fulcrum
Greatest Leader
Mahdollista ohjushankintaa kannattaa pohtia vasta sitten, kun ensin on tutustunu poliittiseen historiaan v:sta 1960 eteenpäin. Tykkivene Karjala löytyy Forum Marinumista. Siellä voi ite katsoa, mahtuisiko purkkiin vielä jotain lisää. Toiselta puolen en oo ite nähnyt tietoja että Merivoimat olisi tänä aikana millään tavalla ohjuksia suunnitellutkaan. Puolustusvoimien "reaktioasetoimikunta" aloitti kuitenkin jo 1958 (Säämäsen mukaan 1956).
Merivoimat teki ensimmäiset ohjusselvityksensä noihin aikoihin (ehkä osana juuri tuota toimikuntaa?) mutta silloin tultiin siihen tulokseen ettei merimaaliohjuksia kannata sijoittaa aluksiin vaan ainoastaan maalle. Muutamassa vuodessa mieli tosin muuttui. 'Sattumalta' ohjuskoeasema rakennettiin paikkaan jossa sitä saattoi käyttää operatiivisesti pääkaupungin puolustukseen.
Noissa Charles F. Adams-luokan hävittäjissähän oli pelkät it-ohjukset. Harpoonit tuli joskus kasarina tms. Niitä rakentaessa kävi myös ilmi miten kalliita ohjusalukset ovat. USN, joka oli tottunut tilaamaan hävittäjiä ja fregatteja satoja, sai aikaiseksi 23 kappaletta näitä. Tämä ehkä kuulostaa silti paljolta, mutta kun ne piti jakaa n. 15 tukialusryhmän ja lukuisten pinta-alusosastojen kesken, ei niitä liikaa ollut. Punalaivasto rakensi omaa vastinettaan, Kanin-luokan hävittäjiä 8 kappaletta.
Meripuolustuksen avainase 70-luvulla (ja koko sodanjälkeisen ajan aina 2000-luvun alkuun asti) ei ollut tykki, torpedo tai ohjus vaan miina.
Ei ne muutkaan maat 70-luvulla vallan ohjuksissa rypeneet. Plarailen tässä huvikseni Jane'sin vuosien 74-75 painosta ja Tanskalla ei ole yhtään ohjusalusta (ohjusveneitä oli tosin tekeillä), Ruotsilla yksi Jägaren-tyypin alus ja lisää rakenteilla, Norjalla muutama Stormi (molempien aseistuksena vaatimattomat Pinkut). Suomella oli Isku joka oli siis pohjoismaiden ensimmäinen ohjusvene! Lisäksi tulossa Tuima-luokka josta ei ulkomailla tiedetty vielä kirjan mennessä painoon.