http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015121820854654_ul.shtml
Ainakin korjaushommia tarjolla... Sekundäärihöyryvuoto.
Ainakin korjaushommia tarjolla... Sekundäärihöyryvuoto.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Venäjän keskuspankki on arvioinut raakaöljyn hinnan pysyttelevän ensi vuonna keskimäärin 50 dollarissa tynnyriltä. Tällaisella öljyn hinnalla Venäjä saisi keskuspankin mukaan taloutensa plussalle vuonna 2017.
Minuteman kirjoitti: ↑
Venäjän keskuspankki on arvioinut raakaöljyn hinnan pysyttelevän ensi vuonna keskimäärin 50 dollarissa tynnyriltä. Tällaisella öljyn hinnalla Venäjä saisi keskuspankin mukaan taloutensa plussalle vuonna 2017.
Pakko kysyä: Kuinka ne meinasi tuon tehdä? Siis toki ne leikkauksia tekisi, mutta mistä ne leikkaa? Sotilas ja turvallisuusmenoista ne tuskin leikkaa ja ne rahastot ovat käytännössä kertakäyttöisiä.
Tiiviimpi kumartaminen Kiinan suuntaan voisi antaa putinin koplalle peliaikaa. Nykyhallintoon ymmärtäväisesti suhtautuvaa rahaa tarvitsevan neuvotteluasema ei ole hyvä, joten venäjän kansan edun mukaisia ratkaisuja ei liene luvassa.Näihin arvioihin ei ole mitään luottamista. Eikä Venäjän taloudellinen selviytyminen ole oikeastaan enää kiinni öljyn hinnastakaan. Venäjän tuotantokustannukset eivät ole kilpailukykyisiä muihin tuottajiin verrattuna. Hintataso on pudonnut todennäköisesti pysyvästi tasolle joka ei käytännössä ole enää kannattavaa Venäjälle. Tilannetta ei juurikaan voida korjata ruplaa devalvoimalla. Putinin johtama Venäjä on ajanut itsensä muun maailman taloudellisten järjestelmien ulkopuolelle. Nykyisestä tilanteesta ei ole poispääsyä ilman että valta vaihtuu oikeasti demokraattiselle ja kansainvälisiä lakeja sekä sopimuksia kunnioittavalle hallinnolle.
Suomalaisten pitää tällaisessa skenaariossa toivoa, että rajanylitystä kyetään kontrolloimaan venäläisten toimesta. Koemaistiainen 30 000 turvapaikanhakijaa on edelleen about 0,5% Pietarin populaatiosta. Tässä suhteessa ei kuitenkaan aivan ruususen unessa olla.Tottakai Putin ja Venäjä voi jatkaa nykyiselläänkin. Valta säilyy pienellä eliitillä. Korkeimmille virkamiehille sekä valtion väkivaltakoneistolle kyetään ylläpitämään etuoikeutettu asema. Näin se oli Neuvostoliitonkin aikana ja nykyäänkin esim. Pohjois-Koreassa.
Mutta odotellaan kaikessa rauhassa. Mitään kiirettä ei ole missään suhteessa. Asiat saavat Venäjällä ratkaisunsa, täysin heidän omien toimiensa myötä.
Kovin rauhassa ei pidä odotella. Monenlaiseen kuvioon pitää valmistautua, myös niihin epätodennäköisempiin. Ratkaisut voivat olla ympäristön kannalta huonoja tai huonompia.
Venäjän sotapolitiikalla ja öljyn halventumisella on niin vähän tekemistä toistensa kanssa, että on oikeastaan ihan se ja sama, millaista politiikkaa Putin olisi harjoittanut viimeiset pari vuotta: öljy olisi silti halpaa ja Venäjän talous sen myötä laskussa. Tietenkin pakotteillakin on jonkin verran merkitystä, mutta öljyyn verrattuna kuitenkin aika minimaalisesti.
Rekkatullit ja pakotteet eivät kai liity toisiinsa?
Rekoille säädetyt kuljetusmaksut voisivat olla, ehkä hieman ironisesti, jopa merkki positiivisesta yhteiskunnallisesta kehityksestä. Tämä riippuu täysin siitä, millaisin ehdoin ja mihin tarkoitukseen rahaa kerätään. Jos venäläiset protestoivat maksuja ihan vain siksi, ettei verojen maksu kiinnosta, kertonee se lähinnä venäläisen yhteiskunnan heikosta kehitystasosta. Esimerkiksi Suomeen (tai oikeastaan koko EU-alueelle) olisi varsin helppo kuvitella samanlainen systeemi, varsinkin jos tulopuoli korvamerkitään tiestön ylläpitoon ja kehittämiseen.
Toki se on eri asia, jos tiemaksut menevät korruptoituneiden virkamiesten taskuihin ja tiestö pysyy rempallaan.
Siinä on Putinin ja hänen seuraajiensa, olivat ne sitten mitä sorttia (esim. länsimyönteisiä) tahansa, selvästi suurin haaste Venäjän talouden kehittämisessä: kuinka saada sälytettyä kansalle samankaltaisia velvoitteita, mitkä kehittyneissä maissa ovat itsestäänselvyyksiä. Jos (ja mitä ilmeisimmin kun) öljyyn perustuvien "ilmaisten lounaiden" nauttiminen alkaa jäädä taakse, on jokseekin mahdotonta pitää 50-60 vuoden eläkeikää ja alhaista verotusta.
...
On tällaista propagandaa lännessäkin. Juuri toissapäivänä Bloombergin artikkelissa Bank of Russia Critics Now See Wisdom in 2014 Super Rate Raise esitettiin näkemyksiä, että Venäjän talous on selviytynyt pakotteista ja öljyn laskusta selvästi odotettua paremmin, Venäjälle suunnatut sijoitukset ovat tuottaneet muita kehittyviä markkinoita paremmin ja "ilmassa on optimismia, että pahin on ohi". Eli ei tuo missään nimessä selvä peli ole.
Bloombergin jutussa Siberian Surprise: The Numbers Behind Russia's Oil Resilience tosin väittävät, että Venäjän öljytuotannon kustannustaso olisi jo valmiiksi kuulunut maailman halvimpien joukkoon, ja ruplan heikentyminen on tehnyt siitä suhteessa vieläkin halvempaa. Ainakin alla oleva Bloombergin julkaisema graafi näyttää pahalta ensisijaisesti länsimaisten öljyfirmojen Shell, Statoil, Total ja BP kannalta. Punaiset palkit kuvaavat venäläisten tämän vuoden kustannustasoja, jotka ovat alentuneet ruplan halpenemisen vuoksi.Venäjän tuotantokustannukset eivät ole kilpailukykyisiä muihin tuottajiin verrattuna. Hintataso on pudonnut todennäköisesti pysyvästi tasolle joka ei käytännössä ole enää kannattavaa Venäjälle.
Nämä kolme katkelmaa kertonevat aika paljon itänaapurin mentaliteetista.Kaikkialla Venäjällä asukkaita epäilyttää koko peruskorjauskeräys. Kukaan ei usko, että rahat oikeasti menevät korjauksiin. Ja jos meneekin, niin moni epäilee, että omaa taloa ei korjata vaan rahat käytetään jonkun toisen hyväksi. Laaja korruptio sekä hallinnossa että rakennusalalla antaa aihetta epäilllä.
...
Monet venäläiset uskovat yhä neuvostoajoilta periytyvään ajatukseen, että joku toinen on aina vastuussa. Asunnonomistajat eivät ole sisäistäneet, että heidän pitäisi itse säästää rahaa ja tehdä korjauksia.
...
Ränsistyvissä taloissa asuvat miljoonat ihmiset tietävät, ettei heidän asunto-olojaan paranneta nopeasti. Ihmisillä tuntuu olevan hämmästyttävä kyky sopeutua ja pärjätä kolkoissakin kodeissa. Talossa, jossa kylpyhuoneen sisäkatto romahti, asuu sata lasta. Pihalla käy vilske eikä leikkikavereista ole pulaa. Lapset ovat tyytyväisiä.
– Emme halua muuttaa pois – olemme jo tottuneet tähän, he sanovat.
Aikamoinen kierre, pakko pumpata enemmän, jotta saa myyntituloja ja pidettyä markkina-asemat, mutta samalla pahennetaan ylitarjontaa.
Kyllä on Putinin taivaalla muuten sysimustia pilviä. Saas nähdä, missä ollaan vuodenkin päästä...
Venäjä yllätti: Öljyntuotanto kovimmillaan sitten Neuvostoliiton romahduksen
© Ilya Naymushin / Reuters
Maailman öljyntuottajamaat kiihdyttävät tuotantoaan. Myös matalan öljyn hinnan kanssa painiva Venäjä on kasvattanut tuotantoaan kovimmilleen sitten Neuvostoliiton romahtamisen. Brent-viitelaatu saavutti tänään alimman hintatasonsa sitten vuoden 2004 puolivälin.
Maailman öljymarkkinoilla nähtiin tänään Brent-viitelaadun hinnan painuminen alimmilleen sitten vuoden 2004.
Venäjän öljyntuotanto taas hakee vertaistaan kauempaa menneestä: tuotantoaan tänä vuonna kiihdyttänyt maa pumppaa nyt öljyä kovinta tahtia sitten Neuvostoliiton hajoamisen.
Öljyntuottajat puolustavat nyt lujaa markkinaosuuksiaan, ja suuret tuottajamaat ovat kasvattaneet tuotantoaan – pahentaen samalla ylitarjontaa.
Yhdysvallat kasvatti tuotantoaan tammi–syyskuussa 1,3 prosenttia ja Saudi-Arabia 5,8 prosenttia, Citigroup arvioi.
Talousvaikeuksien kanssa kamppaileva Venäjäkin on kyennyt kiihdyttämään tuotantoaan samassa ajassa 0,5 prosenttia. Tehoa on saatu pienillä parannuksilla ympäri öljysektoria.
– En tiedä ketään, joka olisi ennustanut, että Venäjän tuotanto vahvistuisi vuonna 2015, siitä puhumattakaan, että se nousisi uusiin ennätyskorkeuksiin, arvioi raaka-ainetutkimusta Citigroupissa johtava Edward Morse uutistoimisto Bloombergille.
Alan asiantuntijoista harva uskoo, että Venäjä kykenisi pitämään yllä nykyistä tuotantotasoaan muutamaa vuotta pidempään. Verojen korotukset ja rahoitusvaje ovat leikanneet öljyn etsintää ja hankaloittaneet uusien projektien edistämistä.
Öljyn tarjontahuolet ovat lisääntyneet sen jälkeen kun öljynviejämaiden järjestö Opec luopui käytännössä tuotantorajoituksistaan joulukuun alussa. Lisäksi Yhdysvallat poisti neljä vuosikymmentä voimassa olleen raakaöljyn vientikieltonsa.
Brent-laadun hinta kävi alimmillaan maanantaina 36,04 dollarissa barrelilta.
http://www.taloussanomat.fi/energia....fi&utm_content=kotimaa&utm_campaign=tf-talsa
Bloombergin jutussa Siberian Surprise: The Numbers Behind Russia's Oil Resilience tosin väittävät, että Venäjän öljytuotannon kustannustaso olisi jo valmiiksi kuulunut maailman halvimpien joukkoon, ja ruplan heikentyminen on tehnyt siitä suhteessa vieläkin halvempaa. Ainakin alla oleva Bloombergin julkaisema graafi näyttää pahalta ensisijaisesti länsimaisten öljyfirmojen Shell, Statoil, Total ja BP kannalta. Punaiset palkit kuvaavat venäläisten tämän vuoden kustannustasoja, jotka ovat alentuneet ruplan halpenemisen vuoksi..
Bloombergin jutussa Siberian Surprise: The Numbers Behind Russia's Oil Resilience tosin väittävät, että Venäjän öljytuotannon kustannustaso olisi jo valmiiksi kuulunut maailman halvimpien joukkoon, ja ruplan heikentyminen on tehnyt siitä suhteessa vieläkin halvempaa. Ainakin alla oleva Bloombergin julkaisema graafi näyttää pahalta ensisijaisesti länsimaisten öljyfirmojen Shell, Statoil, Total ja BP kannalta. Punaiset palkit kuvaavat venäläisten tämän vuoden kustannustasoja, jotka ovat alentuneet ruplan halpenemisen vuoksi.
Putinin srateginen visio vuodelle 2016: Oil peakin seurauksena syntyneen energiakriisin romahduttamat länsimaat hyökkäävät Venäjälle ottaakseen haltuunsa sen luonnonvarat. Voittoisan sodan jälkeen Venäjästä muodostuu globaalin hegemonian omaava supervalta.