#vihapuhe

Itävalta tyrmistyi, kun poliitikko rinnasti kiusallisen huonossa ja vastenmielisessä runossaan maahanmuuttajat rottiin
Hitlerin synnyinkaupungin Braunaun apulaiskaupunginjohtaja Christian Schilcher kirjoitti rottarunon vapauspuolueen julkaisuun.

Itävaltalaisen Braunau am Innin apulaiskaupunginjohtaja Christian Schilcher. (KUVA: FRANZ NEUMAYR / AFP)
Heikki Aittokoski HS
Julkaistu: 23.4. 20:14


SYNNYINKAUPUNGISTA Adolf Hitlerin / löivät laineet uuden skandaalin. / Laati poliitikko runon ällön / Itävallass’ kohu nousi tällön.

Näin voisi kiteyttää tyrmistyksen, joka nousi Itävallassa pääsiäisen päätteeksi. Braunau am Innin apulaiskaupunginjohtaja Christian Schilcher oli laatinut vapauspuolueen eli FPÖ:n paikallislehteen oivaltavana pitämänsä runon, jossa hän rinnasti ihmiset ja ennen kaikkea maahanmuuttajat rottiin. Schilcher on FPÖ:n jäsen.


Runo on hämmentävää luettavaa. Se löytyy kokonaisuudessaan monesta itävaltalaisesta internetlähteestä.
Runo on nimeltään Kaupunkirotta (Viemäritaustainen jyrsijä). Siinä on monta surullista ulottuvuutta.

Ensinnäkin, se on kiusallisen huonoa lyriikkaa. Schilcher rustailee kuin alakoululainen, eikä tällä luonnehdinnalla ole tarkoitus panetella alakoululaisia, joiden ikätasoinen riimittely on hienoa ja usein hellyttävää.

Toiseksi, ja mikä olennaisempaa, Schilcher liikkuu vastenmielisillä vesillä. Natsi-Saksan propagandassa oli yleistä kuvailla rotiksi tai loiseläimiksi kokonaisia ihmisryhmiä, useimmiten juutalaisia.

Itävalta oli innokas osa natsi-Saksaa, ja Hitler oli lähtöisin juuri Braunausta. Siellä hän syntyi 130 vuotta sitten, huhtikuussa 1889. Pikkukaupunki on koko sodanjälkeisen ajan yrittänyt päästä eroon Hitler-polttoleimasta, eikä Schilcherin runoilu varsinaisesti auta asiassa.

VAPAUSPUOLUE on maahanmuuttovastainen populistipuolue. Vuoden 2017 parlamenttivaaleissa se sai sievoiset 27 prosenttia äänistä ja pääsi hallitukseen yhdessä maltillisen oikeiston ÖVP:n eli kansanpuolueen kanssa.

Christian Schilcherin runo heijastelee vapauspuolueen sielunmaisemaa. Leikkisäksi tarkoitetulla riimittelyllä tehdään selväksi, että maahanmuuttajien on syytä ”elää, niin kuin eletään me täällä” tai vaihtoehtoisesti ”pikimmiten poies häipyä!”

Schilcherin maalitauluna on myös niin sanottu suvaitsevaisto, joka runossa häpeää omaa kulttuuriaan mutta on oitis valmis hyysäämään maahanmuuttajia. (”Kun joku huutaa: ”Integraatio.” / niin kylläpäs ne varat löytyy jo. / Vaan kun oma väki valittaa / niin tuhat tyhmää kysymystä kuulla saa.”)

Kömpelö riimittely sijoittuu siis rottien maailmaan. Runon aiheuttamaa tyrmistystä ei laannuttanut se, että myös runon minäkertoja ja hänen perheenjäsenensä ovat rottia. Rottaisä, rottaäiti ja rottalapsi elävät tasapainoista elämää, jota vieras populaatio häiritsee.

ROTTARUNO on tuomittu Itävallassa puoluekentän laidasta laitaan.

Pääsiäismaanantaina runoon otti kantaa myös liittokansleri Sebastian Kurz.

”Sanavalinnat ovat vastenmielisiä, ihmistä halveksivia ja syvästi rasistisia”, Kurz sanoi Itävallan yleisradion ORF:n mukaan. Hän johtaa hallituksen lisäksi kansanpuoluetta.

Oppositiopuolueiden kuten sosiaalidemokraattien edustajat tyrmäsivät rottarunon oikopäätä ja viittasivat juuri natsipropagandaan.

MAANANTAINA iltapäivällä runoniekka itse pyyteli sanavalintojaan anteeksi.

”Halusin provosoida tekstilläni , mutta en missään nimessä loukata ketään”, Schilcher sanoi ORF:n mukaan.

”On tosiasia, että ihmisen ja rotan vertaamiseen liittyy historian painolasti – – , ja olen todella pahoillani, etten ottanut tätä huomioon.”

Pahoittelut eivät riittäneet. Tiistaina Christian Schilcher joutui eroamaan tehtävästään. Natsiretoriikalla leikittely otetaan Itävallassa sen verran vakavasti, että jopa vapauspuolueen johtaja Heinz-Christian Strache teki selvän pesäeron puoluetoveriinsa.

Strachen tuomiota ei voinut pitää itsestäänselvyytenä, koska vapauspuolue on jyrkän maahanmuuttovastainen ja palopuheet tapaavat olla sen mukaisia.

ITÄVALTALAISTA rottarunoa tekisi kovasti mieli ajatella yksittäisen poliitikon tökerönä harhautumisena.

Todellisuus tukee toisenlaista tulkintaa. Iljettävä retoriikka tuntuu viime vuosina yleistyneen niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissa, jossa esimerkkiä näytetään ihan ylimmältä tasolta.

Presidentti Donald Trump on toistuvasti niputtanut meksikolaiset raiskaajiksi. Keskiamerikkalaisten rikollisjengien jäsenille ei viime vuonna riittänyt mikään inhimillinen luonnehdinta.

”He eivät ole ihmisiä. He ovat eläimiä”, Trump sanoi.

EDES KIELIKUVAT rotista ja loiseläimistä eivät ole nykyretoriikassa erityisen harvinaisia.

Italiassa sisäministeri ja Lega-puolueen johtaja Matteo Salvinipuhui viime vuonna romanileirien ”parasiittijoukkioista”.

Hyvin lähellä samaa ajatusta oli Puolan valtapuolueen Lain ja oikeuden johtaja Jarosław Kaczyński vuonna 2015. Hän varoitti Lähi-idän maahanmuuttajien kantavan elimistössään ”erilaisia loisia, alkueläimiä”, jotka voivat olla vaarallisia puolalaisille.

ITÄVALLAN rottalyyrikon tapauksessa voi nähdä sen myönteisen puolen, että asiaan puututtiin jämerästi.

Läheskään kaikkialla näin ei käy, eikä tämä ole hyvästä. Sanoilla kun on se ilmeinen merkitys, että niistä juontuu tekoja.


Nobelia pukkaa.
 
Aamulehti siis astui samaan ansaan kuin Turun sanomat. Tämähän on oikea ilon ja onnenpäivä. Aamulehti on tiukka miekipideseulassaan ja tuollainen roska menee heittämällä läpi.

Koko kirjoitus itsessään on hauska paradoksi, koska viimeinen punch line tarkoittaa kääntäen samaa kuin tekstin lainaus, jonka ympärille koko pointti on rakennettu. "Jos haluat tietää ketkä hallitsevat, ota selvää ketä ei pidä arvostella vs "Ketkä yrittävät hallita, ovat ne jotka arvostelevat sinua". Jos nyt vaikka vihapuhe -teeman tai sananvapauden rajoittamisen kautta tätä lähestyy niin tuohan aivan kehäpäätelmä, riippuen nyt vähän miltä tai kenen kantilta asiaa katsoo.

Tuli heti mieleen, voisiko tuo olla samassa hengessä kirjoitettu kuin Keijon tempaus TS:ssa? Nimimerkkikin viittaisi siihen. Tai sitten on miestä nimellä siunattu kun vielä tuollaista höttöä tuottaa. Keijon blogipäivitystä odotellessa...
 
Koko kirjoitus itsessään on hauska paradoksi, koska viimeinen punch line tarkoittaa kääntäen samaa kuin tekstin lainaus, jonka ympärille koko pointti on rakennettu. "Jos haluat tietää ketkä hallitsevat, ota selvää ketä ei pidä arvostella vs "Ketkä yrittävät hallita, ovat ne jotka arvostelevat sinua". Jos nyt vaikka vihapuhe -teeman tai sananvapauden rajoittamisen kautta tätä lähestyy niin tuohan aivan kehäpäätelmä, riippuen nyt vähän miltä tai kenen kantilta asiaa katsoo.

Tuli heti mieleen, voisiko tuo olla samassa hengessä kirjoitettu kuin Keijon tempaus TS:ssa? Nimimerkkikin viittaisi siihen. Tai sitten on miestä nimellä siunattu kun vielä tuollaista höttöä tuottaa. Keijon blogipäivitystä odotellessa...

Keijohan se siellä https://kaarisade.home.blog/2019/04...e-sananvapauspopulismia-vastaan-al-24-4-2019/

t. “Arvo Pohjalainen”
filosofian tohtori
aurinkorantojen eläkeläinen
 
Mahtavaa! Keijon ”älyllinen sivistysvaje” tuli tavallaan todistetuksi kun toimituksessa tuollainen hienolta kuulostava höpötys menee läpi kuin väärä raha kunhan siinä (muka) kritisoidaan populismia ja äärioikeistoa. Tyhjien tynnyreiden kolina on melkoista.
Vastuullista journalismia :solthum::ROFLMAO:

Saattaa olla vastuullisella medialla palaverin paikka..Keijo vs media 3 - 0
 
Apulaisprofessori puolusti argumenttiaan kyseenalaisin keinoin: Levitti Twitterissä luvatta juontaja Ivan Puopolon opintotietoja – "Käymme asiasta vakavan keskustelun"
Pääsiäisenä sosiaalisen median Twitter-palvelussa syntyi kina siitä, mikä on tiedettä ja mikä ei. Keskustelu kärjistyi, kun Tampereen yliopiston apulaisprofessori Panu Raatikainenjulkaisi Huomenta Suomen juontajan Ivan Puopolonopintotietoja Twitterissä.
Raatikaisen tviittiä edelsi pääsiäismaanantain pitkä keskustelu siitä, onko tiedemaailmassa käytetty laadullinen tutkimusmetodi tiedettä vai ei.

Yliopisto pahoittelee tapausta
Tiistaiaamuna Tampereen yliopiston apulaisprofessori Panu Raatikainen oli julkaissut Puopolon opintotietoja, joiden mukaan tieteefilosofia oli ollut vain osa Puopolon filosofian sivuaineen opintoja.
Raatikaisen tviitti herätti useassa käyttäjässä kysymyksiä yksityisyyden suojasta. Lopulta Raatikainen poisti tviitin vielä samana päivänä.
Tampereen yliopisto pahoitteli tapahtunutta ja ilmoitti käyvänsä asiasta vakavan keskustelun, jottei vastaavaa tapahtuisi jatkossa.

Lisää...

 
Pääkirjoitus: Onko piispan sopimatonta puhua sopivan puheen rajoista sopimattomia puhuvan poliitikon kanssa?
Teemu Laajasalon ja Jussi Halla-ahon keskustelu Kirkkopäivillä herättää tunteita. Ja ihan syystä.

Kuvitellaan, että joku piispa kutsuisi tunnetun seksuaalirikollisen kirkollisille festareille keskustelemaan kanssaan fyysisen koskemattomuuden rajoista. Piispan keskustelukumppani olisi julkisesti vähätellyt tekojaan ja kuitannut Korkeimmasta oikeudesta asti saamansa raiskaustuomion muutaman ihmisen henkilökohtaiseksi mielipiteeksi.

Melko jämäkkänä saisi piispa keskustelua käydä, ettei festariyleisölle tulisi sellainen olo, että kirkko on jotenkin normalisoimassa seksuaalista ahdistelua ja häirintää.

Jo itse asetelma, keskustelun sävystä riippumatta, tuntuisi monesta seksuaalirikoksen uhrista ja hänen läheisestään varmasti siltä, että kirkon festarit eivät ole heitä varten, ehkei koko kirkko.

Jos piispa kutsuisi tekojaan katumattoman rattijuopon julkiseen keskusteluun ajokunnon rajoista, heräisi kysymys, miksi tuo keskustelu pitää käydä julkisesti.

Kenelle siinä esiinnytään, ja mikä tuon esiintymisen tarkoitus on? Viihdyttää? Löytää kirkkokansaa yhdistävä yhteisymmärrys päihtyneenä ajamisen reunaehdoista? Osoittaa kirkon sanoman ytimestä kumpuavaa armoa väärintekijälle kaikkien nähden? Vai antaa puheenvuoro rattijuopolle, jonka ääni jää yhteiskunnassa yleensä kuulematta?




JUSSI HALLA-AHO ON JUURI OIKEA MIES POHTIMAAN SANANVAPAUDEN JA SOPIVAN PUHEEN RAJOJA.



Piispa Teemu Laajasalo on kutsunut Jussi Halla-ahontoukokuussa Jyväskylässä pidettäville Kirkkopäiville keskustelemaan kanssaan sopivan ja sopimattoman puheen rajoista.

Jussi Halla-aho tuomittiin vuonna 2012 sakkoihin uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Halla-aho vähätteli Korkeimman oikeuden langettamaa tuomiota ja piti sitä ”muutaman ihmisen henkilökohtaisena tulkintana”.

Halla-ahon johtaman puolueen kansanedustajissa on puheenjohtajan lisäksi muitakin samasta rikoksesta tuomittuja, joten siinä mielessä hän on juuri oikea mies pohtimaan sananvapauden ja sopivan puheen rajoja.

Melko jämäkkänä saa piispa keskustelua käydä, ettei festariyleisölle tule sellainen olo, että kirkko on jotenkin normalisoimassa rasistista vihapuhetta.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja [email protected]

 
Poliisi antoi periksi parodiatileille – rikostutkinta jäihin

(...)

Helsingin poliisi aloitti rikostutkinnan loppuvuodesta 2017. Tuolloin poliisissa oli havahduttu siihen, että Twitterissä toimi useita huumoritilejä, joiden ulkoasu ja osin sisältökin muistutti hyvin pitkälti oikean poliisin tilejä. Poliisi epäili parodiatilien syyllistyvän mahdollisesti virkavallan anastukseen tai poliisin tunnuskuvan tai virkapuvun luvattomaan käyttöön.

Käytännössä tutkinnassa piti selvittää, ovatko tilit olleet liian uskottavia ollakseen parodiaa. Poliisi vakuutti heti tutkinnan alussa, että sananvapautta tai parodiaa ei haluta rajoittaa

Muurin takana..

 
Vastuullista journalismia :solthum::ROFLMAO:

Saattaa olla vastuullisella medialla palaverin paikka..Keijo vs media 3 - 0

Keijo pitää näitä paremmin tiedostavia tahoja aivan suvereenisti pilkkanaan käyttämällä heidän omaa kieltään ja käyttäytyen kuten he. Tajuavatkohan edes, miten hölmöiltä näyttävät? Tai no, eivät edes vaan ihan oikeasti aika usein ovat..
 
Poliisi antoi periksi parodiatileille – rikostutkinta jäihin

(...)

Helsingin poliisi aloitti rikostutkinnan loppuvuodesta 2017. Tuolloin poliisissa oli havahduttu siihen, että Twitterissä toimi useita huumoritilejä, joiden ulkoasu ja osin sisältökin muistutti hyvin pitkälti oikean poliisin tilejä. Poliisi epäili parodiatilien syyllistyvän mahdollisesti virkavallan anastukseen tai poliisin tunnuskuvan tai virkapuvun luvattomaan käyttöön.

Käytännössä tutkinnassa piti selvittää, ovatko tilit olleet liian uskottavia ollakseen parodiaa. Poliisi vakuutti heti tutkinnan alussa, että sananvapautta tai parodiaa ei haluta rajoittaa

Muurin takana..

Ei varmasti ole, kyllä ne siellä pinossa vielä on, kunhan vaan sanotaan, ei me teitä jahdata... :D
 
Voisiko hs tunnukset omaava tarkistaa, onko tämä lainaus toimittajan kynästä..vai Peitsamon suusta..

"Sanon, että en itse todellakaan kaipaa aikaa, jolloin Helsingin katukuvassa näkyi pelkästään valkoisia naamoja. Se tuntuu ajatuksenakin ahdistavalta"

 
Voisiko hs tunnukset omaava tarkistaa, onko tämä lainaus toimittajan kynästä..vai Peitsamon suusta..

"Sanon, että en itse todellakaan kaipaa aikaa, jolloin Helsingin katukuvassa näkyi pelkästään valkoisia naamoja. Se tuntuu ajatuksenakin ahdistavalta"


Näkyihän tuo ilman tunnuksiakin. Toimittajan kommentti näyttää olevan. Aika rasistinen kommentti. Pöyristyn.
Tuossa pidempi lainaus, josta asiayhteys selviää:
”Kansallisvaltiot ovat siis kaiken globaalin toiminnan perusyksikkö, ja keskenämme voimme sitten keskustella siitä, miten uusi yhteiskuntajärjestelmä luodaan ja tuotantovälineiden omistus järjestetään.”

Sanon, että en itse todellakaan kaipaa aikaa, jolloin Helsingin katukuvassa näkyi pelkästään valkoisia naamoja. Se tuntuu ajatuksenakin ahdistavalta.

Peitsamo näyttää mietteliäältä ensimmäisen kerran haastattelun aikana.

Sitten hän yllättäen tunnustaa.

”Mä en ole politiikan asiantuntija. Ehkä mä olen rock’n rollin asiantuntija. Mä puhun kadunmiehen äänellä. Voit kirjoittaa siihen, että mulla on kadunmiehen ennakkoluulot, mutta on ne kadunmiehen kokemuksia myös.”
 
Aamulehti siis astui samaan ansaan kuin Turun sanomat. Tämähän on oikea ilon ja onnenpäivä. Aamulehti on tiukka miekipideseulassaan ja tuollainen roska menee heittämällä läpi.

Kun menee läpi tuo, niin mitä muuta menee? Aivan.

Metian aika kuluu oikeasti ansaintalogiikan parissa päheltämiseen. Journalismiin sitä aikaa ei olekaan. Ei siinä mitään, mutta on melkoisen turha sitten tohottaa mistään -riippumattomuudesta- tai -vaktantarkistuksesta-. Tai yrityksestä hankkia itselleen valtion sisäinen diplomaattistatus. Asema, jossa kritiikki voidaan kyseenalaistaa jopa rikosoikeuden keinoin. Metia ansaitsee valitettavasti vain sen aseman ja arvostuksen, minkä se oikeasti hankkii toimillaan. Jos sitä pitää ryhtyä tukemaan kritiikintappokoneistolla, niin ollaan niin valkovenäläisellä tiellä että oksat pois.
 
Siitä Arvo Pohjalaisesta, googlasin nimen eikä antanut yhtään järjellistä osumaa. Oikeasta filosofian tohtorista olisi jäänyt jotain jälkiä nettiin.
 
Siitä Arvo Pohjalaisesta, googlasin nimen eikä antanut yhtään järjellistä osumaa. Oikeasta filosofian tohtorista olisi jäänyt jotain jälkiä nettiin.

Joo. Kovin suurta uskallusta ja viitseliäisyyttä ei nykyään vaadi tarkistaa lähdettä tai tekijää edes pintapuolisesti. Google on ehkä sitten liian helppo tapa tai jotain....kuntatasoa lähestyvät konsultit ja jopparit paljastuisivat tarpeeksi usein ihan sillä, että kuntaisistä joku vaivautuisi painamaan lähestyjän nimen googleen.

Tuo yllämainittu case osoittaa sen, että kukaan ei ole edes ehtinyt lukea läpi artikkelia. Riitti, että allekirjoituksena oli fil.tri. Joo, tää on varmaan ihan ok.......

Kysymys jää elämään. Millä tavalla metiat tarkistavat ylipäätään uutistensa ja julkaisujensa lähteitä? Sen vielä ymmärtää, että käännös voi tuottaa lapsuksia, mutta toi kalevalainen kieli sentään pitäisi sujua toimituksissa.
 
Näkyihän tuo ilman tunnuksiakin. Toimittajan kommentti näyttää olevan. Aika rasistinen kommentti. Pöyristyn.
Tuossa pidempi lainaus, josta asiayhteys selviää:

Oletan sinun olevan tietoinen, että valkonaamoja kohtaan ei voi olla rasistinen.

Vihjauksesi, että rasismia valkoisia paholaisia vastaan voisi olla olemassa on vakavaa mikroaggressiota. Lähentelee vihapuhetta.
 
Back
Top