Valtamedia ja ne muut

"Sananvapaudesta tehtiin jotain kunniallista".......


Ja läpi meni, että heilahti......
 
Kolumni: Kevytsalaliittoja ja avattuja silmiä – vaarallisinta eivät ole propaganda tai valeuutiset, vaan henkilökohtainen mielipiteenmuokkaus
  • 0
  • 0
  • JAA:

KOTIMAA 27.4.2019 9:00
ESA KESKINEN
xlarge-3880069.png
Salaliittoteorioinnissa ei ole enää kyse pelkästä pienten piirien foliohattuilusta, kirjoittaa Lännen Median Esa Keskinen.

Vaalien alla internetin maailmassa kiersi toimittajien puoluejakaumasta pylväskaavio , joka osoitti toimittajien olevan pääsääntöisesti vihertäviä vasemmistolaisia.
Kuva ei kiertänyt ensimmäistä kertaa. Kaaviossa ei ole lähteitä ja pylväiden yhteenlaskettu prosenttilukema on 105, mikä olisi voinut kieliä jonkinlaisesta väärennöksestä. Kuvaa jaettiin silti taas ahkerasti. Kaavion heikkoa todistusarvoa pehmennettiin liittämällä päivitykseen esimerkiksi teksti "Mielenkiintoista, jos totta".

Eräänlaiset salaliittojenkevytversiot ovat siirtyneet huoltoasemien ja kuppiloiden pöydistä verkkoon ja paisuneet siinä samassa.

Salaliittoteorioinnissa ei ole enää kyse pelkästä pienten piirien foliohattuilusta, vaan laajempi yleisö sortuu jakamaan päivityksissään tarinoita tai huhuja, jotka voi tarvittaessa kuitata jälkikäteen mielipiteenomaisena esimerkkinä.
Ratkaisevaa on myös aika.
Syvällinen perehtyminen tutkimustietoon on hidasta, tutkimustulosten tulkinta nopeaa.

Pakkaa sekoittavat ironian ja läpänheiton kerrostumat, joiden lomasta voi olla vaikea erottaa oikeaa tietoa tai tosissaan esitettyä näkemystä. Ehkä aikamme vaatisikin medialukutaidon ja hillityn kriittisyyden lisäksi tiettyä totisuutta (huom. ei tosikkoutta) vastalääkkeenä trollaamiseen.

Salaliittojen harmaasta alueesta saavat voimansa niin Donald Trumpin vanavedessä kasvanut Yhdysvaltain rasistinen alt-right kuin kaikennäköinen salonkikelpoinen populismikin. Sitähän populismi tarjoaa, hyvän stoorin helppoine ratkaisuineen, jotka nostattavat oman identiteetin kaiken keskiöön.

Sosiaalisen median toimintalogiikka myös suosii mielipiteitä jakavia sisältöjä. Esimerkiksi Googlen omistamaa Youtubea on syytetty salaliittoteorioiden tai jopa vaarallisen sisällön levittämisestä. Palvelun entinen työntekijä Guillaume Chaslot on kuvaillut, kuinka Youtuben tehokas suosittelualgoritmi upottaa katsojan video videolta yhä syvemmälle äärimielipiteiden suohon.

Pirstaleisen tiedon ja loputtomien verkkoyhteisöjen aikana on helppo löytää omaa ajatusmaailmaa tai agendaa hivelevä maailmanselitys. Se on eräänlaista henkilökohtaista mielipiteenmuokkausta. Omien oraalla olevien ajatusten vahvistamiseksi verkosta etsitään myös syitä omalle, todelliselle tai kuvitellulle, heikolle asemalle yhteiskunnassa.

Vaarallisimmillaan verkon teemakeskustelut 4chanin ja 8chanin kaltaisilla foorumeilla voivat lietsoa väkivallantekoihin, kuten viimeisimpänä Uuden-Seelannin Cristchurchin ampujan tapauksessa kävi ilmi.

Salaliiton tai yllättävän pimitetyn “totuuden” paljastuminen asiassa kuin asiassa voimaannuttaa: minä tiedän jotain, mitä massat eivät tiedä. Se tuo mukanaan vallantunteen ja olon siitä, että on itse tämän sekavan ja päättömän maailman ohjaksissa. Puolitotuudet lohduttavat.

Tarina "silmien avautumisesta" on todella vetoava. On houkuttelevaa ajatella, että kaiken takana olisi jokin salaliitto. Harmillista, että totuus on usein kuitenkin huomattavasti tylsempi.

Toimittajatkin ovat puoluekannoiltaan kirjavaa sakkia, siinä missä muutkin ihmiset.

 
Yasa tulisi pärjäämään paremmin tulevassa taistossa, jos siistisi kielenkäyttönsä ja ilmaisunsa suhteellisen normaalille tasolle. Joka osaa ilmaista itsensä niin että se myös näyttää fiksulta, vie suuremman potin. Vaikka räksytys olisi pelkkää asiaa, se on silti räksytystä.

Pidän tällä hetkellä Yasaa suhteellisen luotettavana, koska uskoakseni useampikin toimittaja on penkonut häntä syksystä asti. Vastapalloon pitäisi päästä linttaamaan, kun noin törkeitä menee tekemään julkisuudessa - PUHUMAAN TOTTA :rolleyes:
 
Eräs tärkeä uuden ajan kehityskulku on, että ennen suorana vasemmalta oikealle kulkenut poliittinen akseli on kääntynyt hevosenkengäksi. Ääret vasemmalla ja oikealla jakavat yhä enemmän näkemyksiä varsinkin siitä, mikä on väärin ja vastustettavaa

Toivottavasti tulee monta osaa sillä aihe on kiinnostava.

Samoin kuin joku voisi paneutua Halonen, Vanhanen, Aho, Tuomioja -tyyppiseen vaikuttamiseen. On toki ansiokasta tuoda esille "Paavo Väyrynen sanoi tänään näin" -otsikoita mutta jää sitten suurempi ja merkittävämpi vaikuttaminen huomioimatta.

Koska se on juuri näin:
Näiltä ajoilta moni vasemmistolainen tuntee edelleen sympatiaa sekä Venäjää että jo silloin käynnissä olleiden kamppailuiden "omaa" osapuolta kohtaan.
 
Olipas yllätys:


Toivottavasti tulee monta osaa sillä aihe on kiinnostava.

Samoin kuin joku voisi paneutua Halonen, Vanhanen, Aho, Tuomioja -tyyppiseen vaikuttamiseen
. On toki ansiokasta tuoda esille "Paavo Väyrynen sanoi tänään näin" -otsikoita mutta jää sitten suurempi ja merkittävämpi vaikuttaminen huomioimatta.

Koska se on juuri näin:
Veikkaisin, että kirjoittaja Rysky Riiheläinen saattaa sujuvasti skipata yli..
 
Ihan hyvä valinta..

Seuran toimittaja Matti Rämö voitti tutkivan journalismin palkinnon
Jaa kaverille
TILAA SEURA

Vuoden 2018 Lumilapio-palkinnon saaja, Seuran toimittaja Matti Rämö, palkitsemistilaisuudessa Helsingissä 22. toukokuuta 2019. © LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

"Onnistuminen ei synny tyhjästä. Seurassa on rakennettu vuosia tutkivan journalismin osaamista", Rämö sanoo.

Seura-lehden toimittaja Matti Rämö on voittanut Tutkivan journalismin yhdistyksen Lumilapio-palkinnon. Palkinto tuli jutusta, jossa Rämö paljasti, kuinka Veikkaus sijoittaa rahapeliautomaatteja kaikkein köyhimmille asuinalueille.

Juttu herätti vilkasta yhteiskunnallista keskustelua Veikkauksen roolista ja vastuusta rahapelimonopolina. Lisäksi tuomaristo perusteli palkintoa poikkeuksellisella tiedonhankinnalla. Rämö sai Veikkaukselta käsiinsä aiemmin julkaisematonta tietoa, jota hän työsti yhdessä tutkijaryhmän kanssa.


 

Tuossa kun kerta puhutaan sotilasvallankaappauksesta, niin se tarkoittanee sitä, että jos ruotsissa tapahtuisi jonkinlainen keikausyritys, niin sitä ei laskettaisi ellei Ruotsin asevoimat ole sitä tukemassa? Selittäisi miksi Ruotsin tilanne on noin "hyvä". Selittää myös sen miksi kaikki ryssien naapurivaltiot eivät ole automaattisesti suuremmassa vaarassa.

Mutta joo, sinällään selitys on hyvä tuolle tulokselle. Oikeastaan vaalitulos tms. on pitkälti ainoa tilanne missä odottaisin jotakin tuollaista voivan tapahtua. Siis jos ilmiselvät uhkat on suljettu pois (ryssät ja möhlimit).
 
Vastuullinen media on maanantaina julkaisemassa "Vainorahaston", jolla tuetaan toimittajia(myös freet) oikeudenkäynneissä jne. kertoi Ylen toimitusjohtaja hetki sitten ykkösaamussa.
 
Katohan. Anttilakin näkee median toiminnassa yhtäläisyyksiä mafiaan.

Yesterday at 10:23 ·
Eliitin väkivaltakoneisto media itkee. Heidän pyhiä toimittajia on kiusattu. Kukaan ei itke meidän tavisten puolesta, joita media on pieksenyt vapaasti joutumatta vastuuseen. Ehkä muutosta on tulossa. Taannoin toimittaja tuomittiin tavallisen ihmisen kiusaamisesta, mistä media tietysti itki ääneen. Nyt kerätään rahastoa, jolla tuetaan rikoksesta oikeuteen joutuvia toimittajia. Eikö laskun voisi lähettää todellisille lankojen vetäjille, Herlinille sekä S- ja K-ryhmälle. En tiedä, onko tämä edes lain mukaista. Jos joku tekee rikoksen, maksaa rikokseen yllyttäjä (Mediatalo, päätoimittaja) sakot. Tämä on suora kopio mafian toimintatavoista. Kiinnijääneen mafioson perheestä pidetään huolta ja oikeudenkäynnit jne. maksaa klaani. Tämä myös kertoo, ettei Suomessa ole enää journalismia, sillä jos jutut tehtäisiin journalististen sääntöjen mukaan, ei mitään ongelmaa olisi. Nykysanontaa käyttääkseni Hesarin ja Ylen paskaa alkaa lentää yhä enemmän tuulettimeen.
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006118438.html
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-200...XDAfmWY0JMAeunKAof3miCYckrco0t-LEZ8MiBpsaupgw
 
Ihan hyvä valinta..

Seuran toimittaja Matti Rämö voitti tutkivan journalismin palkinnon
Jaa kaverille
TILAA SEURA

Vuoden 2018 Lumilapio-palkinnon saaja, Seuran toimittaja Matti Rämö, palkitsemistilaisuudessa Helsingissä 22. toukokuuta 2019. © LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

"Onnistuminen ei synny tyhjästä. Seurassa on rakennettu vuosia tutkivan journalismin osaamista", Rämö sanoo.

Seura-lehden toimittaja Matti Rämö on voittanut Tutkivan journalismin yhdistyksen Lumilapio-palkinnon. Palkinto tuli jutusta, jossa Rämö paljasti, kuinka Veikkaus sijoittaa rahapeliautomaatteja kaikkein köyhimmille asuinalueille.

Juttu herätti vilkasta yhteiskunnallista keskustelua Veikkauksen roolista ja vastuusta rahapelimonopolina. Lisäksi tuomaristo perusteli palkintoa poikkeuksellisella tiedonhankinnalla. Rämö sai Veikkaukselta käsiinsä aiemmin julkaisematonta tietoa, jota hän työsti yhdessä tutkijaryhmän kanssa.



Hohhoijaa..

Kaikki kunnia voittajalle, mutta hiukan herää kysymys, että jos palkinnon saa tuollaisesta yhteiskunnallisesta aiheesta, niin mitäköhän ne muut toimittajat tutkivat? Valtionhallinnon korruptiota? Veronkiertoa? Eri viranomaisten väärinkäytöksiä? EU:n rahankäyttöä?

Hiukan tulee mieleen, että onko tuo (sinänsä tärkeä aihe) oikeasti parasta, mitä suomalainen tutkiva journalismi löytää? Toisaalta en pyörry hämmästyksestä. Muutamat entiset opiskelukaverit ovat nykyään median kellokkaita ja nykymeno on kyllä hyvinkin heidän ideologiaansa sopivaa.
 
Minne Sotaveteraanien sometoiminta on ulkoistettu ja mitä ne oikein "vetävät" päähänsä?
Sotaveteraaniliitto
@sotaveteraanit
#Suomi ei ole sodassa, mutta sellaista käydään Suomea vasten, huomauttaa @veitera @yleuutiset-kolumnissaan. Kummalla puolen sinä olet? #turpo #informaatiosota #infosota #Suomionhyvämaapuolustaa #himmetäeimuistotsaa yle.fi/uutiset/3-9259…
2:03 AM - 1 Jun 2019 from Helsinki, Finland

Lainattu twiittihän on vuodelta 2016??

Jo on trollaaminen huipussaan. Miksi???
 
Tämä on mielenkiintoinen...

Neljä vuotta sitten Laura Huhtasaari astui moskeijaan ja puolusti naisten oikeuksia – nyt hän on osa rintamaa, joka murentaa sukupuolten tasa-arvoa
Perussuomalaiset on liittymässä europarlamentissa arvokonservatiiviseen ryhmään, jonka moni edustaja haluaa naiset takaisin nyrkin ja hellan väliin, kirjoittaa Viikon lopuksi -kolumnissaan HS:n Tommi Nieminen.

Tommi Nieminen HS
Julkaistu: 2.6. 2:00 , Päivitetty: 2.6. 8:13

PORILAINEN Laura Huhtasaari oli keltanokka, kuin rahapajasta kilahtanut naarmuton kolikko.

Hän marssi junasta Helsingin Asema-aukiolle, jossa tapasimme. Oli huhtikuu 2015. Huhtasaari ei ollut vastaanottanut edes kansanedustajan valtakirjaansa. Valtakunnallisesti hän oli tuntematon, mutta Satakunnassa hän oli kerännyt lähes 10 000 ääntä. Kampanjan tyylilaji oli niin räväkkä nationalismi ja konservatiivikristillisyys, että kainompia punastutti.

Ehdotin Huhtasaarelle, että haastattelun yhteydessä vierailemme moskeijassa. Halusin nähdä, kuinka Huhtasaari suhtautuu.

Se oli hänen elämänsä ensimmäinen moskeijavierailu. Hän oli hyvin tahdikas. Huhtasaari kuiskasi, että johdattelisin keskustelua yhdyskunnan johtajan Mohammed Hussein Omarinkanssa, sillä Huhtasaari ei tiennyt, kuinka moskeijassa ollaan.

”Miksi teidän uskonnossanne naisilla on se huivi”, Huhtasaari kysyi Omarilta.

Kun astuimme moskeijasta Lönnrotinkadulle, Huhtasaari jäi pohtimaan kokemustaan. Ei niin paha kuin hän oli pelännyt. Tosin musliminaisten asemasta hän oli syvästi huolissaan.

Kuulosti siltä, että hän oli tiukasti naisten puolella.

TUOSTA on nyt neljä vuotta.

Kaikki on toisin. Naisasia on unohtunut matkan varrella. Se on kääntynyt päälaelleen.

Eivätkö perussuomalaiset naiset todella näe, mitä heidän liittolaisensa Euroopassa juuri nyt tekevät?

Perussuomalaiset on liittymässä EU-parlamentissa samaan ryhmään jyrkän nationalistisiiven kanssa. Ryhmään ovat tulossa esimerkiksi italialainen Lega, ranskalainen Kansallinen rintama, unkarilainen Fidesz, puolalainen PiS, saksalainen AfD ja virolainen Ekre. Änkyröiden täyskäsi.

Euroopan populistipuolueiden agendasta valokeilaan nostetaan yleensä maahanmuuttokritiikki, EU-vastaisuus ja Venäjä-mielisyys. Aika vähän on puhuttu siitä, mikä on tämän ryhmän oudoin päämäärä.

Se on sama kuin vanhoillisimmilla muslimeilla. Ajetaan alas oikeuksia, joista naiset ovat tapelleet ainakin 1800-luvulta lähtien: Oikeutta määrätä kehostaan. Oikeutta päättää urastaan, puolisostaan ja perheestään.

KURKISTETAANPA Euroopan populistipuolueiden agendaan.

Perussuomalaisten liittolaispuolueiden ohjelmissa on vihjeitä paluusta 1900-luvun alun maailmankatsomukseen, aikakauteen, jolloin naista pidettiin miehen palvelijana ja käskyvallan alaisena.

Puolaa hallitseva PiS yritti 2018 kiristää maan valmiiksi rajua aborttilakia. Ehdotus olisi poistanut oikeuden aborttiin silloinkin, kun sikiö on vaikeasti vammainen. YK:n ihmisoikeusvaltuutettu vetosi Puolaan: ”Lakiehdotus vahingoittaisi naisten itsemääräämisoikeutta omasta ruumiistaan ja elämästään sekä altistaisi heidät julmalle ja epäinhimilliselle kohtelulle.”

Unkarin pääministerin Viktor Orbánin puolue Fidesz korostaa naisten roolia synnyttäjinä. Orbánilta kysyttiin vuonna 2015, miksei Unkarin hallituksessa ollut ensimmäistäkään naista. Hän arveli, että hyvin harva nainen selviytyisi työn stressistä.

Nyt Huhtasaari hinkuu Orbánin liittolaiseksi. Mahtaako selviytyä stressistä?

Orbánin puolue on julistanut naisasiajärjestöjä epäilyttäviksi ”ulkomaiden agenteiksi”, kuten kriittisille kansalaisjärjestöille on tehty Putinin Venäjällä. Lokakuussa 2018 hallitus kielsi kaiken sukupuolentutkimuksen opettamisen Unkarin yliopistoissa.

Viron Ekren varapuheenjohtaja Martin Helme uhkui HS:n haastattelussa, että poikkeamat perinteisestä heteroperheestä ovat Sodoma ja Gomorra: ”Joka antaa hullujen aktivistien tehdä sellaista lapsille, luopuu oikeudesta olla olemassa kansakuntana. Sitten on vajottu niin alas helvetinkuilussa, ettei ylöspääsyä enää ole.”

Saksalaisen AfD:n kansanedustaja Corinna Miazgahaikaili tammikuussa paluuta kadotettuun paratiisiin, 1990-luvun Saksaan. Se oli Miazgan mukaan perinteisten perheiden aikakautta, jolloin ”lapsista vielä huolehdittiin”.

Ajatuskulku sisältää väitteen siitä, että elämme nyt aikakautta, jolloin lapsista ei huolehdita. Miazgan maailmankuvassa se johtuu perheistä, joissa äiti huitelee työelämässä sen sijaan, että hoitaisi huushollin ja mukulat.

Samoilla linjoilla on Italiassa europarlamenttivaalit voittanut Lega, jota johtaa sisäministeri Matteo Salvini.

MAALISKUUSSA 2018 Laura Huhtasaari kirjoitti blogikirjoituksen Nykyajan feminismi on pelleilyä. Se oli ilkeä teksti. Feministit ovat Huhtasaaren mukaan luoneet hirviön, jota kukaan ei hallitse ja pystyttäneet vihan barrikadit. Huhtasaari väitti, että he halveksivat juutalais-kristillistä kulttuuria, mutta vaikenevat islamista.

Teen sen nyt pyytämättä, irtisanoudun feminismistä once and for all, Huhtasaari kirjoitti.

Se oli looginen teko populistin näkökulmasta. Siitäkin huolimatta, että ilman naisasialiikkeiden taisteluita Huhtasaari ei olisi menestyvä poliitikko vuonna 2019.

Oikeistopopulistit halveksuvat feminismiä, koska se nähdään vasemmiston identiteettipoliittisena työkaluna. Ajatusketju kulkee näin: feminismi = punavihreys = maahanmuuttomyönteisyys = abortin puolustus = sukupuolten moninaisuus = perinteisen perhemallin tuho.

Ratkaisuksi populistit ovat keksineet poliittisen agendan: viedään naisilta happi ja liikkumatila.

 
Minä suuresti ihmettelen jos näistä "putintrolli trolli trolli olet trolli rasisti putinisti" -huutelijoista ei vielä paljastu kaikenlaista epämääräistäkin mahorkkavaikuttajaa.

Kova on into ja halu saada asioista entistäkin mustavalkoisempia.
 
Viimeksi muokattu:
...
Suomalaisen mieheyden uudelleenmäärittämistä
– Keisari on miesstereotypian huutomerkki, humoristisella ja kriittisellä tavalla, kuvailee Alanko.
Seinäjoelta kotoisin oleva Alanko huomaa kanavoivansa kotiseudullaan näkemäänsä mieheyden mallia.

Stereotyyppinen miehen malli ei anna juurikaan tilaa herkkyydelle tai tunteiden ilmaisemiselle.

Paitsi viinan höystämänä.

Hahmollaan Alanko parodioi ja problematisoi tätä toksista maskuliinisuutta eli niitä tukahduttavia ja kapeita odotuksia miehenä olemisesta, joita patriarkaalinen yhteiskunta asettaa.

Vaikka Keisari näyttää ja käyttäytyy suomalaisen ”tosimiehen” tavoin, Alanko pyrkii rikkomaan suomalaisen jurouden odotuksia välillä yllättävänkin hienovaraisin keinoin.

Alangon tuottamissa videoissa Keisari uskaltaa itkeä, myöntää yksinäisyytensä ja etsii merkityksellisiä ihmiskohtaamisia

Kirjoittaja on osallistunut Helsingin avoimen yliopiston Journalismi ammattina -kurssille, joka järjestettiin yhteistyössä MTV Uutisten kanssa. Artikkeli on kurssin lopputyö.

 
IS teema tänään on ollut Persujen haukkuminen. Super Sankari USA:lainen gay jalkapalloilija joka vastustaa Trumppia ja Toinen Supersankari joka pyyhkäs Italian satamaan välittämättä tiellä olleista poliisiveneistä yms ja kuinka Italialaiset toimii kansainvälistensopimusten ja lakien vastaisesti....
 
Back
Top