Vaikuttaako Venäjän ruplan syöksy maan politiikkaan Ukrainassa? – ”Vaarana on, että hallinto ottaa askeleen liian pitkälle”
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1440467965992.html
IS:n haastattelema venäläisasiantuntija ei usko Ukrainan sodan kiihtymiseen, mutta povaa propagandasodan yltymistä.
Venäjän talouselämässä on luettu elokuussa murheellisia lukuja, kun ruplan arvo dollariin nähden on pudonnut jopa historiallisen alhaiselle tasolle öljyn hinnanlaskun ja maailmanmarkkinoiden myllerryksen takia.
Lasku on jatkunut koko ”mustan elokuun”, kuten Venäjällä sanotaan, ja valuutan arvon kehitystä on hyvin vaikea ennustaa. Sana ”pohja” on kuitenkin noussut suosituksi hakutermiksi Venäjän internetin hakukoneessa Yandexissa.
Asiantuntijat yrittivät monen muun asian lisäksi ennustaa, miten ruplan pudotus ja siitä johtuvat Venäjän talousvaikeudet mahdollisesti vaikuttavat Ukrainan sotilaallisen tilanteen kehitykseen.
– Öljyn hinta on nyt alle 45 dollaria barrelilta. Mikäli tilanne jatkuu, sillä on aivan varmasti tärkeitä ja myös poliittisia vaikutuksia, povasi Ruotsin entinen ulkoministeri
Carl Bildt maanantaina Twitterissä.
Asiantuntija: Voimavarat vähenevät
Venäjä menettää öljytuloja päivittäin rajusti, ja sen on arveltu joutuvan siksi leikkaamaan tukeaan Ukrainan kapinallisille.
IS kysyi Moskovassa vaikuttavalta venäläiseltä politiikan tutkijalta
Ekaterina Schulmannilta, voiko presidentti
Vladimir Putinin ulkopolitiikka muuttua enemmän tai vähemmän aggressiiviseksi ruplan pudotuksen ja öljyn hinnan laskun myötä.
Schulmannin mukaan öljyn hinnan laskulla ja Ukrainan tilanteella on ollut selvä yhteys, ja Venäjän vaikeudet voivat saada maan jopa taipumaan myönnytyksiin kiistassa.
– Venäjän ja Ukrainan konflikti alkoi korkean hinnan aikana ja on tyyntynyt, kun hinta on laskenut voimakkaasti. Jos hinta pysyy alhaisena, voimme jopa odottaa erilaisia myönnytyksiä Venäjän puolelta, jopa sellaisia, joita emme tällä hetkellä pysty kuvittelemaankaan, kuten esimerkiksi Krimin kysymyksessä.
– Venäjälle olisi nyt viisainta jäädyttää konfliktia, kun sen taloudelliset voimavarat ovat vähenemässä, hän sanoo.
”Retoriikka voi kiihtyä”
Schulmann on erikoistunut Venäjän lainsäädäntöprosessin, parlamentarismin ja päätöksentekomekanismien tutkimukseen. Hänen mielestään on tärkeä erottaa toisistaan varsinaiset sotatoimet Ukrainassa ja propagandasota, jota Venäjä käy.
– Kun hallinnon voimavarat heikkenevät, sen retoriikka voi kiihtyä ja harhautustoimet lisääntyä. Yksinkertaisemmin sanottuna, mitä vähemmän Venäjällä on mahdollisuus käydä todellista sotaa, sitä enemmän se puhuu siitä ja lietsoo pieniä provokaatioita ja pr-operaatioita, Schulmann toteaa.
Etyjin ja ukrainalaisen tarkkailujärjestön Livemapua.comin mukaan Itä-Ukrainassa on viime aikoina tapahtunut yhä enemmän hyökkäyksiä ja väkivalta on kiihtynyt. Schulmannin mukaan tällaisessa tilanteessa on vaarallista, jos Venäjä kiihdyttää propagandasotaa.
– Vaarana on se, että hallinto ottaa askeleen liian pitkälle ja ylittää tv-kuvien ja todellisuuden rajan. Silloin tilanteen kehitys riippuu Venäjän naapureista ja kumppaneista – niiltä vaaditaan malttia ja ymmärrystä siitä, millaisen hallinnon kanssa he ovat tekemisissä, Schulmann analysoi kotimaansa tilannetta.
________________________________________________________________________________________
Tämän olisi voinut postata tuonne Ukrainan sota -säikeeseenkin mutta päätin pistää tämän tänne.
Kuvio muuttuu kuitenkin koko ajan jännemmäksi. Venäjän talouden todellista tilaa voidaan vain arvailla, itse veikkaisin sen olevan paljon heikommassa jamassa kuin mitä viralliset luvut osoittavat. Ukraina ei murru paineen alla, päinvastoin kaikesta päätellen maa kasvaa koko ajan päättäväisemmäksi ja vahvemmaksi. Venäjän armeijan moraalin pitävyyttä voidaan myös vain arvailla, karkuruudesta ja kieltäytymisistä on ollut uutisia jotka toivottavasti ovat heikkoja signaaleja siitä ettei armeijan suoritusporras välttämättä ole rinta kaarella lähdössä sotaan Putinin puolesta.
Mitään myönnytyksiä ei Venäjä todennäköisesti tule tekemään, Putinille se merkitsisi periksi antamista ja kasvojen menetystä, asioita joita katukoviksen sielu ei kestä.
Miten pitäisi suhtautua Kremlistä tihkuviin tietoihin joiden mukaan Putin on menettänyt kiinnostuksensa maan johtamiseen ja että päätöksiä tehdään seuraavassa portaassa johtosääntönä kuvitelma siitä mitä Putin nyt tekisi?
Jos tilanne pysyy edes jotenkuten Putinin käsissä vuoden verran tästä eteenpäin niin ollaan jännän äärellä: USA käpertyy syksyllä 2016 puoleksi vuodeksi sisäänpäin seuraamaan presidentinvaalikamppailua. Obamasta tulee kauden lopulla rampa ankka ja kun vuodenvaihteen jälkeen jenkkimedia päsee hehkuttamaan valitsemaansa USA:n ensimmäistä naispresidenttiä, Hillary Clintonia, Venäjä tekee taatusti jonkun epätoivoisen tempauksen parantaakseen asemiaan.
En usko että Venäjä tekee mitään laajamittaista Ukrainassa ennen ensi kesää. Tässä vaiheessa sodan eskaloiminen voisi nostaa Ukrainan sotilaallisen tukemisen osaksi USA:n esivaalisirkusta ja jos Donald Trump lähtee asiasta revittelemään, kesustelun sävy tulee olemaan se, että lähetetäänkö Ukrainaan taistelujoukkoja vai tyydytäänkö toimittamaan vain aseita. Tämä taas muokkaisi yleisen mielipiteen sellaiseksi että Hillary on sidottu tukemaan Ukrainaa Venäjää vastaan hyvin haukkamaisesti jo ennen virkavalan vannomista.
Siksi veikkaan että Kremlissä ollaan kuin kusi sukassa suuria puheita lukuunottamatta ainakin ensi kesään saakka. Tämä siis sillä edellytyksellä että valtion kassa ja kansan kärsivällisyys kestävät. Jos jompi kumpi alkaa rakoilla niin Putinin hallinnolla saattaa karata Donetskissa mopo käsistä pahemman kerran.
No, Hillarylla taas ei ole varaa näyttää heikkoutta Venäjän edessä hiekanjyvän vertaa joten jos Kremlissä lasketaan tämän varaan niin lykkäävät jälleen kerran kätensä paskaan kyynärpäätä myöten. Ja jos Hillary pistää Putinin polvilleen niin hänen paikkansa USA:n arvostetuimpien presidenttien hall of famessa on sitä myöten selvä. Enkä usko rouva Clintonin tähänastisten saavutusten ja tekojen valossa Putinin järjestykseen laittamisen olevan ainakaan henkilökohtaisella tasolla mitenkään vastenmielinen haaste.