Venäjän talous

Krister toistelee samoja viestejä kuin toukokuussa 21.5
Olisiko ottanut väärän nipun taskeja hoidettavaksi. Näihin on kaikkiin jo vastattu.
 
Kauppalehden uutinen: https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uutinen/7WS2wTyW?ref=ampparit:2eae&ext=ampparit

hdysvaltain presidentti Donald Trump on kehottanut Saksan liittokansleri Angela Merkeliä luopumaan Nord Stream 2 -kaasuputken tukemisesta, sanomalehti Wall Street Journal (WSJ) kertoo viitaten nimettömiin virkamieslähteisiin Saksassa, Yhdysvalloissa ja Euroopan unionissa.


Lehden tietojen mukaan Trump olisi luvannut vastapalvelukseksi uusia neuvotteluja USA:n ja EU:n välisestä vapaakauppasopimuksesta. Merkel puolestaan on vastannut, ettei Saksa luovu uudesta kaasuputkesta, mutta on valmis entistä tiiviimpään yhteistyöhön kaasualalla Yhdysvaltain kanssa.
USA siis uhkailee ja painostaa. Ainakin vielä Merkelin kantti pitää ja sanoo, että Saksa ei putkesta luovu.

Se on varmaa, että Saksassa kirotaan Yhdysvaltoja tällä hetkellä.
 
Koreoiden sovun myötä Venäjä on rakentamassa kaasuputkea Pohjois-Korean kautta Etelä-Koreaan: https://www.express.co.uk/news/worl...e-north-korea-kim-jong-un-donald-trump-summit

Gazpromille Etelä-Korean saaminen asiakkaaksi olisi varsin merkittävä asia. Itä-Siperiassa ja Venäjän kaukoidässä on suuria kaasuvarantoja, joita Venäjä myy tällä hetkellä jo Kiinalle. Korean saaminen kilpailemaan Kiinan kanssa itä-Siperian kaasusta olisi Venäjälle toivottavaa. Etelä-Korea puolestaan saisi Venäjältä kaasua halvemmalla kuin mitä se saa tällä hetkellä mm. Qatarista tuotuun nestekaasuun verrattuna.

USA tulee tietysti vastustamaan putkea (kuten se vastustaa Nord Streamia), ja tässäkin tapauksessa kysymys lieneekin siitä, taipuuko Etelä-Korea USA:n painostukseen vai ei.
 
Etelä-Korea puolestaan saisi Venäjältä kaasua halvemmalla kuin mitä se saa tällä hetkellä mm. Qatarista tuotuun nestekaasuun verrattuna.
Mitä sinä oikein jauhat?
Jopa asiantuntijat eivät tietää hinnat, ja varsinkin tulevaisuuden hinnat. Mutta sitten ilmestyy Lahtan huora-trolli krister pätemään ja jakamaan tappamattoman karhun taljaa.
 
  • Tykkää
Reactions: PSS
Se on varmaa, että Saksassa kirotaan Yhdysvaltoja tällä hetkellä.
Joo-joo..
EU on jatkanut "Venäjälle aahh, niin tervellisia, niiiin elvyttäviä" pakotteita 23.6.2019 Krimin anneksio takia. передает ТАСС со ссылкой на представителя институтов ЕС. Päätös on tehtyy 28 EU:n maiden maatalous- ja kalastus ministereiden tapaamisen tuloksena.
Sanktiot sisältävät krimilaisten kaikkien tavaroiden tuontia EU:n, kaikki eurooppalaiset investitiot Venäjän miehetettylla aluella, sisältäen kiinteistöjen ostamista, bisneksen rahoitus ja palvelujen tarjonta.
Aikaisemmin EU добавил lisäsi pakotteiden listalle vielä 5 venäläistä, jotka järjestäneet Putlerin "vaalit" anneksoidussa Krimissa.

"Sanktiot ovat meille vain hyödyksi, lisää vaan sanktioita, eriläisiä, terveellisiä ja paljon"( c).Vladimir Putler.
 
Viimeksi muokattu:
Venäjän-pakotteet uhkaavat viedä Arctech Helsinki Shipyardin karille - pankit eivät enää välitä maksuja alihankkijoille

https://www.tekniikkatalous.fi/tekn...t-enaa-valita-maksuja-alihankkijoille-6730154

Arctech aloitti toimintansa joulukuussa 2010, jolloin Venäjän valtion omistama United Shipbuilding Corporation (USC) osti puolet Hietalahden telakasta korealaiselta STX Finlandilta.
Venäläis-korealaisten yhteistyö ei kuitenkaan sujunut. Kun USC lunasti vuoden 2014 lopussa telakan koko osakekannan alle 20 miljoonalla eurolla, Arctech huojui konkurssin partaalla. Vuosien 2011–2014 yhteenlaskettu tappio oli runsaat sata miljoonaa euroa.


Arctechin telakka on vaikeuksissa, kun Yhdysvaltojen talouspakotteet ovat panneet rahaliikenteen jäihin. Viivästyssakot ovat syöneet kannattavuuden.
Tilanne on vaikea. Jäänmurtajatilauksia ei ole tiedossa ja risteilijöitä ei pystytä rakentamaan ilman länsimaisten pankkien rahoitusta.
Rakenteilla olevan jäätä murtavan tankkerin pääsy Venäjän arktisille vesille ei ole enää varmaa. Venäjän teollisuus- ja kauppaministeriö on laatimassa lakiehdotusta, jonka mukaan vain Venäjällä rakennetut alukset saisivat käyttää vapaasti Koillisväylää.
Viime vuosien tappiotaakka huomioon ottaen Arctech ei nouse plussan puolelle vielä seitsemään vuoteen. Hän pitää mahdollisena myös konkurssivaihtoehtoa.
Rahmanov sanoo, että oli suomalaisen telakan omistuskuvio jatkossa mikä tahansa, USC aikoo säilyttää ”määrätyn osuuden yhtiössä ja sitä kautta pääsyn helsinkiläisten kollegoiden teknologiaan ja ammattitaitoon”.
”Ratkaisuja, jotka on testattu siviilipuolen jäänmurtajatuotannossa, käytetään nyt myös Venäjän merivoimien arktisen kaluston kehittämisessä”
USC aikoo saada Arctechin pakotevarjon alta myymällä yli puolet telakasta. Myyntineuvotteluja käydään Kermas Energija – yhtiön kanssa, jonka takana on kroatialainen monialakonserni Kermas.

Kermasin pääomistaja on Danko Koncar, jolla on Venäjällä hyvin vaikutusvaltaisia ystäviä.
Keskusrikospoliisi tutkii törkeää sisäpiiritiedon väärinkäyttöä yhtiön osakkeilla. Pääepäiltynä on yhtiön pääomistaja ja operatiivinen johtaja Koncar. Poliisi epäilee hänen piiloutuneen hongkongilaisen Hino Resources -yhtiön taakse, minkä vuoksi hän olisi käyttänyt ehdotonta määräysvaltaa Afarakissa.
 
Nordstreamista juurikaan mitään tietämättömänä, olen tässä pohtinut, että miksi putken sanotaan aiheuttavan aiheuttaa niin suuren sotilaallisen ja poliittisen turvallisuusriskin kaikille ympärillä oleville. Kuka sitä haluaisi vahingoittaa? Eurooppa tarvitsee ja haluaa kaasua. Venäjä haluaa sitä myydä. Venäjä ei pakota ketään kaasua ostamaan. Kuka haluaisi katkaista tämän kaupankäynnin ja miksi?
 
Nordstreamista juurikaan mitään tietämättömänä, olen tässä pohtinut, että miksi putken sanotaan aiheuttavan aiheuttaa niin suuren sotilaallisen ja poliittisen turvallisuusriskin kaikille ympärillä oleville. Kuka sitä haluaisi vahingoittaa? Eurooppa tarvitsee ja haluaa kaasua. Venäjä haluaa sitä myydä. Venäjä ei pakota ketään kaasua ostamaan. Kuka haluaisi katkaista tämän kaupankäynnin ja miksi?
Kyseiseen kaasuputkeen liittyy monenlaisia taloudellisia intressejä jo pelkästään investoinnin ja rakentamisen osalta. Rahaa liikkuu paljon ja lopullisena maksajana ovat kaasun käyttäjät joista suurin osa lienee sitä veromaksajan ominaisuudessa. Eipä ihme että hankkeen ympärillä pyörii kaikenlaista yritystä, liikemiestä, oligarkkia, poliitikkoa jne., kuin korppeja haaskalla.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Nord_Stream

Putkeen liittyy myös monenlaisia poliittisia seikkoja sekä mahdollisia kiistojen aiheita. Alkaen arktisten alueiden öljy-/kaasuvarojen hyödyntämisestä sekä kuljetusreiteistä osattomiksi jäävistä valtioista jne. Jo pelkän siirtoputken olemassaolo Itämeren pohjassa riittää antamaan Venäjälle monenlaisia oikeutuksia Itämeren osalta. Mahdollisesti joissain erityisissä tilanteissa jopa eräiden rantavaltioiden suhteen.
http://ukraineworld.org/2018/03/why-is-nord-stream-2-dangerous-for-ukraine-and-europe-interview/
 
Venäjällä eläkeuudistus koettelee kansalaisten hermoja – eläkeikä voi nousta jopa 8 vuotta
https://yle.fi/uutiset/3-10280735

Valtion viralliset rosvot ryöstivät kansalaisten eläkekassan eikä yhä syvemmälle kurjistuva Venäjän talous mahdollista uusien varojen kartuttamista. Eikä niitä ole ollut edes tarkoituskaan kartuttaa.

"Eläkeuudistus" onkin tässä vaiheessa vain väistämätön seuraus tapahtuneesta rosvouksesta. Sinällään eläköitymisiän nostossa on kysymys vain lyhytaikaisesta "tilanteen korjauksesta". Käytännön tasolla inflaatio tulee toteuttamaan eläkkeiden reaaliarvon varsinaisen/lopullisen leikkauksen.

Tuskinpa tavalliset "musikat" ymmärtävät tätä "puhallusta". Media ylistää Putinin talouspoliittista neroutta ja kansalaiset taputtavat käsiään. Venäjällä on kaikki hyvin.
 
"Eläkeuudistus" onkin tässä vaiheessa vain väistämätön seuraus tapahtuneesta rosvouksesta. Sinällään eläköitymisiän nostossa on kysymys vain lyhytaikaisesta "tilanteen korjauksesta". Käytännön tasolla inflaatio tulee toteuttamaan eläkkeiden reaaliarvon varsinaisen/lopullisen leikkauksen.
Siitä en tiedä, mitä kaikkea kähmintää tuolla taustalla piilee, mutta eläkeiän nosto on sinällään juuri yksi niistä ns. "rakenteellisista uudistuksista", joita talousasiantuntijat (myös lännessä) ovat suositelleet Venäjälle jo vuosikausia. Esim. Navalny on opportunistisesti alkanut masinoida mielenosoituksia eläkeiän nostoa vastaan, vaikkei oppositiokaan voisi tarjota tilalle mitään muuta järkevää vaihtoehtoa. Tässä suhteessa olin hieman pettynyt Navalnyyn: haluaisiko hän päästä Hugo Chavezimaiseksi taloustuhopopulistiksi Putinin paikalle?
 
Nordstreamista juurikaan mitään tietämättömänä, olen tässä pohtinut, että miksi putken sanotaan aiheuttavan aiheuttaa niin suuren sotilaallisen ja poliittisen turvallisuusriskin kaikille ympärillä oleville.
Putken vastustus on osoitus solidaarisuudesta Ukrainaa kohtaan, joka on tässä pelissä suurin häviäjä. Ne maat, jotka ovat vankimmin tukemassa Ukrainaa (ja vastavuoroisesti nihkeitä Venäjää kohtaan), ovat jokseenkin juuri samat maat, jotka haluaisivat haudata putkihankkeen (eli varsinkin Baltia + Puola).

Keski-Eurooppaa taitaa olla hankala repiä tuosta irti. Esim. Itävaltahan juuri muutama viikko sitten pidensi kaasusopimustaan Venäjän kanssa: nyt sopimus tulee kestämään aina vuoteen 2040 asti. Putin voi hyvinkin ehtiä kupsahtaa, ennen kuin tuo sopimus loppuu...

Jo pelkän siirtoputken olemassaolo Itämeren pohjassa riittää antamaan Venäjälle monenlaisia oikeutuksia Itämeren osalta. Mahdollisesti joissain erityisissä tilanteissa jopa eräiden rantavaltioiden suhteen.
Hmm... Mitä uutta Nord Stream 2 tuo tässä suhteessa? Sehän kulkee lähes täsmälleen samaa reittiä kuin jo olemassaoleva Nord Stream 1, joten tämäntyyppiset riskit, jos niitä on, lienevät jo olemassa?
43318158_7.png
 
Putken vastustus on osoitus solidaarisuudesta Ukrainaa kohtaan, joka on tässä pelissä suurin häviäjä. Ne maat, jotka ovat vankimmin tukemassa Ukrainaa (ja vastavuoroisesti nihkeitä Venäjää kohtaan), ovat jokseenkin juuri samat maat, jotka haluaisivat haudata putkihankkeen (eli varsinkin Baltia + Puola).

Putkihankkeen tukeminen on myös todiste EUn ja etenkin Saksan epärehellisyydestä energiahuollon tulevaisuuden suhteen: Puheissa riippuvuutta Venäjästä ollaan vähentämässä, teoissa lisäämässä. Suomen kohdalla tosin kyse on perinteistä, Suomen ja erityisesti Kepun johto ei vaan kykene hautaamaan kieltään Venäjän/NL:n johdon perseeseen liian syvvälle.
 
Viimeksi muokattu:
Klo
Putken vastustus on osoitus solidaarisuudesta Ukrainaa kohtaan, joka on tässä pelissä suurin häviäjä. Ne maat, jotka ovat vankimmin tukemassa Ukrainaa (ja vastavuoroisesti nihkeitä Venäjää kohtaan), ovat jokseenkin juuri samat maat, jotka haluaisivat haudata putkihankkeen (eli varsinkin Baltia + Puola).

Keski-Eurooppaa taitaa olla hankala repiä tuosta irti. Esim. Itävaltahan juuri muutama viikko sitten pidensi kaasusopimustaan Venäjän kanssa: nyt sopimus tulee kestämään aina vuoteen 2040 asti. Putin voi hyvinkin ehtiä kupsahtaa, ennen kuin tuo sopimus loppuu...


Hmm... Mitä uutta Nord Stream 2 tuo tässä suhteessa? Sehän kulkee lähes täsmälleen samaa reittiä kuin jo olemassaoleva Nord Stream 1, joten tämäntyyppiset riskit, jos niitä on, lienevät jo olemassa?
43318158_7.png
Eli tarkoitatko, että putki itsessään ei vaaranna mitään mutta esim. Ukrainan taloudellisten etujen heikkeneminen tekee siitä vastustettavan asian?

Euroopan energiariippuvuudesta Venäjän suuntaan voi olla mitä mieltä vain mutta edelleenkään en ymmärrä miksi jokin taho hyökkäisi putkea vastaan jos molemmat sen päistä pitävät sitä hyvänä asiana.
 
Vaikka kukaan ei hyökkäisikään putkea vastaan, voi Venäjä näppärästi käyttää sitä keppihevosena. "Tarvitsemme pääsyn Saarenmaan satamiin, jotta voimme turvata kaasuputken."
 
Putken kannataisi suunnata voimavaroja omalle kansalle ja tehdä niistä omillaan toimeentulevia yhteiskunta kelpoisia kansalaisia, länsimaiseen tapaan.
 
Esim. Navalny on opportunistisesti alkanut masinoida mielenosoituksia eläkeiän nostoa vastaan, vaikkei oppositiokaan voisi tarjota tilalle mitään muuta järkevää vaihtoehtoa.
Tuo "ei ole mitään järkevä vaihtoehtoa" jo kyllästyttää..
Koko oppositio siellä on niin pieni, että puhumaan heidän vaihtoehtojen järkevyden tasosta on naurettava.
Vaihtoehtojen järkevydestä voidaan puhua vasta silloin kun RR (Russian Reich) asukkaat rupeavat edes hiukan tajuamaan mikä on mikä ylipäänsä. Suuren osan kansasta Navalnyi on ihan tuntematon ihminen ja oppositio on Kremlin TV:ssa viikottain esiintyvät samat maksulliset pellet, jotka ihan kun kritisoivat, ja joille pitää nauraa. Suurin piirtein jos Zhirinovsky kiljuu ja syljeksi että pitää pudottaa pommi Länteen sinne ja sinne, jotta "huuhtoutuivat mereen", niin joku studion "oppositiosta" sanoo ettei sentään pitää olla niin julma, ja onhan muita keinoja, ihmisethän ne ovat kuitenkin. Ja kaikille hauskaa niin hauskaa..

Vai luuletko että Navalnya näytetään TV-ssa ihan noin vaan?
Jossan Dozhd' nettikanavassa joku Kremlin persenuolija, joka johtaa sitä kanava, voi ottaa ja junailla haastattelun niin ettei pirukaan saa selville mitä N.vastasi, kun ei anneta puhuakaan, vaan hyökätään päälle, että vastaukseen minuutti ja piste. Ja sitten annetaan tulkata hänen puheet niin että kaikki vihaa häntä joka puolella.
Mutta aikaisemmin oli myös pari tv lähetystä jossa N. laittoi pari kremlin "taloustieteilija" hiljaiseksi, eivät löytäneet mitään argumentteja ja se oli aika noloa heille.
Mutta ne ovat murusia..
Siellä on nuoseva fasismi, ja tukahdutetaan kaikki mitä on näitä vallassa olevia rikollisia vastaan. Lännessä tätä ei haluta ymmärtää jotkut millään.

NordStream rakennetaan koska se on ennenkaikkia RASPIL. Eli samojen oligharhien kesken miljardien $ "sahaus" budjetista omin taskuihin. Loput uuteen sotilalliseen projektiin jotta RR:n asukkeilla olisi muuta mietittävä. Ja tietenkin lahjontaan samassa Lännessä, johon putki 2 menee vakka ykkönen on puoliksi tyhjä.
 
Klo

Eli tarkoitatko, että putki itsessään ei vaaranna mitään mutta esim. Ukrainan taloudellisten etujen heikkeneminen tekee siitä vastustettavan asian?

Euroopan energiariippuvuudesta Venäjän suuntaan voi olla mitä mieltä vain mutta edelleenkään en ymmärrä miksi jokin taho hyökkäisi putkea vastaan jos molemmat sen päistä pitävät sitä hyvänä asiana.

Kysymys ei ole pelkästään taloudellisista eduista Ukrainan kanssa, vaan myös kaasun myynnin monopoliaseman pönkittymisestä entisestään (tietysti alueellisesti vaihdellen) ja siitä käytännössä väistämättä seuraavasta monopoliaseman väärinkäytön kasvamisesta. Venäjän toimintahistoria kaasun myyjänä Eurooppaan tukee tätä olettamusta.

Mahdollisia skenaarioita on paljon erilaisia. Koskien Ukrainaa ja useita muitakin Euroopan maita. Jotkut niistä perustuvat tietoon, että Venäjä tällä hetkellä tarvitsee Ukrainan putkia kaasun kuljetukseen. Täten Venäjä ei voi esimerkiksi suorittaa suurempaa offensiivia Ukrainaan riskeeraamatta kaasun kauttakulkuyhteyttä. Tähän liittyviä muitakin skenaarioita voi miettiä. Toki EU voi laittaa pystyyn sovittuja rajoituksia kaasun kuljetukseen eri putkien kohdalla (mitä se itse asiassa jo tekeekin jossain määrin). Venäjällä on kuitenkin mielenkiintoinen kyky luoda tietynlaisia epämiellyttäviä tosiasiallisia tilanteita, facts-on-the-ground, joilla se sitten yrittää saada haluamansa. Sanotaan esimerkiksi vaikka sellainen, että NS2:n ollessa olemassa mutta sovittuna johonkin "kaikille sopivaan" käyttöasteeseen, jonkin tuntemattoman tahon toimesta Ukrainan putkistot vaurioituvat käyttökelvottomiksi. Lisäksi tilanne pitkittyy sen verran, että joidenkin maiden kaasuvarantojen säilyttäminen alkaa käydä kalliihkoksi ...

Maidan näköjään mainitsi ehkä sen tärkeimmän seikan NS2:n suhteen Venäjän suuntaan.
 
Tuo "ei ole mitään järkevä vaihtoehtoa" jo kyllästyttää..
No tämä viittasi siihen, että käytännössä Venäjän on kerta kaikkiaan pakko nostaa eläkeikää, ellei se halua siirtyä Venezuelamaiselle polulle. Esim. Putinin yhteen ykkösviholliseen Khodorkovskiin vahvasti liittyvän "Institute of Modern Russian" sivuilla on analysoitu eläkeongelmaa ja todettu, että eläkeiän nostaminen on yksi niistä uudistuksista, jota jokseenkin kaikki asiantuntijat kannattavat. Jutussa (joka vuodelta 2015) toki todetaan myös, että vaikka Venäjä aloittaisi uudistukset, tulevat eläkeläiset joka tapauksessa joutumaan tiukille, koska maan ikäpyramidi on todella epäsuotuisa, joten eläkeläisten määrä suhteessa työikäisiin kasvaa nopeasti.

Koko oppositio siellä on niin pieni, että puhumaan heidän vaihtoehtojen järkevyden tasosta on naurettava.
No sikäli toki ymmärrän Navalnyn toiminnan, että oppositiolla tosiaan ei ole erityisemmin tilaisuuksia saada laajaa yleisöä mobilisoitua, joten on painetta tarttua kaikkiin oljenkorsiin, mitä eteen tulee. Mutta jos jollain ihmeen vippaskonstilla Navalny tulisi suurten massojen tietoisuuteen nimenomaan eläkeiän nostoa vastustamalla, olisi hän maalannut itsensä nurkkaan (koska uudistusta ei ole varaa olla tekemättä; joko joutuisi syömään sanansa tai ajautuisi Chavezin viitoittamalle Venezuelan tielle).
 
Back
Top