Venäjän talous

En kertakaikkia ymmärrä mitä tämä tarjoittaa. Eli kohta mitä tahansa bisnes Venäjällä on "rikollinen"? Vai rikollinen "po ponjatijam"? Eli kremlin rikolliskoplan käsityksien mukaan?

Tasan tarkkaan po ponjatijam. Vanha ja toimivaksi havaittu hallinta- ja ansaitsemiskeino. Kirjoitetaan lait riittävän epämääräisiksi ja monitulkintaisiksi, silloin kuka vaan voidaan tarvittaessa tuomita jostain, mikä ei ole selvä oikein kellekään. Tätä näkee kaikkialla, muuallakin kuin Venäjällä. Meillä on meidän oma musta sotnia -roskajoukko huutanut ihmisiä tuomittavaksi "vihapuheen", "rasismin" ym täysin irrationaalisen pohjalta. Viimeinen ns. rikos tällä linjalla on 'kulttuurinen omiminen'.
 
Tasan tarkkaan po ponjatijam. Vanha ja toimivaksi havaittu hallinta- ja ansaitsemiskeino. Kirjoitetaan lait riittävän epämääräisiksi ja monitulkintaisiksi
Kyllä. Ja samalla imitoidaan työntekoa. Duman volodinit ja muut saavat puoli miljoona ruplaa kuukadessa plus edut (ne voi olla jopa tuplasti palkka suuremmat). Vertaluun takia: lääkäri saa 15 000 rupla. Moskovassa ja Pietarissa hiukan enemmään. Lahjusten kansa saavat tietenkin päälle aina jotain ylimääräistä - se on siellä tapana. Mutta palkkataso on mitä on ja se on fakta. Venäjällä pilvin pimein alle 10 000 r/kk saavia työläisiä ja eläkeläisiä.
Mutta minulta ei heru myötätuntoa heihin enää. Minulle riitti viim. 9.5 pobedobesien juhlaan kurkistus. 9:n 10:sta houraili ja riemutsi heristelleen lännelle "kiitamattomat, olemme vapauttaneet heidät, ja ne ovat unohtaneet, ja me näytettään vielä heille, ja tämä meemiksi tullut fraasi "me voidaan toistaa" o_O, joka komeilee autoissa, taloissa, kylteissa, kaikialla. Mitä ne parantumattomasti aivopestyt täynnä itseään ääliöt voivat "toistaa"?? 50 miljoonan teurastusta kun viime sodassa?? Kun katson näitä juhlivia vatnikeita ja kuulen miten ne iloitsevat että yhä enemmään nuoria osallistuu juhlaan ja miten patriotteja ne ovatkin, tunnen sellaista kiukkua ja vastenmielisyyttä, joka onneksi vaihtuu vahingoniloon. Ja sitten rauhaan. Rauhaan siksi, että tämän bydlon (karjalauman) hoittavat hengilta juuri putinit ja volodinit ja matvejevat ja zakharovat, ja zhirinovskyt, joita vatnikit ihailevat niin että sylki valuu.

Putinin koplaan palvelemiseen ei tarvita nykyista 140 000 miljoonaa asukasmäärää. Heille riittäisi mainiosti jopa 40 miljoonaa "päitä" - isäntien anuksia ahkerasti nuolevaa orjiaa. 100 miljoona aiheuttaa vain menoja ja päänsärkkyä,joten heidän eliminoimiseksi Kremlissa jo aloitettu iso projekti: halpa myrkyllinen viina, huumeet kaikissa muodoissa ja vaarallisimmasta myrkyllisimmästä päästä, ruoaksi kelvottomat elintarvikkeet jne jne
Plus terveydenhuolto, jossa potilalle kerrotaan ettei lääkeitä sairaalassa ole, hyvä että siteitä löytyy, menkää ostamaan itse jostain, ja lähiapteekit kertovat ettei heilläkään ole myynnissä, menkää moskovaan ostamaan tai mihin haluatte. Ja sitten tämä bydlo menee kotiin katsomaan zombiTV:ta, jossa heille kerrotaan että tämä kaikki on Lännen syy koska heillä (lännellä) "ei ole hengellisyyttä, mutta venäläisilläpa on" ja miten putin auttaa heitä. Ihan kohta.
Venäjän itäosissä maat vuokrataan kiinalaisille maanviljelyyn. Ne taas käyttää niin järeät myrkkyt ja ihmelliset aineet että sato kypsyy melkein viikossa, mutta maa on heidän viljelyn jälkeen viljelykelvoton, maasta mitattu aivan kaikkia mahdollisia selityksia ylittävät bentsopyreenimäärät, viljelymaassa poltetaan muovia ja vaikka mitä, maa on täynnä hajonutta muovia. Vihanneksissa ja hedelmissa on mitattu järkyttävät määrät torjuntaaineita. Ihmiset alkaneet saada oireita niistä, mutta viranomaiset eivät tee mitään. Tuotteiden alkuperä ja valmistaja myyntipiisteissa ei laiteta esille. Kiinalaisille kasvihuone farmeille ei noin vain päästetä, mitään selitystä ei anneta. Kuitenkin tuotteita myydään vain venäläislle. Mutta syökööt mitä ansaitsee, koska ne ovat krimi-on-meidän, za-pobedu ja putin-bog porukka.


Kiinalaiset ovat kaikkialla, etenkin itäosissa, heille mm vuokrataan viljelymaata edullisesti melkein radioaktiivisen saastununeen maan läheisyydessä, kuten Majakin ympärisössä. Siellä ne kasvattaa kurkkuja. Mutta venäläiset kerää sieniä itse sieltä mielellään, vaikka heille on kerrottu ettei näin ei pitää tehdä.
Syöpään lääkeitä ei ole tavalliselle kansalle, mutta saavat kuolla putinin ja gundjajevin kuva suudellessa.


Orjuuden ihannointi:
En ollut uskonut silmäni kun 10 v sitten ensimmäistä kertaa näin netissä ruoskintasessiot "pihalla, vanhaan venäläisen tyylin". Rjazhennye, eli naamioasuiset, 100 v takaiseen tyylin jotenkin kasakkamaisesti pukeutuneet miehet ja myös naiset kokoontuneet ruoskimaan toisia, joukosta aina valittiin jonkun ja tämä meni iloisena makamaan penkille ruoskitettavansi. Katsojille vakuutettiin että miksei, tuli aika taas ylpeillä pyhästä venäläisestä hengestä ja kaikista siihen kuuluvista tavoista, siksi halutaan elvyttää tätä vanha (orjuuteen kuulunutta) tapaa. Ihmisiä ei edes kiinnostanut moinen moinen orja aspekti..Minulla kyllä kesti kauan tajuta että ne ovat tosissaan. Tosissaan olivat myös trollit, jotka kuorossa halusi kaiken wanhaan venäjään kuuluvan, tuohisaappaita myöten ruoskintoineen, koska silloin "kaikki olivat onnellisia ja oli tsaari, ja kansa rakasti sitä ja russkyi duch (venäjän henki) oli esillä kaikkialla vahvana, siksi kaikki pelkäsivät meitä".

Venäläinen sanonta "Hakkaa omia jotta vieraatkin pelkkää.." kukaan ei peruttanut.

Orjuuden aikana orjat ylpeillleen esitteli toisilleen piiskattuja hevostallissa perseita - se oli merkki isännän rakkaudesta. Jos isäntä piiskaa verille, no sehän merkki että olet tärkeä hänelle..
Tsaari on siellä valmiina, kuvernööreitakaan ei saa itse valita enää, niitä määrää pitin. Venäjällä oli ainoa adevattinen Jekaterinburgissa, Jevgenyi Roizman, joka uhrasi myös omat rahat huumeongelmien taistelussa, Jekaterinburg on "huumeisinta" aluetta. Nyt hänkin vainottuna.

Kun putinin kopla pääsee eroon tästä ylimääräisestä 100 miljoonasta, jäljelle ne jättää juuri sitä parasta orjaainesta ja parhaita ilminantajia (vertuhai, gulagien vartia). Koulutusta ne alkaneet jo tuhota ajat sitten, tilalle tulevat kirkkokoulut, ja nekin harvoille ja orjien ei kuuluu tietää ja olla lukenut. Tiedemiehet pakenevät länteen, ylipäänsä kolutetut, vatnikit ja konnat kaikki haluavat edinaja rossijan lähelle, lähelle valtaa, lähelle suuria palkkoja ja etuja. Ja ovat valmiit vaikka tappamaan sen eteen.

Tietenkin suren sitä 10% järkevien ihmisten kohtaloita Venäjällä. Mutta tänään kaverini sanoi hyvin kyynisesti näin: "päästäkseen syöpäkasvaimesta uhrataan myös terveetkin solut ja kudokset". Oikein kylmätti. Mutta näin on. Tovottavasti ne ehti paeta sieltä.
Tässä on hyvä video, jossa nainen kertoo palkasta Pikaljovossa, kuukaudessa 7 000 ruplaa, mies saa hiukan enemmään. Pariskunnalla paloi asunto hunosti asetettujen sähköjohdon takia, paloi kaikki vaatteineen huonekaluinen poroksi, valtion korvaus 13000 rupla. Eläkeläinen mummo myy itsekasvattat vihannekset hengensä ylläpitämiseksi, ostajia vähän, kenellä ei ole rahaa. Harvalla on työtä. Mummo saa 45 v työnteon jälkeen eläkettä 9000 rupla kuukadessa. Alle 100$.
Dumaan päässeet vähä-älyiset persenuolijat saavat 450 000 rupla kuukaudessa.
Deripaskan Rusal:ia (!) mainitaan, D.on yksi putinin lompakoista. Miljardööri, nyt USAn sanktioiden alla. Ennen Rusalin tuloa oli edes jonkinlainen teollisuus ja työpaikat.

Putinin regime tukeutuu imbesiileihin, naamioasuisiin ja hulluihin. Keskellä on ämmä, joka esittä välillä pitsialushousujen myynnin kieltämistä ja vaikka mitä. Oli myös ahkerana vammaisten orpolapsien adoptiota USA:n vastaan.
U2FsdGVkX18x3ULJ5Vj6gb6Sall29u3kQA5Mv3T_ZnSt44283X7srkfYn_4lAj4GHnMZf1dkIZY,
 
Viimeksi muokattu:
Viides sija on luonnollinen tavoite, jos on ostovoimakorjatussa kansantuotteessa ollut koko 2000-luvun kuudes.
(Suorassa GDP:ssä Venäjä on pysytellyt noin 12. sijalla. Taulukon luvut viisivuotisjakson keskiarvoja.)

Katso liite: 21607

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_largest_historical_GDP

Vanha viisaus kertoo: "Valhe..emävalhe..tilasto."

Tuolla ostovoimakorjatulla BKT-tilastolla saadaan köyhät ja väkirikkaat maat näyttämään suorastaan hyvinvointivaltioilta.

Samalla taulukolla vuodelta 2017 näkyy myös vertailu valtioiden kesken.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)

Tuossa tilastossa tunnetusti köyhät yhteiskunnat ovat sijoittuneet oikeille paikoilleen:
Ruotsi 38.
Sveitsi 40.
Norja 48.
Suomi 62.
ja oikein rutiköyhäksi laskettava Luxemboug löytyykin vasta sijalta 105. Nähtävästi siellä asustaa Euroopan (ja koko maailman) köyhimmät keppikerjäläiset.

Kaikien edellä mainittujen edeltä löytyy tilastoista mm. kaikkien mainiosti tuntemat hyvinvointivaltiot:
Kiina 1.
Intia 3.
Venäjä 6.
Indonesia 7.
Vieläpä pakotteistaan vapautunut Iran löytyy aiemmin mainittujen pienten länsimaiden edeltä sijalta 18. Siellä elää rikas ja onnellinen kansa.

Eli näillä taulukoilla saimme mainiosti todistettua sen että vastoin aikaisempi luulojamme suurin osa vauraan oloisista länsimaista sijoittuukin BKT- tilastojen mukaisesti maailman köyhimpien maiden joukkoon.. Näin se totuus paljastuu ikään kuin yllättäen.

En jaksa (enkä viitsi) selvittää tätä kokonaisuutta tämän pidemmälle. Jokainen voi katsoa Wikipediasta nämä em. tilastot ja etsiä halutessaan syvällisempää tietoa mistä tässä on kysymys..
 
Tuolla ostovoimakorjatulla BKT-tilastolla saadaan köyhät ja väkirikkaat maat näyttämään suorastaan hyvinvointivaltioilta.
...
Tuossa tilastossa tunnetusti köyhät yhteiskunnat ovat sijoittuneet oikeille paikoilleen:
Ruotsi 38.
Sveitsi 40.
Norja 48.
Suomi 62.
ja oikein rutiköyhäksi laskettava Luxemboug löytyykin vasta sijalta 105. Nähtävästi siellä asustaa Euroopan (ja koko maailman) köyhimmät keppikerjäläiset.

Kaikien edellä mainittujen edeltä löytyy tilastoista mm. kaikkien mainiosti tuntemat hyvinvointivaltiot:
Kiina 1.
Intia 3.
Venäjä 6.
Indonesia 7.
Vieläpä pakotteistaan vapautunut Iran löytyy aiemmin mainittujen pienten länsimaiden edeltä sijalta 18. Siellä elää rikas ja onnellinen kansa.
Ei kai se voi olla sinulle yllätys, että pohjoismaiden kaltaiset pikkumaat ovat BKT:lla mitattuna heiveröisiä verrattuan mainitsemiisi maihin (joista väkiluvultaan pienin oli 81 miljoonan asukkaan Iran)? Olisit katsonut mieluummin ostovoimakorjattua väkilukuun suhteutettua BKT-taulukkoa. Sieltä löytyisi mainitsemiesi maiden sijoituksiksi lukemat, jotka eivät enää tunnu kovinkaan yllättäviltä:
Luxemburg 2.
Norja 6.
Sveitsi 9.
Ruotsi 16.
Suomi 25.
Venäjä 48.
Iran 64.
Kiina 79.
Indonesia 97.
Intia 122.

Niin se valitettavasti menee, että kun poliitikot puhuvat talouden kehittämisestä, mitataan sitä yleensä kuitenkin tuolla kansantalouden kokonais-BKT:llä, mistä aiemmassa viestissä oli puhe. Sivumennen sanoen, ainakin joidenkin poliitikkojen yms. puuhamiesten (Vartiainen?) puheet näyttäisivät hamuavan väkiluvun kasvattamista BKT:n kasvattamiseksi, ja paremmin elintasoa kuvaava BKT-per-henkilö jätetään tyystin huomioimatta. Jälkimmäisen kannalta maahan kannattaisi tuoda ns. "hyötymaahanmuuttajia", joiden tuottavuus on vähintään sama tai mieluusti parempi kuin suomalaisilla. Ensimmäisen kannalta laadulla ei ole niin väliä, osasi kirjoittaa tai ei, niin aina jotain halpatöitä voi tehdä tai jos ei muuta, niin kasvattaa BKT:tä tulkkeja yms. työllistämällä...
 
Viimeksi muokattu:
Amerikkalaiset pelaavat tällä hetkellä mielenkiintoista peliä Venäjän kanssa? Toisaalta ovat kiristelleet sanktioita, mutta toisaalta ovat kasvattamassa osallistumistaan Putinin talouskonferenssiin (Pietarin talousforum). Jos USA:n Venäjän suurlähettiläs toivoo kokoukseen osallistuvan "mitä tärkeämpiä ihmisiä, sen parempi", niin liekö taustalla joku ajatus, että Trump pyrkisi esim. Pohjois-Korean tai Iranin jälkeen diiliin venäläistenkin kanssa? :unsure:

Kai siinä jotain ironiaa on, että USA:n suurlähettiläs osallistuu samaan paneelikeskusteluun kuin USA;n sanktioiden kohteeksi joutunut Vekselberg.
 
Ei kai se voi olla sinulle yllätys, että pohjoismaiden kaltaiset pikkumaat ovat BKT:lla mitattuna heiveröisiä verrattuan mainitsemiisi maihin (joista väkiluvultaan pienin oli 81 miljoonan asukkaan Iran)? Olisit katsonut mieluummin ostovoimakorjattua väkilukuun suhteutettua BKT-taulukkoa. Sieltä löytyisi mainitsemiesi maiden sijoituksiksi lukemat, jotka eivät enää tunnu kovinkaan yllättäviltä:
Ei ole yllätys. Eikä sekään ole yllätys että aina tarpeen tullen löytyy tilasto ja taulukko jolla saadaan omaa ideologiaa myötäilevä lopputulos.

Pelkkä erilaisten maiden (ja yhteiskuntajärjestelmien) vertailu BKT-lukujen perusteella ei anna kovin selkeää kuvaa yksittäisen valtion taloudellisista voimavaroista. Puhumattakaan kansalaisten keskimääräisestä vauraudesta/hyvinvoinnista. Esimerkiksi edellä ollut nimimerkki "Maidanin" vapaamuotoinen katsaus Venäjän kansalaisten taloustilanteesta antaa paljon paremman näkymän venäläisten toimeentulosta kuin nämä BKT-taulukot.

Keskenään suurin piirtein samanlaisten (ja kokoisten) maiden ja kansalaisten BKT-vertailu toki osuu paremmin kohdilleen. Esim. pohjoismaat (Ruotsi, Norja, Tanska, Suomi).
 
Niin se valitettavasti menee, että kun poliitikot puhuvat talouden kehittämisestä, mitataan sitä yleensä kuitenkin tuolla kansantalouden kokonais-BKT:llä, mistä aiemmassa viestissä oli puhe. Sivumennen sanoen, ainakin joidenkin poliitikkojen yms. puuhamiesten (Vartiainen?) puheet näyttäisivät hamuavan väkiluvun kasvattamista BKT:n kasvattamiseksi, ja paremmin elintasoa kuvaava BKT-per-henkilö jätetään tyystin huomioimatta. Jälkimmäisen kannalta maahan kannattaisi tuoda ns. "hyötymaahanmuuttajia", joiden tuottavuus on vähintään sama tai mieluusti parempi kuin suomalaisilla. Ensimmäisen kannalta laadulla ei ole niin väliä, osasi kirjoittaa tai ei, niin aina jotain halpatöitä voi tehdä tai jos ei muuta, niin kasvattaa BKT:tä tulkkeja yms. työllistämällä...

Olen huomannut saman ilmiön. Tietyt talouspoliittiset kommentaattorit tuntuvat tuijottavan koko ajan nimellistä BKT:ta ja menestyksen mittari on jos se nousee. Sivumennen sanoen, Ruotsin 'talouspoliittinen ihme' on paljon vähemmän vaikuttava jos ottaa huomioon että tarkasteluajankohtana maan väkiluku on kasvanut suhteessa kaksi kertaa enemmän kuin Suomessa.
 
Olen huomannut saman ilmiön. Tietyt talouspoliittiset kommentaattorit tuntuvat tuijottavan koko ajan nimellistä BKT:ta ja menestyksen mittari on jos se nousee. Sivumennen sanoen, Ruotsin 'talouspoliittinen ihme' on paljon vähemmän vaikuttava jos ottaa huomioon että tarkasteluajankohtana maan väkiluku on kasvanut suhteessa kaksi kertaa enemmän kuin Suomessa.

Venäjän osalta kansalaisten ruokkimiseen tarvittavan perunan ja kaalin tuotanto nostaa heidän BKT:eensa moninkertaiseksi Suomeen verrattuna. Toisaalta myöskään väkilukuun suhteutettu BKT (ostovoimakorjattunakaan) ei näiden diktatuurien ja/tai kehitysmaiden kohdalla anna todenmukaista tietoa kansalaisten vauraudesta. Eikä oikeastaan edes yhteiskunnan vauraudesta.
 
Venäjän osalta kansalaisten ruokkimiseen tarvittavan perunan ja kaalin tuotanto nostaa heidän BKT:eensa moninkertaiseksi Suomeen verrattuna. Toisaalta myöskään väkilukuun suhteutettu BKT (ostovoimakorjattunakaan) ei näiden diktatuurien ja/tai kehitysmaiden kohdalla anna todenmukaista tietoa kansalaisten vauraudesta. Eikä oikeastaan edes yhteiskunnan vauraudesta.
Aivan.
Tyypillinen Venäjän mummo elää suomalaisen silmiin rutiköyhänä alle 100 euron eläkkeellä. Jos ei lapset auttaa mummolle ei riittäisi edes lämmityspuihin, muuten joo, mitä typerämpi venäläinen, sitä hanakkammin hän tiivaa "no paljonko leipä teilläpäin maksaa", "paljonko maksaa leipä kilo". Yleensä vastan että leipiä meillä on sata nimikketta, ja kilohinta monesta asiasta kiinni, sitten kun kerron noin kilohinnan, näen riemu silmissä, että noniin ja meiläpä maksa ruplan (sanon tuon ruplan, koska en enää muista). Mutta kun kerron että elämme aivan eri palkatasossa, ja keskipalka on 3000 euroa, ja että eläkeläisille tehdään kaihileikkauksia ja vaidetaan lonkia ja polvia ja pallolaajennetaan tavallisiakin ihmisiä eikä pelkästään rikkaita ja nokkelia, vaan myös julkisella puolella pienituloisiakin.
Tässä tulee yleensä isku heille. Venäjän sairaaloissa, etenkin periferiaalla, ei edes ole välttämättömiä lääkkeitä, ihmisille sanotaan, tässä on resepti, menkää hakemaan itse ja pikaisesti, muttei apteekissakaan niitä ole. Syöpädiagnoosin kanssa lähetetään tavallisia ihmisiä suoraan koteihin kuolemaan. Kremlin obtchakin porukka tehnyt sopimuksia länsimäisten klinikoiden kanssa, ja vaikka joku olisi jopa sanktioiden alla ja ei-päästetä listalle, saa hän kuitenkin hoidettuksi sinne vedoten syöpään. Kuten laulava joka regimen persenuolija Kobzon, tai sille tulii niin mieli vierailla omassa talossa Nizzassa että eksinyt syövän..
Venäläinen nyt pöyrtyisi jos kertoisin että leukemia sairastava Suomessa hoidetaan monen kk:ssa sadan euron maksavilla lääkkeillä vaikka olisi tavallinen työtätekevä tai eläkeläinen ja hän saa mahdollisuutta elää. Että hoidetaan myös monia muita sairauksia, joiden kohdalla Venäjällä kuuluu "myy asunto ja ostaa itse lääkeet, labrat, koko hoidon."


Niin..ja leivään ja siihen kemikaaliseen seokseen ties mistä tehdyn nimelta venäläinen margariini mummolla riittäisi rahaa. Eikä mummo/vaari kuolee vältämättä enää nälkään siellä, vaan hoidettavissa oleviin sairauksiin, joita ei hoideta ja myrkytykseen, olisi myrkkyviina tai elintarvike. Jos mummolla/vaarilla ei ole viljelymaata talon vieressä tai datchalla, mummolle/vaarille tulee vitaaminipuute. Niin kauan kun mummo/vaari jaksaa käydää metsässä marjastamassa ja sienestämässä, ei ongelma ole. Mutta kaupunkissa elävällä vanhuksella on huono tilanne, jos lapset eivät auttaa, jos heitä ylipäänsä on tai on hengissa. Mutta ainahan jotkut vartaa ostosvoimakorjattuun etenkin venäjän maksulliset trollit.
70-luvulla kolhoosilainen mummo sai ruhtinallista 34 ruplaa, ja hänelläkin riitti rahat leipään, margariiniin, sokeriin ja teehen. Kuinka monta kiloa leipä saisi ostaa mummo sillä 34 ruplalla kk:ssa, aika paljonkin. Mutta siihen se jäikin. Vaatteisiin ei riittäisi ostaa kun kerran 10 vuodessa. Siksi NL mummo käveli rääsyissä. Mutta leipä, sokeri, tee ja margariini olivat halpoja ja kuulemma 2 kopeikkaa maksanut bussilippukin. Hyvin pyhkinyt. Nykyajan trollit omien ohjeistuksen mukaan tätä 2 kopeikan lippua muinitsevat aina hokemaan "ai että kun hyvä oli sittenkin NL:ssa" kanssa.

Hyvätuloinen keskiluokkainen perhe säästi kaikki rahat viedääkseen lapsia pohjoisesta 2 viikon lomalle Mustalle merelle, pitkään vuorokausia kestäneet junamatkan jälkeen he asuneet siellä jossain Krimin talon yhdessä vuokrahuoneessa kun sillit purkissa. Hotellit olivat liian kalliit, ja keskiluokalla niihin oli harvoin asiaa, niissä majaili puoluepamput ja ulkomalaalaiset turistit. Mutta tälläinenkin matka oli jo luksusta ja monien NL:laisen utopistinen. Oli ylellisyyttä ylipäänsä käydä etelässä mustalla merella, osta torilta kypsiä hedelmiä ja makaa tupaten täynnä olevalla rannalla, josta paikan piti varata aamuyöstä levittelemalla lakana maahan, mitään varjoja siellä ei ollut, Tällöinen matka oli koko koululuokasta vain yhden onni, sitten hän kertoi muille lapsille, minkäläinen on meri, se on sellainen että toista rantaa ei näy ja sitten siellä kasvaa palmut ja myydään persikoita. Ja muut lapset olivat lumoutuneita kertomukseen, kenellä muilla ei ollut mahdollisuutta tälläiseen matkaan. Sitten matkan jälkeen oltiin perseaukisia pitkään.
 
Viimeksi muokattu:
Venäjän osalta kansalaisten ruokkimiseen tarvittavan perunan ja kaalin tuotanto nostaa heidän BKT:eensa moninkertaiseksi Suomeen verrattuna. Toisaalta myöskään väkilukuun suhteutettu BKT (ostovoimakorjattunakaan) ei näiden diktatuurien ja/tai kehitysmaiden kohdalla anna todenmukaista tietoa kansalaisten vauraudesta. Eikä oikeastaan edes yhteiskunnan vauraudesta.
@johan6 ja @Maidan jo ehtivätkin kommentoida ostovoimakorjattua BKT:tä, mutta lisätään vielä tähän vielä lyhyt kommentti. Väkilukuun suhteutettu ostovoimakorjattu BKT toimii hyvin normaaleissa läntisissä demokratioissa maiden keskinäisen taloudellisen vertailun pohjana. Tämä mittari ei toisaalta anna yhtään mitään kuvaa Venäjän kaltaisesta maassa, jossa on äärimmäiset tuloerot. Myös kaiken kattava korruptio vie vertailulta pohjan.
 
@johan6 ja @Maidan jo ehtivätkin kommentoida ostovoimakorjattua BKT:tä, mutta lisätään vielä tähän vielä lyhyt kommentti. Väkilukuun suhteutettu ostovoimakorjattu BKT toimii hyvin normaaleissa läntisissä demokratioissa maiden keskinäisen taloudellisen vertailun pohjana. Tämä mittari ei toisaalta anna yhtään mitään kuvaa Venäjän kaltaisesta maassa, jossa on äärimmäiset tuloerot. Myös kaiken kattava korruptio vie vertailulta pohjan.
Juuri näin!
 
Olen huomannut saman ilmiön. Tietyt talouspoliittiset kommentaattorit tuntuvat tuijottavan koko ajan nimellistä BKT:ta ja menestyksen mittari on jos se nousee. Sivumennen sanoen, Ruotsin 'talouspoliittinen ihme' on paljon vähemmän vaikuttava jos ottaa huomioon että tarkasteluajankohtana maan väkiluku on kasvanut suhteessa kaksi kertaa enemmän kuin Suomessa.
On absoluuttisilla luvuilla merkitystä. Jos haluaa suorittaa kuulennon, hankkia lentotukialuksen tai vaikka rakentaa kymmenen asemanväliä metrorataa niin kansantalouden koko ratkaisee. Luxemburgissa on valtava bkt per capita mutta ei se silti mikään suurvalta ole.
 
On absoluuttisilla luvuilla merkitystä. Jos haluaa suorittaa kuulennon, hankkia lentotukialuksen tai vaikka rakentaa kymmenen asemanväliä metrorataa niin kansantalouden koko ratkaisee. Luxemburgissa on valtava bkt per capita mutta ei se silti mikään suurvalta ole.
Niin, Kiinahan lienee tästä yksi erittäin hyvä esimerkki. Jopa Venäjän BKT per henki on selvästi suurempi kuin Kiinassa (myös ostovoimakorjattu), mutta Kiina on noussut esim. teknologian saralla jokseenkin alalla kuin alalla varsin lähelle maailman kärkeä (toki pitkälti matkimalla tai suoranaisesti pöllimällä länsimaista tietotaitoa, mutta etenevissä määrin myös jo ominkin voimin). Venäjän rahkeet ovat selvästi vaatimattomammat, suuruus jyrää tässä.

Ketjun aihetta ainakin jotenkin sivuten. Söin tänään suomalaisesta marketista ostettuja kalapuikkoja, jotka pakettia kotona tarkemmin tarkasteltuna osoittautuivat olevan venäläisiä. Oli kieltämättä hiukan yllätys. Onhan sitä jotain erikoisempia venäläisiä elintarvikkeita joskus näkynyt mainostettavan, mutta kalapuikkoja myytiin suomalaisen kaupan oman tuotemerkin alla.
 
Ilmeisesti Nord Stream 2:n rakennustyöt on aloitettu Saksassa.
Ne on aloitettu jo vuosia sitten..
https://www.nord-stream2.com/media-...vers-high-quality-pipes-for-nord-stream-2-32/
Kyllähän tässä jokunen euro kilahtaa saksalaisille yhtiöille.

Loppuviimeksi siitä ole mitään haittaa että Venäjän kaasu- ja öljytuotanto tulee kilpailemaan EU:n markkinoille. Venäjä saadaan sidottua Euroopan kuluttajamarkkinoihin. Niiden myötä on pitkässä juoksussa hyvä painostaa Venäjää pysymään rajojensa takana. Tarpeen tullen Eurooppa pärjää tulevaisuudessa myös ilman Venäjän tuotantoa.

Nimittäin samanaikaisesti EU:ssa investoidaan myös vaintoehtoisiin toimituskanaviin sekä energiaratkaisuihin. Jopa pieni Suomi pyrkii saamaan Venäjän rinnalle vaihtoehtoisia toimittajia maakaasun osalta (LNG jne)..
 
On absoluuttisilla luvuilla merkitystä. Jos haluaa suorittaa kuulennon, hankkia lentotukialuksen tai vaikka rakentaa kymmenen asemanväliä metrorataa niin kansantalouden koko ratkaisee. Luxemburgissa on valtava bkt per capita mutta ei se silti mikään suurvalta ole.

Tietysti. Kommentoin vain eräiden kotimaisten talousnäkemysten yksipuolisuutta.
 
Tarpeen tullen Eurooppa pärjää tulevaisuudessa myös ilman Venäjän tuotantoa.

Kahtohan taulukot ja aviisit, minkä verran Venäjä vie öljyä, kaasua ja kivihiiltä Eurooppaan. -tarpeen tullen- pärjää....jos pärjää. Kyllä venäläinen energia-ase on edelleen hyvässä terässä ja huotra öljytty.

Monen analyytikon mukaan menee vielä noin 10-20 vuotta jahka Eurooppa on -vapaa- venäläisestä energiasta....jos tekee sen eteen ratkaisuja ja politiikkaa.

Tällä haavaa on todella epärealistista kuvitella Eurooppaa ilman venäläistä energiatuontia. Ja tämä väite taannee sen, että se todetaan vääräksi. :cool:
 
Kahtohan taulukot ja aviisit, minkä verran Venäjä vie öljyä, kaasua ja kivihiiltä Eurooppaan. -tarpeen tullen- pärjää....jos pärjää. Kyllä venäläinen energia-ase on edelleen hyvässä terässä ja huotra öljytty.

Monen analyytikon mukaan menee vielä noin 10-20 vuotta jahka Eurooppa on -vapaa- venäläisestä energiasta....jos tekee sen eteen ratkaisuja ja politiikkaa.

Tällä haavaa on todella epärealistista kuvitella Eurooppaa ilman venäläistä energiatuontia. Ja tämä väite taannee sen, että se todetaan vääräksi. :cool:

Energia-ase on Venäjän osalta kaksiteräinen (jollei jopa kolmi-neliteräinen Venäjän suuntaan). Jos Venäjä lopettaisi energiatoimitukset Eurooppaan niin samalla sulkeutuisi myös sen itsensä rahahanat.
- Toisekseen Euroopassa otettaisiin käyttöön varasuunnitelmat. Ei ole mitään syytä epäillä etteikö sellaisia ole laadittu kaikenlaisten häiriöiden osalta.
- Kolmanneksi, jos ja kun Eurooppa loisi yhteyden vaihtoehtoisiin toimittajiin se nousisi helposti kynnykseksi palata takaisin Venäjä toimituksiin.
- Neljänneksi EU on jo päättänyt suunnitelmista/toimista joilla vähennetään hiilivetyjen käyttöä ilmastollisista syistä. Venäjän boikotointi varmasti nopeuttaisi näitä toimia.

Kaiken lisäksi riippuvuus Venäjästä vaihtelee maittain. Monet eivät edes osta öljyä/kaasua Venäjältä. Useimmilla muilla EU:n jäsenmailla on hyvät valmiudet hankkia öljynsä/kaasunsa muualtakin jos esimerkiksi tilanne muuttuu sellaiseksi ettei Venäjän kanssa voida käydä kauppaa (esim. Venäjän sekaantuminen sotaan tai sisä-/ulkopoliittiseen tilanteeseen joka edellyttää suhteiden katkaisemista). Esimerkiksi Suomella on vaihtoehtoja raaka-öljyn tuonnin osalta. Kaasun kanssa ollaan vielä jokin aikaa riippuvaisia Venäjän tuonnista.

Tarpeen tullen Eurooppa selviytyy ilman öljyn/kaasun tuontia Venäjältä. Tällainen tilanne voi syntyä joko EU:n tai Venäjän aloitteesta. Eikä tarvita kovinkaan suurta mielikuvitusta mikä/mitkä tilanteet voisivat aiheuttaa tarpeen kaikenlaisen EU:n-Venäjän keskinäisen kanssakäymisen keskeyttämiselle tai lopettamiselle.

Suoraan sanoen minua hämmästyttää (vaikka suomalaisena syyn toki ymmärrän) se että kuvitellaan Venäjän olevan jonkinlaisessa määräävässä asemassa Euroopan energiahuollon suhteen. Käytännössä Venäjä on vain ja ainoastaan toimittaja = myyjä. Myyjänä se on aina riippuvainen Asiakkaan tarpeista ja ostohalusta. Maailmalta löytyy tarpeen tullen halukkaita kilpailijoita asettumaan EU:n hovitoimittajajiksi, Venäjän tilalle.

Suosittelen tutustumaan vaikkapa tähän EuroStat'in taulukkoon. http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Energy_production_and_imports/fi
Muutamia poimintoja Venäjän osuudesta EU:n energiantuonnista:
Vuonna 2015 noin 25,8 prosenttia EU-28:n kiinteiden polttoaineiden tuonnista oli peräisin Venäjältä
Venäjä oli myös EU-28:n tärkein raakaöljyn tuoja. Sen osuus oli 30,5 prosenttia vuonna 2005 ja nousi enimmillään 32,8 prosenttiin vuonna 2011 laskeakseen sitten 27,7 prosenttiin vuonna 2015
Sitä vastoin Venäjän osuus EU-28:n maakaasun tuonnista laski 34,6 prosentista 26,8 prosenttiin vuosina 2005–2010, mutta tämä kehitys kääntyi, ja vuonna 2013 kirjattiin suhteellinen huippuarvo 32,4 prosenttiin, minkä jälkeen osuus laski jonkin verran hieman alle 30,0 prosenttiin.

Venäjän osuus on edelleenkin tarpeettoman korkea. Mutta se ei kuitenkaan ole yksinään niin määräävässä asemassa etteikö Euroopassa kyettäisi korvaamaan sen osuutta mahdollisen toimituskatkoksen sattuessa.
Kaikista em. tuotteista on olemassa varmuusvarastoja. Niiden käyttöönotolla, vararesurssien käyttöönotolla, tilapäisillä säästöillä (käytön/käyttäjien priorisoinnilla jne.) sekä lisäämällä vaihtoehtoisten toimittajien osuutta em. tuotteissa on mahdollista varsin nopeasti ( jopa 1-2 vuoden aikana) korvata Venäjän osuus kokonaisuudessaan.
 
Viimeksi muokattu:
Venäjän osuus on edelleenkin tarpeettoman korkea. Mutta se ei kuitenkaan ole yksinään niin määräävässä asemassa etteikö Euroopassa kyettäisi korvaamaan sen osuutta mahdollisen toimituskatkoksen sattuessa.

Kaikista em. tuotteista on olemassa varmuusvarastoja. Niiden käyttöönotolla, vararesurssien käyttöönotolla, tilapäisillä säästöillä (käytön/käyttäjien priorisoinnilla jne.) sekä lisäämällä vaihtoehtoisten toimittajien osuutta em. tuotteissa on mahdollista varsin nopeasti ( jopa 1-2 vuoden aikana) korvata Venäjän osuus kokonaisuudessaan.


Suosittelen perehtymään energiamarkkinaan ja millä vauhdilla maailma imee energiaa tkansantalouksien pyörittämiseen.

Jos Venäjän öljyn ja kaasun osuus on neljäsosa, niin se on käytännösssä ihan tähtitieteellinen lukema. Utopian puolelle menee tuo "1-2 vuoden aikana, toimituskatkosten sattuessa".

Vaikka sotatilan avulla nilkuttaisimme 1-2 vuotta, niin tuossa kuvitelmassa unohdetaan kokonaan se, että mitä tapahtuu päivänä nro 1, kun Venäjä päättää aiheuttaa toimituskatkoksia.

Ensimmäisenä päivänä: öljynhinta räjähtää taivaaseen. Sillä sekunnilla se alkaa vaikuttamaan kansantalouksiin, jotka ovat tottuneet pyörimään maltillisella energianhinnalla. Hieman myöhemmin tilastonikkarit toteavat, että kaikkien taantumien äiti alkoi 2. päivänä. Sitten on myös ne erittäin vaikean taantuman mahdolliset kerrannaisvaikutukset, joita on monia.

Länsimaat on naimisissa Putinin energian kanssa, ja lisää putkea rakennetaan. Putinin alaiset voivat hapankaalia syödä pari viikkoa, mutta länsimaat ovat hyvin helposti suurissa ongelmissa jo toisena päivänä. On tietenkin todennäköisempää, että Putin ei koskaan katkaise hanoja, vaan pelkästään vääntää muutaman asteen verran hanaa, että saa haluamansa läpi.

Itse näen, että varsinaiset toimituskatkokset ovat utopiaa jo itsessään, koska se todennäköisesti tarkoittaisi myös kolmatta maailmansotaa. Sellainen teko kun voidaan tulkita pyrkimykseksi tuhota länsimaiden kansantalous. Sen takia muutaman asteen vääntö geopolitiikassa on usein riittävää, koska silläkin on jo vaikutusta. Öljyn hinnan nousuun ei tarvita kuin näätä jossain Nigerian öljynjalostamon putkessa.
 
Back
Top