Antaa se näkösuojan ja maalipisteen. Erilaisia pikasuojia, joista tuo pressuhalli on vain yksi esimerkki, on helppo pystyttää satoja ympäri Suomea, silloin alkaa Venäjälläkin jo loppua Iskanderit kesken jos haluaa jokaiseen ampua. Lavetit loppuvat jo paljon nopeammin jos haluaa osua kaikkiin samalla hetkellä. Eikä niitä ole mikään pakko laittaa vieri viereen, että naapuri saisi säästää Iskanderejaan. Niin, ja kyllä sen muuten voi pystyttää vaikka sinne perunapellolle, ja voi sinne perunapellolle pykätä vaikka
kiitoradankin jos siltä tuntuu.
Iskander on halpa. Sadat hallit eivät ole mikään este, vaikka niiden ympärille tehtäisiin maavallitkin. Tytärammukset läpäisevät katon helposti, eli kokonaista ohjusta ei edes tarvitse uhrata hallia kohti. Vaikka tarvitsisikin, on 300 kohteen mokaroiminen Iskanderilla halpaa verrattuna siihen, mitä esim. Su-35 laivue maksaa. Eli Iskanderien käyttö on viholliselle huomattavasti halvempaa kuin omien ilmavoimien tuhlaileva käyttö.
Asfalttia taas ei löydy varatukikohtien ympäristöstä niin paljoa, että sille saisi riittävän määrän halleja (satoja per tukikohta riittävän erillään, jotta vihollinen joutuu ampumaa jokaista hallia erikseen). Kun Iskandereja pitää ampua tuhansittain, olemme onnistuneet harhauttamaan riittävästi. Valitettavasti tukikohdissa ja niiden läheisyydessä on hyvin rajallisesti tilaa, keskimäärin muutama kymmenen hallia per tukikohta olisi ehkä jotenkin tehtävissä, sadat olisivat liikaa. Tällöin maaleja muodostuu kolme sataa. Jos sijainnit saadaan tietoon, olemme kusessa. Vaikka ei saataisikaan, voidaan kartoittaa etukäteen asfaltoidut alueet tukikohtien lähiympäristössä, siis mahdolliset paikat näille teltoillesi ja ampua niitä tytärammuskärkisillä Iskandereilla.
Realismia ei ole se, että Hornetteja rullaillaan kymmeniä kilometrejä valtatietä pitkin... alttiina kaikelle mahdolliselle ilmaiskuista erikoisjoukkojen kautta roskiin. Telttaa ei siis voi sijoittaa kovin kauas tukikohdasta.
Perunapellolle voinee tehdä kiitoradan, mutta huonosti siinä käy, kun imuriauto ei pääse putsaamaan paikkaa etukäteen. Asianmukainen perunapellon päällystäminen vienee päiviä, eli taas ollaan hyvin riippuvaisia harmaan ajan pituudesta. Sitten sinne voi minun puolestani pykätä suojan, mutta ihan oikean sellaisen (hardened aircraft shelter), ei mitään telttaa. Se oikeakin on toki riittämätön Iskanderin täysosumaa vastaan, mutta ainakin suoja tytärammuksia ja lentopommeja vastaan on hyvä, ja niitä voi tulla kentälle, vaikka vihollisella ei reaaliaikaista tiedustelutietoa olisikaan.
Ei. Tilanne oli kiristynyt koko toukokuun ajan, ja erityisesti arabimaat olivat siirrelleet joukkojaan asemiin Israelin rajan lähelle. Israel oli myös varoittanut, että se katsoisi Tiraninsalmen sulkemisen sodan aiheeksi. Vaikka Israel saavutti merkittävän yllätyksen, se ei tapahtunut syvän rauhan aikana eivätkä Egyptin ilmavoimat myöskään tuhoutuneet täydellisesti, vaikka se osa mikä jäi jäljelle ei käytännössä sotaan enää osallistunutkaan. Vastaavassa tilanteessa meidän kohdallamme täytyy olettaa hajauttamisen ja muiden valmiustoimien olevan jo toteutetut, jos emme aio antautua taistelutta.
Syvän rauhan aikaa se oli arabien kannalta, koska he eivät itse olleet aloittamassa sotatoimia eivätkä nähtävästi uskoneet juutalaistenkaan sellaista tekevän.
On helppo huudella "riittämättömistä valmiudenkorotuksista" Venäjän antaessa huolestuttavia signaaleja koko ajan. Olisi helppo varautua, jos Ruotsi yhtäkkiä alkaisi pyörittämään epätavallisen aktiivista toimintaa, jota ei ole koskaan aiemmin nähty, mutta kun vihollinen pyörittää koko ajan aktiivista toimintaa, on siihen reagoiminen paljon vaikeampaa. Mistä tietää, milloin on kyse hyökkäyksen valmistelusta ja milloin hyökkäyksen harjoittelusta? No ei oikein mistään. Kun valmius sitten on heikossa (l. rauhanajan) tilassa, ei tarvita valtavaa konearmadaa, vaan laivue monitoimihävittäjiä ja jokunen kymmenen Iskanderia aiheuttavat lentotoimintamme lamaantumisen varovaisesti arvioiden puoleksi vuorokaudeksi. Siinä voi vihollinen sitten tuoda rauhassa maahanlaskujoukkoja Ukrainan rintamalta tai mitä tekeekään.
Ei se UAV myöskään minkään näkymättömyysviitan alla lentele. Jos sellainen pääsee kuvaamaan tukikohdan, ennen kuin ammutaan alas, niin tottakai silloin haetaan suojaa liikkeestä, eli siirretään koneita muihin tukikohtiin tai vähintäänkin eri suojiin jos ei lentokunnossa ole. Lämpöjäljestä voi toki yrittää päätellä, missä suojassa on Hornet ja mikä on tyhjä, siihen taas tarvitaan hämäystä: vaneria, viemäriputkea ja kynttilöitä käyttämällä saa aikaan hyvän hämäyslaitteen, kun laitteen ja hallin pinnan välimatka sumentaa kuvan vääjäämättä.
Siirtoyritykset huollossa olevien koneiden osalta jäävät väistämättä aika lyhyiksi. Iskanderin saapumisaika mitattaneen minuuteissa (terminaalivaiheessa Iskander kulkee n. kaksi kilometriä sekunnissa, paljonko lentoratansa alkupäässä, en tiedä). Suoraan sanottuna epäilen rankasti, keritäänkö siinä ajassa alta pois. Sillä jos kone on paikannettu yhteen telttaan tai vaikka bunkkeriinkin, on se varma ja lihava maali, ja silloin myös bunkkerin lähiympäristöä kannattaa ampua ohjuksin siltä varalta, että kone satuttaisiin saamaan ulos bunkkerista ajoissa. Bunkkerin ulkopuolellakin on luultavasti tie tms., jota pitkin kone siirretään suojaan ja pois sieltä. Tie taas on yhtä lailla tiedossa kuin bunkkerikin, jos tiedustelu on tämän onnistunut paljastamaan. Tällöin ei tarvitse ampua koko karttaruutua täyteen Iskandereja, vaan ainoastaan tien suuntaisesti.
Satelliitti on hankalampi pala, mutta myös paljon rajoittuneempi kyvyiltään: Ne kulkevat ennustettavia ratoja, kuvaavat paljon korkeammalta kuin UAV:t ja ovat paljon kalliimpia ja siksi harvalukuisempia. Todella harvoin ne myöskään pääsevät kuvaamaan optimaalisesti suoraan ylhäältä, ja viistosta kuvatessa maastonmuodot ja puusto alkavat muodostaa merkittäviä katveita kuvattuun pintaan. Niitäkin meidän täytyy hyödyntää.
Geostationaarisella radalla oleva satelliitti kuvaa sitä yhtä maantietukikohtaa vaikka kuukauden yhteen putkeen.