@min3mat Aika hyvin yhdistit mun antennin kapean vastaanottokeilan ja laser-säteen! Trolli? Jos otetaan esimerkkinä että JDAM laukaistaan niin että se tulee kohteeseen 45-asteen kulmalla ja antennin vastaanottokeila olisi keskilinjasta 45-asteen kartio niin antennikeila ei koskaan osoita maahan päin. Kuinka monta satelliittia osuu tuolle alueelle ja onko se tarpeeksi? Teoriassahan satelliitteja maasta katsottuna voi olla 12 näkyvillä ja mitä korkeammalla olet sitä parempi.
Noilla siviilihäirintälaitteilla ja siviilivastaanottimien häirinnällä on hyvin vähän tekemistä GPS-ohjautuvien aseiden häirinnän kanssa.
Millonkas viimeksi F-111 on lentänyt esim. USAF riveissä tai B-1B suunniteltu lennettävän matalarynnäkköjä Neuvostoliiton ilmatilassa?
Lähinnä yhdistin kapeasuuntaisen taaksepäin katsovan ohjausjärjestelmän mm. vanhempiin Venäläisiin K-5, Kh-66, ja 9K121 Vikhr-, sekä ito90 ja lahat- tyylisiin järjestelmiin koska ne ovat henk. koht tutumpia laitteita. K. järjestelmät hakeutuvat kohteeseensa ammuksen takana olevan sensorin avulla joka ottaa ohjauskomentonsa takana olevan koneen tutkan/laserin osoittimella. Tämä taaksepäin katsova järjestelmä on huomattavasti vaikeampi häiritä koska se ei katso kohteensa suuntaan, mutta ei ole kovin käytännöllinen satelliittiohjautuvissa asejärjestelmissä koska signaalit tulevat heikolla signaalilla monesta eri suunnasta. Häirintälähetyksen ei kuitenkaan välttämättä tarvitse osoittaa suoraan ammuksen omaa lähetintä päin sillä häirintätapoja on useita eri periaatteilla toimivia.
Artikkeleita oli myös sotilashäirinnästä, mutta konkreettista faktatietoa on hyvin vähän julkisista lähteistä saatavilla. Kuitenkin pointtina on että järjestelmää
voidaan häiritä. Se miten häirintää voidaan lähteä parhaiten toteuttamaan, ja kuinka (kustannus)tehokasta se olisi, on varmasti jollekkin Otaniemen insinöörille hyvä opinnäytetyön aihe ja todennäköisesti kiinnostavaa luettavaa monelle eri taholle.
B-1 koneen argumenttiä en kyllä ymmärrä. Kuten sanoin, koko kone suunniteltu alusta loppuun lennettäväksi matalalla neuvostoliiton ilmapuolustuksen läpi.
http://www.military.com/video/aircr...rcraft/the-rockwell-b-1-lancer/1565200403001/
Vaikkei matalalentoa (luojan kiitos) jouduttu käyttämään Neuvostoliittoa vastaan, on sitä kuitenkin käytetty mm. Irakia vastaan kummassakin sodassa koska Irakin ilmatorjuntakaluston oletettiin pystyvän torjumaan korkeammalta tulevat koneet. Varsinkin sotien alkuvaiheessa näillä lennoilla käytettiin Brittien Tornadoja, Ranskalaisten Jaguar-koneita sekä Jenkkien F-15 & F-16 rynnäkköversioita, F-111 konetta (lähinnä ensimmäisessä sodassa) kunnes ilmatorjuntajärjestelmiä, lentokenttiä ja hävittäjiä oltiin saatu häivekoneilla ja risteilyohjuksilla murjottua siihen pisteeseen asti jossa rynnäkkökoneet pystyivät lentämään korkeammalla turvallisesti. Näin voidaan siis olettaa etteivät rynnäkkökoneet tule lentämään korkealla jos vastapuolella on toimivia hävittäjiä ja ilmatorjuntaa käytössä koska korkealla lentävä, raskaassa aselastissa oleva hidas kone on mitä parasta kohdemateriaalia Hornetin tai nasamsin ohjausjärjestelmän sisällä istuvalle kaverille. Poikkeuksina matalalla lentävistä koneista voidaan pitää häivekoneita sekä massiivisia muodostelmia joita tukemassa on useita elso-, ilmavalvonta-, ja saattokoneita sekä risteily-, että säteilyyn hakeutuvia ohjuksia
Alla olevasta videosta voi myös katsoa Ranskalaisten Rafale-koneen harjoitusta matalalennosta ilmapuolustuksen läpi ydinaseen laukaisua varten
Tärkeintä omasta mielestä on ymmärtää että Venäjä ei pysty yksin ilmavoimilla ja ohjuksilla systemaattisesti tuhoamaan koko maan puolustuskykyä, ja että eri koneiden ja asejärjestelmien toimintaperiaatteet ja tilanteet ovat toisistaan eriäviä. Myöskin uusien asejärjestelmien tullessa käyttöön reaktiot ovat aina lähes kaksijakoisia. Toinen pitää uutta järjestelmää nykyisiä huonompana (F-35) ja toinen (yleensä aseen markkinoija/valmistaja/kotimaa) pitää uutta asetta kuolemattomana tuomionpäivän tuhokoneena joka liikkuu vapaasti taistelukentältä toiselle ilman että sitä vastaan pystytään mitään tekemään (Iskander). Kuitenkin varmaan jokainen asekehittäjä ensimmäisen jousipyssyn keksineen kaverin jälkeen on julistanut aseensa vihoviimeiseksi ratkaisuksi ja ultimaattiseksi aseeksi, kunnes joku mulkku meni keksimään kilven/elson/ilmatorjuntaohjuksen sitä vastaan. Lopputuloksen kannalta sanoisin että poterossa istuva jääkäri loppupeleissä tuskin välittää onko yllä aukeava rypälepommi kohteeseen hakeutuvaa mallia vai ei. Lopputuloksen on ratkaissut muut asiat kuten vihollisen tiedustelu ja ilmatorjunnan lamauttaminen sekä onnistunut Hornettien hätistäminen kohdealueelta, eikä yksittäinen asejärjestelmä.