Professori tunnustaa tehneensä tutkintapyynnön perussuomalaisten Juha Mäenpäästä – ”Kansanmurha alkaa tuollaisella puheella”
23.1.202015:02päivitetty 23.1.202015:03
Kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin löytää valtakunnansyyttäjän poikkeuksellisesta paperista ”mielenkiintoisen juridisen knopin”.
Italialaisen European University Instituten kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin. Arkistokuva.KUVA: STR
Kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professori
Martin Scheinin on tyytyväinen valtakunnansyyttäjän ratkaisusta pyytää eduskunnalta suostumusta saada asettaa kansanedustaja
Juha Mäenpää (ps) syytteeseen.
Syyte koskee Mäenpään eduskunnan täysistunnossa käyttämää puheenvuoroa. Niin sanottuun vieraslajipuheeseen liittyvä pyyntö on poikkeuksellinen. Valtakunnansyyttäjä
Raija Toiviaisen mukaan asiasta oli tehty neljä rikosilmoitusta Helsingin poliisilaitokselle.
Toiviaisen mukaan Mäenpää puhui turvapaikanhakijoista eduskunnassa viitaten hallitusohjelmakirjaukseen, jossa puhuttiin luonnon monimuotoisuutta ja siihen liittyviä ihmisten hyvinvointia ylläpitäviä ekosysteemipalveluja uhkaavien kasvien ja eläinten torjuntatoimenpiteistä.
”Hänen käyttämäänsä ilmaisua on pidettävä epäasiallisena sekä islaminuskoisia ja erityisesti islaminuskoisia turvapaikanhakijoita halventavana”, Toiviainen toteaa ratkaisussaan.
”Sananvapaus on luonteeltaan poliittinen perusoikeus ja nauttii vahvinta suojaa poliittisen sananvapauden alueella. Tästä huolimatta ihmisarvon loukkaaminen tälläkään alueella ei ole sallittua.”
Nykyisin European University Institutessa professorina toimiva Scheinin kommentoi päätöstä Twitterissä.
”Tämä on hyvä uutinen, kävipä eduskunnan suostumuksen (5/6) kanssa miten hyvänsä. On tärkeää että syyttäjäviranomaiset tekevät selväksi: kansanedustajan parlamentaarinen immuniteetti ei tarkoita rankaisemattomuutta vaan antaa vastuun syytteeseen panemisesta eduskunnalle itselleen”, aikaisemmin myös valtio-oikeuden professorina toiminut Scheinin tviittaa.
”Olin yksi niistä, jotka tekivät tutkintapyynnön Mäenpään vieraslajipuheesta. Mielestäni se edusti pahimman laatuista dehumanisointia suhteessa ihmisryhmiin, jotka mainittiin samassa puheessa. Kansanmurha alkaa tuollaisella puheella.”
Scheinin nostaa valtakunnansyyttäjän päätöksestä esiin ”mielenkiintoisen juridisen knopin”. Valtakunnansyyttäjä toteaa erikseen, että suostumuksen saaminen eduskunnalta ei vielä tarkoita, että hän asettaisi Mäenpään syytteeseen. Jos taas suostumusta ei tule, valtakunnansyyttäjä tekee päätöksen syyttämättä jättämisestä syyteoikeuden puuttumisen perusteella.
Scheinin tulkistee, että poliisin arvio ”syytä epäillä rikosta” jää siis voimaan, jos eduskunta ei anna suostumusta syytteelle,
Professorit kiistävät tulkinnan syytesuojasta
Koska puhe pidettiin eduskunnassa, Mäenpäätä suojelee parlamentaarinen immuniteetti.
Perussuomalaiset ovat puhuneet myös syytesuojasta, mitä Scheinin pitää erheellisenä.
”Syytesuoja tarkoittaa, että rikoslaki on kaikille sama, mutta valtiopäivätoimesta kansanedustaja voidaan panna syytteeseen vain eduskunnan 5/6 luvalla. Järjestely tarkoittaa turvata eduskunnan aseman, ei suojata rikoksia”, Scheinin toteaa Twitterissä.
Samaa ovat oudoksuneet jo aiemmin
Uuden Suomen haastattelussa rikosoikeuden professori
Kimmo Nuotio ja valtiosääntöoikeuden professori
Tuomas Ojanen. Nuotion mukaan koskemattomuussäännöksen tarkoituksena ei ole toimia syytesuojana, jolla yleisesti estetään kansanedustajan joutuminen syytteeseen. Ojasen mukaan perustuslaki ei edes tunne termiä syytesuoja.
Nuotion mukaan säännöksen tarkoituksena on turvata sitä, ettei syytteeseen asettamisella estetä kansanedustajan tehtävän hoitamista ja sitä kautta haitata eduskunnan toimintaa.
”Tarkoitus tuskin on ollut immuniteetti rikosoikeuden suhteen. Totta kai kansanedustajien täytyy kaikessa toiminnassaan noudattaa lakia kuten kaikkien muidenkin.”
Kansanedustajan asettaminen syytteeseen on poikkeuksellisen korkean kynnyksen takana, koska siihen tarvitaan viiden kuudesosan enemmistö. Huomattavan pieni vähemmistö voi siis estää tuomioistuinkäsittelyn.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ilmoitti
Uuden Suomen haastattelussa jo elokuussa, että puolue tulee estämään syytteen nostamisen. Professorit Nuotio ja Ojanen pitävät linjausta ongelmallisena.
LUE LISÄÄ: Professorit oudoksuvat Jussi Halla-ahon ulostuloa puoluetoverin rikosepäilyssä: ”Antoi ilmoituksensa ennakkoasenteen pohjalta tuosta noin vain”
Martin Scheinin FIN@MartinScheininF
Kiitos kommenteista. Mielelläni avaan lisää: Olin yksi niistä, jotka tekivät tutkintapyynnön Mäenpään vieraslajipuheesta. Mielestäni se edusti pahimman laatuista dehumanisointia suhteessa ihmisryhmiin, jotka mainittiin samassa puheessa. Kansanmurha alkaa tuollaisella puheella
25
13.54 - 23. tammik. 2020
Twitter Ads -tiedot ja yksityisyys
https://twitter.com/MartinScheininF
Kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin löytää valtakunnansyyttäjän poikkeuksellisesta paperista ”mielenkiintoisen juridisen knopin”.
www.uusisuomi.fi