HS-Analyysi
Venäjä vuonna 2016 – Taloutta kannattelee raaka kapitalismi ja kansaa valmistellaan hyökkäyksiin
Kaksi vuotta jatkunut ulkopoliittinen ja taloudellinen kriisi ei ole nostanut kansaa vastarintaan. Mutta uusi vuosi tuo aina tullessaan uusia yllätyksiä, kirjoittaa HS:n Moskovankirjeenvaihtaja Pekka Hakala
Venäjän nykyistä hallintoa vastustavalla oppositiolla on suosikkitermi: jääkaapin ja television välinen taistelu. Ajatus kulkee siten, että valtion tv-kanavilta tulviva aivopesu menettää merkityksensä siinä vaiheessa, kun jääkaappi on tyhjä. Kansa nousee kapinaan.
Vallanpitäjät näyttävät pelänneen samaa aina Ukrainan ensimmäisestä kansannoususta 2004 lähtien. Kremlissä on toisteltu avainsanaa ”vakaus”.
Venäläisen Urals-öljylaadun tynnyrihinta mateli uudenvuoden aattona 34 dollarin tuntumassa. Merkitseekö halpa öljy tämän vakauden menetystä?
Öljy on Venäjälle kaikki kaikessa, minkä hallitus tunnustaakin ottamalla joka vuosi öljyn hinnan budjettinsa lähtökohdaksi.
Viime vuosina öljyriippuvuus näyttää vain lisääntyneen, ainakin valuuttamarkkinoiden perusteella. Öljyn ruplakurssi on nimittäin pysytellyt viisi vuotta kuukausitasolla tarkastellen ja pikku häiriöt sivuuttaen 3 000 ruplan tietämillä tai hieman yli, olipa dollarihinta mikä tahansa.
Yksi barreli eli tynnyri öljyä on 159 litraa. Niinpä yhden ruplan arvo on pysynyt melko vakaana: se on runsaat puoli desiä raakaöljyä.
Tosin aivan viime aikoina rupla on vahvistunut öljyyn nähden: perjantain Brent-laadun tynnyrihinta oli 2 750 ruplaa, ilmeisesti keskuspankin rahapolitiikan ansiosta. Pitkään tällainen tuskin kestää, joten rupla halpenee todennäköisesti pian lisää.
Krimin miehityksen jälkeen kansainvälisissä arvioissa oli havaittavissa vahingoniloa öljyn hinnanlaskun vuoksi: tervemenoa savijalkainen petroimperiumi! Venäjän talous on selvinnyt kuitenkin yllättävän hyvin.
Venäjä kestää, sillä itänaapurissa vallitsee raaka kapitalismi, jossa kaikki joustaa. Kuten rahan arvo: päättyneen vuoden inflaatio oli noin 15 prosenttia, ja Venäjän keskuspankki luopui ruplan kurssin tukemisesta vuosi sitten. Ostovoima vähenee, mutta entäs sitten? Johan se kasvoikin monta vuotta peräkkäin.
Palkat sovitaan paikallisesti, työehtosopimus on outo sana. Myös työvoiman tarjonta joustaa: siirtolaisviraston mukaan jo muutama miljoona siirtotyöläistä on palannut kotiin Keski-Aasiaan – takaisin tullaan heti, kun työtä taas on enemmän. Ja valtio on käyttänyt surutta aiemmin keräämiään puskurirahastoja.
Lähihistoriasta löytyy hetki, jolloin asiat menivät tästä huolimatta päin seiniä: elokuu 1998, jolloin Venäjän talous romahti. Ylivelkaantuneet yhtiöt ja pankit kaatuivat kuin dominonappulat.
Nyt ovat Euroopan unioni, Yhdysvallat, Kanada ja Japani tulleet apuun määräämällä Venäjälle pakotteita. Ylivelkaantuminen on vähäistä, koska suuret valtionpankit ja valtiolliset jättiyritykset ovat mustilla listoilla eivätkä saa lainaa. Pakotteet ovat siis tavallaan auttaneet Venäjää.
Venäjä taas tarttui heti tilaisuuteen ja määräsi vastapakotteita. Niinpä kovaa valuuttaa on säästynyt, kun sitä ei tarvitse törsätä suomalaiseen juustoon, ukrainalaiseen possuun tai turkkilaisiin mandariineihin.
Laatu jääkaapin hyllyillä käy kurjaksi, mutta ei tässä nälkä vielä tule. Venäjä oli viime vuonna dollareilla mitaten maailman viidenneksi suurin vehnän viejä.
Kaksi vuotta jatkunut ulkopoliittinen ja taloudellinen kriisi ei ole nostanut kansaa vastarintaan. Mutta uusi vuosi tuo aina tullessaan uusia yllätyksiä. Terrori-isku Venäjällä tuskin edes olisi yllätys Syyrian pommikampanjan jälkeen, mutta mitkä olisivat sen seuraukset?
Ainakin vallanpitäjät näyttävät valmistelevan kansaa ottamaan iskun vastaan: Moskovan metron kuulutusten terroristivaroitukset ovat saaneet astetta uhkaavamman sävyn, ja poliisin läsnäolo kaduilla on aiempaa näkyvämpää.
Jotain kaksi kriisivuotta sentään on muuttanut, nimittäin Venäjän johtoa itseään. Useiden tarkkailijoiden mukaan presidentin ympärille ryhmittynyt vallankäyttäjien piiri on kutistunut entisestään. Ketkä siihen kuuluvat?
Yhden vastauksen on antanut presidentti
Vladimir Putin itse. Viime maaliskuussa Venäjän ykköskanavalla esitetyssä haastatteluohjelmassa Putin kertoi, kuinka päätös Krimin valtaamisesta syntyi valtiollisella Novo Ogarjovon huvilalla Moskovan luoteispuolella helmikuun 23. päivän vastaisena yönä 2014.
”Keskustelin työtovereideni kanssa, ja heitä oli neljä, ja sanoin, että Ukrainan tilanne kääntyy siihen suuntaan, että meidän on aloitettava työt Krimin palauttamiseksi Venäjän yhteyteen”, Putin kertoi.
Myöhemmin julkisuudessa olleiden tietojen mukaan nämä neljä työtoveria olivat puolustusministeri
Sergei Šoigu, 60, turvallisuusneuvoston pääsihteeri
Nikolai Patrušev, 64, turvallisuuspalvelu FSB:n johtaja
Aleksandr Bortnikov, 64, ja presidentinhallinnon päällikkö
Sergei Ivanov, 62.
Šoigua lukuun ottamatta kaikki ovat paitsi presidentin ikätovereita myös pietarilaisia tiedustelumiehiä. Neuvottelusta tihkuneiden tietojen mukaan Šoigu oli ainut, joka epäili suunnitelmaa. Innokkain Krimin valtauksen kannattaja oli Patrušev.
Venäjän perustuslain mukaan pääministeri on presidentin sijainen. On siis syytä huomata, että pääministeri
Dmitri Medvedev, 50, ei ollut paikalla. Venäjän hallituksesta onkin tullut toimielin, jonka tapaisesta Suomen historiassa on käytetty nimitystä virkamieshallitus.
Sijaishallitsijana 2008–2012 palvellut Medvedev ilmeisesti elätteli vielä vuonna 2011 toiveita toisesta kaudesta presidenttinä. Toimittaja
Mihail Zygar kertoo kirjassaan Vsja kremlevskaja rat [Kaikki Kremlin miehet], kuinka Putin pani näille luuloille pisteen miesten yhteisellä kalastusmatkalla Astrahanin alueella loppukesällä 2011.
”Maailman tilanne on vaikea, Dima”, Putin aloitti Zygarin ilman lähdeviitteitä siteeraaman keskustelun mukaan. Putin viittasi ystävänsä, Libyan diktaattorin
Muammar Gaddafin kuolemaan eli Arabikevään maailman vakaudelle aiheuttamaan uhkaan. Sitten Putin päätyi lopputulokseen: ”Sinusta tulee pääministeri, joka minä olen nyt. Ja sitten sinä voit taas palata.”
Tällä hetkellä Medvedevin paluu presidentiksi näyttää enemmän kuin epätodennäköiseltä – varmin veikkaus on, että Putin valituttaa itsensä vielä yhdelle kaudelle vuonna 2018. On hyvin mahdollista, että Medvedev ei enää tämän vuoden lopussa ole edes pääministeri, vaan hän pääsee syntipukin rooliin ja saa korvaukseksi jonkin vaarattoman suojatyöpaikan.
Venäjällä pidetään syyskuussa parlamenttivaalit. Todellinen oppositio on pelattu niistä jo ulos: johtohahmot ovat ulkomailla, ehdonalaisessa tai haudassa.
Oppositiopuolue Parnas lähtee vaaleihin ex-pääministeri
Mihail Kasjanovin johdolla, ja hänessä on hieman samaa surullisen hahmon ritaria kuin Medvedevissäkin.
Talouden alamäen aiheuttama tyytymättömyys purkautuu vaaleissa todennäköisesti niin sanotun ”virallisen opposition” kannatuksen nousuna. Eniten hyötyvät kommunistit, mutta myös Oikeudenmukainen Venäjä ja
Vladimir Žirinovskin johtama LDPR lisännevät kannatustaan valtapuolue Yhtenäisen Venäjän kustannuksella. Ellei lopputulosta peukaloida vahvasti.
Dmitri Medvedev on Yhtenäisen Venäjän johtaja, jonka on siten kannettava vastuu alentuneista kannatusluvuista. Tiukan talouskurin arkkitehti, entinen valtiovarainministeri
Aleksei Kudrin on varmasti valmis ottamaan pääministerin salkun vastaan, mutta nykyisessä tilanteessa hän voi olla väärä mies.
Moskovan juorupörssissä tilalle on esitetty varapääministeri
Dmitri Rogozinia tai presidentin neuvonantajaa
Sergei Glasjevia. Luvassa taitaa olla velkaelvytystä eli vasemmistolaista talouspolitiikkaa.
Niin, tai toki menopuoleenkin voisi puuttua: puolustusmenot nielevät valtion budjetista viidenneksen. Mutta se on putinilainen, aatteellinen valinta.
Entä ulkopolitiikka? Politiikan tutkija
Jekaterina Šulman esitti äskettäin keskustelutilaisuudessa Pietarissa ajatuksen ”maagisesta käytävästä 77–34”. Tämän teorian mukaan öljyvaltion ulkopolitiikka käy aggressiiviseksi, kun öljytynnyri maksaa yli 77 dollaria. Käytävän sisällä öljyvaltion ulkopolitiikka on samanlaista kuin naapureiden, ja alle 34 dollarin hinnalla öljyvaltiosta tulee suorastaan pasifistinen.
Lukumagia sikseen, mutta jonkin uuden sodan aloittaminen ei juuri nyt vaikuta todennäköiseltä.
Mutta epätodennäköiseltä näyttää myös suuri rauhanratkaisu, jossa esimerkiksi Ukrainan tilanne selvitettäisiin uudella, kansainvälisellä sopimuksella.
Tällaisessa ratkaisussa Putin haluaa neuvottelukumppanikseen Yhdysvaltain presidentin, ja
Barack Obaman seuraaja selviää vasta marraskuussa.
Jos seuraava Washingtonin isäntä on republikaani, niin sen parempi: demokraatit ovat Kremlin silmissä epäilyttäviä. Vladimir Putinin ja
Donald Trumpin suuri rauhankonferenssi vuonna 2017 voisi sitten jäädä historiaan kokouksena, jossa maailma tunnusti, että Krim on Venäjän.