Toistaiseksi paras näkemäni yhteenveto Putinin talouspolitiikan perusteista on tälläkin forumilla esillä ollut Vesa Ahoniemen politiikasta.fi sivustolla julkaistu kirjoitus. Jos ei ole entuudestaan tuttu niin suosittelen lukemaan:
http://www.politiikasta.fi/artikkeli/venäjän-talouden-yksipuolisuus-kremlille-vahvuus
Bensapula voi muodostua Putinin hallinnolle vielä melkoiseksi migreeniksi, varsinkin vanhempi väki kun on tottunut että energiaa - bensaa, sähköä, kaasua ect. - myydään kansalaisille halvimpaan mahdolliseen hintaan. Tämä selittää osittain paikallisen liike-elämän haluttomuuden rakentaa lisää jalostuskapasiteettia: Katteet ovat olemattomat mutta riskit suuret.
Venäjän valtiailla on läpi historian ollut ikävä tapa pitää koko Venäjän maata ja kansaa henkilökohtaisena omaisuutenaan eikä Putin tee säännössä poikkeusta. Venäjällä ei ole omaisuudensuojaa, kuten Hodorkovski ja Bill Browder monen muun ohella ovat katkerasti joutuneet toteamaan. Liike-elämän avainpaikat kuten myös valtakoneiston mehukkaimmat paikat jaetaan lakeijoille kuin läänitykset feodalijärjestelmässä vastineeksi hallitsijalle osoitetusta uskollisuudesta. Ja minkä hallitsija on antanut, hän voi myös ottaa pois ilman minkäänlaista tilivelvollisuutta kenellekään.
Tämän vuoksi venäläisyhtiöitten pörssissä noteeratut arvot ovat vain murto-osia siitä mikä niiden arvo länsimaissa olisi. Samasta syystä länsimaiset sijoitukset loistavat enimmäkseen poissaolollaan, muualta löytyy riittävästi pienempiriskisiä kohteita. Itse pidän mm. Fortumin miljardi-investointeja siperialaisiin voimalaitoksiin täysin epäonnistuneina, Putinin hallinto ei ylläkuvatusta syystä voi sallia sähkön kuluttajahintojen nousevan juurikaan tuotantokustannusten yli ja toiseksi duuma hyväksyi vastikään lain jonka nojalla ulkomaista omaisuutta voidaan takavarikoida viranomaispäätöksellä ilman että asian hoitamiseen tarvitaan edes nimellistä oikeuskäsittelyä.
En muuten ihmettelisi vaikka Fortumille olisi viestitetty että p.o. voimaloitten omistus tai sähkön fortumille luvattu takuuhinta voi tulla tarkasteltavaksi mikäli Fortum ei osallistu Rosatomin ydinvoimahankkeeseen Hanhikivessä.
Putin on vallan vertikaaleineen jännän äärellä. Ukrainasta ei voi perääntyä menettämättä kasvojaan ja toisaalta talouden karahtaessa kunnolla kivelle, kasvot menevät myös. Nyt on menossa ajan peluu ja kova toive siitä että jostain ilmaantuisi musta joutsen esimerkiksi öljyn hinnan rakettimaisen nousun muodossa ja pelastaisi Putinin hallinnon. Voittoisa pikku sota tai jokin muu provokaatio joka saisi Putinin näyttämään voittajalta voisi tuottaa pari lisävuotta. Mutta tässäkin aika pelaa Venäjää vastaan, EU, USA ja NATO on herätetty, Ukraina tuntuu vain vahvistuvan paineen alla ja Venäjän rahalliset resurssit hupenevat.
2017 näyttää muodostuvan Venäjälle kohtalon vuodeksi, nykytahdilla vararahastot riittävät korkeintaan pariksi vuodeksi ja yleensä lopun lähestyessä niille joilla on mahdollisuus iskee päälle paniikki kahmia omat taskut täyteen ennen romahdusta.
Saas nähdä huudattaako Putin itsensä tsaariksi tai vähintään elinikäiseksi presidentiksi ennenaikaistetuissa presidentin(näytös)vaaleissa. Vuoden 2018 vaaleihin asti ei rahat taida riittää?