Nyt on olemassa #vihapuhetta kamalampaakin... iik!
http://www.turkulainen.fi/artikkeli...n-viela-vihapuhettakin-vaarallisempi-suuntausArkkipiispa Kari Mäkinen: Suomessa on vielä vihapuhettakin vaarallisempi suuntaus
Arkkipiispa Kari Mäkinen sanoo, että suomalaisessa yhteiskunnassa on vielä vihapuhettakin vaarallisempi suuntaus.
– Paitsi vihapuheesta olen vähintään yhtä paljon huolissani sellaisesta hienovaraisesta julkisesta puheesta, jossa ikään kuin sivistyneesti suljetaan marginaalissa olevia ihmisiä ulkopuolelle, Mäkinen sanoo.
Mäkisen mukaan puheelle on tyypillistä se, että siinä annetaan rivien välissä ymmärtää, että joissakin ihmisryhmissä saattaa piillä uhkia joko taloudelle tai turvallisuudelle.
– Tällainen puhe, joka on hienovaraista ulossulkemista, on minusta vielä huolestuttavampaa kuin vihapuhe.
Kari Mäkinen on toiminut evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispana seitsemän vuotta. Hän jää eläkkeelle ensi kesäkuussa.
Mäkinen kertoo, että hänelle on jäänyt seitsemästä vuodesta mieleen julkisuuden muutos. Tiedonvälitys on nopeutunut ja sosiaalisen median rooli kasvanut.
– Olen kasvanut ja tottunut sellaiseen maailmaan, jossa maailmaa hahmotetaan sillä, että aamulla luetaan lehti ja illalla katsotaan uutiset. Niiden avulla rakennetaan käsitys siitä, mikä on merkityksellistä. Nyt maailmaa täytyy hahmottaa jatkuvan tietovirran keskellä.
Julkisuuden muutos on johtanut siihen, että arkkipiispaltakin odotetaan nopeaa reagointia. Arkkipiispan erityisavustajat seuraavat nykyään mediaa jatkuvasti.
– Se on haastanut myös sillä tavalla, että joutuu entistä enemmän itse arvioimaan, mikä on sellaista, johon kannattaa ja on syytä reagoida, jotta ei eksy kulkemaan julkisuuden pintakuohun mukana.
Julkisuuden muutos on vaatinut kirkolta muuttumista, mutta pakolaiskriisi on ollut toisenlainen. Se on vaatinut Mäkisen mukaan vain rohkeutta olla muuttumatta.
– Seurakunnat ja kirkko ovat toimineet tässä asiassa yksinkertaisesti niin kuin ne ovat aina toimineet. Ihmisen rinnalla seisotaan silloin, kun ihminen sitä tarvitsee, kyselemättä ihmisen taustaa. Tässä on oikeastaan tarvittu vain sitä, että me seisomme jalat maassa ja pidämme kiinni siitä, mitä me olemme kirkkona.
Arkkipiispa on saanut turvapaikanhakijoiden rinnalla seisomisesta kovaakin palautetta.
– Saan monenlaista palautetta ja myös tunnepohjaista palautetta, välillä kovaakin. Ei ole ihan todenmukaista sanoa, ettei se mitenkään koskettaisi, mutta se ei ole ollut semmoinen, joka minulla olisi jäänyt tästä seitsemästä vuodesta päällimmäisenä mieleen.
– Kun tietää, missä seistään, erilaiset tunnereaktiot eivät horjuta sitä.
Kirkkoa puhuttaa tällä hetkellä kovasti samaa sukupuolta olevin avioliitto. Helsingin tuomiokapituli antoi vakavan moitteen papille, joka vihki miesparin.
Kirkko on puolustanut pakolaiskysymyksessä hyvin määrätietoisesti ihmisyyttä. Miksi kirkko kuitenkin rankaisi pappia, joka oli vihkinyt samaa sukupuolta olevia pareja?
Mäkinen toteaa aluksi, että hän ei ota kantaa toisten tuomiokapitulien päätöksiin.
– Tämä on absolut selvä.
– Kysymys sinänsä on ihan paikallaan: onko kirkko tästä kysymyksessä riittävästi tai rohkeasti kulkenut vähemmistöjen tai kaikkien ihmisten rinnalla yhtäläisesti? Minusta meillä on kirkkona peiliin katsomisen paikka. Omasta puolestani pitäisin tärkeänä, että kirkko voisi tehdä sellaisen päätöksen, jonka mukaan myös samaa sukupuolta olevien vihkiminen olisi mahdollista.