Venäjän talous

Voi luoja tuota trollitehdasjuttua. Onko Japani mielestäsi trollivaltio, jos se on päättänyt olla vaihtamatta väestöään maaahanmuutolla ja ottaa mieluummin pienemmän BKTn kuin väestönvaihdon ja isomman BKTn? Ei BKTn kasvu voi olla pääprioriteetti, BKT on työkalu muiden asioiden tavoitteluun.
voisitteko trollittelijat vastata tähän? Onko Japani trollivaltio, kun se ei ole vasemmistoliberaali?
 
Olisi aika outoa pitää itsestäänselvänä, että myös venäläiset voisivat "tietää", ettei NATO oikeasti ole uhka Venäjää kohtaan.

Ukrainan tapaus on sekoitus Neuvostoliiton kaatumisen peruja ja modernimpaa geopolitiikkaa. Sokea Reetta näkee nähdäkseni myös sen, ettei USA:n vankka tuki Ukrainalle johdu pelkästään halusta tukea demokratiaa vaan sen tavoitteesta heikentää Venäjää.

Sanotaan nyt vaikka näin, että Venäjän "kansalliset intressit" ovat laittaneet sen viemään saapasta liki jokaiselle puskurivyöhykkeelle paitsi sinne entiseen itäblokkiin, missä Nato jo pysyvästi on. Tietenkin Kremlissä katsotaan, että ohjukset ja vieraat tukikohdat ympäröivät Venäjää, eivätkä Amerikkaa. Siksi se rikkoi sekä Georgian että Ukrainan suvereniteettia ja päätti hyydyttää ne toistaiseksi. Montenegroa ei taida pystyä siirtämään kurssilta.

Mitä talouteen tulee, tilanne on vähän samanlainen kuin Neuvostoliitolla muutama vuosi ennen vakavia vaikeuksia.
 
Saudi-Arabia tuhoaa Venäjän talouden.

screen%20shot%202015-12-24%20at%2010.34.14.png


http://linkis.com/businessinsider.com/MQvOF
 
Olisi ihan mielenkiinoista tietä, mikä on strategia Venäjän varalle. Jos Venäjältä loppuu rahat, niin mikä on strategia Venäjän joukkotuhoaseille? Jos Venäjälle syntyy kaaos, niin kenen on tarkoitus silloin kontrolloida Venäjän aseita ja miten?
 
Olisi ihan mielenkiinoista tietä, mikä on strategia Venäjän varalle. Jos Venäjältä loppuu rahat, niin mikä on strategia Venäjän joukkotuhoaseille? Jos Venäjälle syntyy kaaos, niin kenen on tarkoitus silloin kontrolloida Venäjän aseita ja miten?

Venäjällä on varmasti vastuullinen porukka hoitamassa ydinaseita, tapahtuipa mitä tahansa. Kuten kaikilla muillakin ydinasevaltioilla. Putin puheet ydinaseiden käytöstä onkin tarkoitettu lähinnä varoituksiksi sekä sisäpoliittiseen pullisteluun. Kaikki maailmassa tietävät että ydinaseita voidaan käyttää vain sellaista vastustajaa kohtaan jolla niitä ei ole.

Venäjällä loppuu rahat kansalta. Taloudellinen (ja poliittinen) valta tulee pysymään tiukasti Putinilta, hänen tukijoukoiltaan sekä vallanpitäjistä riippuvaisilla oligarkeilla. Käytännössä sama tilanne on vallinnut Venäjällä jo tuhat vuotta. Venäjää on kaikkina aikoina hallinnut voimakas johtaja (tsaari, NL:n aikaan Stalin ja kommunistit) omine lähipiireineen. Putin kontrolloi armeijaa, miliisiä sekä FSB:tä sisäisiä ja ulkoisia vihollisiaan vastaan. Venäjällä kansa on saanut aina elää köyhyydessä. Ei ole nähtävissä että tämä perustilanne muuttuisi miksikään. Näkyyhän se jo Venäjän valtion tulevan vuoden budjetista. Puolet valtion tuloista käytetään sotavoimiin sekä sisäisen turvallisuuden organisaatioon ja ylläpitoon.

Venäjällä ei tule syntymään kaaosta. Kansa pysyy rauhallisena koska sille ei edes anneta poliittisia vaihtoehtoja. Jokainen yksittäinen oppositiojohtaja vaimennetaan tehokkaasti (kuten esim. Nemtsov). Samalla tavalla kontrolloidaan tiukasti kaikkea julkista mediaa, TV, radio, internet, lehdistö jne). Jopa ulkomaille siirtynyt Hodorkovski on päätynyt uudelleen FSB:n listalle. Ilmeisesti kansalaisten poliittista kannatusta on jälleen alkanut kanavoitumaan hänen tuekseen, mikä selittää Hodorkovskiin uudelleen kohdistuneet syytökset.

Tottakai Putin ja hänen puolueensa johto tietää ettei heillä ole mahdollisuutta pysyä vallassa samanlaisella demokraattisella ja vapaisiin vaaleihin perustuvalla monipuoluejärjestelmällä kuin vapaissa markkinatalousmaissa. Niin sanotuissa länsimaissa poliittinen valta sekä johtajuus vaihtelee kansalaisten vaaleissa antaman kannatuksen mukaisesti. Länsimaissa ei yksi poliittinen puolue hallitse ikuisia aikoja. Vapaissa demokratioissa on myös totuttu siihen että poliittinen valta vaihtuu yhteiskunnassa suhteellisen usein. Kaikki hyväksyvät sen koska tällainen poliittinen järjestelmä antaa kansalaisillekin mahdollisuuden päättää tulevaisuudestaan jne.

Venäjällä Putin on käytännössä tehnyt samanlaisen vallankaappauksen kuin Hitler teki Saksassa 1930-luvulla. Venäjällä hallitsee yhden johtajan ja yhden puolueen diktatuuri, jota ylläpidetään näennäisillä vaaleilla. Käytännössä Venäjää hallitaan kuitenkin armeijan sekä miliisin ja salaisen poliisin avulla. Minkäänlaista poliittista oppositiota ei sallita. Samalla tavalla kuin Natsi-Saksassa, kansan mielipiteitä muokataan vain yhdellä sallitun puolueen propagandalla. Tämä toimi Natsi-Saksassa ja näyttää toimivan myös Venäjällä ainakin toistaiseksi. Venäjällä ei kuitenkaan ole samanlaisia edellytyksiä vahvistua teknisesti ja taloudellisesti kuin Natsi-Saksalla.
 
Saudi-Arabia tuhoaa Venäjän talouden.
Tässä esilletuomassasi Business Insiderin artikkelissa Saudi Arabia is killing the Russian economy in its fight to control oil prices esitettiin sinänsä aika mielenkiintoinen seikka Saudi Arabian tavoitteeksi öljysodassa: pakottaa Venäjä OPEC:n jäseneksi, jotta OPEC kattaisi jo ylipuolet maailman öljyntuotannosta. Ihan tämänsuuntaista ei ole aiemmin osunut silmiin. Liekö mitään perää.
A year ago, Saudi Oil Minister Ali Naimi made it plain that he didn't care what happened to Russia if oil-producing countries failed to cooperate with Saudi-dominated OPEC on keeping prices high by restricting production.
...
All year, oil-producing countries have been in a mad race to the bottom. Russia and the US (and a bunch of other countries) refuse to cooperate with OPEC to keep prices high, so Saudi Arabia and OPEC have been furiously pumping cheap, competitively priced oil.
...
Cheap oil isn't good for the House of Saud either, but the Saudis have more money and cheaper oil than the Russians. So pain for the Saudis is agony for the Russians. The theory is that the Saudis are trying to force Russia into OPEC, according to Ambrose Evans-Pritchard of The Telegraph:

Kremlin officials suspect that the aim of Saudi policy is to force Russia to the negotiating table, compelling it join Opec in a super-cartel controlling half the world’s production.

The Russians aren't having it, the CEO of Rosneft told the Financial Times earlier this year. President Putin, of course, famously does not like to be forced to do anything, so it's unclear why the Saudis thought this tactic would work.

The other factor is the Americans.
 
Tässä esilletuomassasi Business Insiderin artikkelissa Saudi Arabia is killing the Russian economy in its fight to control oil prices esitettiin sinänsä aika mielenkiintoinen seikka Saudi Arabian tavoitteeksi öljysodassa: pakottaa Venäjä OPEC:n jäseneksi, jotta OPEC kattaisi jo ylipuolet maailman öljyntuotannosta. Ihan tämänsuuntaista ei ole aiemmin osunut silmiin. Liekö mitään perää.

Tottakai tällaisessa tilanteessa liikkuu kaikenlaisia huhuja..Todennäköisintä on kuitenkin se että Venäjän joutuu tuuppaamaan putkeen kaiken mahdollisen tuotannon mitä maasta nousee. Hinnasta välittämättä. Sama tilanne lienee monella muullakin öljyntuottajalla. Kaiken lisäksi kansainvälisille markkinoille on tulossa myös Iran joka mielellään ottaa oman osuutensa öljymarkkinoista. Heille sopisi vallan mainiosti että muut vähentäisivät tuotantoaan ja helpottaisivat Iran'in öljyn pääsyä markkinoille.

Taustalla on myös globaalien öljynkulutuksen/-markkinoiden kehittyminen tulevaisuudessa. Kaikkialla maailmassa hiilivetyjen käyttö tulee mitä todennäköisimmin vähenemään tulevaisuudessa. Tähän kehitykseen löytyy varsin monia syitä. Ne on moneen kertaan tuotu esille täälläkin, enkä jaksa lähteä niitä taas toistelemaan. Jääkööt tämä kehitys nähtäväksi tulevaisuudessa..
 
Minä uskon, että vasta alun loppu on saavutettu. Tähän pitää Suomenkin tähdätä ja vaikuttaa Harry Wallinista huolimatta.
Näyttäisi siltä, että Suomi (tai siis suomalaiset yritykset) ovat toimimassa vastavirtaan. YLE:n mukaan Itänaapurin kituva talous pakottaa suomalaisyrityksiä siirtämään tuotantoaan Venäjälle. Tämä pelaa Putinin pussiin. Varsinaisen tuotannon siirto Venäjälle pehmentää halvan öljyn ja heikon ruplan aiheuttamia ongelmia. Tässä nimenomaisessa jutussa ei sitä mainita, mutta jo aiemmin on ollut uutisia esim. siitä, kuinka Nokian renkaat siirtää tuotantoaan etenevissä määrin Suomesta Venäjälle. Niinhän se kai menee, että rahalla ei ole isänmaata.

Tuonninkorvauspolitiikka ajaa suomalaisyrityksiä Venäjälle
Ulkomaalaiset investoinnit sopivat myös Venäjälle, joka on alkanut harjoittaa pakotteiden myötä aktiivista tuonninkorvauspolitiikkaa.

Tuonninkorvausohjelmat määrittelevät tarkasti tuotantoaloittain, millaisia tavoitteita Venäjällä on tulevaisuudessa omavaraisuutensa ja tuonnista riippumattomuutensa suhteen. Tämä ajaa myös suomalaisyrityksiä paikalliseen tuotantoon ja tiiviimpään yhteistyöhön venäläisten yhteistyökumppaneiden kanssa.

– Se ei tarkoita markkinoiden sulkeutumista vaan sopeutumista uudenlaiseen pelikenttään, Rekolainen sanoo.

Tuotannon siirtämistä Venäjälle jarruttavat kuitenkin vaikeudet rahoituksen saamisessa ja etenkin investoijien luottamuksen puute. Synkät talousnäkymät ja kiristynyt poliittinen ilmapiiri eivät tee päätöstä tuotannon siirtämisestä Venäjälle helpoksi.

Elintarvike- ja rakennustuoteala näyttävät suuntaa
Suomalais-venäläisen kauppakamarin mukaan yritysten kiinnostus Venäjää kohtaan on näkynyt kuluvana ja viime vuonna tytäryhtiöiden perustamisena. Moni niistä on puhtaasti myyntiyhtiö, mutta osalla on myös tuotantoa.

Trendi paikalliseen tuotantoon siirtymisessä näkyy elintarvikealalla, mikä johtuu osin Venäjän länsimaille julistamista elintarvikepakotteista. Maitotuotteita koskevien tuontikieltojen vuoksi esimerkiksi Valio tuottaa lähes kaikki Venäjällä myymänsä tuotteet paikallisesti.

Myös monet suomalaiset rakennustuoteteollisuuden yritykset ovat siirtäneet tuotantoaan Venäjällä. Pietarissa avautui alkuvuodesta Skaalan ikkunatehdas ja kesällä Teknoksen uusi maalitehdas. Uponor puolestaan käynnisti putkien tuotannon syksyllä Leningradin alueella.

Venäjällä toimii 600–700 suomalaisyritystä, joista suurin osa on sijoittunut Pietariin ja Moskovaan.
 
Talous
Venäjän rupla vajosi uusiin pohjalukemiin
Sami Metelinen

Raakaöljyn halpeneminen sysäsi Venäjän ruplan heikoimpaan arvoonsa suhteessa dollariin.


Yhdellä dollarilla saa nyt 72 ruplaa ja yhdellä eurolla 79 ruplaa. Venäjän valuutta on heikentynyt suhteessa dollariin voimakkaasti jälleen lokakuusta lähtien. Kesäkuussa 2014 yhdellä dollarilla sai vielä 33 ruplaa.

Eniten ruplan heikkenemiseen on vaikuttanut öljyn hinnan halpeneminen. Maanantaina raakaöljyn Brent-laadun hinta laski 37 dollariin barrelilta. Vuoden aikana öljy on halventunut 37 prosenttia. Vielä kesällä 2014 öljyn hinta oli yli 100 dollaria barrelilta.

Venäjä syyttää Saudi-Arabiaa öljymarkkinoiden epävakauttamisesta. OPEC-maat ovat jatkaneet öljyn tuotantoa korkealla kapasiteetilla huolimatta hinnan halpenemisesta. Öljyn hintaan kohdistuu edelleen paineita alaspäin, kun varastot ovat täynnä ja Iranin kauppapakotteiden purkaminen tuo myös iranilaisen öljyn maailmanmarkkinoille.
 
Venäjän talous supistui – öljyn hinta uhkaa kurittaa lisää

Venäjän talous supistui ensimmäistä kertaa viiteen kuukauteen, kun öljyn hinnan lasku levisi kulutukseen ja teollisuustuotantoon.

http://www.taloussanomat.fi/kansant...oljyn-hinta-uhkaa-kurittaa-lisaa/201517184/12



Venäjän kausitasoitettu bruttokansantuote pieneni 0,3 prosenttia marraskuussa edelliskuusta, kertoo talousministeriön raportti. Lokakuussa talous kasvoi 0,1 prosenttia ja syyskuussa 0,3 prosenttia.

Vuotta aiemmasta bkt kutistui marraskuussa neljä prosenttia.

Öljyn alamäki uhkaa pitkittää Venäjän talouden taantuman taantumaa ensi vuoteen. Toinen perättäinen vuosi taantumassa tarkoittaisi maan taloudelle suurinta pudotusta kahteen vuosikymmeneen.

Vaikka bkt on supistunut hitaampaa vuositason tahtia viimeisellä vuosineljänneksellä, on öljyn hinnan putoaminen haaste Venäjälle.

Venäjän valtiollisen Vnesheconombank-pankin johtava ekonomisti ja entinen varatalousministeri Andrei Klepach arvioi ministeriön raportissa, että syvemmän laskun riski on voimistunut.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi toissa viikolla, että maa on jo ohittanut talouskriisin pohjan.

– Jos öljyn hinta pysyy nykyisellä tasolla puoli vuotta tai vuoden, talouden lasku pitenee, sanoi Venäjän entinen valtiovarainministeri Aleksei Kudrin uutistoimisto Interfaxin haastattelussa maanantaina.

Hänen mielestään ei voi sanoa, että ongelmien huippu olisi ohitettu.

Venäjän talousministeriö ennustaa bruttokansantuotteen kasvavan 0,7 prosenttia ensi vuonna. Tänä vuonna talouden ennustetaan supistuvan 3,9 prosenttia.

Venäjän keskuspankki puolestaan arvioi talouden kutistuvan prosentin ensi vuonna, jos maan tuottaman Urals-öljylaadun keskihinta on 50 dollaria barrrelilta.

Urals-öljylaadun hintaa ohjaavan Pohjanmeren Brentin vuotuinen keskihinta on päätymässä tänä vuonna alimmilleen 11 vuoteen. Lontoossa Brentistä maksettiin noin kello 18.00 Suomen aikaa 36,67 dollaria barrelilta.
 
Taitaa tänään mennä taas puhki 80 ruplaa/euro eikä nousua taida oikeasti olla näkyvissä. En oikein jaksa uskoa öljyn hinnan nousuun edes tuolle 50 USD/bbl -tasolle ainakaan ensi vuoden mittaan.
Mutta "mikä ei tapa, se rampauttaa" vai miten se sanonta nyt menikään.
 
Mutta "mikä ei tapa, se rampauttaa" vai miten se sanonta nyt menikään.
Mikä ei tapa, sattuu ihan saatanasti.

Onkohan vuodenvaihteella taas jotakin tekemistä kurssin putoamisen kanssa, joutuvatko yritykset maksamaan lainojaan enemmän tai jotakin kirjanpitoon liittyvää. Nyt tosin kurssin hiipuminen näyttää vääjäämättömältä kehitykseltä eikä yhtäkkiseltä romahdukselta.

Vaikka kurssin putoaminen osittain lieventää viennin supistumista, taitaa perusvenäläiselläkin olla edessä kovia aikoja. Inflaation kiihtyminen ei liene kaukana.
 
Mikä ei tapa, sattuu ihan saatanasti.

Onkohan vuodenvaihteella taas jotakin tekemistä kurssin putoamisen kanssa, joutuvatko yritykset maksamaan lainojaan enemmän tai jotakin kirjanpitoon liittyvää. Nyt tosin kurssin hiipuminen näyttää vääjäämättömältä kehitykseltä eikä yhtäkkiseltä romahdukselta.

Vaikka kurssin putoaminen osittain lieventää viennin supistumista, taitaa perusvenäläiselläkin olla edessä kovia aikoja. Inflaation kiihtyminen ei liene kaukana.

Venäjän suurin sisäinen ongelma on tuotantotalouden organisoinnissa ja kehittämisessä. Siinä suhteessa Venäjän johto ei ole tehnyt oikeastaan mitään. Venäjä on edelleenkin erittäin riippuvainen tuonnista. Tämä tilanne paheni Neuvostoliiton romahtaessa. Monet entisistä satelliittimaista tuottivat suuret määrät kaikenlaisia hyödykkeitä ja laitteita Venäjän markkinoille. Venäjä ei ole kyennyt korvaamaan niiden tuotantoa. Nyt kyseiset tuotteet joudutaan ostamaan, ruplan romahdettua, kovalla hinnalla. Sama koskee myös länsieurooppalaisia tuotteita. Kaiken lisäksi Venäjän keskeiset omat tuotteet, öljy ja kaasu, ovat halventuneen alle puoleen aikaisemmasta.
 
Törmäsin Bloombergin parin kuukauden takaiseen sinänsä mielenkiintoiseen juttuun: $50 Oil for 15 Years Isn't What Scares Bank of Russia Governor. Siinä Venäjän keskuspankin johtaja Elvira Nabiullina kertoo, että hänen mielestään Venäjän talousuudistusten hidas eteneminen on pelottavampi asia kuin halpa öljy.

Tämä johdatti samalla toiseen vielä vanhempaan artikkeliin kesäkuulta, Putin’s Economic Aides Worry About What He Won’t Tell Investors, jossa Carnegie Moscow Centerin edustaja sanoo, että "Putin tykkää siirrellä sotajoukkoja ja rajoja, mutta hän ei ole kiinnostunut taloudesta. Hän on ainoa, joka voi tehdä (taloudellisia) päätöksiä, joten (taloudellisia) päätöksiä ei tehdä.". Suluissa esitetyt lisäykset omiani.
 
Tjaa, minun mielestäni Venäjän suurin sisäinen ongelma on koko yhteiskunnan laidasta laitaan ja ylhäältä alas läpikotaisin kyllästämä korruptio sekä tähän liittyvä mielivaltainen ja valikoiva oikeuskäytäntö.

Korruptio synnyttää korruptiota ja kun kansan enemmistö on joko pakotettu osallistumaan pimeään talouteen tai sitten saa siitä merkittävää etua niin systeemin sisältä ei synny ikinä sellaista voimaa joka saisi järjestelmän tervehtymään. Valtaeliitille korruptio tarjoaa paitsi mahdollisuuden kupata kansantaloudesta järjettömiä omaisuuksia, myös tavan sitoa merkittävän osan kansaa systeemiin rikostoveruudella.

Perustat pienen yrityksen, vaikka kahvilan. Kohta paikalle saapuu verotarkastaja joka kertoo arvioverottavansa kahvilasi konkurssiin ellet suostu maksamaan hänelle siiivua. Verotarkastajan avulla saat kahvilallesi lempeän verotuksen mutta olet verotarkastajan armoilla, hän voi halutesaan heittää sinut vankilaan veronkierrosta.

Palotarkastaja voi käydä kertomassa että paloasemalta puuttuu vaikkapa jääkaappi jonka ilmestyminen palotarkastajan kotiin voisi auttaa tarkastuksen läpäisyä. Sähkönjakelusta, vedestä ja viemäröinnistä vasttavat viranomaiset eivät tiedä missä kahvilasi alla on vesijohdot, viemärit, sähkökaapelit tai puhelinlinjat. Mutta sopivasta hinnasta saat vetää itse sähköt kahvilaasi katuvalopylväästä.

Yliopiston professorin palkka riittää vain asunnon vuokraan ja syödäkin pitäisi. Mutta hänellä on valtaa oppilasvalintaan. Kurssien läpäisyyn tarvitaan "ykstyisopetusta" joka maksetaan dollareina. Eikö opiskelu maistu? Ei hätää, asiasta voidaan neuvotella: Sopivasta summasta järjestyy tutkintotodistus huippuarvosanon vaikka et olisi käynyt yhdelläkään luennolla tenteistä puhumattakaan. Tarvitsetko akateemista kredibiliteettiä tieteellisten julkaisujen muodossa? Ei hätää, kun hinnasta sovitaan niin sinulle kirjoitetaan pätevää ja vertaisarvioinnit kestävää materiaalia. Kiinnostaisiko lääkärin paperit?

Haluat rakentaa kauppakeskuksen miljoonakaupunkiin hyvälle liikepaikalle? Onnistuu. Lain mukaan edeten tarvitset hyväksynnän lukuisilta instansseilta ja päättäjiltä. Paperisota on pitkä ja vaivalloinen vaatien satoja tai tuhansia työtunteja sekä vuosien odottelun. Tai sitten pyydät jotain avainvirkamiestä hoitamaan paperisodan puolestasi sisäisesti. Hinta on esimerkiksi viisi prosenttia rakennurprojektin arvosta mutta luvan saat viikossa-parissa.

Kiusaako naapuriisi perustettu kahvila jonka paikalle haluaisit taksifirmasi taukotilat? Ei hätää, sopivasta summasta paikallinen poliisi vetää siviilit päälle ja käy putkasta palkkaamiensa gangstereiden kanssa hajottamassa kahvilan ja pieksämäsä henkilökunnan. Paikallinen tuomari on niin ilahtunut hänelle lahjoittamastasi japanilaisesta katumaasturista että todistaa lainvoimaisiksi esittämäsi asiakirjat jotka todistavat sinut sen kirotun kahvilan oikeaksi omistajaksi.

Rahalla voi ostaa itsensä vapaaksi melkein mistä vaan. Rahalla voi myös heitättää vankilaan melkein kenet hyvänsä. Rahalla saa mitä vaan mutta ilman rahaa et saa edes niitä ilmaispalveluita jotka yhteiskunnan kuuluisi sinulle tarjota.

Liiketoiminta Venäjällä on käytännössä täysin mahdotonta tai vähintään kannattamatonta ilman oikeiden henkilöiden voitelua. Joo, tiedetään että suomalaiset ja muut länkkärifirmat väittävät silmät kirkkaina etteivät suostu maksamaan lahjuksia. Eivät maksakaan - suoraan. Sen sijaan maksavat muhkeasti paikallisille konsulteille, lakifirmoilla ja muille välikäsille jotka sitten häärivät tomeksiantajansa hyväksi rasvamontussa voitelemassa rattaita.
 
Liiketoiminta Venäjällä on käytännössä täysin mahdotonta tai vähintään kannattamatonta ilman oikeiden henkilöiden voitelua. Joo, tiedetään että suomalaiset ja muut länkkärifirmat väittävät silmät kirkkaina etteivät suostu maksamaan lahjuksia. Eivät maksakaan - suoraan. Sen sijaan maksavat muhkeasti paikallisille konsulteille, lakifirmoilla ja muille välikäsille jotka sitten häärivät tomeksiantajansa hyväksi rasvamontussa voitelemassa rattaita.

Jokainen Venäjälle tavaraa toimittava pitää siellä paikallista agenttia, jos haluaa pärjätä. Kaverini myi sinne joskus viisitoista vuotta sitten kymmeniä tuhansia tonneja tiesuolaa. Hänellä oli hyvä agentti. Pari rekkakuormaa silloin tällöin piti heittää hävikkiin, kun oli kuulemma väljähtynyt suola. Eihän sitä voinut asiakkaalle antaa.
 
Törmäsin Bloombergin parin kuukauden takaiseen sinänsä mielenkiintoiseen juttuun: $50 Oil for 15 Years Isn't What Scares Bank of Russia Governor. Siinä Venäjän keskuspankin johtaja Elvira Nabiullina kertoo, että hänen mielestään Venäjän talousuudistusten hidas eteneminen on pelottavampi asia kuin halpa öljy.

Tämä johdatti samalla toiseen vielä vanhempaan artikkeliin kesäkuulta, Putin’s Economic Aides Worry About What He Won’t Tell Investors, jossa Carnegie Moscow Centerin edustaja sanoo, että "Putin tykkää siirrellä sotajoukkoja ja rajoja, mutta hän ei ole kiinnostunut taloudesta. Hän on ainoa, joka voi tehdä (taloudellisia) päätöksiä, joten (taloudellisia) päätöksiä ei tehdä.". Suluissa esitetyt lisäykset omiani.

Juuri näin..

Jo, Neuvostoliiton aikana Venäjällä oli suuria vaikeuksia organisoida tuotantotalouttaan kilpailukykyiseksi eikä se siinä onnistunutkaan. Me kaikki tiedämme ettei venäläiset teollisuustuotteet ole koskaan olleet laadultaan ja ominaisuuksiltaan likimainkaan vastaavia vapaan markkinatalouden kilpailussa syntyneeseen tuotantoon. Neuvostoliitossa ei kyetty toisen maailmansodan jälkeen tekemään edes kopioita länsimaisista tuotteista samalla tavalla kuin esim. Japani teki ja tuotti.

Neuvostoliiton romahdus ja parhaiden sekä (sodan jälkeen siihen pakolla liitettyjen) kehittyneempien osien irtaantuminen ja itsenäistyminen syvensi Venäjän ongelmia. Jeltsinin ja Putinin aikana ei ole tehty oikeastaan mitään Venäjän teollisen perustan kehittämiseksi. Teollisuus ja talouselämä on siirtynyt oligarkkien haltuun joilla ei ole ollut edes mahdollisuutta, halusta puhumattakaan, uudistaa miltään osin Venäjän tuotantotalouden kokonaisuutta. Suuret voitot ja omaisuudet on hankittu entisen valtion omaisuuden ja raaka-aineiden myynnillä. Samat oligarkit ja Venäjän johto Putin ym. on oikeastaan vain hidastanut kehitystä jossa monet länsimaiset yritykset pyrkivät ja investoivat Venäjälle. Venäjä ei ole kuitenkaan enää pitkään aikaan halunnut sitoutua taloudellisissa asioissakaan kansainvälisten sääntöjen ja lakien puitteisiin. Poliittisesti Putin on ajautunut muun maailman ulkopuolelle.

Käytännössä Venäjällä ollaan palattu Neuvostoliiton aikaiseen poliittisen diktatuurin hallintoon. Rajat ovat vielä toistaiseksi auki, mutta maan sisäinen kontrolli lisääntyy koko ajan. Lienee vain ajan kysymys että Venäjällä otetaan käyttöön sisäiset passit ja liikkumisrajoitukset. Valtion virkamiesten osalta tähän on jo osittain mentykin. Sotiminen monilla rintamilla antaa tarvittaessa oikeutuksen poikkeustilalle ja sisäisen valvonnan yhä pidemmälle menevään kiristämiseen. Ja, tälle kehitykselle venäläiset hurraavat..

Putin hallitsee ja tietää mitä tekee. Tähän asti ollaan menty täysin Hitlerin ja Natsi-Saksan antaman esikuvan mukaisesti. Hyvin todennäköisesti myös jatketaan samaan malliin.

P.S.
Elvira Nabibullina on täydellisesti oikeassa..Venäjän tulevaisuus ei todellakaan ole/saa olla öljyn ja kaasun varassa. Mutta venäläisten kannalta on erittäin valitettavaa että koko kansakunnan tulevaisuus on vieläkin huonommassa jamassa..se on Putinin vallan alaisuudessa. Me tiedämme jo kuinka siinä tulee käymään..
 
Jokainen Venäjälle tavaraa toimittava pitää siellä paikallista agenttia, jos haluaa pärjätä. Kaverini myi sinne joskus viisitoista vuotta sitten kymmeniä tuhansia tonneja tiesuolaa. Hänellä oli hyvä agentti. Pari rekkakuormaa silloin tällöin piti heittää hävikkiin, kun oli kuulemma väljähtynyt suola. Eihän sitä voinut asiakkaalle antaa.

Muistuu elävästi mieleeni erään tutun pikkubisnes Viipurin lähellä ja Venäjän tullin ajoittain pyytämät "näytteet". Myös tuonne ajaneet rekkamiehet tietävät kertoa kaikenlaisista käytännöistä.
 
Tuosta korruptiosta vielä: Ukrainassa asiat ovat tai ainakin olivat vähintään yhtä pahasti perseilty kuin Venäjällä. Merkittävä ja toivottavasti ratkaiseva ero on vaan siinä että Ukrainassa kansan enemmistö sai hommasta tarpeekseen eikä enää suostunut katsomaan passiivisena sivusta. Eka oranssi vallankumous - joka oli protesti vallanpitäjien korruptiota vastaan - meni monista syistä reisille mutta euromaidan sai sitten paremmin ilmaa siipien alle, osittain Putinin paniikkireaktion avittamana. Nyt kun Ukrainan rahoitus on käytännössä länsimaisten instituutioiden varassa, korruption kitkemiselle Ukrainasta, tai ainakin sen räikeimpien ilmenemismuotojen hävittämiselle on mahdollisuus.

Ja tämähän Putinin kleptokratiaa hirvittää: Jos slaavilainen veljeskansa pystyy irtautumaan vuosisataisesta insituutionaalisen korruptiokulttuurin otteesta syntyy ennakkotapaus ja toimintamalli jonka leviämistä Venäjälle on hyvin vaikea ellei mahdoton pysäyttää.

Korruption jäytämä yhteiskunta on heikko ja hauras. Se voi näyttää vahvalta mutta sitten kun mureneminen alkaa niin romahduksen nopeus voi yllättää kaikki. Autoritäärisessä yhteiskunnassa yhteiskunta kun on eliitin projekti kun taas kansalaisyhteiskunta kuuluu kansalle. Kansalaisyhteiskunnassa koko kansa pitää rakenteita pystyssä paineenkin alla kun taas autoritäärisen systeemin alkaessa murtua enemmistö katsoo sivusta - suosiotaan osoittaen.

Ukraina on talous jossa siirtyminen neuvostotaludesta ja -yhteiskunnasta jäi itsenäistymisen yhteydessä pahasti lähtökuoppiinsa. Kehitys pysähtyi tai se pysäytettiin mutta nyt sillä on toivon mukaan mahdollisuudet tehdä iso loikka eteenpäin. Toivottavasti pitkälle yli sen pisteen jossa suunnan kääntäminen takaisin vanhaan on vielä mahdollista.

Jos mennyt korruptiokulttuuri uhkaa ukrainalaisilta unohtua niin muistelua voi harrastaa vaikka honkarakenteen toimittamalla Viktor Janukovitshin maaseutupalatsilla.
 
Back
Top