PB: Suomen poliisin somekäyttäytyminen loi tilaa karikatyyrille, jota ei enää erota oikeasta
By
Päivän Byrokraatti | elokuu 21, 2017
http://paivanbyrokraatti.com/2017/08/21/vihapuhepoliisi/
7 kommenttia |Aiheet:
Maarit Feldt-Ranta,
Päivi Nerg,
Poliisi,
Satu Hassi,
Seppo Kolehmainen,
Suomen Poliisi,
vihapuhepoliisi,
Ville Niinistö
Päivän Byrokraatti -palkinnon saa toistamiseen parin päivän sisään
Suomen poliisi. Poliisin toimintatapa sosiaalisessa mediassa on johtanut siihen, etteivät edes monet media-alan ammattilaiset kykene erottamaan sitä parodiasta. Tämä ei ole yksin Päivän Byrokraatin subjektiivinen kanta, vaan tekemämme havainto sadoista, jopa tuhansista suomalaisista Twitterin käyttäjistä, jotka tykkäilivät ja uudelleenjakoivat parodiatiliksi itseään kutsuvan
@vihapuhepoliisi-tilin vähintäänkin erikoisia päivityksiä.
Jopa poliisin viestintäpäällikön Marko Luotosen täytyi vielä sunnuntaipäivänä tiedottaa Twitterissä, että poliisista on tehty parodiatili, ja ettei sitä tulisi sekoittaa oikeaan poliisiin.
Viesti meni ”maailman parhaan koulutuksen” ja mukamas hyvän medialukutaidon maassa kuin kuuroille korville. Vielä iltaan asti poliitikot, virkamiehet, viestintäalan ammattilaiset ja muut yritysmaailman johtavissakin asemissa olevat ihmiset jakoivat @vihapuhepoliisin sanomaa ikään kuin aitona. Päivän Byrokraatti harmittelee, ettei ehtinyt napata kaikista maukkaista esimerkeistä kuvakaappauksia, sillä moni sai ilmeisesti illan mittaan vinkin lukea @vihapuhepoliisin Twitter-profiilin esittelytekstin, ja sen jälkeen poisti tekemänsä jaon kiireen vilkkaa. Havaintojemme mukaan tili meni kuitenkin täydestä jopa poliisiylijohtajalle Seppo Kolehmaiselle itselleen, sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nergille, europarlamentaarikko Satu Hassille ja vihreiden ex-puheenjohtaja Ville Niinistölle.
Vihapuhepoliisi sai jopa kiitosta rohkeista kommenteistaan ja ”oikein toimimisesta”. Kaikki tämä tapahtui siitä huolimatta, että vihapuhepoliisin nimeksi on kirjattu ”Keijo Kaarisade”-niminen hahmo, jonka profiilikuva puolestaan näyttää yhdysvaltalaiselta koomikolta, C.K. Louisilta. Lisäksi vihapuhepoliisi nimenomaisesti mainitsee infossaan olevansa parodiatili.
@Vihapuhepoliisi on esimerkiksi Turun iskun jälkeen twiitannut ainakin seuraavia älyttömyyksiä:
”Älä päästä pullon henkeä twitteriin. Vihaisella nettikirjoittelulla vakavat seuraukset. Tällä hetkellä Suomen suurimpia turvallisuusuhkia.”
”On sukupuolittunutta sanoa, että vain ”naiset” olisivat terroristien pääkohde. Sukupuolia on kymmeniä, ja se on sosiaalinen konstruktio.”
”Miksi @iltasanomat kokee tarpeelliseksi mainita tappajan olleen Marokosta kotoisin? #rasismi #sananvastuu”
”Epäilty saattoi valikoida naisia uhreikseen. Ei tehdä pikaisia johtopäätöksiä #Turku. Suomessa naisiin on kohdistunut väkivaltaa ennenkin.”
”Some kiehuu.
Mielenosoitus rasismia vastaan ei ole koskaan ole väärin.
Maahanmuuttoskeptisyydellä ja sinivalkoisuudella taas on rajansa.”
”Puukon jäljet parantuvat. Arvet jäävät paidan alle piiloon. Viha taas murentaa yhteiskuntaa pysyvästi. Lisää rakkautta someen, Suomen kansa!”
”On aivan oikein olla huolissaan vihapuheesta. Siksi poliisi palkkasi yli 50 vihapuhepoliisia. Ollos huoleton, poikas valveill’ on! #vihapuhe”
Me näemme @vihapuhepoliisin karikatyyrina politisoituneesta yksisilmäisestä agitaattorista, joka on hylännyt virkamiesmäisen neutraalisuuden. Kaksi päivää siitä, kun ulkomaalaistaustainen kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut terroristi puukotti kaksi naista Turussa, vihapuhepoliisi oli jo vähättelemässä terroriuhkaa, loukkaantumassa ulkomaalaistaustan uutisoimisesta ja siirtämässä huomiota suomalaisten kansallissymbolien pahuuteen sekä virtuaalimaailman käyttäytymiseen. Vaikka jotkut yksittäiset käyttäjät myönsivät pettyneinä huomanneensa vihapuhepoliisin olevan parodiaa, hänen sanomaansa saatettiin silti kutsua vielä asialliseksi.
Demareiden kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta myönsi twiitissään jakaneensa parodiatilin twiitin ja ihmetteli perään, miksi joku haluaa parodioida poliisia.
Päivän Byrokraatti selittää syyn samalla kun onnittelee poliisia. Jos koulutetut media-alan ammattilaiset ovat ensimmäisenä uskomassa moisen parodiatilin olevan oikea poliisi, parodian tekijä ei voi ottaa kaikkea kunniaa onnistumisestaan. Poliisi on kovalla työllä hankkinut itselleen sosiaalisessa mediassa maineen viestijänä, jolta kuka tahansa voisi odottaa jopa räikeän satiirin puolelle menevää poliittista värittyneisyyttä sekä ironisia ympäripyöreitä latteuksia. Siitä kuuluukin saada Päivän Byrokraatti -palkinto.
Selvänä kakkosena palkintoa ajatellen tulisi ”maailman paras koulutus” ja sen tuottama medialukutaito. Monien tohtorisihmistenkin kykenemättömyys erottaa parodiaa todesta osoittaa, että koulutusjärjestelmä onnistuu jättämään sokeita katvealueita mediakriittisyyteen. Muutenhan kriittisen tarkastelun kohteeksi saattaisivat joutua vaikka byrokraatit.
@vihapuhepoliisin tili: http://twitter.com/vihapuhepoliisi/