Me nyt olemme vain noin valovuoden päässä toisistamme mielipiteissämme, joten en viitsisi kauhean kauan tätä vänkäämistäjatkaa, mutta vielä kerran...
Minusta olemme monessa perusseikassa varsin lähellä toisiamme. Näin etenkin mitä siihen tulee, miten taakka maanpuolustuksesta tulisi jakaa yhteiskunnan eri jäsenten kesken. Olet selvästi valmis jakamaan sitä taakkaa laajemmin ja tasaisemmin kuin mitä nykysysteemissä tehdään.
Tuo on nyt vähän typerä kommentti. Meikäläinen nostaa esille esimerkkejä, ja sinä ripustaudut niihin. Yhtä lailla voitaisiin puhua vaikka koulutusjärjestelmästä, tuodaan penskat Suomeen ilmaiseen koulutukseen ja sitten takaisin ulkomaille. Vai onko se koulutusjärjestelmäkin meillä surkea?
Suomessa lienee yksi Euroopan parhaista ellei paras koulutusjärjestelmä, mutta tuota ehdottamaasi en usko kyllä kenenkään tekevän. Kyllä se 12:ksi vuodeksi Suomeen muutto on ihan oikea muutto, eikä mikään "käydäänpä nyt vähän Suomessa".
Ja voisitko perustella tuota väitettäsi Suomen terveydenhuollon heikkoudesta. Meikäläisellä on kokemusta useammasta Euroopan maasta ja jenkeistä, enkä ole todellakaan häikäistynyt kyseisten maiden tereydenhuollosta. On myös kokemusta sukulaisten syöpähoidoista ja muista terveysongelmista, ja hoito on ollut aina hyvää ja nopeaa.
No, tässä on linkki WHO:n terveysvertailuun. Suomi on sijalla 31, joka ei tietysti maailman mittakaavassa ole erityisen huono, mutta kun melkein kaikki EU:n "länsimaat" Kreikasta Espanjaan ovat siellä Suomen edellä, niin eipä tuo juuri mairittele. Suomessa perusongelma viimeiset 10-15 vuotta on ollut se, että julkinen terveydenhoito on jäänyt köyhien ja sairaiden hoitopaikaksi, kun taas pääosin terveet työssäkävijät ovat entistä enemmän siirtyneet työterveydenhoidon piiriin, mikä on sitten tarkoittanut sitä, että poliittinen paine julkisen kunnossapitoon on vähentynyt. Niin tai näin, enpä usko monenkaan Euroopassa asuvan matkaavan Suomeen sairauksiaan hoidattamaan. Tai tietenkin joku voi matkata, jos haluaa palvelun juuri Suomeksi.
Tuo viimeinen lause on tosi outo enkä ihan ymmärtänyt. Joku siis pitää kiinni kansalaisuudestaan, maksaa veronsa ulkomaille mutta tulee takaisin keräämään rusinat pullasta? Kyllä, näen siinä moraalisen ongelman. Jos maksaa veronsa ulkomaille vuosikymmeniä eikä ole halukas tulemaan Suomea puolustamaan, kannattaisi luopua kansalaisuudesta.
Näet moraalisen ongelman, mutta noin se homma vaan pyörii. Entä näetkö sen kanssa moraalista ongelmaa, että kouluttautuu Suomessa ja sitten lähtee ulkomaille vai pitäisikö ihmisen tuntea sellaista moraalista velvoitetta Suomea kohtaan, että paiskii Suomessa töitä siihen asti, että koulutusrahat on maksettu ja vasta sitten voi hyvällä omalla tunnolla lähteä ulkomaille?
Viranomaisilla on sellainen kiviriippa, että heidän pitää noudattaa ja toteuttaa lakeja ja asetuksia. Siksi viranomaiset aloittaisivat toimet karkutin kiinni saamiseksi. Näin tapahtuu kaikissa maissa joissa on jonkinlainen toimiva hallinto. Ja jos meillä kansainvälinen luovutussopimus niin kyllä, kyllä se jenkkisotilaskin pitäisi palauttaa tykkäisimme kyseisestä sodasta tai emme. Mutta kun ollaan oikeusvaltiossa, niin tottakai siitä voisi läntisissä oikeusvaltioissa valittaa ja viimekädessä oikeus päättäisi luovutetaanko vai ei. Tällöin nousisi kysymykseen onko kyseinen sota "laillinen", eli YK:n peruskirjan mukaista itsepuolustusta. Venäläisen pojan lähettäminen salaiseen ja laittomaan sotaan Itä-Ukrainaan ei välttämättä olisi tällainen tapaus. Sen sijaan suomalainen karkuri jenkeissä, joka ei halua osallistua Suomen puolustamiseen omalla maaperällä saisi selittää kantojaan aikalailla paikallisessa tuomioistuimessa.
No, olisiko se itsepuolustusta, kun marssittaisiin vanhan rajan yli, kuten jatkosodassa tehtiin? Jos siinä hypoteettisessä tilanteessa, kun Suomen joukot olisivat ylittäneet vanhan rajan vihollisen Suomesta hätistettyään tulisi palautuspyyntö vaikkapa Ruotsin viranomaisille, niin pitäisikö sen ryhtyä palautukseen? Muuten YK:n turvallisuusneuvosto ei sattuneesta syystä ole muuten tuominnut Venäjän toimia Ukrainassa. Suomen viranomaiset eivät siis siinä hypoteettisessä tilanteessa, että venäläinen asevelvollinen lymyäisi Suomessa, voisi vedota YK:hon.
Toinen juttu on sitten se, että voitaisiinhan se palautuspyyntö ottaa siellä vastaan, mutta tuskinpa sitä suomalaista asevelvollista kissojen ja koirien kanssa alettaisiin jahdata kuin jotain murhaajaa. Enpä usko, että olisi kovin korkealla prioriteettilistalla minkään maan poliisilla.
Kättä pitempää? Lue vaikka MTS:n seurantatutkimuksia.
Luen mielelläni, jos vain annat linkin.
Sieltä muuten selviää sekin, että varusmiespalveluksen käyneiden maanpuolustustahto on korkeammalla kuin niiden jotka eivät sitä ole käyneet.
No, tuo nyt ei todista mitään. Tuo on vähän kuin sellainen tulos, että sanottaisiin, että olympialaisiin lähteneiden urheilijoiden tulostaso on parempi kuin kotiin jääneiden, joten olympialaisissa käymisen on selvästikin parannettava tuloksia. Olisi nyt edes testattu sitä, mitä tapahtuu maanpuolustustahdolle vm-palveluksen aikana. Nouseeko, pysyykö samana vai laskeeko.
Ruotsalaisten lähtökohta (joka on tn oikea) oli, että Pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa ei yksittäisen sotilaan tehtäviin saa rekrytoitua ihmisiä vuosikausiksi. Siksi pyrittiin samaan porukkaa edes pariksi vuodeksi, eikä sekään onnistunut.
Niin, minä en näekään juuri järkeä muutamaksi vuodeksi rekrytoinnissa. On järkeä joko ottaa pysyvästi töihin (kuten Suomen ammattiupseerit) tai sitten suht nopeasti kouluttaa sotilaaksi ja sitten takaisin siviilielämään (kuten Suomen asevelvolliset). Mihin Ruotsi edes tarvitsee niitä koko ajan aseissa olevia jääkäreitä? Eikö sille olisi järkevämpää, että olisi isompi koulutettu reservi, mutta kerrallaan palveluksessa ei oltaisi noin kauaa?
Johtopäätös heillä oli, että vapaaehtoisuus ei pelaa pienessä hyvinvointivaltiossa. Siksi tutkivatkin parhaillaan mahdollisuuksia palauttaa asevelvollisuus.
Pitänee käydä äänestämässä. En kuitenkaan usko että kyseinen äänestys antaa kovin hyvää kuvaa todellisesta tilanteesta. Tämän sivustön jäsenet ovat selvästi keskimääräistä kiinnostuneempia maanpuolustuksesta ja valmiimpia laittamaan itsensä peliin. Lisäksi lähes kaikki ovat jo suorittaneet varusmiespalveluksen, joten on helpompi sanoa kyllä. Ja sitten olen sen verran kyyninen että en usko tuollaisiin syvässä rauhatilassa heitettyihin lupauksiin.
Niin, siis kysymykseni ei ole, että lähtisitkö itse vm-palveluun, jos siitä ei olisi rikosoikeudellista rangaistusta, vaan miten uskoo väestön keskimäärin reagoivan. Miten tuon oman vm-palvelun uskot tässä vaikuttavan äänestykseen? Itselläni se olisi ainakin ollut arviota alaspäin vetävä, eli ennen inttiä oletin kaikkien olevan sinne suht innolla menossa (kuten itsekin olin), mutta sitten siellä vm-palvelussa näki sellaista porukkaa, joista näki, etteivät he takuulla olisi inttiin menneet, ellei olisi rangaistuksilla pakotettu. Siinä toki olet oikeassa, että puhe on halpaa rauhantilassa, minkä vuoksi aina itse suhtaudunkin hieman skeptisesti niihin maanpuolustustahtokyselyihin, joissa kansalta tiedustellaan sitä, että pitäisikö Suomen puolustautua aseellisesti, vaikka tulos näyttäisi epävarmalta. On hienoa sanoa gallup-kyselijälle, että kyllä olisi, mutta enpä tiedä, olisiko se ääni enää kaikilla kellossa, jos oikeasti tilanne tulisi päälle. No, tietenkin siinä tilanteessa valtio painaisi propagandamasiinan namikat kaakkoon, jolla sitä tahtoa ehkä jonkun verran saataisiin nostettua.
Fyysisesti heikkoja miehiä vapautetaan palveluksesta jatkuvasti, noin 15% ikäluokasta vapautuu nimenomaan fyysisistä syistä.
Ovatko nämä lusmuja, kun eivät ole sen vertaa pitäneet kunnostaan huolta, että kelpaisivat sotilaiksi? Eikö siinä sinusta ole mitään moraalista ongelmaa, että nykysysteemi palkitsee siitä, että päästää kuntonsa rapistumaan ja rankaisee siitä, että pitää itsensä huippukunnossa (ei vain yleisesti vm-palvelukseen joutumisen vuoksi, vaan myös sitten sitä kautta, että siellä napsahtaa AuK-nakki helpommin ja sitä kautta palvelusajan kaksinkertaistuminen).
Mikä ettei. Kyllä meikäläiselle sopisi, että koko ikäluokka otetaan kutsuntoihin ja valitaan paras osa palvelukseen. Pidettäisiin parin päivän kutsunnat, niin että voitaisiin tehdä kattavat fyysisen kunnon testit. Tämä edellyttää vain poliittista tahtoa jota tällä hetkellä ei ole.
Olisivatko ne tuossa systeemissä lusmuja, jotka eivät tulisi valituiksi? Eikö olisi järkevää panna sinne jotain porkkanaa, jotta porukka yrittäisi tosissaan niissä testeissä?
Kannattaa kuitenkin pitää realismi mukana. Tämä voi toimia kun ollaan rauhan tilassa. Kiva tulla palvelukseen. Hyvää meininkiä, räväkkiä ammuntoja ja tankilla ajamista ja lisäksi vielä taloudellisia etuja. Entäpä sitten kun alkaa näyttää siltä että joudutaan sotaan? Äkkiä kaikki haluavat maksaa veroja ja pieni osa on valmis osallistumaan aseelliseen sodankäyntiin. Yhteiskunnan pitää taata oma turvallisuutensa ja se edellyttää tiettyä määrää reservin sotilaita. Heidät pitää saada riviin hyvällä tai pahalla. Siksi kaikissa valtioissa on jonkinlainen sanktiojärjestelmä tämän takaamiseksi. Sinä puhut välillä utopiasta, meikäläinen reaalimaailmasta.
Niin, minun mallissani se inttiin meno tarkoittaisi myös samalla sitä, että siinä sitoutuisi tarvittaessa lähtemään sotaan ja sen rikkomisesta seuraisi sanktioita ihan niin kuin yleensäkin sopimusrikkomuksista. Mutta tässä erona on nykysysteemiin se, että jokainen saisi valita, että paneeko sen nimensä alle vai ei. Ero on suunnilleen sama kuin orjalla ja työntekijällä. Molemmat ovat työssä ollessaan velvoitettuja tekemään sitä, mitä pomo käskee, mutta työhön menijä on itse päättänyt sinne töihin lähteä, kun taas orja on siihen pakotettu toisten toimesta. En siis näkisi mitenkään moraalisesti väärää siinä, että vapaaehtoisesti pestautunut heitettäisiin linnaan, jos hän kieltäytyisi sotimasta, jos tämä mahdollinen sanktio olisi siinä sopimuspaperissa selvästi kerrottu.