä valtiopäivillä että hallituksessa. Muuten hallituksen synnyttäminen ja käytännön politiikan teko, kuten päätösten läpivienti valtiopäivillä, on yhä vaikeampaa.
Kolmen blokin maailmassa puolueiden oikealta ja vasemmalta on haettava kumppaneita toisistaan, mikä on toistaiseksi oikeisto-oppositiossa jyrkästi torjuttu.
Ehkä tässäkin voi hakea vahvistusta Saksasta, jolla on perinne blokkien yli työskentelystä ja kanslerina käytännöllinen nainen, joka valitsee kumppanit tilanteen mukaan.