Ynnää yhteen kaikki niin voi helposti päätellä, että Putinin politiikka on kuitenkin Venäjän talouden kannalta helvetin typerää. Putin romauttaa Venäjän talouden, eikä edes saanut Ukrainaa, Georgiaa ja Moldovaa, kunhan tuotti kiusaa kaikille, myös Venäjän kansalle. Ei se varmaan kauaa vallassa istukaan. Ehkä jäljellä oleva vallassaoloaika on kuukausia.
Eurooppa ja Pohjois-Amerikka ei ole koko maailma vaikka ne mahtavia ovatkin. Pakotteiden tehoa voi siis heikentää kilpailevat talousblokit. Venäjä ei kyllä pakotteita tarvitsisi lainkaan, sen talous on omastakin takaa pudotuksessa. Venäjän ei tarvitsisi mennä niin syvälle, jos ne toteuttaa vallanvaihdon Kremlissä ja muuttaa maan kurssia. Venäjän pitää vetää joukot Krimiltä, Donbassista, Etelä-Ossetiasta, Abhasiasta ja Transnistriasta niin voidaan palata päiväjärjestykseen ja alkaa korjaamaan Putinin tekemiä vahinkoja.
Venäjän talouden pitäisi integroitua Eurooppaan, mutta se ei olekaan enään niin helppoa koska Putin tuhosi luottamuksen. Saattaa olla, ettei enään ole niin kauheata intoa integroida Euroopan taloutta Venäjään. Venäjä siis joutuu varmaankin kulkemaan melkoisen kurimuksen varmaan vielä sen kera, että Eurooppa laittaa kapuloita rattaisiin, ettei se enään autakaan Venäjää nousuun. Putin teki pahan virheen.
Entiset neuvostotasavallat varmaankin pyrkivät integroitumaan Eurooppaan vaikka ne markkinat ovatkin kovia heikompaan laatuun ja moraaliin tottuneille. Georgia, Moldova ja Ukraina eivät tietenkään pyri integroitumaan Venäjän romahtavasta taloudesta riippuvaisiksi. Venäjän osuus taloudesta pyritään pudottamaan pienimmäksi mahdolliseksi koska sen poliittiseen johtoon ja liikemiesmoraaliin ei voi luottaa ollenkaan.
Periaatteessa se on ihan hyvä, että taistelut ovat Donbassissa, ettei ole ainakaan Kiovassa. Ehkä Putin arvelee, että vastarinta Donbassissa ei olisi niin kovaa kuin Kiovassa. Läntinen Ukraina on vihamielisempää aluetta kuin itäinen Ukraina. Putin saattoi yliarvioida hänen mahdollisuutensa edetä Donbassissa, tai hän ei ole edes todenteolla yrittänytkään edetä Donbassissa. Putin tekee sisäpolitiikkaa Donbassissa.
Minun kaksi pointtia on, että:
a) Entiset neuvostotasavallat integroituvat Eurooppaan koska niiden ei olisi mitään järkeä integroitua Venäjän romahdukseen ajautuvaan talouteen.
b) Venäjän talous on romahtamassa, Venäjä joutuu vetämään joukot, kun kansa alkaa riehua rahan loputtua ja moottoroituja osastoja tarvitaan kurinpalauttamisessa. Siellä on vallankumousta tekemässä kovia kavereita Afganistanin, Tsetsenian ja Donbassin taisteluista. Ei ole Kremlille helppo rasti nämä taisteluissa koulitut.
Putinin kiireellisin päälle kaatuva ongelma on öljyn hinta ja sen vaikutus kaasun hintaan ja Venäjän talouden riippuvuus öljyn ja kaasun hinnasta. Venäjän talouden yksipuolinen rakenne, öljyn ja kaasun myynti, ilman muita merkittäviä tuotannonaloja, paitsi tietysti aseiden ja ydinvoimaloiden myynti, heikentää Venäjän talouden edellytyksiä. Venäjällä kuitenkin kulkee miltei kaikki kaasu länteen. Sen näkee putkistoverkon rakenteesta, kun katsoo kartasta. Kaasun hinnan lasku ja Euroopan pyrkimys päästä eroon Venäjän kaasusta nesteytetyn kaasun satamia rakentamalla heikentää Venäjän otetta Euroopan kaasuhuollosta.
Venäläisiä tuotteita ei juurikaan näe lännen marketeissa, onko ne sitten suljettu pois vai onko niiden laatu niin heikko vai onko niitä edes olemassakaan. Uskon kyllä, että Venäjällä tuotetaan elintarvikkeita omastaviljasta ja lihasta ja maidosta, mutta riittääkö se oman väestön ruokkimiseen. Venäjän maatalous on koneistettu ja se pyörii ulkomaisilla maatalouskoneilla. Koneita pitää ostaa uusia ja ne tarvitsevat varaosia. Maatalouskoneet eivät ole pakotteiden piirissä. Koneiden ostaminen ja varaosahuolto on kuitenkin kalliimpaa, kun ruplan kurssi heikkenee. Toisaalta Venäjän pankkienkaan tilanne ei ole niitä parhaita. Pankkeja tarvitaan, kun on menoja, mutta tuloja asiakkailta ei ole vielä tullut eli tulevaisuudessa asiakkaalta tulevaa tuloa vastaan maatalous ottaa lainaa pankilta kattaakseen kulut.