Minulla ei ole tähän Wikipediaa parempaa lähdeaineistoa liittää, mutta kahta artikkelia ajallisesti toisiinsa verraten havaitsee helposti, että miltei 9000 tuhatta punavankia on jo kuollut vankileireillä nälkään ja tauteihin ENNEN KUIN vaarallisempi espanjantaudin muunnos edes havaittiin Ranskassa. Virukset leviävät toki nykyaikana nopeasti, mutta vuonna 1918 taudin leviäminen Euroopan länsirintamalta rintamalinjan yli Suomeen olisi vienyt aikansa. Jääkärien pääjoukko rantautui Suomeen helmikuussa ja Saksan Itämerendivisioona huhtikuun alussa. Sen jälkeen täällä pohjoisessa oltiin varmasti aika eristyksissä, kun Saksan suurhyökkäys länsirintamalla alkoi. Miesvaihtoa länsirintamalle tuskin tapahtui muuta kuin antavana osapuolena, ja lopulta Itämerendivisioona laivattiin Latviaan vuonna 1919.
Ilman valkopesua voitaneen luottaa siihen, että kesän 1918 suurempi nälkäkuoleman aiheuttaja punakaartilaiselle oli kevättalvella hänen allekirjoittamansa elintarvikkeiden pakkoluovutusmääräys talolliselle, kuin edellisenä kesänä osallistumansa maatalouslakko. Sanoo valtioneuvoston kanslia sitten mitä hyvänsä.
Sopii verrata itse:
"Toukokuussa 1918 vankileireillä kuoli noin 600–700 vankia. Kesäkuussa kuolema korjasi 2 900 vankia ja heinäkuussa menehtyneitä oli 4 800–5 250. Elokuussa luvut olivat alenevat, mutta edelleen korkeat, 2 200 henkeä ja syyskuussa 1918 noin 1 000 uhria. Syinä laskuun lienevät olleet sekä hallituksen herääminen katastrofiin että tutkinnan edistyminen niin, että niin sanottuja vaarattomia vankeja voitiin vapauttaa ehdonalaistuomioilla. Kaikkiaan kesän 1918 aikana vankileireissä arvioidaan menehtyneen nälkään ja tauteihin
11 000–13 500 suomalaista. Heistä noin 5 000 eli lähes 40 % oli 15–24-vuotiaita. Tunnettua on, että useat nälkiintyneet vangit, noin 600–700, menehtyivät vielä vankileiristä päästyäänkin ”vapauden huumassa” liian varhain nautittuun vahvaan ateriaan.
lähde? Korkein vankileirikuolleisuus oli Tammisaaren vankileirissä: lähes 34 prosenttia vangeista. Hämeenlinnassa ja pienemmässä
Lappeenrannan vankileirissä kuolleisuus oli noin 20 prosenttia. Muissa leireissä kuolleisuus oli pääosin 5–15 prosenttia. Taudeista varsinkin
espanjantauti sekä erilaiset
rokko-, kuume- ja suolistosairaudet aiheuttivat tuhoa leiriolojen heikentämissä vangeissa. Leireillä eri syistä ammuttujen punavankien määrä oli korkea; Lahdessa ammuttiin yli 500 vankia, Lappeenrannassa yli 400, Tampereella 330 ja Viipurissa 250 vankia.
[173]selvennä Punavankileirit ja niiden olosuhteet herättivät kansainvälistäkin huomiota. Asiaa käsiteltiin muun muassa Ruotsin ja Englannin lehdistössä"
VERSUS
"Ensimmäiset espanjantautitapaukset havaittiin yhdysvaltalaisella sotilasleirillä 11. maaliskuuta 1918. Pandemian, maailmanlaajuisen epidemian, alkuperämaasta ei ole varmuutta. Koska sotivissa maissa sotasensuuri salasi tautiuutiset, pandemia tuli julkisuuteen vasta, kun tauti levisi sodan ulkopuolella olleeseen Espanjaan. Näin sen nimeksi vakiintui espanjantauti.
Heinäkuussa 1918 tauti oli levinnyt jo eri puolille maailmaa. Siihen asti kuolleisuusluvut olivat pysyneet pieninä, mutta 22. elokuuta 1918 havaittiin Brestissä
Ranskassataudista entistä vaarallisempi muunnos. Muuntunut virus aiheutti espanjantaudin toisen aallon saman vuoden lopulla, ja kuolleisuusluvut kasvoivat suuresti kaikkialla, missä tautia esiintyi. Influenssa levisi ympäri maapalloa muutamassa kuukaudessa."