Venäjän talous

Mä voin heittää tohon yhden, Kaspersky tietoturva tuotteet... muuta ei tuu äkkiä mieleen....

Eikös Kasperskyn tietoturvatuotteita ole suositeltu länsimaisten asiantuntijoiden taholta välttelemään, eli taitaa mennä vähän sinne sotilastiedustelun puolelle sekin :D

Älä kiusaa trollia. Se alkaa olla jo eläinrääkkäystä. Vähän kuin ei lopettaisi loukussa olevaa supikoiraa heti.

Ryssien vienti taitaa olla luokkaa 320 mrd taalaa. Tästä näitä kysymyksesi kattavia tuotteita taitaa suurin olla mm. autot eli noin 400 miljoonaa taalaa. Samaa suuruusluokkaa lienee optiikka, joka tietysti voidaan laskea suoraan sotilasteknologian alueelle. Muuta ei oikein taida löytyä. Ei tarvitse ihmetellä, että Trump nauroi itsensä nippuun arvioidessaan ryssien vientitaloutta.

Jotta viestini ei menisi Kokoomushöperöpoliisien kansanvihalle luokittelemaan osastoon, haluan nostaa neuvostoliittolaisten suuria keksintöjä. Näitä ovat avaruuteen ammuttu koira, Kalashnikov ja niskalaukaus. Hieno kansa ja hienoja ihmisiä.

Pakko se nyt on kysellä kun on idän ihmemaan tietäjä paikalla, joten pitää käyttää tilanne hyväksi! Itse heittäisin länsimaissa menestyneistä venäläisistä tuotteista vodkan (siinä on vähän tehty jatkojalostusta!). Russian standard on hyvvöö, mulla on itseasiassa viinakaapissa yksi platinium-puteli. Autot eivät ole tainneet viime vuosina olla länsimaissa kauhean haluttuja?
 
En tiedä onko tarkoituksesi olla jotenkin sarkastinen, mutta tuonninkorvausohjelmien tulokset ovat kyllä olleet vähintään tyydyttäviä

Tietoni eivät riitä tästä vääntämiseen. Ehkä epäilyni syy on se, etten luota koskaan erilaisten ohjelmien ja julistusten voimaan saati nopeisiin tuloksiin aloilla, joissa on aloitettu lähes tyhjästä. Tämä epäluuloni kohdistuu poliitikkoihin ja erilaisiin ulostulijoihin riippumatta siitä, minkä lipun alla he seilaavat.

Kun olet perillä lähteistä, niin eräs maataloustuotannon tunnusluku olisi nannaa: paljonko nautojen lukumäärä on lisääntynyt tuonninkorvausohjelman aikana? Montako vuotta siihen kului?
 
Eikös Kasperskyn tietoturvatuotteita ole suositeltu länsimaisten asiantuntijoiden taholta välttelemään, eli taitaa mennä vähän sinne sotilastiedustelun puolelle sekin :D

RVC ainakin satsaa IT-palveluihin ja se on oikeaa high teciä. Käsitääkseni Venäjältä kyllä viedään esimerkiksi laitteistoja ja elektroniikkaa (esim. Yotaphone) Kanadaan ja Aasiaan. Toistakymmentä miljardia on varmaan siinä kiinni ja raaka-aineissa sitten lähes kolmesataa. Onhan siinä vielä eroa. Yotaphone muuten kehitettiin Oulussa yhteistyönä.
 
Täällä on nyt monta väittelijää, joten lyhyesti vain. Minusta Venäjä on ainakin tänään hiukan liiankin epäluuloinen ulkovaltojen suhteen. Se on jonkinlainen kippausilmiö. Jeltisinin aikana lännestä tuli aivan apinaneuvoja ja sitten Euroopan kartalla oli muutamia kiistanalaisia karttamuutoksia (esim. Kosovo). Sen jälkeen sitten kansi meni vähän liiankin tukevasti taas kiinni. Periaatteessa rohkea demokratiaa kohti kulkeminen olisi tuottanut vauraan ja suuren Venäjän. Kukaan ei menisi muualle. Me kävisimme kaikki siellä. Missä voisi lasketella ja pelata golfia? Oikealla Venäjällä. Nyt on 17 vuotta mennyt sisteman kehittämisessä ja siinä, että eversti pisti rahaa taskuun.

Alkava demokratia on aina ensin heikko ja sen epävarmuutta koetellaan, mutta jos henkinen kyky riittää Chicago rauhoittuu lahjomattomien avulla.
Lyhyesti tiivistettynä: Venäläiset vaihtoivat vapaaehtoisesti supervallan farkkuihin ja kokikseen, ja lupauksiin "vapaudesta" ja "ystävyydestä". Surkea vaihtokauppa Venäjän kannalta.

Jeltsin oli juoppo hölmö ja täysin Clintonin hallinnon ja oligarkkien vietävissä. Jeltsin oli ilman muuta hyvä hallitsija lännen kannalta. Melkein hajotti koko Venäjän valtion, sössi Tshetshenian sodan ja romahdutti venäläisten talouden ja elintason. Jeltsinin peruja on myös 1990-luvulla romahtanut syntyvyys, josta Venäjä nyt maksaa hintaa työikäisen väestön pienenä määränä.

Tuo juoppohullu myös ampui tankeilla Moskovan parlamenttitaloa vuonna 1993 kun parlamentti yritti estää Jeltsiniä jatkamasta hölmöilyjään. Clintonin hallinto tuki Jeltsiniä parlamenttitalon pommituksissa, koska se näki ja ymmärsi että Jeltsin oli viemässä Venäjää kohti tuhoa. Vuonna 1996 Clintonin hallinnon neuvonantajat supattivat Jeltsinin korvaan, miten hänen tulisi "voittaa" Venäjän presidentinvaalit. Jeltsin, jonka kannatus ennen vaaleja oli 2%, "voittikin" vaalit. Koko valtiollinen media ohjastettiin Jeltsinin tukemiseen ja ilmeisesti vaaleissa tapahtui myös runsaasti vilppiä.

Vuonna 1998 valtio teki virallisesti konkurssin, koska ei pystynyt selviytymään ulkomaisten lainojen maksueristä. Oligarkit ryöstivät maata. Verotuloja ei käytännössä ollut ollenkaan. Valtion ja kuntien työntekijät eivät saaneet palkkojaan. Armeija oli jätetty täysin retuperälle. Vain se että ydinaseiden toimintakyky säilytettiin kuin ihmeen kaupalla koko ajan, esti sen että länsimaat eivät tehneet sotilaallista interventiota Venäjälle. Sehän olisi voitu perustella vaikka Tshetshenian sodalla. Jevgeni Primakov sanoi duumassa vuonna 1998, että Venäjän valtio on akuutissa hajoamisvaarassa, eikä keskusvallalla ole enää otetta alueisiin. Suuri osa kansasta näkee suorastaan nälkää. Jopa Moskovan kaduilla kulkee runsaasti kerjäläisiä. Kansalaisia muuttaa ulkomailla tuhatmäärin joka kuukausi. Syntyvyys on olematonta. Koko kansakunnan tulevaisuus on uhattuna. Primakovin viesti kertoi täydestä toivottomuudesta.

Se että länsi tuki Jeltsiniä oli tietysti loogista siitä näkökulmasta, että länsi halusi nähdä mieluummin heikon kuin vahvan Venäjän. En näe lännen tekoa epämoraalisena, vaan enemmän amoraalisena. Se toimi puhtaasti omien intressiensä pohjalta, johon ei kuulunut vahva Venäjä. Venäjän osaksi oli ajateltu toimia raaka-aineiden ja energian lähteenä, ja vielä siten, että venäläiset eivät itse omistaisi luonnonvarojaan vaan ne olisivat länsimaisten yhtiöiden omistuksessa. Jeltsinin ja oligarkkien toimita vei Venäjää koko ajan tähän suuntaan. Esim. Jeltsinin hallinto möi Shellille Sahalinilta kaukoidästä omistusoikeuksia valtaviin maakaasuesiintymiin aivan pilkkahinnalla (Putinin hallinto otti nuo karkit pois Shelliltä myöhemmin).

Se että Vladimir Putin astui ikäänkuin varjoista ja täydestä tuntemattomuudesta ensin Venäjän pääministeriksi ja myöhemmin presidentiksi kuuluu minusta ainakin pienten ihmeiden joukkoon, mitä maailmassa on tapahtunut. Se että joku Putinin kaltainen tyyppi saattoi tuossa tilanteessa nousta johtoon on käsittämätöntä. Venäjä sai toivottomalta näyttäneessä tilanteessa lottovoiton.

Putin tarttui heti toimeen ja kutsui maan johtavat oligarkit koolle, ja saneli näille ehdot: joko tottelette minua tai joudutte vankilaan. Maksatte veronne ettekä puutu politiikkaan. Muut tottelivat paitsi kaksi, Boris Berezovski ja Mihail Hodorkovski. Heidän tarinansa tiedämme. Berezovski pakeni ulkomaille, mutta Hodorkovski yritti taistella vastaan. Hän alkoi ostaa duumaa puolelleen miljardeillaan. Tavoitteena oli yksityistää valtion omistamat öljyn ja kaasun kuljettamiseen käytetyt putkiverkostot. Tässä vaiheessa Hodorkovski pidätettiin. Hodorkovski oli Venäjän vaikutusvaltaisin oligarkki, ja hän uskoi ettei Putinilla olisi rohkeutta käydä hänen kimppuunsa. Hodorkovski erehtyi. Samalla Hodorkovskin omistama Jukos kansallistettiin Rosneftille. Ei suuri vääryys, sillä Hodorkovski oli siirtänyt miljardeittain öljyrahojaan ohi verottajan Gibraltarille Menatep-kusetuspankkinsa kautta.

Oligarkkien ruotuun pistämisen jälkeen Putinin seuraava toimi oli verouudistus, joka tehtiin vuonna 2004. 13% tasavero koko kansalle. Se oli suuri menestys, sillä ensimmäisen kerran Venäjä pystyi tehokkaasti keräämään veroja. Vuosi 2005 oli ensimmäinen, kun Venäjä pystyi maksamaan kaikkien valtion ja kuntien työntekijöiden palkat ajallaan. Pitkälti tämä oli verouudistuksen ansiota.

Toki Putin teki myös virheitä, joista suurin oli mandaatin antaminen NATO:lle hyökätä Afganistaniin. Kallis virhe Venäjälle. Mutta Putin uskoi vielä tuolloin, että lännen kanssa voisi olla kaveri. Nämä haaveet Putin joutui hautaamaan viimeistään Irakin sodan 2003 ja NATO:n länsilaajentumisen 2004 jälkeen. Länsi hyökkäsi brutaalisti Irakiin, vaikka Venäjä vastusti hyökkäystä. Hyökkäyksen hinta: tuhoutunut Irak ja satojatuhansia kuolleita. Yhtään Irakin sodan sotarikollista ei ole saatu vielä tuomiolle.

Mynchenin puhe vuonna 2007 oli se kun Putin virallisesti luopui politiikastaan lähestyä länttä. Se ei ollut enää mahdollista. Lopun me sitten tiedämme.

Sitä emme tiedä millainen Venäjästä olisi kehittynyt ilman Putinia. Jos Jeltsiniä olisi seurannut Jeltsin kakkonen, missä Venäjä olisi nyt? Itse uskon, että Venäjä olisi jatkanut samaa kehitystä kuin Jeltsinin aikana eli ajanut rotkosta syvään kuiluun. Maa olisi nyt hajonnut ja sen tilalla olisi joukko itsenäisiä valtioita, jotka riitelisivät toistensa kanssa. Kaukasuksella olisi jatkuva sotatila. Federaation eri osat riitelisivät toistensa kanssa luonnonvarojen hallinnasta. Ehkä federaation osat olisivat ajautuneet samanlaiseen hajoamissotaan kuin Jugoslavia. Japani olisi napannut Kuriilit itselleen. Kaliningrad olisi palautunut Saksalle. Ehkä Suomikin olisi saanut Karjalan tai ainakin Petsamon.

Mutta näin ei käynyt. Ansio ei kuulu yksin Putinille, mutta kyllä hän oli silti täysin ratkaiseva hahmo siinä, että Venäjän kehityssuunta kääntyi vuosituhannen taitteessa.
 
Täytynee laajentaa perspektiiviä ja yksinkertaistaa kokonaisuutta jotta Venäjän tilanne ymmärretään...

A) Venäjä saa hiilivetyjen myynnistä reilut 2/3 valtion tuloista
B) Kun öljyn maailmanmarkkinahinta (vaikuttaa niin öljyyn kuin kaasuunkin) putosi alle puoleen se tarkoitti käytännössä Venäjän valtion tuloihin 1/3 pudotuksen. Se on valtavan suuri osuus näin isossa taloudessa.
C) Samanaikaiset länsimaiden pakotteet vähensivät myös Venäjän kauppaa, sinne kohdistuvia investointeja jne.

13-3-8586301.png


- Venäjän yksipuolisesta tuotantorakenteesta johtuen Venäjän valtion talous on käytännössä raaka-aineiden viennin varassa.
- Toisekseen Venäjän tuotantotalouden kehittyminen ei ole mahdollista ilman investointeja ja globaalia kaupankäyntiä (vapaata markkinataloutta)

Venäjän talouden romahdus on tapahtunut tosiasia jolla tulee olemaan vuosikymmenien merkitys Venäjän tulevaisuuteen.
- talous ei tule korjaantumaan Putinin diktatuurihallinnon toimin, varustelu- ja sotamenoja kasvattamalla.
- ulkomaat eivät investoi Venäjälle koska se olisi käytännössä tulonsiirto sanktioiden kohteena olevan vihollisen asevarusteluun.

Venäjän demokraattinen poliittinen järjestelmä on myös romahtanut.
Venäjän nykyistä diktatuuria (yksi johtaja, yksi puolue, yksi kansa) ylläpidetään taustalla toimivan vahvasti aseistetun väkivaltakoneiston avulla. Kaikki mahdolliset poliittiset vaihtoehdot estetään viime kädessä vangitsemisten, kidutuksien ja murhien avulla. Lehdistön ja kansalaisvapauksia kiristetään kaikin tavoin.
- mutta jää silti nähtäväksi kuinka pitkään Putinin, oligarkkien ja muun rikollisen eliitin johtama hallinto säilyttää asemansa.

Tuossa on yksinkertaistettuna se kokonaisuus/lähtökohdat jonka pohjalta venäläisten taloudellinen ja poliittinen elämää jatkuu.
- joillakin menee hyvin, toisilla huonommin ja aika moni joutuu elämään täysin "oman onnensa" myötä.
- uskon toki senkin että joskus aikaisemmin on ollut vieläkin vaikeampia aikoja.
..................
Luonnollisesti Venäjän nykyiset johtajat haluavat kertoa koko maailmalle suurista saavutuksistaan ja siitä onnen täyttämästä yhteiskunnasta jonka he ovat kansalaisilleen kyenneet järjestämään. Kertovat siitäkin kuinka koko maailma kadehtii venäläisten hyvinvointia. Ennen kaikkea Putin ja oligarkit ovat etuvartiossa ylivoimaisine aseineen ja armeijallaan, valmiina puolustautumaan kaikkia länsimaita vastaan jotka haluavat vain ja ainoastaan ryöstää Venäjän kansalta heidän maansa ja omaisuutensa.

Onhan se sinällään mukavaa että silloin tällöin meillekin tulee tietoa siitä kuinka hyvin asiat ovat Venäjällä..
 
Lyhyesti tiivistettynä: Venäläiset vaihtoivat vapaaehtoisesti supervallan farkkuihin ja kokikseen, ja lupauksiin "vapaudesta" ja "ystävyydestä". Surkea vaihtokauppa Venäjän kannalta.

Jeltsin oli juoppo hölmö ja täysin Clintonin hallinnon ja oligarkkien vietävissä. Jeltsin oli ilman muuta hyvä hallitsija lännen kannalta. Melkein hajotti koko Venäjän valtion, sössi Tshetshenian sodan ja romahdutti venäläisten talouden ja elintason. Jeltsinin peruja on myös 1990-luvulla romahtanut syntyvyys, josta Venäjä nyt maksaa hintaa työikäisen väestön pienenä määränä.

Tuo juoppohullu myös ampui tankeilla Moskovan parlamenttitaloa vuonna 1993 kun parlamentti yritti estää Jeltsiniä jatkamasta hölmöilyjään. Clintonin hallinto tuki Jeltsiniä parlamenttitalon pommituksissa, koska se näki ja ymmärsi että Jeltsin oli viemässä Venäjää kohti tuhoa. Vuonna 1996 Clintonin hallinnon neuvonantajat supattivat Jeltsinin korvaan, miten hänen tulisi "voittaa" Venäjän presidentinvaalit. Jeltsin, jonka kannatus ennen vaaleja oli 2%, "voittikin" vaalit. Koko valtiollinen media ohjastettiin Jeltsinin tukemiseen ja ilmeisesti vaaleissa tapahtui myös runsaasti vilppiä.

Vuonna 1998 valtio teki virallisesti konkurssin, koska ei pystynyt selviytymään ulkomaisten lainojen maksueristä. Oligarkit ryöstivät maata. Verotuloja ei käytännössä ollut ollenkaan. Valtion ja kuntien työntekijät eivät saaneet palkkojaan. Armeija oli jätetty täysin retuperälle. Vain se että ydinaseiden toimintakyky säilytettiin kuin ihmeen kaupalla koko ajan, esti sen että länsimaat eivät tehneet sotilaallista interventiota Venäjälle. Sehän olisi voitu perustella vaikka Tshetshenian sodalla. Jevgeni Primakov sanoi duumassa vuonna 1998, että Venäjän valtio on akuutissa hajoamisvaarassa, eikä keskusvallalla ole enää otetta alueisiin. Suuri osa kansasta näkee suorastaan nälkää. Jopa Moskovan kaduilla kulkee runsaasti kerjäläisiä. Kansalaisia muuttaa ulkomailla tuhatmäärin joka kuukausi. Syntyvyys on olematonta. Koko kansakunnan tulevaisuus on uhattuna. Primakovin viesti kertoi täydestä toivottomuudesta.

Se että länsi tuki Jeltsiniä oli tietysti loogista siitä näkökulmasta, että länsi halusi nähdä mieluummin heikon kuin vahvan Venäjän. En näe lännen tekoa epämoraalisena, vaan enemmän amoraalisena. Se toimi puhtaasti omien intressiensä pohjalta, johon ei kuulunut vahva Venäjä. Venäjän osaksi oli ajateltu toimia raaka-aineiden ja energian lähteenä, ja vielä siten, että venäläiset eivät itse omistaisi luonnonvarojaan vaan ne olisivat länsimaisten yhtiöiden omistuksessa. Jeltsinin ja oligarkkien toimita vei Venäjää koko ajan tähän suuntaan. Esim. Jeltsinin hallinto möi Shellille Sahalinilta kaukoidästä omistusoikeuksia valtaviin maakaasuesiintymiin aivan pilkkahinnalla (Putinin hallinto otti nuo karkit pois Shelliltä myöhemmin).

Se että Vladimir Putin astui ikäänkuin varjoista ja täydestä tuntemattomuudesta ensin Venäjän pääministeriksi ja myöhemmin presidentiksi kuuluu minusta ainakin pienten ihmeiden joukkoon, mitä maailmassa on tapahtunut. Se että joku Putinin kaltainen tyyppi saattoi tuossa tilanteessa nousta johtoon on käsittämätöntä. Venäjä sai toivottomalta näyttäneessä tilanteessa lottovoiton.

Putin tarttui heti toimeen ja kutsui maan johtavat oligarkit koolle, ja saneli näille ehdot: joko tottelette minua tai joudutte vankilaan. Maksatte veronne ettekä puutu politiikkaan. Muut tottelivat paitsi kaksi, Boris Berezovski ja Mihail Hodorkovski. Heidän tarinansa tiedämme. Berezovski pakeni ulkomaille, mutta Hodorkovski yritti taistella vastaan. Hän alkoi ostaa duumaa puolelleen miljardeillaan. Tavoitteena oli yksityistää valtion omistamat öljyn ja kaasun kuljettamiseen käytetyt putkiverkostot. Tässä vaiheessa Hodorkovski pidätettiin. Hodorkovski oli Venäjän vaikutusvaltaisin oligarkki, ja hän uskoi ettei Putinilla olisi rohkeutta käydä hänen kimppuunsa. Hodorkovski erehtyi. Samalla Hodorkovskin omistama Jukos kansallistettiin Rosneftille. Ei suuri vääryys, sillä Hodorkovski oli siirtänyt miljardeittain öljyrahojaan ohi verottajan Gibraltarille Menatep-kusetuspankkinsa kautta.

Oligarkkien ruotuun pistämisen jälkeen Putinin seuraava toimi oli verouudistus, joka tehtiin vuonna 2004. 13% tasavero koko kansalle. Se oli suuri menestys, sillä ensimmäisen kerran Venäjä pystyi tehokkaasti keräämään veroja. Vuosi 2005 oli ensimmäinen, kun Venäjä pystyi maksamaan kaikkien valtion ja kuntien työntekijöiden palkat ajallaan. Pitkälti tämä oli verouudistuksen ansiota.

Toki Putin teki myös virheitä, joista suurin oli mandaatin antaminen NATO:lle hyökätä Afganistaniin. Kallis virhe Venäjälle. Mutta Putin uskoi vielä tuolloin, että lännen kanssa voisi olla kaveri. Nämä haaveet Putin joutui hautaamaan viimeistään Irakin sodan 2003 ja NATO:n länsilaajentumisen 2004 jälkeen. Länsi hyökkäsi brutaalisti Irakiin, vaikka Venäjä vastusti hyökkäystä. Hyökkäyksen hinta: tuhoutunut Irak ja satojatuhansia kuolleita. Yhtään Irakin sodan sotarikollista ei ole saatu vielä tuomiolle.

Mynchenin puhe vuonna 2007 oli se kun Putin virallisesti luopui politiikastaan lähestyä länttä. Se ei ollut enää mahdollista. Lopun me sitten tiedämme.

Sitä emme tiedä millainen Venäjästä olisi kehittynyt ilman Putinia. Jos Jeltsiniä olisi seurannut Jeltsin kakkonen, missä Venäjä olisi nyt? Itse uskon, että Venäjä olisi jatkanut samaa kehitystä kuin Jeltsinin aikana eli ajanut rotkosta syvään kuiluun. Maa olisi nyt hajonnut ja sen tilalla olisi joukko itsenäisiä valtioita, jotka riitelisivät toistensa kanssa. Kaukasuksella olisi jatkuva sotatila. Federaation eri osat riitelisivät toistensa kanssa luonnonvarojen hallinnasta. Ehkä federaation osat olisivat ajautuneet samanlaiseen hajoamissotaan kuin Jugoslavia. Japani olisi napannut Kuriilit itselleen. Kaliningrad olisi palautunut Saksalle. Ehkä Suomikin olisi saanut Karjalan tai ainakin Petsamon.

Mutta näin ei käynyt. Ansio ei kuulu yksin Putinille, mutta kyllä hän oli silti täysin ratkaiseva hahmo siinä, että Venäjän kehityssuunta kääntyi vuosituhannen taitteessa.

Hirveästi en kyseenalaista tätä näkökulmaa, mutta saagassa on yksi iso varjonpuoli. Suurimman kritiikin kohdistan Putiniin itseensä. Silovikit ja pieni kaveripiiri teki itsestään vain uudet rosvot. Siinä kaikki.

Talouskasvu olisi tullut joka tapauksessa reformeista.
 
Hirveästi en kyseenalaista tätä näkökulmaa, mutta saagassa on yksi iso varjonpuoli. Suurimman kritiikin kohdistan Putiniin itseensä. Silovikit ja pieni kaveripiiri teki itsestään vain uudet rosvot. Siinä kaikki.

Talouskasvu olisi tullut joka tapauksessa reformeista.
Siis mistä tarkemmin ottaen kritisoit Putinia? Toki asiat olisi varmasti voitu tehdä monella sektorilla paremminkin, mutta yleisesti ottaen maa on mennyt Putinin aikana valtavasti eteenpäin.

Talouden kääntyminen kasvuksi 2000-luvun taitteessa ei ollut mikään itsestäänselvyys. Yhtä hyvin Venäjästä olisi voinut tulla Venezuelan kaltainen valtio.
 
Armeija oli jätetty täysin retuperälle. Vain se että ydinaseiden toimintakyky säilytettiin kuin ihmeen kaupalla koko ajan, esti sen että länsimaat eivät tehneet sotilaallista interventiota Venäjälle.

Ööööö, siis ketkä ja millä ihmeen lihaksilla? Pl. Usa kaikki ajoivat asevoimansa lähes suoritustilaan. Tappelemaan rodinaansa puolustavien venäläisten kanssa, halloo nyt.

Ymmärrän sen, että valtio, joka istuu tuollaisten luonnonvarojen päällä suhtautuu hieman epäluuloisesti -asiakkaisiinsa- ei siinä mitään. Mutta kyllä tuo epäluulo on tainnut lipsahtaa hiukka pitkäksi.
 
RVC ainakin satsaa IT-palveluihin ja se on oikeaa high teciä. Käsitääkseni Venäjältä kyllä viedään esimerkiksi laitteistoja ja elektroniikkaa (esim. Yotaphone) Kanadaan ja Aasiaan. Toistakymmentä miljardia on varmaan siinä kiinni ja raaka-aineissa sitten lähes kolmesataa. Onhan siinä vielä eroa. Yotaphone muuten kehitettiin Oulussa yhteistyönä.

Öööö? Eiköhän Yota taida olla nykyisin kiinalainen firma? Toki varmaan Pietarissa/Siperiassa asuvien nörttien perustama alunperin, eli hyvä tarkennus. Taitaa Yotan koko valmistus, tuotekehitys ja jopa esikuntakin olla nykyään Kiinassa?

Korjaa toki, jos olen ihan hakoteillä.
 
  • Tykkää
Reactions: PSS
Kansantuote (GPD, jonka kuvaavuudesta voi olla montaa mieltä) per henkilö on noin puolittunut viidessä vuodessa.
Ilmeisesti tarkoitat nominaalista etkä ostovoimakorjattua bruttokansantuotetta. Toki se on laskenut (ei kuitenkaan puolittunut) ruplan devalvaation takia siitä mitä se oli silloin kun öljy maksoi 120 USD.

Mutta jos katsotaan paremmin todellista tuotantoa ja ostovoimaa kuvaavaa ostovoimapariteetilla korjattua bkt:tä, niin se on laskenut huippuvuodesta 2013 vain 5%. Viiden prosentin lasku kolmessa vuodessa täyttää laman vaatimukset, mutta ei romahduksen. Toisaalta Venäjän talous on kääntynyt kasvuun, ja nykyisellä kasvuvauhdilla vuoden 2013 huipputaso saavutetaan parissa vuodessa.

Ja toisaalta nykyinenkin BKT (PPP) on yli kaksi kertaa korkeampi kuin vuoden 1998 BKT (PPP).

Vienti, joka tuottaa siis kaiken sen talouden ylimääräisen rahan, on noin puolittunut viidessä vuodessa.

Raaka-aineiden ja energian hinnan laskun myötä viennin arvo on tietysti pienentynyt, mutta ei kuitenkaan puolittunut:
russia-exports.png



Inflaatio huitelee siinä 7-11 prossan välissä.
Elokuussa inflaatio oli 3,3%.

Ulkoinen velka on n. 40 % GDP:stä, joka on todella pieni. Vaikkapa Suomeen verrattuna.
Lisäksi Venäjän puskurirahastojen arvo on moninkertainen sen ulkoiseen velkaan verrattuna.


Osakemarkkina, joka on yleensä erittäin hyvä tulevaisuuden ennustaja, on rajussa nousussa. Mm. vuonna 2016 + 27 %.
Mistähän johtuu?

Jos näistä itse tärkeimpinä pitämistäni kansantalouden mittareista voi jotain päätellä, niin ehkä voisi sanoa kyseessä olevan kasvaneen ja hiipumassa ja romahtamassa olevan kehitysmaan.
Miten määritätä "romahtamisen"? Uhkaako Venäjää konkurssi?

Entä nykyinen yli 2% kasvu? Eikö ole kestävällä pohjalla?



(Koomistahan omalla tavallaan on, että ryssien talousluvut ovat osittain terveemmällä pohjalla kuin Suomen.) Noihin lukuihin tietysti tulee suhtautua äärimmäisellä epäluulolla. Julkaistut luvut kun sisältävät oletusarvoisesti jotain poliittista viestiä.
Tilastoja vääristellään Suomessa mm. työllisyyden osalta. Sitä tapahtuuko taloustilastojen vääristelyä Venäjällä ja missä määrin ei ole meidän tiedossamme. Ainoa mahdollisuus on luottaa olemassaolevaan dataan tai olla luottamatta mihinkään. Yhtä hyvin niitä tilastoja voidaan vääristellä myös negatiiviseen suuntaan :)


Eli virallisesti julkaistujen tietojen mukaan ei oikein hyvältä näytä. Outoa luvuissa on ryssäpörssin nousu, mutta se näyttää heiluvan vuositasolla paljon. Noin 17 vuodessa indeksi on noussut noin 25 %, eli "normaalia" nousua hieman vähemmän.
Riippuu taas miten "hyvä" määritetään. Venäjä on kuitenkin aika laajojen talouspakotteiden kohteena, ja maa pystyy siitä huolimatta kasvattamaan talouttaan, eli ei kaikki aivan pielessäkään ole. Ja kuten sanoit, osakemarkkinat ovat viimeien vuoden ajan kasvaneet hyvin, mikä indikoi jotain myös tulevaisuudesta.

Mitähän olisivat johtopäätökset? Yllättäen koko neuvostotalous nojaa raaka-aineiden vientiin.
Ei nojaa. Viennin osuus Venäjän koko taloudesta on melko pieni, paljon pienempi kuin esim. Suomen.

Jos jenkkien (ja EU:n heh-heh) perse kestää on pitemmällä aikavälillä neuvostotalouden hiipuminen nauriskuoppatasolle. Kehitys kestänee ainakin yhtä kauan kuin Reaganin menestyksekäs ohjelma ajaa Nliitto taloudelliseen perikatoon. Aikaa se tulee ottamaan.
Sehän näiden pakotteiden tarkoitus lieneekin, mutta eri asia tuottaako tulosta. Lukaise vaikka tämä: https://www.strategic-culture.org/news/2017/09/28/economic-sanctions-against-russia-flop.html

Yksi seikka pakotteiden toimimattomuudessa johtuu siitäkin, ettei maailmantalous ole yhtä länsikeskeinen kuin se oli 1980-luvulla Reaganin aikaan. Suurin osa maailman BKT:stä tuotetaan muualla kuin lännessä, eivätkä muut kuin länsimaat ole osallisina Venäjä-pakotteissa. Eli Venäjä voi tehdä kauppaa Kiinan, Intian, Indonesian, Pakistanin, Vietnamin, Korean, Japanin, Brasilian, Venezuelan, Iranin ja muiden kanssa ilman pakotteiden vaikutusta.

Mutta eiköhän se ole kaikkien ajattelevien ja vapautta rakastavien ihmisten suuri toive.
Epäilemättä niiden toive, jotka toivovat länsihegemonian vahvistumista ja kilpailijan poistamista näyttämöltä.
 
Mihin perustuu tietosi siitä, että "valtaosa" venäläisistä maitotuotteista on jatkettu kipsivedellä?
Tähän (punainen lihavoitu teksti oma muutokseni):
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000002909064.html
Tuontirajoitteet aiheuttivat maitopulan – venäläisyritykset jatkavat maitoa nyt saippualla ja leivinjauheella
Venäjän länsimaisille tuotteille asettamat tuontirajoitteet ovat aiheuttaneet maitopulan, johon tuottajat vastaavat luovilla ratkaisuilla.
f96723aa83b74322a18e09520a38cab3.jpg

Asiakas ruokakaupan maitotuoteosastolla Moskovassa joulukuussa 2015. (KUVA: Sergei Karpukhin Reuters)
Minna Tiainen

Julkaistu: 3.7.2016 11:40



Venäläisen ruokakaupan hyllyllä kannattaa olla tarkkana. Kuluttajansuojaan erikoistunut kansalaisjärjestö Roscontrol on todennut, että maitotuotteista löytyy nyt oikeastaan ihan mitä vain: liitua, saippuaa, leivinjauhetta, kalkkia, kipsiä. Aiheesta uutisoi uutistoimisto AFP.

Uutissivusto Fontankan mukaan osaa Pietarissa myytävistä maitotuotteista pitäisi käyttää ”vain kerosiinilamppujen täyttämiseen”. Sivusto teki viime kuussa videon, jossa se kokeili polttaa raejuustoa. Aluksi juusto rätisee ja siitä lähtee vihreää savua, lopulta se syttyy liekkeihin ja palaa roihuten kymmenen minuutin ajan.

Roscontrolin tekemässä testissä 60 prosenttia maitotuotteista sisälsi korvikeaineita. Lihatuotteissa osuus oli tätäkin korkeampi.

Väärien ruokatuotteiden taustalla ovat Venäjän lännelle asettamat tuontirajoitteet. Moskova asetti useimmille länsimaisille ruokatuotteille tuontikiellon elokuussa 2014 vastauksena talouspakotteille, jotka länsimaat asettivat Venäjälle Ukrainan konfliktin vuoksi.

Viime perjantaina pääministeri Dmitri Medvedev hyväksyi virallisesti tuontirajoitusten jatkamisen vuoden 2017 loppuun.

Koska Venäjän tuontirajoitteet ovat tyhjentäneet kauppojen hyllyt länsimaisista ruuista, kotimaisten tuotteiden kysyntä on kasvanut merkittävästi. Maidontuotanto ei kuitenkaan ole pysynyt kasvussa mukana. Tämä on ajanut tuottajat luovien vaihtoehtojen äärelle.

Viime vuonna Venäjällä tuotettiin kahdeksan miljoonaa tonnia liian vähän maitoa. Vastauksena palmuöljyn tuonti lisääntyi neljänneksellä.

Jopa hallituksen alainen tutkimusosasto on joutunut toteamaan, että ruokatuotteiden laatu on heikentynyt ja markkinoille on tullut juustojäljitelmiä. Viranomaiset ovat alkaneet pitää listaa rehellisistä tuottajista, jotka todella käyttävät maitoa ja kermaa.

Ja näihin:
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016062021766222_ul.shtml
Venäjällä laimennetaan maitoa - sekaan kipsiä, kalkkia, tuhkaa
Maanantai 20.6.2016 klo 19.31

Venäjän maatalouden valvontavirasto Rosselhoznadzor julkaisi tuoreen raportin, jonka mukaan maitoa ja muita maitotuotteita laimennetaan usein jopa hengenvaarallisilla aineilla.


Venäjällä kannattaa olla tarkkana siitä, mistä maitotuotteita ostaa. (PASI LIESIMAA)

Smetanaa laimennetaan Venäjällä lisäämällä siihen piimää, rasvatonta rahkaa ja kasviöljyjä.

Maitoa puolestaan yritetään laimentaa usein sekoittamalla tuotteeseen tärkkelystä, liitua, tuhkaa, kalkkia, boori- sekä salisyylihappoa ja jopa kipsiä.

Venäjän maatalouden valvontaviraston Rosselhoznadzorin uuden raportin mukaan laimennettujen tuotteiden käyttäjillä ilmenee usein ruokamyrkytyksiä.

- Maitotuotteiden laimentamisen tavoitteena on saada laittomia taloudellisia voittoja korvaamalla laadullisesti biologisesti arvokasta raaka-ainetta vähemmän arvokkaalla, raportissa lukee.

Rosselhoznadzorin mukaan tuotteiden laimentaminen luo epäreilun kilpailuasetelman markkinoilla, jolloin aitoja ja laimentamattomia tuotteita myyvät valmistajat kärsivät taloudellisia tappioita.

Lähde: Interfax

Venäjällä julkaistiin laadukkaiden maitotuotteiden lista - yli 340 tuottajaa lisää tuotteisiin kiellettyjä aineita
Tiistai 21.6.2016 klo 17.56

Venäjän maatalouden valvontavirasto Rosselhoznadzor paljasti yli 340 maitotuotteita tuottavaa yritystä, joiden tuotteita laimennettiin erilaisilla aineilla.



Laimennettuja maitotuotteita oli myynnissä Venäjällä 67 eri alueella. Maitotuotteita laimennettiin lisäämällä joukkoon muun muassa erilaisia kasviöljyjä, tärkkelystä, liitua, tuhkaa, kalkkia, boori- sekä salisyylihappoa ja jopa kipsiä.

Rosselhoznadzor julkaisi tänään tiistaina listan rehellisistä maitotuotteiden tuottajista, joiden tuotteet ovat korkealaatuisia. Lista on nähtävissä täältä ja sieltä voi myös hakea tuottajia nimellä.

Rosselhoznadzorin varajohtaja Nikolai Vlasov korosti, että laimennettujen ja jopa vaarallisten maitotuotteiden tuottajien joukossa on myös suuria ja tunnettuja yhtiöitä. Hän ei kuitenkaan suostunut paljastamaan näiden yhtiöiden nimiä uutistoimisto Tassille, koska siitä syntyisi Vlasovin mukaan loputon oikeusprosessi.

- Aina yhtiön johto ei edes ole tietoinen tuotteiden laimentamisesta, Vlasov kertoi.

Lähde: Tass

Ja lähteet ovat sentään ihan venäläisiä.
 
Talouskasvu oli jossain vaiheessa suurta. Köyhyys puolittui. Samalla kuitenkin syntyvyys laski. Kuolleisuus on korkea. Samoista ongelmista Venäjä kärsii kuin länsimaatkin.
Korjataan hieman. Syntyvyyden kasvu ja kuolleisuuden lasku ajoittui samaan aikaan kun talous lähti kasvamaan, eli 2000-luvun taitteeseen. Nämä menevät aika käsi käsissä. Kuolleisuus laskee ja syntyvyys nousee kun taloudella menee hyvin, ja päinvastoin.

Tällä hetkellä venäläismiesten odotettavissa oleva elinikä on 67 vuotta. Vuonna 2001 se oli 58 vuotta.

Tällä hetkellä Venäjän hedelmällisyysluku on 1,75, kun se vuonna 2001 oli vain 1,1. EU:ssa se on keskimäärin alle 1,5.

Putin tölväisikin asiasta länttä: http://www.express.co.uk/news/world...Kremlin-leader-Russia-outbreeding-Europe-West

Mutta onhan hedelmällisyysluku edelleen liian alhainen. Sen pitäisi nousta 2.1 pintaan, jotta väestö ei pitkällä tähtäimellä laske ilman maahanmuuttoa. Harvassa länsimaassa luku on noin suuri. Saksassa se on muistaakseni noin 1,4, eli Saksan ongelmat ovat vielä paljon suuremmat kuin Venäjän. Saksa on yrittänyt korvata pientä syntyvyyttä runsaalla maahanmuutolla. Epäilen, ettei tuo ole toimiva ratkaisumalli.
 
Siis mistä tarkemmin ottaen kritisoit Putinia? Toki asiat olisi varmasti voitu tehdä monella sektorilla paremminkin, mutta yleisesti ottaen maa on mennyt Putinin aikana valtavasti eteenpäin.

Talouden kääntyminen kasvuksi 2000-luvun taitteessa ei ollut mikään itsestäänselvyys. Yhtä hyvin Venäjästä olisi voinut tulla Venezuelan kaltainen valtio.

Kysytkö tosissasi?

Putin kaappasi valtavan lihaerän jo Pietarissa ollessaan. 80 miljoonan lasti katosi. Hän teki taksikuskista pankinjohtajan, koska kaverit olivat toisiaan autelleet judoseurasta lähtien. Presidentti, joka varastaa kansallisvarannosta niin paljon, että on maailman rikkaimpia ellei rikkain. Hodorkovski oli pikkuvaras verrattuna häneen.

Maan talouskasvun arkkitehdit, oikeat sankarit, on potkittu pois aikapäiviä sitten ja idiootit sekä kansallisbolsut lähestyvät Kremliä.
 
Naks melkein koko viesti...
Epäilemättä niiden toive, jotka toivovat länsihegemonian vahvistumista ja kilpailijan poistamista näyttämöltä.

Täytyy myöntää, että arvostan Sinua, hyvä PetroP. Harva viitsii vastata kiistämättömiin faktoihin noin suurella perusteellisuudella kuin Sinä. Vaikka vastaukset olisivat mitä sattuu, vaatii noiden neuvostohöperöiden vastausten hiominen paljon vaivaa ja suurta tekstien muokkaamista. Ällistyttävä suoritus kerta kaikkiaan. Onnittelut sinne trollitehtaaseen.

En halua alkaa kiistellä ihan todennetuista faktoista, koska se ei taida johtaa mihinkään muuhun kuin järjettömään inttämiseen. Antaa todellisuuden ratkaista. Mitä itse arvelet kumpi voittaa: Länsimainen yritteliäisyys, sananvapaus, vähemmistöjen arvostus ja yksilön arvostus vai neuvostoelukoiden edustama synkkä ihmisyyden pimeys. Saapa nähdä miten asiassa käy. Nyt kyllä jännittää.
 
Ööööö, siis ketkä ja millä ihmeen lihaksilla? Pl. Usa kaikki ajoivat asevoimansa lähes suoritustilaan. Tappelemaan rodinaansa puolustavien venäläisten kanssa, halloo nyt.

Ymmärrän sen, että valtio, joka istuu tuollaisten luonnonvarojen päällä suhtautuu hieman epäluuloisesti -asiakkaisiinsa- ei siinä mitään. Mutta kyllä tuo epäluulo on tainnut lipsahtaa hiukka pitkäksi.
Venäjän armeija oli täysin toimintakyvytön viimeistään 1990-luvun puolestä välistä alkaen. Jos sitä vastaan olisi tehty yllätysluonteinen hyökkäys NATO:n maavoimilla, en usko että Venäjä olisi sitä kestänyt siinä tilassa missä se oli. Tietysti tämä on silti ehkä epätodennäköinen skenaario, mutta uskon silti että jos Venäjän karhu olisi menettänyt ydinhampaansa 1990-luvulla, olisi länsi käyttänyt tavalla tai toisella sotilaallista voimaa Venäjän hajottamiseksi. Tshetshenian kapinallisethan saivat tukea länsimaista.
 
Täytyy myöntää, että arvostan Sinua, hyvä PetroP. Harva viitsii vastata kiistämättömiin faktoihin noin suurella perusteellisuudella kuin Sinä. Vaikka vastaukset olisivat mitä sattuu, vaatii noiden neuvostohöperöiden vastausten hiominen paljon vaivaa ja suurta tekstien muokkaamista. Ällistyttävä suoritus kerta kaikkiaan. Onnittelut sinne trollitehtaaseen.

En halua alkaa kiistellä ihan todennetuista faktoista, koska se ei taida johtaa mihinkään muuhun kuin järjettömään inttämiseen. Antaa todellisuuden ratkaista. Mitä itse arvelet kumpi voittaa: Länsimainen yritteliäisyys, sananvapaus, vähemmistöjen arvostus ja yksilön arvostus vai neuvostoelukoiden edustama synkkä ihmisyyden pimeys. Saapa nähdä miten asiassa käy. Nyt kyllä jännittää.
Sinulla on toinen katsantokanta kuin minulla. Sinusta Venäjä ja länsi eivät voi elää ja olla olemassa yhtä aikaa, vaan toisen tulee tuhoutua. Venäjä on sinulle Karthago, joka on tuhottava. Koska se edustaa pahaa. Pahan valtakuntaa.

Onneksemme venäläiset eivät ajattele näin. He haluavat vain olla rauhassa. He haluavat rauhassa kehittää omaa maataan ilman ajatuksia toisten valtioiden tuhoamisesta ja maailmanhegemoniasta. Heillä ei ole satoja sotilastukikohtia eri puolilla maailmaa. Heillä ei ole lentotukialuksia "voiman projisoimiseen" muita valtioita kohtaan. Heillä ei ole maailman reservivaluuttaa, jota se pakottaisi muun maailman käyttämään ase ohimolla. Heillä ei ole Hollywoodin kaltaista propagandateollisuutta, joka määrittää hyvän ja pahan.

Se mitä heillä on, on iso maa ja paljon luonnonvaroja. Ja 150 miljoonaa asukasta, joilla on paljon koulutusta. Näiden varaan Venäjä rakentaa. Venäjälle kyse ei ole "voittamisesta ja häviämisestä", tai toisen nujertamisesta. He haluavat vain olla rauhassa ilman että heidän asioihinsa sekaannutaan tai heidän kimppuunsa hyökätään. Se pakottaa heidät myös panostamaan paljon aseistukseen, ja varsinkin ydinaseeseen, koska vain se lopulta takaa heille edes kohtalaisen immuniteetin suoraa aggressiota kohtaan (joskaan ei epäsuoraa aggressiota kohtaan).

Miksi venäläiset sitten rakastavat Putiniaan? Koska hänen aikanaan venäläisille on tullut edes mahdollisuus vaurastua ja kasvaa kansakuntana. Ennen sitä tuota mahdollisuutta ei edes ollut. Ja tämän mahdollisuuden he ovat myös käyttäneet. Ei täydellisesti, mutta kuitenkin eteenpäin mennen.
 
Nykyvenäjästä ja sen propagandasta unohtuu aina tiettyjä faktoja.
Venäjä ei ollut kaltoin kohdeltu 90-luvulla by länsi,kuten he mielellään esittävät.
Itseasiassa Venäjä oli lännen rahoittama ja tukema täysin. Sitä hoivattiin kuin sairasta lasta.
Tässä tehtiin virhe,koska tuen ehdoiksi olisi pitänyt laittaa demokratia ja uudistukset. Jeltsinin aikana jotain tapahtuikin ja mm. media oli aika vapaa poislukien televisio.

Länsiraha ei ollut pientä. Saksa pelkästää pumppasi noin 45miljardia Venäjälle sekä rakensi asuintalot itäsaksasta palaaville sotilaille. Muut maat kantoivat omat miljardina.
Putinin tullessa valtaan olisi ollut tärkeä laittaa tuen ehdoksi uudistusten jatkuminen. Sen sijaan Putin lakkautti kaikki orastavan demokratian kehitykset. Lisäksi öljyn hinta moninkertaistui. Se oli ainoa syy miksi kansalaisten elintaso parani vähän. Vain vähän koska vallan ja vapauden kaapanneet uudet hallitsijat ryöstivät kaiken itselleen ja lähipiirilleen.
Tietenkään tuollainen ei voi loputtomiin jatkua. Lähinnä mietityttää mihin ja minkälaiseen toimintaan Venäjän diktaattori on valmis säilyttääkseen asemansa.
Kuitenkin länsijohtajat 90-2008 välillä ovat suuresti vastuussa nykytilanteesta,että antoivat sen tapahtua ja meidän rahoilla.
 
Back
Top