Venäjän talous

Itse olisin valmis jättämään hieman suuremman todennäköisyyden sille että venäläiset vastailevat kysyjää miellyttävällä tavalla. Siihen on venäläisillä jo geeneihin siirtynyt, vuosisatojen mittainen kokemus. Enkä oikeastaan luota minkään Venäjällä toimivan organisaation "puoueettomuuteen", mukaanlukien vaalijärjestelmä.

Toisaalta, viime vuosien (anteeksi huono ilmaisu - en parempaa keksi) aikana Putinin hallinto on kiristänyt otettaan Venäjän johdossa. Kaikki venäläiset osaavat taatusti varoa hallinnon vastaisten mielipiteiden kertomista. Käytännössä jo koko maailma tietää ettei Venäjällä sallita minkäänlaista oppositiota. Polloniumia on rikastettu riittävästi tulevaisuuden varalle eikä vanhoja keinojakaan ole unohdettu. Putin kitkee poliittiset vastustajansa kuin maajussi hukkakauran ohrapellosta. Ja, tekee aina lopullisen ratkaisun, aivan kuin Stalin aikoinaan.

Tällainen kurinpalautus kertoo vain siitä ettei Putin luota pelkkään "kauniilla hymyilyllä" saatuun kansansuosioon. Hän on valmistautunut pitämään kiinni vallastaan kaikissa tapauksissa. Huolimatta siitä haluaako Venäjän kansa sitä tai ei.

Neste oil käyttää ilmaisua "Päivittäinen arvo kuvaa edellisen viiden (5) päivän liukuvaa keskiarvoa."

https://www.neste.com/fi/fi/konserni/sijoittajat/markkinatietoa/raakaöljyn-hinta

Osaamme nähdä heti, jos lauseessa on sijamuodot väärin, mutta jostain syystä sanojen latausta ei haluta nähdä. Edellisten ja viimeisten on ihan erilaisia sanoja niiden sisältävän latausten perusteella. Viimeisten on sellainen maailmanloppua huuruava ja lopun aikoja maalaileva. Edellisten on taas positiivisempi ja jollain tavalla uhmakasta asennetta viestivä, että olemme valmiita vastaamaan mihin tahansa haasteisiin, joita kohtaamme. Viimeiset on vähän sellainen lannistumista tai lannistamista viestivä, että ei tämä onnistu, alistukaa vain, viimeinen sammuttaa valot. Olen kieltämättä hieman allerginen tympäisevälle alistamiselle näissä sananvalinnoissa, joita väittelytekniikoissa käytetään ja nämä sitten leviävät tiedotusvälineisiinkin ilmaisemaan jotenkin itse valtiomahdiksi itseään korottavan toimijan henkisesti ylempää asemaa. Itsensä ylentäminen auktoriteetin asemaan ja ehdottoman totuuden haltijaksi sanamuodoista heijastuvan asenteen avulla on valitettavan yleistä. Kaikki latovat vain ehdotonta totuutta, jota ei kenenkään ei pidä kyseenalaistaman ja se puetaan sen tekstin tympäisevään sanamuotoon mukaan, että minä täältä sanon teille täältä ylhäältä senkin alhainen rahvas pthyi sylkäisten silmille lopullisen totuuden.
 
Viimeksi muokattu:
Ei Suomi ole Yhdysvaltojen kätyri. Y
Ei ole ei, mutta tarkoitin että Venäjä maalaa kansalleen sellaista kuvaa. Järjellä ajatellen olisi propagandan kannalta parempi jos pidettäisiin Suomea hyvänä esimerkkinä kiltistä valtiosta joka onnellisena kehrää lempeän karhun kainalossa. Joku syy mustamaalaamiselle on.
 
Käsittääkseni ne nykyään muodikkaat kiskot on saatavilla ryssänkin rynkkyihin, eli mikä niistä sitten tekee "museoaseen"?

Laatikkoladastakin saa GT:n kun vaihtaa moottorin, voimansiirron, jarrut, ohjauksen, pyöränripustukset, jousituksen ja sisustuksen. Silti se on edelleen lada.

Museoaseen AK:sta tekee konstruktio, rakenne, ampumaominaisuudet, elinkaaren aikainen päivitettävyys, paino ja kaliperi.

Venäläisten sohlojen haaliminen tuunattavaksi on yhtä umpipöljä ajatus kuin ladan viritys. Harrastuksena ihan ok mutta ammattimaisesti ei mitään järkeä: Helvetinmoisella kustannuksella ja vaivalla saadaan kyhättyä jotain joka pääsee ehkä 75% kilpailijan suorituskyvystä eikä loppuviimein maksakaan kuin vallan helvetisti.
 
Viimeksi muokattu:
Neste oil käyttää ilmaisua "Päivittäinen arvo kuvaa edellisen viiden (5) päivän liukuvaa keskiarvoa."

https://www.neste.com/fi/fi/konserni/sijoittajat/markkinatietoa/raakaöljyn-hinta

Pitää olla melko sanasokea, jos ei näe sanoihin sisältyvää latausta. Osaamme nähdä heti, jos lauseessa on sijamuodot väärin, mutta jostain syystä sanojen latausta ei haluta nähdä. Edellisten ja viimeisten on ihan erilaisia sanoja niiden sisältävän latausten perusteella. Viimeisten on sellainen maailmanloppua huuruava ja lopun aikoja maalaileva. Edellisten on taas positiivisempi ja jollain tavalla uhmakasta asennetta viestivä, että olemme valmiita vastaamaan mihin tahansa haasteisiin, joita kohtaamme. Viimeiset on vähän sellainen lannistumista tai lannistamista viestivä, että ei tämä onnistu, alistukaa vain, viimeinen sammuttaa valot. Olen kieltämättä hieman allerginen tympäisevälle alistamiselle näissä sananvalinnoissa, joita väittelytekniikoissa käytetään ja nämä sitten leviävät tiedotusvälineisiinkin ilmaisemaan jotenkin itse valtiomahdiksi itseään korottavan toimijan henkisesti ylempää asemaa. Itsensä ylentäminen auktoriteetin asemaan ja ehdottoman totuuden haltijaksi sanamuodoista heijastuvan asenteen avulla on valitettavan yleistä. Kaikki latovat vain ehdotonta totuutta, jota ei kenenkään ei pidä kyseenalaistaman ja se puetaan sen tekstin tympäisevään sanamuotoon mukaan, että minä täältä sanon teille täältä ylhäältä senkin alhainen rahvas pthyi sylkäisten silmille lopullisen totuuden.

Täytyy tarkentaa että Venäjän talouden alamäki alkoi jo viimeistä edellisen vuoden aikana. Sitä aikaisemmin taloudessa meni vielä hyvin, korkean öljynhinnan ansiosta.

Toisekseen, joka itsensä ylentää on aina vaarassa kapsahtaa katajaan. Kenties esittämäsi "sanojen arvolataus" riippuu joskus siitä missä yhteydessä niitä käytetään. Lisäksi meillä jokaisella lienee oma henkilökohtainen näkemyksemme yksittäisten sanojen arvolatauksista erilaisissa asiayhteyksissä. Mutta myönnän mielelläni tietämättömyyteni kyseisten sanojen (ja monien muidenkin) osalta. Enkä myöskään jatkaisi enää niiden ruotimista, vaikka itse otin sen esille edellisen meilini sivulauseessa.. Tässä ketjussa sanojen "latauksista" keskustelu on o.t.
 
Venäjällä pankit on ohjeistettu tekemään "stressitestit" jos rupla putoaa alle 0,01 USD :eek:

http://www.reuters.com/article/2015/08/25/russia-cenbank-banks-rouble-idUSL5N1102QA20150825

Andrei Shalimov at Vozrozhdenie said the central bank had asked banks to use a "three-digit" figure for roubles against one dollar in the stress tests and was interested in the state of their foreign-currency liquidity.

"They (the central bank) are worried about which banks could take measures if something happens," he told journalists. The central bank approached Vozrozhdenie on the subject at the beginning of August, he said.

Keskuspankki kiistää väitteen

http://www.ibloomberg.net/russian-banks-not-stress-tested-for-weak-ruble/

In the third quarter, the Bank of Russia requested no stress tests from the banks to check their vulnerability to the ruble exchange rate. Thus, [the Bank of Russia] did not offer any ruble rate level as a condition [for stress tests], including three-digit readings

Toiset näkevät tässä fiksua riskienhallintaa ja toiset odotusta ruplan jatkoromahduksesta.
 
Vaihtoehtoja Venäjälle alkaa löytymään...

http://www.talouselama.fi/uutiset/kaasufirma+loysi+valimerelta+superjattilaiskaasukentan/a2321480

Kaasulöydös avaa mahdollisuuksia myös Euroopalle vähentää riippuvaisuuttaan Venäjän tuontikaasusta.

Tuohon lisätään ne löydökset mitä israel teki joitakin vuosia sitten. Voi olla, että Israelilaiset pitävät ne omassa käytössään, mutta kysehän on lopulta siitä, että kuinka paljon öljyä ja kaasua on markkinoilla, logistiikka selvittää sitten asiat aikanaan. Öljyn hinta tulee siis pysymään alhaalla edelleenkin.
 
Palautetaan lisäksi mieleen että Kyproksen talousvyöhykkeellä olevalla niin sanotulla Afrodite-kentällä (kenttä numero 12) on koeporausten tuloksista arvioituna noin 198 miljardia kuutiota kaasua. Tämä löytö julkaistiin joulukuussa 2011. Silloin arvioitiin että kaasu voisi virrata pitkiin aikaisintaan kuuden vuoden kuluttua. Nykyisillä hinnoilla sijoittajat tuskin jonottavat kaasufirmojen ovilla rahasalkkujen kanssa. Kenttä on Kyproksen ja Israelin talousvyöhykkeiden rajalla niin, että kaasukentästä noin 90 prosenttia on Kyproksen puolella ja 10 prosenttia Israelin puolella.

Jännä myös seurata miten Iranin maakaasu alkaa virrata markkinoille.
 
Pakotesatoa korjataan lähemmäs niitä joilla rahahanat vielä ovat auki:
"Venäjän suurin lentoyhtiö Aeroflot aikoo ostaa enemmistöosuuden suurimmasta kilpailijastaan Transaerosta. Transaero on muiden venäläisten lentoyhtiöiden lailla kärsinyt pahasti maan viimeaikaisista talousvaikeuksista.
Kaupan myötä valtio-omisteinen Aeroflot nousee yhdeksi maailman suurimmista lentoyhtiöistä. Vuonna 1991 perustettu Transaero on ollut Venäjän suurin yksityisesti omistettu lentoyhtiö."
http://www.karjalainen.fi/uutiset/u...-ostaa-venajan-toiseksi-suurimman-lentoyhtion
 
Uupuiko Venäjä halpaan öljyyn? "Tuotanto voi laskea"
Venäjän öljyntuotanto voi vähentyä, jos öljyn hinta pysyy yhä alhaisena.

http://www.taloussanomat.fi/porssi/...paan-oljyyn-tuotanto-voi-laskea/201511221/170

Venäjä ei tarkoituksella leikkaa öljyntuotantoaan vain nostaakseen öljyn hintaa, mutta jos hinta pysyy jatkossakin alhaisena, öljyntuotanto voi kuitenkin supistua, muotoili maan varapääministeri Arkadi Dvorkovits tiistaina.

Dvokovitsin mukaan Venäjä on valmis keskustelemaan öljynviejämaiden järjestön OPEC:n ja muiden suurien öljyntuottajien kanssa toimista, joilla öljyn hintaa voitaisiin vakauttaa.

Myös OPEC sanoi eilen, että se voisi keskustella "reilummista" öljyn hinnoista. Lausunto tulkittiin OPEC:n valmiutena laskea tuotantoa, mikä nostaisi öljyn hintaa. Eilen illalla öljy kallistuikin selvästi.

Tänään huolet Kiinan talouskasvun hiipumisesta ovat taas yltyneet. Kiinan jarruttaminen vähentäisi kysyntää, ja siksi öljyn hinta on tänään ollut laskussa.

Venäjän valtiolle öljy on tärkeä tulonlähde. Öljystä ja kaasusta tulee noin puolet tuloista, jotka ovat romahtaneet öljyn hinnan laskettua rajusti viime vuodesta alkaen. Venäjä on viime aikoina pumpannut öljyä nopeimmin sitten Neuvostoliiton aikojen, eli noin 10,7 miljoonan barrelin päivävauhtia.

Dvorkovits muistutti, että Venäjän on vaikea nostaa tuotantoa nopeasti, jos pumppausta ajetaan alas. Siksi suuria leikkauksia ei ehkä kannata odottaa.

______________________________________________________________________________________________________________________

Venäjä pumppaa tällä hetkellä sen mitä rahkeet kestävät, viime vuosi taisi olla pumpatun öljymäärän suhteen ennätyksellinen joten suunta voi olla vain alaspäin kun lähteet alkavat ehtyä ja pumput hajota. Uusien lähteiden etsimiseen ja käyttöönottoon tarvittaisiin sekä teknologiaa että pääomia ja kumpiakaan ei Venäjältä taida tarvittavia määriä löytyä.

Iranilla on varastoissaan odottamassa melkoinen määrä öljyä sekä kapasiteettia että halua tuottaa jo valmiiksi saturoituneille markkinoille. Lisäksi länsimaissa tehdään koko ajan työtä fossiilisista polttoaineista luopumisen eteen, tavoite on kaukana ja suuren työn takana mutta askel askeleelta sitä kohti edetään.

Venäjän strateginen suunnitelma hankkia energiariippuvuuden avulla vaikutusvaltaa lähialueillaan ja kauempanakin tuntuu joutuneen vakavaan vastatuuleen. Valehtelisin jos sanoisin olevani pahoillani.
 
En laskisi paljoa sen varaan että Venäjän öljylähteet ehtyvät tai että länsimaissa siirrytään pois fossiilisista polttoaineista. Venäjä ehtii monelle sotaretkelle ennen sitä. Tässä kiinnostavaa luettavaa:

http://www.ey.com/Publication/vwLUA...tives-of-Oil-and-Gas-explorations-2011-EN.pdf

Ihmettelen jos suuret öljyntuottajamaat lähtevät nyt jarruttamaan pumppausta. Pudotuspeli on juuri pääsemässä vauhtiin (Liuskefirmoja hakeutunut konkurssiin ja ns chapter 11 suojaan. Rigcount laskenut voimakkaasti. jne) joten tuntuisi hullulta jarruttaa nyt ja päästää öljyn hinta nousemaan sellaiselle tasolle missä toimintaansa tehostaneet liuskeöljytuottajat pysyvät hengissä.

Oma veikkaukseni on että OPEC, Venäjä ja muut öljyntuottajat haluavat pitää yllä toiveita/illuusiota siitä että ovat valmiita leikkaamaan tuotantoaan mikäli öljyn hinta laskee liikaa. Markkinat sitten hinnoittelevat sen odotukset sinne öljyn hintaan joka nousee ilman tuotannon leikkausta.

(Varaan oikeuden olla täysin väärässä kun ottaa huomioon minkälaisia valtioita aiheeseen liittyy ;) )
 
Venäjä pumppaa tällä hetkellä sen mitä rahkeet kestävät, viime vuosi taisi olla pumpatun öljymäärän suhteen ennätyksellinen joten suunta voi olla vain alaspäin kun lähteet alkavat ehtyä ja pumput hajota. Uusien lähteiden etsimiseen ja käyttöönottoon tarvittaisiin sekä teknologiaa että pääomia ja kumpiakaan ei Venäjältä taida tarvittavia määriä löytyä.

Iranilla on varastoissaan odottamassa melkoinen määrä öljyä sekä kapasiteettia että halua tuottaa jo valmiiksi saturoituneille markkinoille. Lisäksi länsimaissa tehdään koko ajan työtä fossiilisista polttoaineista luopumisen eteen, tavoite on kaukana ja suuren työn takana mutta askel askeleelta sitä kohti edetään.

Venäjän strateginen suunnitelma hankkia energiariippuvuuden avulla vaikutusvaltaa lähialueillaan ja kauempanakin tuntuu joutuneen vakavaan vastatuuleen. Valehtelisin jos sanoisin olevani pahoillani.

Juuri näin.
Lisäisin vain sen verran että länsimaiden lisäksi koko maailmassa ollaan sitoutumassa yhä tiukemmin hiilivetyjä korvaavien energialähteiden käyttöön. Lisäksi uusiutumattomille hiilivedyille (maakaasu ja-öljy) ollaan kovaa vauhtia kehittämässä uusiutuvia vaihtoehtoja. Tätä kehitystyötä tehdään myös meillä Suomessa. Siihen taisi uusi hallituskin tarjota joitain roposia. Kaikki tämä samalla kun käyttööän tulee jatkuvasti yhä energiataloudellisimpia sekä säästäväisempiä autoja, yms.
 
Vaikka liuskeöljyn tuottajat pistäisivät lapun luukulle niin tietotaito ja teknologia ei katoa minnekään. Suomessa on konkursseihin ja konkurssin tehneisiin ihmisiin poikkeuksellinen ja älytön suhtautuminen, noissa dynaamisemmissa talouksissa firman nurinmeno talouden käänteissä on vain normaalia elämänmenoa. Jos öljyn hinta nousee yli liuskeöljyn tuotannon kannattavuusrajan, samat ihmiset joiden toiminta on nyt kannattamatonta palaavat jatkamaan jopa niiden samojen rahoittajien rahoittamina jotka nyt ovat mahdollisesti ottaneet takkiinsa. Tällä tavoin liuskeöljy- ja kaasu ovat jo asettaneet hintakaton perinteisesti tuotetulle raakaöljylle ja maakaasulle.

Seuraava iso merkkipaalu on kun synteettisesti, esimerkiksi tähän tarkoitukseen jalostetuista ja kasvatetuista levistä tuotettujen energiatuotteiden hinta tulee tasoihin raakaöljytisleitten kanssa. En usko tämänkään päivän olevan utopistisen kaukana.

Venäjä tuskin mihinkään konkkaan menee, kituuttelee huippuajoista alle puoleen tippuneilla ja koko ajan hiipuvilla tuloilla. Tämä hillitsee aivan varmasti pullisteluhaluja ja intoa aloittaa uusia sotia. Venäjä heikkenee taloudellisesti kaiken aikaa ja tyhjällä kassalla ei sotia käy kukaan.
 
Kiinnostaisi tietää, millainen osuus Venäjän varoista on Putlerin ja oligarkkien hallussa? Voisko asiaa ajatella jotenkin niin että jos neuvostoaikana valtiolla oli 100%, niin erilaisten yksityistämisten kautta tietyt henkilöt ovat ottaneet haltuunsa xx% ja jäljelle jää Venäjän valtiolle yy %.
 
En laskisi paljoa sen varaan että Venäjän öljylähteet ehtyvät tai että länsimaissa siirrytään pois fossiilisista polttoaineista. Venäjä ehtii monelle sotaretkelle ennen sitä. Tässä kiinnostavaa luettavaa:

http://www.ey.com/Publication/vwLUA...tives-of-Oil-and-Gas-explorations-2011-EN.pdf

Ihmettelen jos suuret öljyntuottajamaat lähtevät nyt jarruttamaan pumppausta. Pudotuspeli on juuri pääsemässä vauhtiin (Liuskefirmoja hakeutunut konkurssiin ja ns chapter 11 suojaan. Rigcount laskenut voimakkaasti. jne) joten tuntuisi hullulta jarruttaa nyt ja päästää öljyn hinta nousemaan sellaiselle tasolle missä toimintaansa tehostaneet liuskeöljytuottajat pysyvät hengissä.

Oma veikkaukseni on että OPEC, Venäjä ja muut öljyntuottajat haluavat pitää yllä toiveita/illuusiota siitä että ovat valmiita leikkaamaan tuotantoaan mikäli öljyn hinta laskee liikaa. Markkinat sitten hinnoittelevat sen odotukset sinne öljyn hintaan joka nousee ilman tuotannon leikkausta.

(Varaan oikeuden olla täysin väärässä kun ottaa huomioon minkälaisia valtioita aiheeseen liittyy ;) )
Tuskin fossiilisten käyttö ihan heti loppuu, mutta liuskeöljyn tuotanto skaalautuu taas nopeast ylöspäin jos öljyn hinta alkaa nousta. Erittäin epätodennäköistä että nähdään taas yli sadan taalan barrelihintoja.
 
Tuskin fossiilisten käyttö ihan heti loppuu, mutta liuskeöljyn tuotanto skaalautuu taas nopeast ylöspäin jos öljyn hinta alkaa nousta. Erittäin epätodennäköistä että nähdään taas yli sadan taalan barrelihintoja.
En tiedä mikä on Venäjän tuottaman öljyn ja kaasun suhde myyntinä mitaten, mutta LNG:n yleistyminen saattaa olla kova isku Venäjälle. Eurooppa oppii varmasti läksynsä nyt ja vähentää riippuvuuttaan sillä vauhdilla kuin se on taloudellisesti järkevää, ja varautunee jopa toimitusten totaaliseen loppumiseen. Se ei ole helposti korvattavissa lyhyellä varoitusajalla mutta jo varautuminen toimii ennaltaehkäisevänä toimena, Venäjä ymmärtää (tai sitten ei) että kokonaan tyhjän päälle ei kannattaisi hypätä.
 
En tiedä mikä on Venäjän tuottaman öljyn ja kaasun suhde myyntinä mitaten, mutta LNG:n yleistyminen saattaa olla kova isku Venäjälle. Eurooppa oppii varmasti läksynsä nyt ja vähentää riippuvuuttaan sillä vauhdilla kuin se on taloudellisesti järkevää, ja varautunee jopa toimitusten totaaliseen loppumiseen. Se ei ole helposti korvattavissa lyhyellä varoitusajalla mutta jo varautuminen toimii ennaltaehkäisevänä toimena, Venäjä ymmärtää (tai sitten ei) että kokonaan tyhjän päälle ei kannattaisi hypätä.
LNG:n yleistyminen tuo tarjontaa markkinoille mikä taas tuo painetta hintoihin. Toisaalta venäläiselle kaasulle voi aueta uusia markkinoita esim koillisväylän kautta.
 
En tiedä mikä on Venäjän tuottaman öljyn ja kaasun suhde myyntinä mitaten, mutta LNG:n yleistyminen saattaa olla kova isku Venäjälle. Eurooppa oppii varmasti läksynsä nyt ja vähentää riippuvuuttaan sillä vauhdilla kuin se on taloudellisesti järkevää, ja varautunee jopa toimitusten totaaliseen loppumiseen. Se ei ole helposti korvattavissa lyhyellä varoitusajalla mutta jo varautuminen toimii ennaltaehkäisevänä toimena, Venäjä ymmärtää (tai sitten ei) että kokonaan tyhjän päälle ei kannattaisi hypätä.

Eurooppaan saadaan oljyä ja kaasua muualtakin kuin Venäjältä. Nämä tuottajat kykenevät lisäämään tuotantoaan ja tekevät erityisen mielellään lisäkauppaa venäläisesten aiemmin toimittamasta osuuden tilalle. Hiilivetyjen hinnat ovat alentuneet joten kaikilla on tarvetta kompensoida sitä lisäämällä vientiä. Tämä muutos voidaan toteuttaa varsin nopealla aikataululla. EU rahoittaa kaiken aikaa suuria energiainvestointeja jäsenmaihinsa, mm. LNG-terminaaleja sekä kaikenlaisia hiilivetyjä korvaavia hankkeita. Suuri merkitys on myös uusien tekniikoiden myötä saavutetuilla(-tavilla) säästöillä.

Kaikki edellä mainitut ovat pysyviä muutoksia EU:n energiapolitiikassa. Jo muutamassa vuodessa tämä kehitys johtaa siihen että tarve kaasun ja öljyn tuontiin Venäjältä vähenee radikaalista. Venäjän parhaat asiakkaat äänestävät jaloillaan eikä venäläisillä ole minkäänlaista järkevää mahdollisuutta löytää tilalle kumppaneita jotka haluaisivat sitoutua niin investointeihin kuin pitkäaikaisiin tuotanto-/toimitussopimuksiin. Toki ostajia löytyy maailmanmarkkinoilta kun hintaa lasketaan tarpeeksi mutta niillä (lähinnä spotti-kaupoilla) ei korvata kuin murto-osa EU:lta menetetyista markkinoista.

Ei todellakaan tarvita kaupallista koulutusta ymmärtämään Putinin johtaman Venäjän tuotantotalouden suunnatonta typeryyttä. Tottakai tähän kokonaisuuteen liittyy vahvasti Venäjän sisäiset valtapoliittiset tavoitteet. Kauempaa katsoenkin on järjetöntä että Putin joutuu käytännössä tuhoamaan oman yhteiskuntansa talouden ja tulevaisuuden jotta hän kykenee vahvistamaan omaa sekä lähipiirinsä henkilökohtaista valta-asemaa.
 
Ulkomaat Eurooppa
Putin lensi Pekingiin – Kiinan ja Venäjän talousyhteistyö ei suju Kremlin toiveiden mukaisesti
Uutisanalyysi: Siperian kaasuputkihanke on osoittautumassa kannattamattomaksi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin seisoo torstaina 3. syyskuuta ryhdikkäänä Kiinan presidentin Xi Jinpingin rinnalla, kun yli 10 000 Kansan vapautusarmeijan sotilasta marssii Pekingin Taivaallisen rauhan aukiolla puhemies Maon muotokuvan ohi.

Kyseessä on toisen maailmasodan päättymistä ja Japanin antautumista juhlistava sotilasparaati, johon osallistuu poikkeuksellisesti myös venäläisen Preobraženskin eliittirykmentin joukkoja. Pekingin taivaalla lentää samaan aikaan lähes 200 kiinalaishävittäjän muodostelma.

Paraatia on ilmoittautunut seuraamaan noin 30 valtion edustajia eri puolilta maailmaa. Paikalla ovat muun muassa Etelä-Korean, Vietnamin, Etelä-Afrikan, Pakistanin ja Tšekin presidentit. Pohjois-Korea on lähettänyt kommunistipuolueen politbyroon jäsenen.

Yhdysvaltain, Kanadan ja suurten EU-maiden valtionpäämiehet eivät ole mukana.

Kiina ja Venäjä ovat tiivistäneet sotilaallista yhteistyötään rajoittaakseen Yhdysvaltojen vaikutusvaltaa Kaakkois-Aasiassa ja Tyynenmeren alueella. Myös taloudellista yhteistyötä pyritään lisäämään. Venäjä toivoo Kiinan korvaavan pikkuhiljaa EU-maat energian tärkeimpänä vientikohteena.

Putinilla on Pekingissä mukanaan laaja valtuuskunta, johon kuluvat muun muassa energiaministeri Aleksandr Novak, varapääministerit Igor Šuvalov ja Dmitri Rogozin, ulkoministeri Sergei Lavrov, puolustusministeri Sergei Šoigu, Gazpromin ja Rosneftin pääjohtajat sekä miljardööri Gennadi Timtšenko, joka on tunnettu Suomessa muun muassa jääkiekkojoukkue Jokereiden ja Hartwall Areenan yhtenä omistajana.

Vierailun aikana on tarkoitus allekirjoittaa yli 30 uutta sopimusta.

Toukokuussa 2014 Kiina ja Venäjä juhlistivat näyttävästi ”kaikkien aikojen suurinta kaasusopimusta”, jonka mukaan Venäjä toimittaa Kiinalle 30 vuoden ajan 38 miljardia kuutiometriä maakaasua vuodessa.

Sopimuksen yksityiskohtia ei julkistettu, mutta venäläisarvioiden mukaan sen hinta nousee 400 miljardiin dollariin.

Samaan aikaan sovittiin maiden välisen kaupan kaksinkertaistamisesta vuoteen 2020 mennessä. Tavoite näyttää mahdottomalta saavuttaa, sillä Kiinan ja Venäjän välinen kauppavaihto romahti tämän vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana lähes 30 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Venäjän suhteet länsimaihin ovat kiristyneet Ukrainan kriisin vuoksi, ja Putin on etsinyt venäläiselle öljylle ja kaasulle uusia markkinoita Kiinasta. Toistaiseksi yhteistyö ei ole kuitenkaan sujunut Kremlin toiveiden mukaan, sillä kiinalaiset näyttävät pitävän Venäjää lähinnä raaka-ainevarastona.

Kiina on osoittautunut myös kovaksi neuvottelijaksi, joka pyrkii hyödyntämään monin tavoin Venäjän taloudellista ahdinkoa.

Alun perin kaasun toimitusten oli määrä alkaa Siperiasta vuonna 2018, mutta hankkeen toteutuminen näyttää nyt venyvän ainakin vuoteen 2021. ”Siperian voimaksi” ristitty hanke ei ole osoittautunut muutenkaan sellaiseksi kultakaivokseksi kuin Kremlissä alun perin toivottiin.

Sopimus sitoo maakaasutoimitusten hinnan öljyn hintaan, joka on romahtanut puoleen sopimuksen solmimisen jälkeen. Venäläisen Sberbankin asiantuntija arvioivat elokuussa, että Siperian kaasuputki saattaa osoittautua ajan mittaan Gazpromin kaikkien aikojen suurimmaksi virheinvestoinniksi.

Kaasuputken rakentaminen edellyttää jopa 55 miljardin dollarin investointeja infrastruktuuriin, sillä Siperiasta joudutaan vetämään 4000 kilometriä uusia putkia Kiinan itärannikon kasvukeskuksiin.

Kiinalaiset kieltäytyivät viime vuonna maksamasta Venäjän pyytämää 25 miljardin dollarin etumaksua.

Hanke on herättänyt Kiinassa epäilyjä, sillä maan energiantarve uhkaa supistua talouskasvun hidastumisen myötä. Lisäksi Siperian kaasu joutuu kilpailemaan Kiinassa Turkmenistanin kaasun kanssa.

Putinin lähipiiriin kuuluvan Gennadi Timtšenkon ja Gazprombankin omistama Stroytransgaz-yhtiö aloitti kaikesta huolimatta kaasuputken rakennustyöt vuoden alussa.

Stroytransgaz sai hankkeen tavan mukaan ilman tarjouskilpailua, eikä sen hintaa ole paljastettu. Työt on aloitettu myös Kiinan puoleisessa päässä.

Venäjä on tarjonnut Kiinalle myös toista putkea, joka johtaisi maakaasua Länsi-Siperiasta Kiinaan. Lehtitietojen mukaan kiinalaiset pitävät kuitenkin Venäjän pyytämää hintaa liian korkeana. Sitä paitsi putki johtaisi väärään paikkaan, tuhansien kilometrien päähän Kiinan teollisuusalueista.

Ušakov arvelikin 31. elokuuta, ettei hankkeesta keskustella Putinin vierailun aikana.

Venäläiset ovat seuranneet maan johdon lähentymistä Kiinaan ristiriitaisin tuntein. Monet pelkäävät, ettei Kiina tyydy öljyn ja kaasun ostamiseen, vaan pyrkii pikkuhiljaa valtaamaan osia Siperiasta.

Suurinta huolta on aiheuttanut yksityisen kiinalaisyhtiön Huae Xingbangin suunnitelma vuokrata Siperiasta 115 000 hehtaarin alue maanviljelyskäyttöön 49 vuodeksi 448 miljoonalla dollarilla. Internetissä on kerätty allekirjoituksia hanketta vastustavaan vetoomukseen, ja sitä on arvosteltu voimakkaasti myös duumassa.

Kansallismielisen liberaalidemokraattisen puolueen johtaja Vladimir Žirinovski on vaatinut hallitusta puuttumaan tilanteeseen. Hän pelkää, että kiinalaiset alkavat asuttaa aluetta pikkuhiljaa ja vaativat sitä lopulta omakseen.

Venäjän Kiinan-vastainen raja-alue on erittäin harvaan asuttua. Rajavyöhykkeen viidessä läänissä on suurin piirtein saman verran asukkaita kuin Suomessa. Rajan takana Kiinan kahdessa maakunnassa asuu 63 miljoonaa ihmistä.
 
Back
Top