Osaiskos joku tarkemmin avata tuota liuskeöljypuolta tässä tilanteessa?
Jännitys öljymarkkinoilla kasvaa – Venäjä valmis rajoittamaan öljyntuotantoa
Jännitys ja levottomuus öljymarkkinoilla lisääntyivät keskiviikkona. Venäjä ilmoitti aikovansa neuvotella Saudi-Arabian kanssa tuotannon rajoittamisesta.
Venäjän energiaministeri
Aleksandr Novak kertoi, että Venäjä on valmis puoltamaan öljynviejävaltioiden yhteistyöjärjestön Opecin alustavaa päätöstä tuotannon rajoittamisesta.
Opec ilmoitti syyskuun lopussa olevansa valmis tuotannon rajoittamiseen, mutta markkinoilla järjestön ilmoitukseen suhtauduttiin epäillen.
Ilmoituksen takia öljy kallistui, mutta sen jälkeen hinnat ovat vaihdelleet voimakkaasti. Tuotannon rajoittamisesta on tarkoitus neuvotella Opecin seuraavassa kokouksessa 30. marraskuuta.
Energiaministeri Novak piti todennäköisenä, että sovinto tuotannon rajoittamisesta on mahdollista kahden viikon kuluttua pidettävässä kokouksessa. Hollantilainen liikepankki ABN Amro arvioi, että todennäköisyys ”todellisille” tuotannonrajoituksille on 50 prosenttia.
Keskiviikkoiltana Suomen aikaa Pohjanmeren Brent-viitelaadun raakaöljy maksoi 47,2 dollaria barrelilta, mikä oli liki prosentin enemmän kuin tiistaina. Öljyn kallistumiseen vaikutti sekin, että Yhdysvalloissa öljyvarastot kasvoivat viime viikolla 5,3 miljoonalla barrelilla, mikä oli huomattavasti enemmän kuin analyytikoiden ennustama 1,5 miljoonan barrelin lisäys.
Tuotannon rajoittaminen aiheuttaisi mitä todennäköisimmin öljyn kallistumisen. Pääsyy öljyn poikkeukselliseen halpaan hintaan on, että tuotanto on jo pitkään ollut kysyntää suurempaa.
Maailman suurin öljynviejävaltio Saudi-Arabia on vastustanut pitkään tuotannon rajoittamista, koska se ei ole halunnut tinkiä markkinaosuudestaan. Viime aikoina Saudi-Arabia on viestittänyt kuitenkin olevansa valmis rajoituksiin.
Sen sijaan Saudi-Arabian perivihollinen Iran on kieltäytynyt rajoituksista. Iranin tavoitteena on kasvattaa tuotantonsa talouspakotteita edeltävälle tasolle eli 4,2 miljoonaan barreliin päivässä.
Opecin näkökulmasta tuotannon rajoittaminen olisi kuin nuoralla kävelyä. Kansainvälinen energiajärjestö IEA arvioi keskiviikkona, että yhdysvaltalaiset liuskeöljyntuottajat lisäävät tuotantoaan, jos raakaöljyn hinta kallistuu 60 dollariin barrelilta.
Ajan mittaan raakaöljyn markkinahinta vaikuttaa suomalaistenkin kuluttajien ostamiin polttoaineisiin. Tosin muutokset raakaöljyn hinnassa eivät siirry suoraviivaisesti kuluttajahintoihin. Siihen yhtenä syynä on kireä verotus.
http://www.hs.fi/talous/a1479277649263