#vihapuhe

PekkaSavo

Ylipäällikkö
Janne Riiheläinen retweeted
Petri Korhonen Petri Korhonen
@Petri2020
Sep 16
Geopoliittisten Setien Kuuma Linja on avattu! Puhelimessa mm. Sirkka-Liisa Anttila, Packalenin Tomppa ja fiktiivinen #turpo oletettu
Hah hah, ei pitäisi Sirkka-Liisan piikitellä punavihervasemmistoa.

Mutta mikäs on kun linjalta puuttuu iso kätyri Erkki Tuomioja? :D
.
 
Viimeksi muokattu:

hansai

Ylipäällikkö
Somevaikuttajat mukaan torjumaan valeuutisia
PING HELSINKI
ARTIKKELI
ETIIKKA, JOURNALISTI,MEDIAPOOLI, PING ETHICS,SOMEVAIKUTTAJA, VAIKUTTAJA
4
Vaikuttajat torjumaan valeuutisia
PING Helsingin vaikuttajaverkosto on kutsuttu mukaan yhteistyöhön mediayhtiöiden vetämänMediapoolin kanssa. Toive perinteisen median ja some-vaikuttajien yhteistyön aloittamisesta on tullut huoltovarmuustyötä tekevältä mediayhtiöiden verkostolta, Mediapoolilta. Pooli on osa huoltovarmuusorganisaatiota, ja sen tehtävänä on varmistaa, että suomalaiset saavat kaikissa tilanteissa luotettavaa tietoa. Poolin valmiuspäällikön Tero Koskisen mukaan asian nostivat esiin journalistisessa mediassa työskentelevät päätoimittajat.
Päätoimittajien huolen taustalla on, että sosiaalista mediaa hyödyntäen levitetään järjestelmällisesti vääriä tietoja. Pahimmillaan ne voivat haavoittaa demokraattista maatamme, varoittaa Koskinen.​
Vieraiden valtioiden mediaan suunnatuista vaikuttamisyrityksistä on räikeitä esimerkkejä, mutta osa verkossa leviävästä väärästä tiedosta on kotimaista alkuperää.

Mediapoolissa nähdään, että somevaikuttajalla voi olla merkittävä rooli valheellisen tiedon pysäyttäjinä.

Turun puukotukset ja some-postaukset
EsVuosi sitten parikymppinen turvapaikanhakija Abderrahman Bouanane puukotti keittiöveitsellä Turun keskustassa kymmentä henkilöä, joista kaksi menehtyi.

Tänä kesänä käräjäoikeus tuomitsi Bouananen kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Koko Suomi ja iso osa maailmaakin seurasi elokuisena päivänä hetki hetkeltä Turun tapahtumia. Sanomalehdet, televisio, radio, verkkotoimitukset ja tiedotusvälineiden toimittajat tekivät työtään ja tiedot tarkistettuaan uutisoivat tapahtumista jokaisen yksityiskohdan. Pikku hiljaa alkoi syntyä tarinoita poliisin operaatiosta, puukotuksen tekijästä ja hänen motiiveistaan sekä tilanteessa uhreja auttaneista ja puukottajan hyökkäyksiä vastustaneista ihmisistä.

Samalla hetkellä kun kävi ilmi, että puukottaja on maahanmuuttaja, sosiaalinen media räjähti.

Esimerkiksi Facebookissa ja Twitterissä syntyi erilaisia huhuja, joiden paikkansapitävyyttä kukaan ei tarkistanut. Sosiaalisessa mediassa jaettiin virheellisiä väitteitä kauppakeskusten evakuoinnista ja maahanmuuttokriittiset jakoivat ahkerasti useita valheisiin perustuvia postauksia, jotka tukivat heidän omia mielipiteitään.

Huhumylly jatkui kiivaana tapahtumien jälkeenkin ja niiden seurauksena vastuullisesti tapahtumista uutisoineita toimittajia leimattiin valehtelijoiksi ja heistä tuli aggressiivisten vihakampanjoiden kohteita. Yksi Turun Sanomien toimittaja joutui lopulta muuttamaan pois kaupungista.

Vaikka sosiaalinen media toimii yhä useammalle pääasiallisena tiedonhankinnan kanavana, luottaa Suomessa poikkeuksellisen moni edelleen perinteisten medioiden tuottamiin uutisiin. Koskisen mukaan yksi syy luottaa suomalaiseen tiedonvälitykseen on, että tiedotusvälineemme ovat vapaaehtoisesti sitoutuneet yhdessä luomiinsa Julkisen sanan neuvoston eettisiin periaatteisiin, joiden tarkoituksena on varmistaa uutisten luotettavuus ja puolueettomuus.

Vaikuttajalla iso vastuu
Myös valtaosa vlogaajista, blogaajista ja muista sosiaalisen median vaikuttajista haluaa toimia eettisesti ja oikein. PING Helsingin aloitteesta some-vaikuttajat ovatkin ottaneet ensiaskeleita oman eettisen koodiston rakentamisessa. Nyt koodisto halutaan laajentaa koskemaan vaikuttajien vastuuta laajemminkin.
On tärkeää, että satojatuhansia tai jopa miljoonia seuraajia tavoittavat vaikuttajat pysähtyvät edes hetkeksi miettimään mistä saamani tieto on peräisin tai mihin tämä tykkäys tai jako voi vaikuttaa, pohtii PING Helsinkiä pyörittävä Inna-Pirjetta Lahti.​
Koskisen mukaan suomalaiset ovat maailman huippua kyvyssään arvioida kuinka luotettavaa verkossa leviävä tieto on. Silti osa valheellisista huhuista leviää ja antaa ihmisille mahdollisuuden tehdä vääriin tietoihin perustuvia johtopäätöksistä esimerkiksi rokotusten hyödyllisyydestä, perinteisen median luotettavuudesta tai Suomeen saapuvista muukalaisista.

Journalistien niksit myös vaikuttajien käyttöön
Koskinen arvioi, että somevaikuttajien vastuun kasvaessa perinteisten tiedotusvälineiden merkitys hiipuu.
Olemmekin tulleet tilanteeseen, jossa perinteisellä medialla on opittavaa sosiaalisen median vaikuttajien kyvystä tavoittaa ja puhutella erityisesti nuorta yleisöä. Somevaikuttajat puolestaan voivat ottaa oppia perinteisen median vanhoista työkaluista, joiden avulla huolehditaan kerrotun tiedon luotettavuudesta.​
Vaikuttajat ja perinteinen media ottavat yhteistyön ensiaskeleita vaikuttajan vastuuta käsittelevässä PING Studiossa 31.10.
Artikkelin on kirjoittanut Mediapoolin valmiuspäällikkö Tero Koskinen. Kuva: Vesa Laitinen

https://pinghelsinki.fi/artikkeli/somevaikuttajat-mukaan-torjumaan-valeuutisia/

Ping ping @TomTom
https://www.lyyti.fi/reg/studio311018
 

TomTom

Ylipäällikkö
Mod
Joopa joo, VMP taas kertaalleen.
 

ajs178

Kenraali
Maahanmuuton mediapimento: Dalai Lama puhui, eikä yksikään uutisoinut

CHRISTOPHER MICHEL

Dalai Lama. Christopher Michel, Flickr.

Suomalainen valtamedia jätti täysin huomiotta Dalai Laman räväkän kommentin siitä, että Eurooppa kuuluu eurooppalaisille, ja että pakolaisten tulisi palata kotiin jälleenrakentamaan kotimaitaan. Suomen Uutiset kertoi asiasta viime torstaina, ja juttu oli vähemmän yllättäen viikon luetuin. Ruotsalainen media nosti asian tapetille, mutta hetken päästä liudensi juttujaan aivan toisenlaiseksi.

Tiibetin maanpaossa oleva hengellinen johtaja Dalai Lama vieraili viime viikolla Ruotsin Malmössä. Pitämässään puheessa ja lehdistölle antamissaan lausunnoissa Dalai Lama kommentoi arkaa aihetta. Dalai Lama kertoi, että Eurooppa kuuluu eurooppalaisille, ja pakolaisten pitäisi palata jälleenrakentamaan kotimaitaan. Hänen mielestään Euroopalla on”moraalinen velvollisuus” auttaa ”aidosti hengenvaarassa olevia pakolaisia”, ja pakolaisten vastaanottaminen, auttaminen ja kouluttaminen on kannatettavaa – kunhan Eurooppa tekee pakolaisille selväksi, että kotiin palaamisen pitäisi olla varsinainen tavoite.
Nya Dagbladet-verkkojulkaisu huomasi, että Ruotsin lehdistön jo julkaisemia artikkeleita aiheesta poistettiin kokonaan tai editoitiin vahvasti.
Mm. Göteborgs Post-lehdessä 12. syyskuuta kello 10:49 julkaistu uutistoimisto TT:n artikkeli oli aluksi otsikoitu seuraavasti:
Dalai lama: Flyktingar ska återvända. (suom: ”Dalai Lama: Pakolaisten on palattava”)

Artikkeli on sittemmin poistettu, ja tilalle ilmestyi kello 16:08 seuraavasti otsikoitu juttu:
Dalai lama ser EU som förebild. (suom: ”Dalai Lama pitää EU:ta esikuvana”)
Sama editointi tapahtui mm. Dagens Nyheter– ja Svenska Dagbladet -lehdissä. Vanha otsikointi näkyy edelleen Googlen hakutuloksissa sekä cache-tallenteissa, mutta mitään mainintaa tai selitystä alkuperäisten artikkelien poistoille kyseiset julkaisut eivät ole esittäneet.
Näissä ”päivitetyissä” korvaavissa artikkeleissa mainitaan itse tekstissä Dalai Laman näkemys, että pakolaisten pitäisi palata myöhemmin kotiin, mutta otsikkoon on nostettu Euroopan Unionin kehuminen, ja mainintaa, että Eurooppa kuuluu eurooppalaisille, ei enää löydy ollenkaan.
Ruotsissa uutismedian sitoutuminen monikulttuurisuuteen ja yhdenvertaisuuteen on Suomen käytäntöjä voimakkaampaa. Tästä saatiin esimerkki vaalien alla, kun Ruotsin yleisradio SVT irtisanoutui ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkessonin vaaliväittelyssä esittämistä kommenteista.
Myös Suomessa Dalai Laman lausunnot ovat olleet ilmeisesti vaikeasti sulatettavia, mutta lehdistömme ratkaisi ongelman editointityön ja miellyttävien näkemysten korostamisen sijaan vaikenemalla.
Suomessa yksikään valtamedia ei ollut kiinnostunut Dalai Laman vierailusta tai lausunnoista. Tästä tekivät poikkeuksen ainoastaan Suomen Uutiset, ja kourallinen niinsanottuja vaihtoehtomedioita.
Kunnes.
Dalai Lama tapasi viime perjantaina buddhalaisissa yhteisöissä tapahtuneiden seksuaalisen hyväksikäyttöjen uhreja. Hyväksikäytöt olivat tapahtuneet 90-luvun alkupuolella, mutta tutkimus asiasta valmistui vasta viime kuussa. Dalai Lama kertoi kuulleensa huhuja ahdistelusta jo aiemmin. Samalla hän tuomitsi ahdistelun sekä sellaiseen syyllistyneet buddhismille vieraiksi.
Johan media heräsi.
Arvaattekin jo, että otsikot olivat Ylellä muotoa Dalai Lama: Tiesin buddhalaisten opettajien seksuaalisesta hyväksikäytöstä 1990-luvulta lähtien. Helsingin Sanomat nosti otsikkoon, että Dalai-lama sanoo tienneensä ”ongelmasta” jo kauan. STT:n tekemän uutisen aiheesta puolestaan julkaisivat ainakin Kaleva, Karjalainen, Etelä-Saimaan Sanomat, Salon Seudun Sanomat, Keskisuomalainen, MTV, Ilta-Sanomat, Savon Sanomat ja Iltalehti.
Yht’äkkiä Dalai Lama kiinnosti taas mediaa.
Erikoinen sattuma.
Ruotsin lehdistön toiminnasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Oikea Media.
+++
Muistutuksena vielä, mitä päätoimittajien kannanotossa luotettavan median puolesta kerrottiin:
Mediaksi itseään nimittävät tahot myrkyttävät yhteiskunnallisen keskustelun ja yhteiskunnan ilmapiirin johtamalla yleisöä tahallisesti harhaan valheellisilla viesteillään. […] Sitoudumme oikeisiin tietoihin perustuvaan ja merkitykselliseen journalismiin. Kun tietoja pyritään tahallisesti hämärtämään tai vääristelemään, puutumme siihen omissa medioissamme.”

https://www.suomenuutiset.fi/maahanmuuton-mediapimento-dalai-lama-puhui-eika-yksikaan-uutisoinut/
Trump sen sanoi: Valtamedia on kansanvihollinen. Enemy of the People. Muutamia poikkeuksia lukuunottamatta (esim. Ulla Appelsin) tämä lienee totta Suomessakin. Vaan mistä mediasta sitä totuuden sitten kuulisi, ettei sitten sorru taas Kremlin propagandaa kuuntelemaan?

Osaisiko joku listata hyviä suomenkielisiä medioita (esim. uutissivustoja), joilla EI ole vihervasemmistolaista/kulttuuri-marxilaista agendaa?
 

Marakatti

Luutnantti
Olen kyll itsekin sitä mieltä että tässä lähivuosina on kyllä journalismin taso laskenut niin pirun alas et ihan ihmetyttää. Onko ne oikeasti about 99.99% toimittelijoista tätä tiettyä ryhmää mitkä sit keskenään jossain sopivat et milloinka minkäkinlaista sontaa syötetään kansalle ? Miettii vaikka jonku 10-vuotta taakse päin ni silloin mielestäni uutiset oli ihan uutisia. Nyt uutiset on monesti ihan vain sitä oman unelman ja mielipiteen esiin tuomista.
Tuntuu kuin ihan oikeasti yritettäisiin kansaa saada ajattelemaan asioista kuten tämä heidän oma pieni piirinsä. Sit kun noilla satujen kirjoittajilla sattuu olemaan tota "valtaa" tietyllä tapaa et he voivat työntää tietynlaista uutista syöttää ihmisille, niin se voi olla todella vahingollista valtiolle millä "suht" hyvin menee viel. Tosin meillä voisi olla asiat niin paljon paremmin ilman juuri näiden eräiden järjestämää unelmaretkeä pohjoiseen muutama vuosi takaperin...

Mihin on kadonnut kunnon toimittajat ? Muutamia poikkeuksia toki löytyy. Vai pelkääkö nämä kunnolliset työpaikkansa puolesta eivätkä sen takia uskolla kirjoittaa kriittiseen sävyyn esim "turvapaikanhakijoista" ? Siihen liittyen löytyisi varmasti niin meheviä etusivunjuttuja et oksat pois, mutta eihän toimittajat näköjään enää osaa tonkia ja tutkia kuten joskus aikoinaan. Hävetkää paskiaiset !!!!
 

miheikki

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Trump sen sanoi: Valtamedia on kansanvihollinen. Enemy of the People. Muutamia poikkeuksia lukuunottamatta (esim. Ulla Appelsin) tämä lienee totta Suomessakin. Vaan mistä mediasta sitä totuuden sitten kuulisi, ettei sitten sorru taas Kremlin propagandaa kuuntelemaan?

Osaisiko joku listata hyviä suomenkielisiä medioita (esim. uutissivustoja), joilla EI ole vihervasemmistolaista/kulttuuri-marxilaista agendaa?
Itse seuraan tätä ampparit -tyylistä sivustoa. https://www.murkut.org/ Mutta samalla varauksella saa lukea kuin valtamedian juttuja.
 

Hallinkorva

Kenraali
Koko Suomi ja iso osa maailmaakin seurasi elokuisena päivänä hetki hetkeltä Turun tapahtumia. Sanomalehdet, televisio, radio, verkkotoimitukset ja tiedotusvälineiden toimittajat tekivät työtään ja tiedot tarkistettuaan uutisoivat tapahtumista jokaisen yksityiskohdan. Pikku hiljaa alkoi syntyä tarinoita
Siinähän se olikin koko juttu.

Härkösen kiusaaminen oli kyllä älyttömän typerää silti. Netissä on mouhoja. Mutta missä ne somen valeuutiset ovat? Joku kauppakeskusjuttu?
 

hansai

Ylipäällikkö
Härkönen teki erittäin asenteellisen jutun, jossa ei ollut totta nimeksikään. Sitten alkoi suoranainen valehtelu.

Kiittääkö pitäisi?
Mietitäänpä hetki ja luetaan Huoltovarmuuskeskukseen liittyvän MediaPoolin vetäjä Mika Koskisen kirjoitus..(joka on myös kokonaisuudessaan yllä)

Koko Suomi ja iso osa maailmaakin seurasi elokuisena päivänä hetki hetkeltä Turun tapahtumia. Sanomalehdet, televisio, radio, verkkotoimitukset ja tiedotusvälineiden toimittajat tekivät työtään ja tiedot tarkistettuaan uutisoivat tapahtumista jokaisen yksityiskohdan. Pikku hiljaa alkoi syntyä tarinoita poliisin operaatiosta, puukotuksen tekijästä ja hänen motiiveistaan sekä tilanteessa uhreja auttaneista ja puukottajan hyökkäyksiä vastustaneista ihmisistä.

Samalla hetkellä kun kävi ilmi, että puukottaja on maahanmuuttaja, sosiaalinen media räjähti.

Esimerkiksi Facebookissa ja Twitterissä syntyi erilaisia huhuja, joiden paikkansapitävyyttä kukaan ei tarkistanut. Sosiaalisessa mediassa jaettiin virheellisiä väitteitä kauppakeskusten evakuoinnista ja maahanmuuttokriittiset jakoivat ahkerasti useita valheisiin perustuvia postauksia, jotka tukivat heidän omia mielipiteitään.

Huhumylly jatkui kiivaana tapahtumien jälkeenkin ja niiden seurauksena vastuullisesti tapahtumista uutisoineita toimittajia leimattiin valehtelijoiksi ja heistä tuli aggressiivisten vihakampanjoiden kohteita. Yksi Turun Sanomien toimittaja joutui lopulta muuttamaan pois kaupungista.
 

hansai

Ylipäällikkö
Siinähän se olikin koko juttu.

Härkösen kiusaaminen oli kyllä älyttömän typerää silti. Netissä on mouhoja. Mutta missä ne somen valeuutiset ovat? Joku kauppakeskusjuttu?
99% tästäkin sinäänsä hyvin typerästä episodista olisi vältetty, kun toimittajatar olisi julkaissut juttuaan tukevan kuvan, edes sen yhden, jonka kertoi olevan.
Nyt syntyi kaksi TARINAA..

Oliko alkuun joku "huhu" Raision myllyyn liittyen?
 

baikal

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Härkönen teki erittäin asenteellisen jutun, jossa ei ollut totta nimeksikään. Sitten alkoi suoranainen valehtelu.

Kiittääkö pitäisi?
Härkönen edusti ja edustaa edelleen metiaa. Hänellä ja kollegoillaan on myös VASTUU. Ei nykyään enää onnistu pelkkä tarinointi, se paljastuu. Ja kun metia jää toistuvasti kiinni tarinoinnista, niin ketä siitä pitää syyttää? Yleisöä?

Ja homma eikun jatkuu. Perustetaan oikein uusi elin, jolla riittää volyymia paikkailla -tarinateollisuuden- parhaita helmiä....

Ja sitten nää pohtivat naamat punaisina, että mikä menee pieleen....

Jossain kohtaa jollain aikajanalla tulee eteen se rajapyykki, kun metioiten uskottavuutta ei enää ole jäljellä pätkääkään. Puolueuskovaiset lukevat toki edelleen ne -omat- postinsa, mutta sepä on vasta hurraa, koska niissä vasta skeidaa onkin.
 

baikal

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
kun toimittajatar olisi julkaissut juttuaan tukevan kuvan, edes sen yhden, jonka kertoi olevan
No hän ei voinut, koska se olisi ollut alistumista painostuksen edessä. Näin hän ainakin tv-haastattelussa vakavalla naamalla totesi. Eli meidän, yleisön, olisi pitänyt USKOA, koska toimittaja sentään vaivautui aiheesta tekemään UUTISIA. Viis todisteista, kunhan tarina on käypäinen. Maailman metiat ovat täynnä tätä: uskokaa, todisteista viis.....kyllä tää on ihan hallelujaa.
 

hansai

Ylipäällikkö
No hän ei voinut, koska se olisi ollut alistumista painostuksen edessä. Näin hän ainakin tv-haastattelussa vakavalla naamalla totesi. Eli meidän, yleisön, olisi pitänyt USKOA, koska toimittaja sentään vaivautui aiheesta tekemään UUTISIA. Viis todisteista, kunhan tarina on käypäinen. Maailman metiat ovat täynnä tätä: uskokaa, todisteista viis.....kyllä tää on ihan hallelujaa.
Näillä "meriiteillä" tämä valittu linja on helvetin vaarallinen varsinkin oikean kriisin kohdatessa..
 

hansai

Ylipäällikkö
Vahva lukusuositus..

Kirjailija Leena Krohn: “Sananvapaus kaventunut – Tilanne pahempi kuin 1970-luvulla”
Suomessa on näennäisliberaalia suvaitsemattomuutta, kirjailija Leena Krohn sanoo. Krohn menestyi A-studion kyselyssä Suomen merkittävimmistä ajattelijoista.
Yhteiskunta
18.9.2018 klo 16:40

Stina Tuominen / Yle

Tekijät(2 henkilöä)

Leena Krohn sai kirjailijoista eniten mainintoja, kun A-studio kysyi Suomen merkittävimpiä ajattelijoita.

Ajattelijan kuvaan sopii, että Krohn ei hakeudu parrasvaloihin. Tämäkin haastattelu tehtiin sähköpostitse.

– Merkittävää on sellainen ajattelu, jolla on kestävää vaikutusta ja joka johtaa hyödylliseen toimintaan, tutkimukseen tai tekoihin. Toisinaan myös teoista, vaikkapa väkivallasta, pidättymiseen, Krohn luonnehtii.

Ilman mielikuvitusta ei ole rationaalista ajattelua tai omaatuntoa, kirjailija huomauttaa. Sen avulla kykenemme arvioimaan tekojemme seurauksia ja asettumaan toisen elävän olennon tilanteeseen.

“Jotkut kirjailijat ovat nähneet pitemmälle”
Millainen ajattelu on erityisen tärkeää juuri nyt?

–Itsenäinen, mikä tarkoittaa sitä, että luottaa enemmän omiin havaintoihinsa ja kokemuksiinsa totuutta etsiessään kuin siihen, mitä naapurustossa pidetään totena.

–Rohkeus valita, kun on valinnan paikka, eikä jäädä istumaan kahdelle tuolille. Hälyn, myös mediahälyn suodattaminen. Kysymysten esittäminen, myös itselleen: Voinko ehkä erehtyä?

Krohnista on turha kuvitella, että niin sanottu älymystö on aina oikeassa.

–Päinvastoin, usein on jouduttu myöhemmin toteamaan, että se on ollut niin pahan kerran väärässä, että sitä voisi ihan syystä kutsua älyttömystöksi.

Siitä ei tietenkään seuraa, että niin sanottu kansa tietäisi kaiken.

–Ihmiset ovat erehtyväisiä, ja erehtyväisyys koskee myös kirjailijoita. Jotkut heistä ovat kuitenkin nähneet pitemmälle kuin muut, kuten Huxley, Orwell ja Samjatin.

Krohn on käsitellyt myös omissa kirjoissaan paljon ihmiskunnan tulevaisuutta, katastrofien uhkaa sekä tieteen ja teknologian mahdollisuuksia.Kirjailija Leena Krohn jakaa Pentti Linkolan pessimismin.Markku Pelkonen / Yle
“Ihmiskunta sinnittelee ja hoippuu”
13-vuotiaana Leena Krohn luki Pentti Linkolan manifestin Isänmaan ja ihmisen puolesta. Hän innostui pasifismista niin, että ehdotti tyttökoulussa puolustusvoimien lakkauttamista ja sai upseerin tyttären vihat niskaansa.

– Kaikkia Linkolan myöhempiä ajatuksia en voi jakaa. En etenkään hänen toivomustaan, että sotien olisi ennen kaikkea hävitettävä tyttöjä ja hedelmällisessä iässä olevia naisia.

Linkolan pessimismiin ihmiskunnan suhteen kirjailija kuitenkin jakaa. Krohn sanoo olleensa kehityspessimisti kouluikäisestä saakka lukuunottamatta lyhyttä vaihetta 1990-luvulla.

–Silloin kuvittelin, että teknologian avulla voitaisiin korjata ihmiskunnan raskaita virheitä, lopettaa saastuttaminen, poistaa köyhyys ja hillitä väestönkasvua.

– Oletan, että ihmiskunta sinnittelee ja hoippuu eteenpäin vielä joitakin vuosituhansia kauhistuttavien ja myös itse aiheutettujen katastrofien kautta. Toivottavasti ennen pitkää vähälukuisempana kuin nyt. Muuten ei toivoa ole.

–Se, että meitä on liikaa, on onnettomuuksiemme juurisyitä.

“Ehkä koneisiin voidaan ympätä moraalikoodi”
Krohn on kuvannut tulevaisuutta muun muassa kirjoissaan Pereat Mundus, Hotel Sapiens ja Unelmakuolema.

– Minun kuvaukseni ovat yhtä hatarille tiedoille perustuvia arvauksia kuin kenen tahansa lukutaitoisen.

Krohn toteaa, että jokaisella eläinlajilla on omat hengissäsäilymisen strategiansa.

– Homo sapiensin valintoja ohjaavat uteliaisuus, kuolemanpelko, ahneus, laiskuus ja likinäköisyys. Vain kriisit pakottavat löytämään uusia vaihtoehtoja.

Krohn uskoo, että uudet konesukupolvet tulevat mahdollisesti osallistumaan yhteiskunnan toimintaan ja muuttamaan sitä monin tavoin.

–Tietokoneet biologisoituvat ja toimivat pian vain valolla. Vielä emme tiedä, kehittyykö tekoälystä myös tietoisuutta.

–Ehkä niihin on ympättävissä moraalikoodi, joka estää niitä toimimasta tuhoisasti. Ihmiseen sitä ei varmaankaan koskaan onnistuta juurruttamaan...Leena Krohnin mukaan internet on muuttanut ihmisten elämää enemmän kuin kirjapaino.Markku Pelkonen / Yle
“Internet on evoluutiohyppy”
Teknologian evoluutiosta voidaan puhua, mutta ei kirjallisuuden, Krohn sanoo.

– 2010-luvun tietokoneet ovat paljon kehittyneempiä kuin 1980-luvun, mutta 2010-luvulla kirjoitetut romaanit eivät ole välttämättä parempia kuin 1800-luvulla kirjoitetut – usein päinvastoin.

Krohnin mielestä mikään muu innovaatio, edes kirjapaino, ei ole muuttanut niin nopeasti, niin paljon ja niin monien elämää kuin internet.

– Internet on evoluutiohyppy, kuten Erkki Kurenniemi huomautti.

Teknologian evoluutio tulee mullistamaan elämäämme vielä ennustamattomin tavoin. Internet on myös tietoisuuksien, ei vain tiedon verkko, Krohn huomauttaa.

–1990-luvulla valitettiin yleisesti, että Suomessa ei keskustella. Niin ei nyt voi väittää.

Uusi teknologia on mahdollistanut kenen tahansa osallistumisen julkiseen keskusteluun reaaliajassa.

–Vihapuheeksi kutsutusta ilmiöstä huolimatta tämä mahdollisuus on demokratian kannalta eduksi.

“Poliittinen korrektius on vahingollista kirjallisuudelle”
Internetistä huolimatta sananvapaus on Leena Krohnin mielestä viime vuosina kaventunut. Yksi syy siihen on poliittinen islam.

– Mikään media ainoassakaan länsimaassa ei enää uskalla toimia Charlie Hebdon tavoin. Pilakuvat profeetasta on piirrelty.

Sananvapautta rajoitetaan myös poliittisen korrektiuden ja liberaaliuden nimissä.

– Tilanne on minusta pahempi kuin 1970-luvulla, jolloin sananvapautta myös laajasti rajoitettiin, Leena Krohn sanoo.

– Harkitsemattomia ja tämän päivän valtavirtaan sopimattomia näkemyksiä, joista ihminen pannaan tilille, etsitään jopa vuosien ellei vuosikymmenien takaa, myös kaunokirjallisuudesta.

Krohn on samaa mieltä amerikkalaisen kirjailijan Lionel Shriverin kanssa siitä, että poliittisesti korrekti sensuuri on kirjallisuudelle vahingollista.

Shriver sai lähteä kirjallisuuspalkinnon raadista, kun hän arvosteli poliittista korrektiutta kirjankustantamisessa.

“Suomessa on kvasiliberaalia suvaitsemattomuutta”
Krohnin mielestä sananvapautta rajoitetaan nyt myös antamalla ihmisille potkuja töistä heidän puheidensa vuoksi.

Krohn kutsuu ilmiötä “kvasiliberaaliksi suvaitsemattomuudeksi”.

Siitä ovat Krohnin mukaan esimerkkejä Pori Jazzin toimitusjohtajan ja Teatterikorkeakoulun lehtorin erottamiset työstään.

Teatterikorkeakoulun lehtori erotettiin, kun hän oli käsitellyt kursseillaan rituaaleja, joissa käytetään huumaavia aineita. Irtisanominen peruttiin myöhemmin.

Pori Jazzin tuore toimitusjohtaja sai potkut, kun hän oli kommentoitunut lehtihaastattelussa homoutta. Kohu syntyi siitä, kun hän lehden mukaan sanoi, että homoja ei ole, on vain homoutta.

– Sananvapautta ei voi käyttää niin, ettei kukaan, koskaan, missään pahastuisi. Mielipiteitä pitää saada esittää, vaikka niillä ei olisi tiedeyhteisön hyväksymää faktaperustaa – siksihän juuri ne ovatkin vain mielipiteitä, Krohn sanoo.

– Herjaukset, solvaukset ja tahallinen väärän tiedon levitys ovat tietysti rikollisia tekoja. On kauhistuttavaa, että parinkin ihmisen aikaansaama somekampanja voi levitä vainoksi asti ja vaikuttaa ihmisten kohtaloihin.Leena Krohnin mielestä poliittinen korrektius on vahingollista kirjallisuudelle.Markku Pelkonen / Yle
“Yleistynyt puhetapa mitätöi todellisia ihmisoikeusloukkauksia”
Krohnia hämmästyttää julkisessa keskustelussa yleistynyt tapa nimetä ihmisoikeuskysymyksiksi aivan eri tasolle kuuluvia ongelmia.

– Kasvojen peittämiskielto julkisuudessa, kuten viimeksi Tanskassa, ei ole ihmisoikeusrikkomus.

–Ei voi myöskään olettaa, että kaikki ulkomaalaisten palautukset omiin kotimaihinsa olisivat ihmisoikeusloukkauksia.

Tällainen puhetapa mitätöi Krohnin mielestä todellisia ihmisoikeusloukkauksia.

“Toivoisin, että Suomessa olisi ympäristöpuolue”
Leena Krohnin esikoisteos on lastenkirja Vihreä vallankumous. Hän julkaisi sen vuonna 1970 yhdessä siskonsa, kuvataitaiteilija Inari Krohnin kanssa.

Vihreä vallankumous oli ensimmäisiä ympäristökysymyksiä esiin nostaneita teoksia Suomessa.

Nyt Krohn vaikuttaa tyytymättömältä ympäristöasioiden ajamiseen politiikassa.

–Toivoisin, että Suomessa olisi ympäristöpuolue, joka olisi ajoissa puuttunut esimerkiksi Talvivaaraan tai pitäisi nyt edes vähän melua Heinävedelle suunnitellusta kaivoksesta.

Krohnin arvio politiikan tilasta on synkkä.

–Kaoottinen. Irrationaalinen. Pelottava. Kuten ajan henki. Kuten ihmiskunnan todellisuus tälläkin hetkellä.

https://yle.fi/uutiset/3-10377777
https://yle.fi/uutiset/3-10377777
 
Top