Mitä se sitten voittaa rakentamalla tällaista armeijaa?
Venäjä ei ole lähtökohtaisesti parantamassa asioitaan, vaan hakemassa kunniaansa takaisin. Siihen tarvitaan vahvaa armeijaa ja sen käyttöä.
Sanopa muuta. Venäjän touhuissa ei tunnu olevan minkäänlaista järkeä.
Liekö asia ihan noinkaan? Itse näkisin asian myös niin, että olisi suoranainen ihme, jos Venäjän puolustusmenot eivät olisi suhteellisen korkealla tasolla lähestulkoon riippumatta siitä, kuka johdossa on. Tässä voisi osittain verrata Suomea ja Venäjää ainakin kahdessa suhteessa: maantieteelle ei voi mitään ja historia opettaa. Suomella on suuri maaraja Venäjän kanssa sekä talvi- ja jatkosodan muistot, ja tämän seurauksena Suomi taitaa olla jotakuinkin viimeinen Länsi-Euroopan maa, jossa on laaja yleinen asevelvollisuus. Venäjällä on valtava pinta-ala/ulkoraja, historiasta muistissa mm. Napoleonin ja Hitlerin sotaretket ja lähimenneisyydessä Tsetsenian sota. Tätä taustaa vasten pitäisin Venäjän nykyistä "uudelleenvarustelua" jokseenkin itsestäänselvänä ja venäläisten omista lähtökohdista katsottunakin jossain määrin rationaalisena kehityssuuntana.
Sen verran tätä voisi tarkentaa, että kehityksen rationaalisuus riippuu lähinnä "maailmankatsomuksesta": kuinka paljon laitetaan painoarvoa pahimpaan skenaarioon varautumiselle. Liberaalien ekonomistien näkökulmasta voisi esim. olla sitä mieltä, että Suomessa kannattaisi lakkauttaa nuorten miesten taloudellista tuottopotentiaalia tuhlaava yleinen asevelvollisuus ja että Venäjällä kannattaisi hävittäjien, ohjusten ja tankkien sijaan kehittää kulutushyödykkeitä, lääkkeitä yms. peruselintasoa parantavia asioita. Ja varmasti kumpikin näkökulma on totta, jos sotilaallisen uhan mahdollisuus voidaan jättää huomioimatta.
Se on tietenkin itsestäänselvää, että Venäjän potentiaalisten vihollisten näkökulmasta Venäjän varustautuminen on negatiivinen seikka. Mutta tällaisesta vastakkainasettelusta ei päästäne maailmassa ellei koko maailma jossain vaiheessa ole niin globalisoitunut, ettei enää ole olemassa merkittäviä alueellisia tai etnisiä eturistiriitoja, joita ei pysttyttäisi ratkomaan neuvotteluteitse.
Paitsi vain se, että Putin ja hänen taustavoimansa haluavat pysyä vallassa kaikin keinoin. Siis kaikesta huolimatta kysymys on pelkästään sisäpoliittisesta valtapelistä. Sekin on Venäjällä suuri asia ja edellyttää täydellistä kontrollia laajan Venäjän alueiden ja eri kansallisuuksien kokonaisuudessa. Myös sodat Georgiassa, Ukrainassa, Krimilla jne. on hyvin ymmärrettävissä tätä sisäpoliittista taustaa vasten.
En ole oikein koskaan ymmärtänyt näin yksioikoisia näkökantoja, että esim. yllämainituissa konflikteissa olisi kyse vain jostain Kremlin masinoimista sisäpoliittisista julkisuustempuista. Noilla kaikilla on kuitenkin aika syvä historiallinen ja/tai strateginenkin merkitys, jonka kautta tapahtumia voi rationalisoida. Sekin sotii tällaista "sisäpoliittista pr-temppuilua" vastaan, että Georgian ja Ukrainan kohdalla Venäjän toimet olivat lähinnä pakon alla tehtyjä reaktiivisia hätäratkaisuja eikä mitään ennalta suunniteltuja pr-temppuja.
Kaikesta Venäjän aseistuksesta sekä isottelevasta mediapropagandasta huolimatta pitää huomioida globaali kokonaisuus. Venäjä on alueellisesta koostaan ja 140 miljoonasta asukkaastaan huolimatta vain suurehkon eurooppalaisen maan kokoinen kansantalous. Tai nykyään suurin piirtein enää Kanadan tai Etelä-Korean kokoinen kansantalous.
Mielestäni kiinnitetään liian vähän huomiota siihen että Putinilla ja hänen taustajoukoillaan on erittäin paljon tekemistä jo yksistään Venäjän sisäisessä hallinnossa:
Tuo viimeisin yllä lainaamani lause viitannee siihen, että tarkastelet Venäjän taloutta ensisijaisesti siitä näkökulmasta, kuinka suuri uhka maa voi olla muille? Jos näin, niin nimelliset BKT-lukemat lienevät todella huono mittari. Selvä askel oikeampaan suuntaan tulee ostovoimakorjatun BKT:n käytöstä. Sen lisäksi pitäisi myös arvioida Venäjän omavaraisuutta sekä sitä, missä määrin muut ovat riippuvuussuhteessa siihen.
Yksinkertaisena esimerkkinä sanoisin, että Venäjän kanssa suunnilleen vastaavan kokoisen väestön mutta ylivoimaisesti vauraamman talouden omaava Japani on nykyisin selvästi vähemmän potentiaalinen sotilaallinen uhka ulkopuolisille. Osin maantieteellisistä ja osin omavaraisuutta koskevista syistä. Ja toki siis tarkastellen Japania omana itsenään ilman siellä olevia USA:n joukkoja.
D) Venäjän väestöllinen kehitys on kriisissä ja voimakkaasti laskeva (ennusteen mukaan väestön määrä vähenee v. 2050 mennessä alle 100 milj.)
Esität tasaisen vääjäämättä varsin pessimistisiä näkemyksiä itänaapurista. Niin tämä heittämäsi lukema kuin käsityksesi idän öljyntuotannosta tuntuu pohjautuvan 10-20 vuoden takaiseen informaatioon tai on muuten vain stetsonista vedetty. Liekö sattumaa vai ideologian höystämää?
Mutta tosiaan
YK:n voimassaoleva arvio Venäjän väkiluvusta 2050 on n. 129 miljoonaa. Amerikkalainen
Population Reference Bureau arvioi vastikään, että Venäjän väkiluku 2050-luvun puolivälissä on n. 134 miljoonaa. Kumpikin lähde on varsin kaukana tuosta esittämästäsi 100 miljoonan alituksesta. Jälkimmäistä lähdettä selaten näyttäisi että ainoat maat, joiden väkiluku 2050-luvun puoliväliin mennessä olisi romahtamassa yli 20%, ovat:
- Japani: 127 miljoonaa -> 97 miljoonaa (alenema n. 24%)
- Latvia: 2 miljoonaa -> 1.4 miljoonaa (30%)
- Moldova: 4.1 miljoonaa -> 2.9 miljoonaa (29%)
- Ukraina: 42 miljoonaa -> 32 miljoonaa (24%)