Vapaaehtoisen reservin sodanajan tehtävät

Lopetan osaltani nyt tähän. En halua loukata ketään esittämällä mielipiteitäni, jotka nojaavat kuitenkin nähtyyn, koettuun ja opittuun ja kenties jonkinlaiseen ymmärrykseenkin. Korostan vielä yhtä keskeisintä asiaa: SAtehtävät ovat laitanaan vaativia ja tst-tehtävät ovat sitä erityisesti.

Suositan samaa muillekin. Tätä on jankattu jo tarpeeksi ja siirrytty asemasotaan, joka ei juuri etene mihinkään suuntaan. Perustakaa vaikka uusi threadi otsikolla "Pakotetun reservin rauhanajan puuhastelut".
 
Kerropa, milloin viimeksi olet ollut kuukauden kovassa sotavalmennuksessa?
No voi voi kun intissäkään rahat eivät riittäneet kuukauden leiriin.

Luuletko nähneesi jo -kaiken- siitä, miten pv voi valmentaa joukkojaan? Aivan.
Kaikenlaista voi tulla tietysti harmaassa lisää kuten piikkilangan ali ryömimistä samalla kun kovilla ammutaan päältä.

Ja edelleen: luuletko, että siitä prässistä selvitään joukkoina ja fysiikasta et iästä riippumatta?
Luulen. Jos porukka ei selviytyisi riittävän suurella prosentilla niin koko rumba olisi tehty turhaan ihan kouluttajienkin kannalta.

Ei teidän tarvitse loukkaantua minun kirjoituksistani. Minä yritän vain vilpittömästi kertoa teille, että kun ette ole aivan nuorukaisia enää kukaan, niin teidän on vapaaehtoisina lunastettava paikkanne yksilöinä. Maakki ei takaa mitään, ei se ole mikään mystinen edunvalvontaelin, joka takaa jäsenilleen -etuja- pv:n kirjoissa ja kansissa.
No ne edut mitä Maakki takaa on ihan vain sitä varten että porukka voisi harjoitella paremmin.

En osaa sanoa, missä kohtaa 20 minuuttia on mitään. Kyllä tuollainen aikavoitto sodassa tarkoittaa sitä, että vihollinen sotki puolustajan jalkoihinsa. Ja jos puolustaja on vielä ammuttu reikiä täyteen, niin empä tiedä, mikä mielekkyys tuossa nyt sitten oli?
Riippuu kuten A-tarvikkeita ei välttämättä riitä paljoa pidempään kahinaan eikä irtautuminen ehkä tapahdu viholliselle otolliseen suuntaan.
Ja kaikki riippuu kokonaisuudesta kuten onko samaan aikaan pioneerejä panostamassa siltaa?

Maakki on tapa osallistua, mutta teidän on vapaaehtoisina tehtävä tosissanne asioita, jotta sijoittajan kynä heltyy, klooriaa ja tehtäviä lohkeaa. Piste.

Osallistumista en vähättele, mutta vapaaehtoinen osallistuminen ei ole mikään automaattinen matka puoliammattilaissotiluuteen. Kyllä teiltä vaaditaan pirusti enemmän, jotta se sijoittajan kyyninen ja laskelmoiva mieli heltyy ja nimenne kosahtaa esiin.
? Tehän puhutte porukasta jolla on toistaiseksi sijoitus ja ainoastaan kenraalit pysyvät hautaan asti reservissä.

Mistäs tiedät ettei joku porukka taistelisi? Vähän liikaa nojaat yhteen esimerkkiin maakkeista puhuttaessa. Veikkaan vahvasti että etelä-Karjalan - Helsingin - keksipohjanmaan - Lapin maakkien tehtävät poikkeavatsen verran rajusti toisistaan ettei niitä voi yleistää.
No tuo selittäisi CV9030:n kommentteja...
 
Yksilö kohoaa eteenpäin kuntoilemalla ja opettelemalla ihan ilman vedettyjä harkkojakin

Tarviiko yksilön kohota minnekään? Tarve oli päästä treenaamaan esim Maakkien mukaan sijoitustaan menettämättä. Jos MPK ei näyttäydy vastauksena niin mitä jää jäljelle. Airsoft?

Se olisi päheetä, jos MPK:n kursseista saisi koulutusohjelmia eri aselajien ja tehtävien tarpeisiin. PV Moodlen kautta teoriaa, vakioituja VEH-koulutuksia perushommista syventäviin ja soveltaviin, kliimaksina viikon MP-jamboree:cool:
, Jossa pataljoonan verran tekijöitä näyttää osaamistaan ammattilaisille.

Sijoitus säilyisi harjoitetulla osaamisella, ja ajallaan "Koko Suomi maanpuolustaa" -joukot saavat nuorempaa ja kyvykkäämpää jäsentä.
 
Voidaankin kysyä kykynevätkö nykyisen varustuksen, kunnon ja ikärakenteen joukot todella esim. vastaerikoisjoukko tehtäviin kuten moni täällä kuvittelee vai olisiko MAAKK:t kuitenkin vaan vähän hienommin nimettyjä siltavartio- ja kohteensuojausyksiköitä ja olisiko niiden tehtävät kuitenkin tämän tyyppisiä?

Olen samaa mieltä. Ja ne jotka ovat eri mieltä, mietitään asiaa hetki. Jos sotavaltiolla on laarissaan I. II. III. ja IV. portaan joukkoja, niin ketkähän näistä joukoista hoitavat ne pakolliset, ikävät mutta välttämättömät matalan riskitason tehtävät?

Ja voivat mitkä tahansa joukot olla vastaerikoisjoukkoja...

Mitäs veikkaat ketä olisi tulossa tuhoamaan niitä siltoja ja kohteita?

... Koska se, että joukko on erikoisjoukkojen vastaiseen toimintaan sijoitettu ei tarkoita sitä että joukko olisi vielä erikoisjoukkojen veroinen. III. ja IV. portaan joukoillakin voidaan suorittaa "vastaerikoisjoukkotehtäviä" yksinkertaisesti sytyttämällä soihdut, ottamalla haulikot kainaloon, valjastamalla verikoirat ja lähtemällä takaa-ajoon tai muuten yrittää lyödä pieni erikoisjoukkojen partion useankymmenkertaisella ylivoimalla.

Ja sekään ei vielä tee kenestäkään mitään erikoisjoukkotoiminnan spesialistia, että käydään hakemassa Verseidagin viimeinen PC kaupasta, NIJ III++ SA levyt, Ops-coren "amerikankypärä", Oakleyn "osamantappajalasit" ja kasvatetaan puliukkoparta. Ja käydään viikonloppujen mittainen KoSu- ja TRA kurssi. Valitettavasti aina silloin näin tuntuu olevan.

Mutta eihän meillä ole täällä mitään hätää, koska ainakaan venäläiset erikoisjoukot eivät ole mitään "oikeita erikoisjoukkoja". Nehän ovat kaikki sellaisia perseraiskatuista ja butaania imppamalla aivonsa tuhonneista katulapsista rekrytoituja matalamoraalisia maantierosvoja koko sakki. Ja kuten täälläkin foorumilla tiedetään niin kaikki venäläiset ovat sotilaina huonokuntoisia riisitautisia juoppoja joilla on ala-arvoinen koulutus. Ja kontraktniittien sopimuksetkin ovat niin lyhyitä, VAIN 3-5 vuoden mittaisia. Ja varustuskin on ihan paskaa, vanhoja 7.62 AK:ita ja Makaroveja kun on joku joissain kuvissa joskus nähnyt. Eikö niillä reppanoilla ole edes varaa kunnon varusteisiin kun yksirivisellä lippaalla olevia massasulkuisia pistooleita saattavat käyttää? Tällaisia farmiliigan erikoisjoukkojahan suomalainen Leka-larppaaja tappaa satamäärin pitkin puolen hehtaarin metsiä vihollisen armonanomusten ja vaikerruksen siivittäminä.


Mitenkäs rypistät kovan kuukauden jakson, jos tossu ei nouse? Ei fysiikka lentäen ja ikäluokittain hyppää taikaiskuista.

Olen ymmärtänyt CVn teeseistä sen, että hänen mielestään Maakit eivät selviä Maakkeina jalkaväentaistelutehtävistä. Seassa on yksilöitä, jotka selviävät, mutta komppaniat eivät.

Minä lisään: hajautetun taistelutavan tehtävistä Maakit eivät Maakkeina selviä. Seassa on yksilöitä, jotka selviävät, mutta komppaniat eivät.

Kohteensuojaustehtävistä selviävät, kunhan eivät kovin kylmiltään joudu pahoihin saumakohtiin ja kuumiin pisteisiin. Kuuma piste tarkoittaa joutumista ehdoitta jalkaväentaisteluun.

Mun mielestä koko aiheen ympärillä käytävä keskustelu on vuosia jauhanut pielessä. TEIDÄN on vapaaehtoisina kyettävä tarjoamaan pv:lle jotain. Ei pv nosta mitään -joukkoa- luokkana noin vaan huvikseen mihinkään ihmeasemaan. Kyllä pv puntaroi asioita suorituskykykeskeisesti. Mitä osaamista ja kykyä juuri SINULLA on? Tämä edellä pitää ressun mennä, eikä kuvitella, että joku yksikkö tai siihen kuuluminen on maaginen tae tehtäviin ja sijoituksiin. Sinun pitää olla tarpeeksi hyvässä kunnossa, Sinun pitää osata ampua, Sinun pitää oppia, Sinun on oltava motivoitunut, Sinun, Sinun.....

Ei se, että kuuluu Maakkiin tee kenestäkään vielä mitään. Mutta kun yksilönä osoitatte jotain tai joitain asioita, niin kas, yllättäen Sijoittajan kynä alkaa piirtää. Ei saa tulla maha täyteen sillä, että kuuluu yksikköön ja kuvitella, että tästähän se automaatti jauhaa ylennyksiä, sijoituksia ja klooriaa.

Pv haluaa myös -vapaaehtoisuuden velvoittavan-. Se on kova vaatimus perheelliselle työssäkäyvälle ihmiselle. Mutta vaatimus perustuu lopulta suorituskyvyn perälautaan. Suorituskykyvaatimus ei voi joustaa siksi, että ressu ei ehdi, viitsi, kykene, jouda, jaksa...tai että parasta ennen ikä meni jo.

Osoittakaa tämä kirjoitukseni roskaksi.

Kirjoituksesesi ei ole roskaa. Siinä on paljon asiaa.

Se pitää sanoa, että parhaimmat MAAKK yksilöt ja yksiköt hengeltään ja osaamiseltaan sekä suorituskyvyltään ovat ne, joilla on selkeä ja realistinen kuva omasta SA-tehtävästä. Tämä auttaa heitä fokusoitumaan oikein omaan tehtäväänsä, motivoi tekemään, motivoi treenaamaan ja motivoi kehittämään kuntoaan.

Tyytymättömimpiä tuntuvat olevan ne, joilla ei ole realistista kuvaa omasta suorituskyvystään ja omasta tehtävästään ja joilla on vaikeuksia hyväksyä sitä faktaa että PV on se toimija joka määrää tehtävät ja niiden vaatimustason, eivät yksittäisten reserviläisten tai heidän muodostamien vapaaehtoisyksiköiden mielihalut ja fantasiat.

EDIT: Kammoittavia kirjoitusvirheitä korjattu...
 
Viimeksi muokattu:
Olen samaa mieltä. Ja ne jotka ovat eri mieltä, mietitään asiaa hetki. Jos sotavaltiolla on laarissaan I. II. III. ja IV. portaan joukkoja, niin ketkähän näistä joukoista hoitavat ne pakolliset, ikävät mutta välttämättömät matalan riskitason tehtävät?
Riskitaso riippuu riskin todennäköisyydestä ja riskin realisoitumisen seurauksista ja lisäksi kysymykseen tulee käytettävyys.

Ja voivat mitkä tahansa joukot olla vastaerikoisjoukkoja...

... Koska se, että joukko on erikoisjoukkojen vastaiseen toimintaan sijoitettu ei tarkoita sitä että joukko olisi vielä erikoisjoukkojen veroinen. III. ja IV. portaan joukoillakin voidaan suorittaa "vastaerikoisjoukkotehtäviä" yksinkertaisesti sytyttämällä soihdut, ottamalla haulikot kainaloon, valjastamalla verikoirat ja lähtemällä takaa-ajoon tai muuten yrittää lyödä pieni erikoisjoukkojen partion useankymmenkertaisella ylivoimalla.

Ja sekään ei vielä tee kenestäkään mitään erikoisjoukkotoiminnan spesialistia, että käydään hakemassa Verseidagin viimeinen PC kaupasta, NIJ III++ SA levyt, Ops-coren "amerikankypärä", Oakleyn "osamantappajalasit" ja kasvatetaan puliukkoparta. Ja käydään viikonloppujen mittainen KoSu- ja TRA kurssi.
Niin ja? Pitäisikö täällä aina erikseen mainita että ei aiota lähteä haastamaan erikoisjoukkoja kaksintaisteluun aamunkoitteessa?

Valitettavasti aina silloin näin tuntuu olevan.
Eipä ole hirveästi tullut vastaan, eivät ilmeisesti ole vielä kohdanneet kunnon maaliosastoa?

Mutta eihän meillä ole täällä mitään hätää, koska ainakaan venäläiset erikoisjoukot eivät ole mitään "oikeita erikoisjoukkoja". Nehän ovat kaikki sellaisia perseraiskatuista ja butaania imppamalla aivonsa tuhonneista katulapsista rekrytoituja matalamoraalisia maantierosvoja koko sakki. Ja kuten täälläkin foorumilla tiedetään niin kaikki venäläiset ovat sotilaina huonokuntoisia riisitautisia juoppoja joilla on ala-arvoinen koulutus. Ja kontraktniittien sopimuksetkin ovat niin lyhyitä, VAIN 3-5 vuoden mittaisia. Ja varustuskin on ihan paskaa, vanhoja 7.62 AK:ita ja Makaroveja kun on joku joissain kuvissa joskus nähnyt. Eikö niillä reppanoilla ole edes varaa kunnon varusteisiin kun yksirivisellä lippaalla olevia massasulkuisia pistooleita saattavat käyttää? Tällaisia farmiliigan erikoisjoukkojahan suomalainen Leka-larppaaja tappaa satamäärin pitkin puolen hehtaarin metsiä vihollisen armonanomusten ja vaikerruksen siivittäminä.
Tämä oli ilmeisesti meikäläiselle tarkoitettu? En muista kyllä hirveästi dissanneeni venäläisiä erikoisjoukkoja kuten olen postannut foorumille pari klippiä näiden varusteista.
Narkkareilla, kriminaaleilla ja hyödyllisillä idiooteilla olen tarkoittanut lähinnä kotimaisia joita vastapuoli voi käyttää hyväkseen pienellä panostuksella ja pienellä riskillä tai jäkimmäisten tapauksessa pienellä panoksella ja olemattomalla riskillä.
 
Erikoisjoukkojen ja kylämilitian välisistä kaksinkamppailuista on maailmalla useampiakin esimerkkejä ja niissä pätee sama periaate kuin 5. Sukupolven hävittäjien dogfight:ssa, eli se joka havaitaan ensin on kusessa.
 
Tämä oli ilmeisesti meikäläiselle tarkoitettu? En muista kyllä hirveästi dissanneeni venäläisiä erikoisjoukkoja kuten olen postannut foorumille pari klippiä näiden varusteista.
Narkkareilla, kriminaaleilla ja hyödyllisillä idiooteilla olen tarkoittanut lähinnä kotimaisia joita vastapuoli voi käyttää hyväkseen pienellä panostuksella ja pienellä riskillä tai jäkimmäisten tapauksessa pienellä panoksella ja olemattomalla riskillä.

Ei ole sinulle osoitettu, et ollut mielessäni. Lähinnä mieleen palautuvat ne keskustelut ja kommentit joita eri harjoituksissa olen kuullut ja joihin olen osallistunut.

Kysymys on siitä, että lähtökohtainen suhtautuminen venäläisiin joukkoihin on vähättelevä lähes automaationa suomalaisella aktiivireserviläisellä, vaikka heidän todellisesta suorituskyvystä ja tasosta meistä harvalla on mitään tietoa. Tämä suhtautuminen on sama, oli sitten kyse tavan motostrelkistä tai spetsnazeista. Samanaikaisesti, suhtautuminen omiin taitohin ja osaamiseen on monella epärealistisen yliarvioiva ja pömpöösi. Malkaa on vaikea nähdä omassa silmässä kun ollaan niin olevinaan.

Samaa vähättelevää suhtautumista on muuten olemassa Lähi-idän alueen sissiliikkeitä kohtaan. Puhutaan neekereistä, ählämeistä, "amerikanoperaattoreiden" oppien mukaisesti "Hajeista", rättipäistä jne. Nausreskellaan ja ivataan heidän toimintaansa ja osaamistaan. Samalla kuitenkin unohtuu se, että he ovat omalla toiminnallaan pistäneet tuhansia liittouman miehiä multiin ja ajaneet kymmeniä-satoja tuhansia sotilaita hermoromahduksen partaalle oman toimintansa seurauksena. Veikkaanpa, että moni suomalaisreserviläinen omassa uhossaan ja erinomaisuudessaan pakahtuisi ylpeyteensä ja maireuteensa, jos osaisi järjestää ja organisoida esimerkiksi samanlaisia väijytyksiä ja tuliylläköitä tai viritellä samanlaisia IED:itä ja EFP:itä kun mitä liittouman joukot ovat Irakissa ja Afghanistanissa sissien toimesta kohdanneet. Muutenkaan moni naureskelija siellä vuorilla ja vuorilla tuskin pärjäisi kovinkaan pitkään. Ininää alkaisi varmaan kuulua jo toisena iltana, kun sotkuauto ei pääsekkään paikalle.

Tämä on omasta mielestäni kriittinen heikkous, joka pitää muuttaa. Ajan kanssa mahdollisen vastapuolen vähättely nakertaa omaa koulutustasoa ja pahimmillaan tulee maksamaan omaa verta. Ainoa, joka siitä hyötyy, on tosiaan se mahdollinen vastapuoli. Kannattaisi enemmän keskittyä omaan treenaaniseen ja toistojen määrään kun muiden pilkkaamiseen. Mitä parempana me mahdollista vastapuolta pidämme, sitä enemmän se motivoi harjoittelemaan. Saattaa meinaan muuten se pilkka osua omaan nilkkaan...
 
Viimeksi muokattu:
Erikoisjoukkojen torjunnan ja tuhoamisen jättäminen hirviporukan tai partiolaisten vastuulle ei ole realismia, mutta tuottavatko hirviporukat, partiolaiset tai reserviläisten makkaranpaistokomppaniat lisäarvoa erikoisjoukkoja vastaan. Sepä onkin mielenkiintoinen kysymys.

Ei ole yksi eikä kaksi kertaa, SAS tai SEAL Team on joutunut lähtemää lippahivoon, koska ovat törmänneet vuohipaimeniin ja paikallisten toimijoiden tuoma lisäarvo alkaa meidän oloissamme paljon ennen kuin poikkeustila tai puolustustila on edes keskusteluissa Helsingin kabineteissa.
 
Kysymys on siitä, että lähtökohtainen suhtautuminen venäläisiin joukkoihin on vähättelevä lähes automaationa suomalaisella aktiivireserviläisellä, vaikka heidän todellisesta suorituskyvystä ja tasosta meistä harvalla on mitään tietoa. Tämä suhtautuminen on sama, oli sitten kyse tavan motostrelkistä tai spetsnazeista. Samanaikaisesti, suhtautuminen omiin taitohin ja osaamiseen on monella epärealistisen yliarvioiva ja pömpöösi. Malkaa on vaikea nähdä omassa silmässä kun ollaan niin olevinaan.



Tämä on omasta mielestäni kriittinen heikkous, joka pitää muuttaa. Ajan kanssa mahdollisen vastapuolen vähättely nakertaa omaa koulutustasoa ja pahimmillaan tulee maksamaan omaa verta. Ainoa, joka siitä hyötyy, on tosiaan se mahdollinen vastapuoli. Kannattaisi enemmän keskittyä omaan treenaaniseen ja toistojen määrään kun muiden pilkkaamiseen. Mitä parempana me mahdollista vastapuolta pidämme, sitä enemmän se motivoi harjoittelemaan. Saattaa meinaan muuten se pilkka osua omaan nilkkaan...

Tämä on totta. Naapurilla on motivoituneita, jopa patrioottisia joukkoja jotka ovat käyneet kaksipuolista simulaattorisotaa esim. Etelä-ossetiassa, krimillä/ukrainassa, ja syyriassa. Tähän lisättynä vielä "rajakahakat" transnistrian suunnilta. Fyysinen kuntokin on kunnossa, samoin koulutustaso sekä kalusto tärkeimmillä joukoilla.

Reaaliteetit on hyvä tunnustaa ja katsoa tarvittaessa peiliin, mutta ei vastapuolta myöskään kannata alkaa kauhistelemaan tai lietsomaan suoranaista pelkoa. Samat fysiikanlait pätevät jokaisen valtion asevoimiin.
 
Viimeksi muokattu:
Pari random pointtia random maakkilaiselta.
1. (Joissain) Maakeissa on kuntovaatimukset jotka pitää täyttää vuosittain. Cooper, LKT, marssisuoritus. Se mille tasolle vaatimukset kannattaa vetää on oma keskustelunsa.
2. Vanhaan hyvään aikaan (<2014) Maakeilla oli oma lokeronsa ainoina(?) poppoina khenk valmiusosastojen/vm virka-apujoukkueen ja syvän reservin välilssä. Nykyään kun on sen lisäksi vm valmiusjoukot, jotu vvj:t ja ties mitä muuta mitä ei julkisuuteen kerrota niin tämä valmiudellinen aspekti ei maakkien osalta enää ole niinkään oleellinen.
3. Suojattavia kohteita on erilaatuisia. Jossain tapauksessa saattaa olla etuakin siitä että on vähemmän vauhtia, mutta enemmän elämänkokemusta ja pelisilmää. Jos vaihtoehtona on pystymetsästä repäisty jatkosijoitettu vartiokomppania/vast. (onko meillä enää tällaisia, en tiedä) niin itse ottaisin mieluummin Maakin jossa ainakin runko-osat ovat treenanneet yhdessä, SA-tehtävää, vuosittain. Jos samalla saa kanavoitua maanpuolustustahtoa konstruktiivisempaan suuntaan standaarikerhoista, suojeluskuntahaaveiluista tai vanhojen sotien muistelusta niin sen parempi.
4. Jotkut tykkää laittaa rahaa parempiin harrastusvälineisiin. Mulla on omat luistimet, mutta mailan, suojat ja peliasun saan hallilta.
 
Tämä on totta. Naapurilla on motivoituneita, jopa patrioottisia joukkoja jotka ovat käyneet kaksipuolista simulaattorisotaa esim. Etelä-ossetiassa, krimillä/ukrainassa, ja syyriassa. Tähän lisättynä vielä "rajakahakat" transnistrian suunnilta. Fyysinen kuntokin on kunnossa, samoin koulutustaso sekä kalusto tärkeimmillä joukoilla.

Reaaliteetit on hyvä tunnustaa ja katsoa tarvittaessa peiliin, mutta ei vastapuolta myöskään kannata alkaa kauhistelemaan tai lietsomaan suoranaista pelkoa. Samat fysiikanlait pätevät jokaisen valtion asevoimiin.

Erinomaisesti kirjoitettu ja olet täysin oikeassa. Kiitos siitä.

Kärjistävistä esimerkeistä pitävänä vastarannankiiskenä olisi suotavaa että suomalaisten aktiivireserviläisten ajatusmaailmassa tapahtuisi muutosta terveempään ja realiteetit paremmin tunnustavaan suuntaan. Nykypäivänä esimerkiksi potentiaalisen vastapuolen mahdollisista vahvuuksista ja omista heikkouksista keskustelun herättely koetaan herkästi tappiomielialan lietsomiseksi ja "viideskolonnalaisuudeksi".

Päin vastoin. Kremlin sordiinoa soittelee juuri parhaiten se, että maskirovkan keinoin saadaan potentiaalisen naapurin joukot näyttämään kaikin puolin heikkotasoisilta ja luoda kuvaa oman suorituskyvyn "korkeasta tasosta" vaikka asia ei lainkaan näin olisi todellisuudessa.

Olisi korkea aika päästä eroon sellaisesta mairean pömpöösistä ajattelumallista jossa "jenkki, ryssä, ruottalainen ja virolainen" ei osaa tehdä mitään paremmin kun suomalainen aktiivireserviläinen. Näiden maiden ammattisotilaista nyt puhumattakaan, jotka ovat myöten pelkkiä tyhjiä takkeja jos suomalaiseen aktiivireserviläiseen vertaa. Sen sijaan, pitää tutustua, tiedustella, osallistua, tehdä yhdessä ja oppia uutta tätä kautta.

Venäjän, tuon militaristisen suurvallan naapurina meidän pitää myös oppia ymmärtämään se tosiasia, että he ovat rotatoineet joukkojaan oikeissa sodissa sitten vuoden -79 ja he ovat systemaattisesti keränneet kokemusta ja kehittäneet pikkuhiljaa toimintaansa kokemustensa johdosta. Viimeisinä vuosina pelottavankin nopeasti. Olisi parasta alkaa ymmärtämään se tosiasia, että siitä maasta löytyy todella paljon sellaisia miehiä ja yksiköitä jotka osaavat hommansa todella hyvin. Eikä niiden vastatoimeksi välttämättä riitä reserviläiselle pari KoSu ja TRA kurssia ja viimeisimpien sotilastrendien mukaiset "amerikanvarusteet".
 
4. Jotkut tykkää laittaa rahaa parempiin harrastusvälineisiin. Mulla on omat luistimet, mutta mailan, suojat ja peliasun saan hallilta.

Tämä on ihan oikein. Paremmat "harrastusvälineet" ovat ennenkaikkea suotavia jos muu suorituskyky, fysiikka ja taidot ovat riittävällä tasolla. Jos ylipainoinen, huonokuntoinen, ketjussa tupakoiva skolioosiselkä ostaa parilla-kolmella tonnilla viimeisintä huutoa olevaa amerikanvarustetta, niin se suorituskyky ei siitä pätkääkään nouse verrattuna siihen että ottaisi jakolinjastolta vastaan M91 maastopuvun, M85 tetsarin ja M62 Valmetin peltikypärän.

Kyseisessä tapauksessa nekin rahat kannattaa mielummin laittaa vaikka lenkkitossuihin, uimahallikorttiin, zumba-tunneille ja kävelysauvoihin sekä laittaa itsensä liikkumaan sitämyötä. Maanpuolustuksellinen suorituskyky nousee taatusti paremmin kun pelkästään varustelumasturboimalla "isoja poikia" apinoimalla.
 
Luin tämän vitjan läpi ja sanon vaan että perse edellä puuta päin menty ja täysillä. Olette kyllä yksiä sankareita.
 
Puolustuskykymme heikkouksista ei voi oikein ääneen puhua koska "antautujat" käyttäisivät sitä syynä luopua lopustakin.
 
Ei ole sinulle osoitettu, et ollut mielessäni. Lähinnä mieleen palautuvat ne keskustelut ja kommentit joita eri harjoituksissa olen kuullut ja joihin olen osallistunut.
Ok, yleiset kommentit olisi hyvä laittaa ennen lainauksia.

Kysymys on siitä, että lähtökohtainen suhtautuminen venäläisiin joukkoihin on vähättelevä lähes automaationa suomalaisella aktiivireserviläisellä, vaikka heidän todellisesta suorituskyvystä ja tasosta meistä harvalla on mitään tietoa. Tämä suhtautuminen on sama, oli sitten kyse tavan motostrelkistä tai spetsnazeista. Samanaikaisesti, suhtautuminen omiin taitohin ja osaamiseen on monella epärealistisen yliarvioiva ja pömpöösi. Malkaa on vaikea nähdä omassa silmässä kun ollaan niin olevinaan..
Ei taida olla meidän porukkaa. Sen verran moni on ollut edes A2 erikoisjoukkoja käsittelevällä luennolla.
Kun meillä ollaan jo pari propaganda pläjäystä tehty niin ehkä pitäisi tehdä myös tunnin mittainen opetusvideo aiheesta? :D

QUOTE="vastarannankiiski, post: 554200, member: 2550"]Samaa vähättelevää suhtautumista on muuten olemassa Lähi-idän alueen sissiliikkeitä kohtaan. Puhutaan neekereistä, ählämeistä, "amerikanoperaattoreiden" oppien mukaisesti "Hajeista", rättipäistä jne. Nausreskellaan ja ivataan heidän toimintaansa ja osaamistaan. Samalla kuitenkin unohtuu se, että he ovat omalla toiminnallaan pistäneet tuhansia liittouman miehiä multiin ja ajaneet kymmeniä-satoja tuhansia sotilaita hermoromahduksen partaalle oman toimintansa seurauksena. Veikkaanpa, että moni suomalaisreserviläinen omassa uhossaan ja erinomaisuudessaan pakahtuisi ylpeyteensä ja maireuteensa, jos osaisi järjestää ja organisoida esimerkiksi samanlaisia väijytyksiä ja tuliylläköitä tai viritellä samanlaisia IED:itä ja EFP:itä kun mitä liittouman joukot ovat Irakissa ja Afghanistanissa sissien toimesta kohdanneet. Muutenkaan moni naureskelija siellä vuorilla ja vuorilla tuskin pärjäisi kovinkaan pitkään. Ininää alkaisi varmaan kuulua jo toisena iltana, kun sotkuauto ei pääsekkään paikalle.

Tämä on omasta mielestäni kriittinen heikkous, joka pitää muuttaa. Ajan kanssa mahdollisen vastapuolen vähättely nakertaa omaa koulutustasoa ja pahimmillaan tulee maksamaan omaa verta. Ainoa, joka siitä hyötyy, on tosiaan se mahdollinen vastapuoli. Kannattaisi enemmän keskittyä omaan treenaaniseen ja toistojen määrään kun muiden pilkkaamiseen. Mitä parempana me mahdollista vastapuolta pidämme, sitä enemmän se motivoi harjoittelemaan. Saattaa meinaan muuten se pilkka osua omaan nilkkaan...[/QUOTE]
No näissä on jo aihetta naureskeluun vaikka telamiinoja lapiolla hakkaavat ja pimeällä hyökätessä tupakoivat ovat enimmäkseen jo kuolleet jalostaen vastustajaa. Kuitenkin esimerkiksi Irakissa voidaan arvioida että noin 5 kähtävää on kuollut jokaista koalition kuollutta kohti laskien mukaan operaattorit.
Näiden IED:t perustuvat massaan eivät laatuun kuten meidän Afghanistanissa syntyneet tappiot ovat murto-osa siitä kuin mitä olisivat olleet jos olisivat käyttäneet Paseja vastaan suunniteltuja miinoja.
IED:t on vain aihe josta ei pitäisi liikaa kirjoitella täällä.

Olisi korkea aika päästä eroon sellaisesta mairean pömpöösistä ajattelumallista jossa "jenkki, ryssä, ruottalainen ja virolainen" ei osaa tehdä mitään paremmin kun suomalainen aktiivireserviläinen. Näiden maiden ammattisotilaista nyt puhumattakaan, jotka ovat myöten pelkkiä tyhjiä takkeja jos suomalaiseen aktiivireserviläiseen vertaa. Sen sijaan, pitää tutustua, tiedustella, osallistua, tehdä yhdessä ja oppia uutta tätä kautta.
Sinänsä ironista että meillä ennemmin apinoidaan jenkkejä, esimerkiksi ampuma-asennoissa kuten Urban Prone on hyvä osata jos esimerkiksi pitää ampua auton ali. Tässä taitaa taas vahvistua käsitys siitä että Maakunta kohtaiset erot voivat olla aika isoja.

Erikoisjoukkojen torjunnan ja tuhoamisen jättäminen hirviporukan tai partiolaisten vastuulle ei ole realismia, mutta tuottavatko hirviporukat, partiolaiset tai reserviläisten makkaranpaistokomppaniat lisäarvoa erikoisjoukkoja vastaan. Sepä onkin mielenkiintoinen kysymys.

Ei ole yksi eikä kaksi kertaa, SAS tai SEAL Team on joutunut lähtemää lippahivoon, koska ovat törmänneet vuohipaimeniin ja paikallisten toimijoiden tuoma lisäarvo alkaa meidän oloissamme paljon ennen kuin poikkeustila tai puolustustila on edes keskusteluissa Helsingin kabineteissa.
Tai sitten aikaistavat iskua. Joka tapauksessa ennenaikainen paljastuminen hankaloittaa toimintaa.

Pari random pointtia random maakkilaiselta.
2. Vanhaan hyvään aikaan (<2014) Maakeilla oli oma lokeronsa ainoina(?) poppoina khenk valmiusosastojen/vm virka-apujoukkueen ja syvän reservin välilssä. Nykyään kun on sen lisäksi vm valmiusjoukot, jotu vvj:t ja ties mitä muuta mitä ei julkisuuteen kerrota niin tämä valmiudellinen aspekti ei maakkien osalta enää ole niinkään oleellinen.
Valtakunnallisesti mutta paikallisesti tilanne ei ole välttämättä juuri muuttunut.

Tämä lienee itsestäänselvää. Onko kukaan muuten koskaan oikeasti tavannut tällaista alikuntoista, mutta ylivarusteltua "aktiivireserviläistä"?
No ainakin yhden olen.
 
Jos mahdollinen vihu näyttäytyy heikkona, niin mitä sitä arvioimaan toisin. Meidän ei tule apinoida ketään, vaan tehtävä asiat omalla parhaalla katsomallamme tavalla.
 
Back
Top